Бързи въпроси и отговори деца- 8

• 22 316
  • 791
  •   1
Отговори
# 585
този педиатър е за бой... инжекция урбазон на дете за обрив с недоказан произход.. това е абсурдно. разбирам да беше предписал някакъв антихистамин или да беше дал капки.
Не е точно така. Ако беше алергичен обрив 1. Нямаше да мине с антихистамин веднага; 2. Можеше да прерастне в бурна реакция. То за възрастни алергичните пристъпи са опасни и се третират като спешна ситуация, какво остава за малко дете.

# 586
Тя е на противоалергично от доста време. Обрива е много изразен по лицето и съвсем леко по тялото. Педиатъра се презастрахова, мислеше, че заради Десибела, който пие не е избил обрив по тялото, после предположи закъсняла реакция към АБ. Изрази притеснение да не развие оток на езика или гърлото, затова предложи Урбазон.

Допълвам- обрива си е доста голям и видим, не е като на снимките на Ян.

# 587
фроузън, ефект от антихистамин обикновено се забелязва до няколко часа. не е мигновено, но при кожен обрив (ненарастващ) е приемливо.

хоуп, при тези уточнения съвсем различна е ситуацията явно. при обрив на лицето и особено около устата, толкова ясно изразен при положение, че пие противоалергично,  педиатърът е реагирал адекватно.

просто от първоначалния пост останах с впечатление, че сте отишли на консултация заради обрив и педиатърът директно е бил урбазон. грешката е моя.

# 588
Здравейте, не знам дали въпроса ми е точно за тук, но предполагам и други мами са се сблъсквали, моля за съвет.
Имам момче на 1г и 1м. Започнах захранване на навършени 6 месеца, преди това беше изключително кърмен. И така вече половин година и отгоре това дете не иска и не иска да яде твърда храна.. пробвала съм какво ли не, всички видове пюрета, да му готвя, детска кухня- частна и държавна, предлагам му от нашата храна- НЕ. Най-голям успех имам с предлагането на храна по метода ЗВБ, но пак е на приливи и отливи. Ако хапне нормално веднъж в деня е някакво чудо. С лъжица много трудно мога да пробутам 4-5 лъжици и край. Изобщо побеля ми косата с това хранене. Не искам да го кърмя вече, а той отказва АМ, отказва кисело и прясно мляко... от шише приема само вода, всичко друго се плюе, дори и сок.
Пускахме изследвания, установи се железен дефицит. Изписаха ни малтофер и от две седмици освен борбата с храненето е и борба да му дам пустите лекарства. Проблеми със съня също има, буди се през 40 мин нощно време, има асоциация за заспиване на гърда и е просто страшно...
Имало ли е майки в подобно положение? Оправиха ли се нещата със запълване на железните запаси? Приемам всякакви съвети с които да подобрим положението, защото аз вече психически започвам да се предавам.

# 589
Имахме сходен проблем заради дефицит на желязо. Около месец след приема на добавка започна да хапва повече сина ми. Пак продължава да не е от най-яшните бебета (на 10++ е той) и е капризен откъм вкусове. Много обича банан и с него успявам да пробутам и разни зеленчуци, за да хапва все пак разнообразно.

# 590
Моята дъщеря беше пристрастено кърмаче, кърмих много дълго. До към година и половина все още основната й храна беше кърма, хранене заместихме в същинския смисъл на думата около година и половина. Дефицити на витамини не е имала - аз очаквах такива и реагирахме своевременно, когато се установи намаляване на В витамините и желязото (аз самата имах дефицити, респективно в кърмата ми нямаше достатъчно от тях). Ползвах спрейовете на Better you впрочем, малтоферът е гаден. Мийте зъбите след желязото, при моето дете се получи дисколорация от него.

Както и да е, за мен дългото кърмене не беше проблем, а нормално поведение. В племената, където модерният живот не е навлязъл и където няма натиск за отбиване и ранно връщане на работа на майките, децата се отбиват естествено на 3-5 годишна възраст. Първата година млякото остава основна храна за детето, другата е само за запознаване с вкусове, игра и опитване. Постепенно между първата и втората година на детето, твърдата храна ще започне да взима превес, но детето е още много малко според мен.

