Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 12

• 43 714
  • 714
  •   1
Отговори
# 420
  • София
„Ще се измъкна ли някога от този лабиринт?“ е същият като този на
Аляска в книгата – романът „Генералът в своя лабиринт“ на Габриел
Гарсия Маркес.
ФРАНСОА РАБЛЕ
„Отивам да търся Голямото може би.“
На Франсоа Рабле се приписват четири различни предсмъртни
слова. В Оксфордския речник на смъртта се споменават следните
последни думи: А) „Отивам да търся Голямото може би“; Б) (след като
получил последна прошка) „Лъснах ботушите за последното си
пътуване“; В) „Спуснете завесата, фарсът приключи“ (след като се
увил в своето домино – наметало с качулка) Г) „Beati qui in Domino
moriuntur.“ Между другото в последното има игра на думи[37], но тъй
като е на латински, рядко е цитирано. При всички положения аз
отхвърлям Г), тъй като ми е трудно да си представя, че издъхващият
Франсоа Рабле е събрал достатъчно енергия, за да си направи подобна
изтощителна шегичка, при това на латински. Най-често се цитира В),
тъй като е забавно, а всички обичат забавните последни думи.
Все пак аз продължавам да твърдя, че последните думи на Рабле са
били „Отивам да търся Голямото може би“, отчасти защото доста
авторитетната книга на Лора Уорд „Прочути предсмъртни слова“
потвърждава мнението ми, отчасти просто защото вярвам, че е така.
Аз самият бях роден в лабиринта на Боливар, така че трябва да
повярвам в надеждата на Голямото може би на Рабле. "

Къде си Аляска ?

# 421
"По тия места имаше изобилие за тези,които не искат много" – Харпър Ли,"И страж да бди на пост".

# 422
"Не търсете лукса в златните часовници и гривни, не търсете лукса в пищните домове и луксозните яхти...
Луксът е смях с приятелите, луксът е дъжда върху лицето ти, луксът е прегръдки и целувки.

Не търсете лукса по магазините, не го търсете в подаръците, не го търсете по партита, не го търсете в събитията...
Лукс е да те обичат близките хора, лукс е да те уважават, лукс е родителите ти да са живи, лукс е да можеш да играеш с внуците си...
Лукс е това, което не може да се купи с пари!"

Клинт Истууд

# 423
"Не се възвисявай и не се хвали.
Днес имаш, утре нямаш.
Никога не знаеш какво те очаква.
Затова бъди скромен и честен.
Помогни, ако можеш,
не завиждай и не мрази.
Животът е кратък!"
                                                                        Неизвестен автор

# 424
”Вярвам, че състраданието е едно от малкото неща, които можем да практикуваме и които ще донесат незабавно и дългосрочно щастие в живота ни.“
Далай Лама

# 425
  • някъде другаде
"Харесва ми да живея на бавни обороти. Странно, но времето ми стига и недоумявам как преди съм се тревожила за това, онова, как се захващах едновременно с куп неща, сякаш светът ще свърши, ако не ги изпълня докрай. Каква илюзия! Сега разбирам, когато някога една жена ми каза: Не се опитвай да прескочиш сянката си!
Да живееш бавно е елексир за душата. В края на пътя си няма да знаеш колко съдове си измила, колко работа си отхвърлила и у дома и на работното място, но със сигурност ще знаеш, че си пропуснала най-главното, а именно насладата на всеки миг. Само ако забавиш темпото ще го можеш. Проблемите са си проблеми, те винаги ще изскачат като призрак в тъмното, но животът е толкова прекрасен, когато го усещаш, когато го живееш! А той, както е казал някой, е колкото един блус"
Рая Видинска

# 426
# 427
  • Телиш/Плевен

# 428
"Когато даваш заем си приятел,
когато си го поискаш обратно  - враг."
                                                                            Арабска поговорка

# 429
”Добрите думи може да са кратки и лесни за казване, но ехото им е наистина безкрайно.”

Майка Тереза

# 430
Всяко завръщане има нужда от доверие и любов
М. Лалева

# 431
"Никой не е по-мразен от онзи, който говори истината."
                                                                                                             Платон

"С простите хора по-малко говори за теории, а повече
 постъпвай съобразно тях."
                                                                                                              Епиктет

# 432
  • някъде другаде
"Има дни, когато те наляга такава тъга, понякога съвсем безпричинно, когато тревожните мисли изпиват душата ти, но това не си ти.  Щом Бог ни е подарил чудото на живота, значи ни е благословил и каквото и да става, Той има божествен план за всеки. Всеки е имал своите мигове на скръб, но и на чиста радост, мигове на болка и мигове на веселие, защото така  порастваме и ставаме хора - чувствителни, чисти, благодарни. Важното е да не се предаваме, защото залинее ли душата, тялото ще откаже. Духът се храни от мислите и колкото и да е странно, те оживяват. Светът наоколо е полудял, не полудявай и ти."
Рая Видинска

# 433
  • Телиш/Плевен

# 434
”Познанието започва от почудата.”
  Аристотел

Общи условия

Активация на акаунт