ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 1

• 24 561
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
Браво sway, напълно подкрепям такива решения и съм сигурна, че на бебче не му и няма да му липсва нищо. Бях си казала още преди време, че ако не срещна подходящ човек бих направила същото.

Аз също бях с малко киселини, а и двамата бяха с косички вече.
Ние вчера спахме от 1 до 5:30 което е невъзможно направо за нас и четиримата сме в добро настроение, аз естествено станах със скок да проверя защо толкова спят, но явно увеличаваме часовете, ядоха повече след това, да видим. Още от сутринта настроението беше топ! Запечените се изакаха два пъти, играхме, таткото си пееше, докато бях в банята и не знаеше, че го слушам. Какво прави малко сън!
Ние не мерим дрямките, защото е невъзможно, рядко са в синхрон. Вече двамата имат специфични механизми за приспиване, специфични позиции, песни, можем да напишем книга кой какво обича. Следят ме навсякъде, кокорят очи като правя йога около тях, много искам да дойде момент да им показвам! Но не бързам, малки бебчета, наслаждавам се на тези моменти!

# 601
Isibel, има обрив по тялото малко на гърдите и на врата, но според акушерката е хормонално от скока в растежа. Иначе няма други симптоми на алергия. Но ти ме замисляш наистина дали не е нещо такова. Доколкото разбирам тук не смятат, че има алергия към млечния протеин, а просто непоносимост или чувствителност. Споменах на лекарката за капките Колийф, които разграждат лактозата. Тук в Германия няма техен еквивалент и никой не ги е чувал, но лекарката смята, че бебетата имат достатъчно лактаза да разгражда лактозата. Това АМ, което ми даде, е в случай че дори и кърмата я дразни. Днес и ние имахме такъв епизод - храни се неспокойно, но виждам че мляко има, сама се маха от гърда полуунесена и веднага започва едно изтягане назад, гърчене и сумтене и рев. И ревът не е постоянен, както като е гладна, а току се успокои и после изведнъж започва пак с пълна сила. Носим я на ръце, но иска да е изправена на рамо, не легнала на ръце, където пък повръща малко.
Иначе и аз не съм сигурна кога ще ѝ го додавам това мляко, евентуално вечер когато се започне прословутия witching hour.
Акото иначе е с правилната консистенция, когато го има.
Някой беше споменал, че дава малко чай от анасон, дали не беше Sweety?

Mommy, сетих се да ти кажа за един коментар на гинеколожката. Жени, които кърмят, имат по-ниски нива на естроген, което води пък до сухота и евентуално болки при секс. Поне има обяснение.

# 602
Sway, евала, кога успя толкова сладкиши да направиш! Супер си!

Dana, аз давах малко чай, но от копър. Анасона също е против колики, но има специфичен аромат.

# 603
Dana, възможно ли е да иска да се приспи на гърдата и да се дразни, че тече мляко? Ние понякога имаме такива случаи. Суче вяло, като да се приспи и изведнъж тръгва млякото и той започва да се дърпа и гърчи.

# 604
Това дърпане, гърчене, извиване и реване при хранене, познато и при мен е поради болки в корема, "добрите" стари колики.

# 605
И при нас на моменти хранете е трудно.Изпъва се,реве,свива се,върти главата,маха с ръцете

# 606
Аз вече се опитвам да не дохранвам. Кърмата ми се увеличи и само кърмя, по-начесто. Моят хубавец, суче, предполагам 50-60 мл, може и малко повече и спира. Не плаче, не се дърпа, а започва да си говори с гърдите ми 😆 захапва съвсем леко и гука, смее се, но не яде. След 1 час пак. Предпочитам така, отколкото да давам сухо мляко. Дохранвам го, само ако ще излизаме. За щастие това не се отрази на нощния сън, кърмя го последно към 22ч и след това към 6ч.
С първите двама нямах никакви киселини, с третия -  много, към края на бремеността. И тримата се родиха с много коса

# 607
Leylah, успя бре, браво на теб! А и този нощен сън звучи като мечта.

Mommy, при тези мои съмнения за недостиг, не смея и да помисля, че просто тече мляко. Мисля си, че гърченето е от колики или просто ѝ е неприятно, че се връща мляко нагоре.

Аз също нямах никакви киселини или гадене, а беба се роди с много и тъмна коса, като маймунче, а ние и двамата сме светли. Open Mouth Всички в родината зала бяхме учудени като излезна. Сега започна да ѝ изсветлява, но все още е с много коса.

# 608
Това дърпане, гърчене, извиване и реване при хранене, познато и при мен е поради болки в корема, "добрите" стари колики.

Аз пък не смятам, че са колики драга, с уточнението, че може и да са при някои бебета (не споря с теб 🤗 просто под твоят “straightforward” коментар намерих ниша да ке включа 😁)Прави ми впечатление, че може да е неудобна позиция, може бебето да се е уморило, да не забравяме, че сукането си е сериозна работа за челюстта на такъв малък човек. Моята като викне в такъв момент е като зверче 😂 много е сладка! Даже баща и чак тази сутрин в един момент и каза “ти започна да плачеш като момиченци най-накрая” (сигурна съм, че беше моментно 😂).М такива случаи аз прнасочвам вниманието на бебето. Термините “колики” и “хормони” не ги ползвам за нищо, понеже смятам, че са много преекспонирани и твърде общи като понятие. Например, много мами говорят за последици от епидурална/спинална, като болки в кръста, докато сменят памперс например. На мен, първото, което ми хрумва е неправилна позиция на гялото, не че са невъзможни последици. Не случайно при започване на нова работа, която включва какъвто и са е физически нюанс, се преминава “manual handling” обучение, т.е как да се пази кръста.