За буденето не мога да коментирам, но е възможно да е заради анемията. По това време дъщеря ми спеше в леглото ни, гушкахме се, случвало се е да се кърми в просъница, все нормални неща за дете на такава възраст. В днешно време дотолкова сме се откъснали от естествения за вида ни начин на живот и природата, че ми беше добре дошло да имам кратък time out от забързаното ежедневие и кърменето ми го даде. Предполагам мнението ми е безполезно за вас, щом не искате да кърмите повече, но все пак го публикувам в случай че да прочетете друга гледна точка ви успокоява или дава храна за размисъл.

# 591
Аз не бих отбила детето точно сега, но вие си знаете каква са ви мотивите.Големият ми син беше чудесен по време на захранването, но на 2г спря да яде, сега е на 12г и яде само няколко неща. Малкият започна да яде след годинката, сега на 3г си хапва доста добре. Големият го кърмих 1г7м, малкият- 2г3м.

# 592
Аз отбих на 11 месеца. От захранването до отбиването детето не ядеше твърдата храна с желание и основното му беше млякото. След като спрях кърмата, вече започна да се храни с твърда храна. Към годинка установихме дефицит на желязо. Вдигнах желязото без препарати - 2 пъти в седмицата телешко и 2 пъти в седмицата риба. Като 2 часа преди, и 2 часа след рибата/телешкото не трябва да се дават млечни продукти, за да може да се усвои желязото от организма.
По време на хранене му пусках детски филмчета. Не е нещо, което препоръчвам особено за малко дете.... ама това беше единствения начин да го накарам да яде

# 593
Искам да го отбия, защото кърменето за мен вече не е приятно изживяване. Много отдавна не е, правя го с нежелание, изнервям се на това, че не мога да оставя детето на никого за повече от 2 часа, защото не се знае ще благоволи ли да яде, или ще иска пак мляко. Станала съм едно сърдито кълбо от нерви, което не е полезно за детето в този си вид. Вярвам, че ако спра да го кърмя, ще съм по-добър родител за сина ми. Но на този етап не виждам вариант как да се случи, предвид че той на тази храна основно разчита. Надявам се да прояде в скоро време и тази мъка да се приключи, но за сега не се вижда светлина в тунела...

# 594
Е това казвам - моето прояде като хората след като го отбих, иначе използваше твърдата храна за дояждане. 1 година кърмене е достатъчно 😀 то затова и се получава този желязо-дефицит, защото млякото вече не е достатъчно
Според мен го отбий, а той като види, че вече няма мляко, ще прояде и другите неща. Щом така го усещаш, няма смисъл да се мъчиш, а и за детето ще е по-добре

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 15:39 от Little heart

# 595
За да прояде детето АМ, трябва упоритост. Някои майки от отчетната успяха, някои с опити и около месец. Аз моите ги пробвах 1-2-3 пъти. Разбира се, не им хареса и спрях с опитите. Проядоха повече след отбиването - голямото на 2 години и 2 месеца, малкото на година и 10 месеца.

# 596
Ама на година и 1 месец защо е необходимо да се дава АМ? Кисело мляко и сирене ще свършат същата работа

# 597
  • Somewhere beyond the moon and stars
Бла бла бла,

В съвсем същата ситуация, нещата се подобриха едва след като отбих детето, горе-долу в същата възраст. Беше видимо гладно, неспокойно, покрай някакъв вирус изобщо отказа да приема храна със седмици, започна да става опасно и се притесних.
Отбих я сама и няколко седмици я оставих да спи с татко си, за да не ме търси нощем.
Сега пак пие АМ по няколко пъти на ден, но е много по-разумно.

Дългото кърмене не е за всеки.

# 598
И най-вече щом майката си усеща, че вече не е ок да кърми - значи не е. Моето дете отказваше АМ и затова само с кисело мляко съм го хранила след 1 година

# 599
Аз имам сходен въпрос. И моя е на 1г1м., пие си Ам даже и нощем , защото като никнат зъби само така се успокоява.. чудя се вече дали да го мина на прясно мляко, но и той е с железен дефицит.
Дадоха ни спрей ,от който излиза че трябва да приема 7мг желязо, но в аптеката го нямаше и ми дадоха сироп с желязо и В витамини. Пише само веднъж на ден . Обаче така става 3.5мг желязо и ме е страх да давам второ път за да не предозира пък В витамините.. сиропа е Феро Енерджи, някой пил ли го е и по колко? Не го обмислих на момента и сега ме е яд, че не търсих спрея, да не се чудя сега какво да правя...

Общи условия

Активация на акаунт