Leyla, 8 часа бебенцето ти спи непрекъснат сън ли?

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 13:32 от MayaJane

# 609
Аз вече се опитвам да не дохранвам. Кърмата ми се увеличи и само кърмя, по-начесто. Моят хубавец, суче, предполагам 50-60 мл, може и малко повече и спира. Не плаче, не се дърпа, а започва да си говори с гърдите ми 😆 захапва съвсем леко и гука, смее се, но не яде. След 1 час пак. Предпочитам така, отколкото да давам сухо мляко. Дохранвам го, само ако ще излизаме. За щастие това не се отрази на нощния сън, кърмя го последно към 22ч и след това към 6ч.
С първите двама нямах никакви киселини, с третия -  много, към края на бремеността. И тримата се родиха с много коса

Звучи супер, и аз веднъж се радвах че заспа в 22 и после пак в 4 стана да цока Grinning А по време на паузата ставаш ли да се цедиш? Питам, понеже моят син като заспи в 22 или 23, става в 2 и после към 5 да цока, но само от едната, а другата я цедя няколко минути. Нямам много големи количества кърма и ме е страх да не намалее още лактацията, затова се цедя. Иначе никак не ми се занимава, особено когато той спи и аз едвам гледам.... Дано по-натам като се регулира да мога да правя по-големи паузи.

# 610
Джу браво на децата,дано така си спят вече.Друго си е човек като се е “понаспал” Blush

# 611
Нещо интересно, на което попаднах из темите за кърменето:

https://www.bg-mamma.com/?topic=50119

# 612
Isibel, има обрив по тялото малко на гърдите и на врата, но според акушерката е хормонално от скока в растежа. Иначе няма други симптоми на алергия. Но ти ме замисляш наистина дали не е нещо такова. Доколкото разбирам тук не смятат, че има алергия към млечния протеин, а просто непоносимост или чувствителност. Споменах на лекарката за капките Колийф, които разграждат лактозата. Тук в Германия няма техен еквивалент и никой не ги е чувал, но лекарката смята, че бебетата имат достатъчно лактаза да разгражда лактозата. Това АМ, което ми даде, е в случай че дори и кърмата я дразни. Днес и ние имахме такъв епизод - храни се неспокойно, но виждам че мляко има, сама се маха от гърда полуунесена и веднага започва едно изтягане назад, гърчене и сумтене и рев. И ревът не е постоянен, както като е гладна, а току се успокои и после изведнъж започва пак с пълна сила. Носим я на ръце, но иска да е изправена на рамо, не легнала на ръце, където пък повръща малко.
Иначе и аз не съм сигурна кога ще ѝ го додавам това мляко, евентуално вечер когато се започне прословутия witching hour.
Акото иначе е с правилната консистенция, когато го има.
Някой беше споменал, че дава малко чай от анасон, дали не беше Sweety?

Mommy, сетих се да ти кажа за един коментар на гинеколожката. Жени, които кърмят, имат по-ниски нива на естроген, което води пък до сухота и евентуално болки при секс. Поне има обяснение.
И при нас когато се опитам да го гушна легнал се сърди и позата е на рамо или просто гушнат прав. Това, че връща мляко в легнало положение си говори за рефлукс, но той рефлукса по принцип си е нещо нормално има го при 40% от бебетата. Въпроса е как бебчо се адаптира и колко е агресивен. Тоест колко се затваря мускула. Проблема при рефлукса освен, че е ужасно да гледаш как се мъчи (подобно на колики, а и то си е обвързано), най-големия проблем е наддава ли бебето. Ако има тих рефлукс не повръща, но се храни недостатъчно заради болката, не винаги разбира се. При съмнение е добре са се вземат нужните мерки: храни се по-изправено, държи се 30 мин поне след храна по-изправено бебето и като цяло винаги да е под наклон. Вече за храната ясно е, че има антирефлуксни млека те се назначават от лекар. Само не разбирам, защо няма добавка за кърма в БГ за сгъстяване на кърмата. Както писах по-рано аз съм смесено хранене и давам първо кърмата и после АР. Сиропа, който ни изписаха като, че ли доста помага. Но това също са мерки, които при съмнение гастроентеролог ще изпише, ако се посети такъв. Иначе на мен лекаря ми каза, че извиването назад е много показателно, че се връщат киселини, другото е примляскване, хъркане на носле, насълзявате на очите и превиване.

Едит: да добавя, че като мярка за кърмещите жени е добре да се внимава с диетата. Без бобови, пълнозърнести и изобщо храни, които могат да предизвикат по-голямо движение в корема.

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 22:33 от Isibel

# 613
Относно коликите, не всяко бебе има колики. И не всеки рев значи колики. Просто си личи, когато са колики - газове, напъване, цялото тяло правят на дъга, краката опъват напред и ги стягат, придружено с червено лице, тъжна измъчена гримаса на лицето, мятат се по време на хранене и реват.
С времето човек горе долу се научава да различи, дали му е топло, дали е гладно или му се спи или реве от колики. Или пък иска внимание и гушкане. Simple Smile

И моят го храним по-изправен, също гледам да има повечко време преди да легне или да сменим памперс, че да не повърне.

# 614
Коликите са рев по три часа на ден без причина

Общи условия

Активация на акаунт