Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 400
  • 869
  •   1
Отговори
# 75
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
когато навремето търсих начини да се преборя с нашето ВиК четох всичките им нормативни документи.
нищо не се приспада.
липсите се добавят към сметките, излишъкът се занулява.

# 76
  • Бургас
Не е вярно, ние три месеца плащахме двойна вода на изразходваната, след проверка в един необитаем имот се откри теч и начислиха  платената от нас липса на тази партида, на всички останали изчислиха по колко имат да ни връщат и следващите три месеца фактурите ми за плащане излизаха 0 лева, докато ми върнаха надплатеното

# 77
  • Бургас
Точно така, два пъти се плаща от различни хора.

bur02, защото сте повдигнали въпроса официално може би?

Аз вдигнах  малко шум, но само с инкасаторката се разправях. Имаше нещо не както трябва, но тогава тъкмо се бяхме нанесли и малко не бях ориентирана. Уж някой си нямал водомер и  сложи тогава,  но скоро разбрах, че винаги е имал.

# 78
  • Бургас
Да, при разлика повече от 20%   може да се подаде молба за проверка  и  така направихме и  ВиК пратиха комисия да прегледа всички водомери, лошото е, че трябва всички да осигурят достъп, а е възможно крадящите да се покрият

# 79
  • Бургас
не всяко отсъствие е "криене" нашата инкасаторка като идва в делничен ден към 11ч. някои са си на работа - все пак не сме всички пенсионери
точно по този въпрос с ВИК питах на какво мнение е МВР да присъства, евентуално ако някой се дърпа от проверката

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 15:25 от musicdoubl3

# 80
Мислите, че професионалния домоуправител ще ви реши проблема? Успех!
При изравняване на тримесечието напомням на всички съседи и съм говорила с инкасаторката да ми дава справка ако някой не е подал към нея по Вайбър или не е отворил, да го побутна пак за самоотчет или да ми прати на мен снимки и да го отчета.
Последно имахме над 200куб. липси, когато побеснях и направихме проверка със Софийска вода. Излязоха толкова нередности. Но всички съседи бяха готови да се оправят нещата и да не плащат повече чужди сметки.
Сега пак има липси от порядъка на 24/26 куб., но и тях ще ги хвана къде изчезват.

Ние имахме дълго време средно по 60-70(по 1-2 на апартамент) кубика разлика. Бабите ми мрънкаха, но някак си не ми се занимаваше. Август месец преди да дойде инкасаторката писах бележки по входа, по асансьора и разликата ни беше 1 кубик общо Grinning Значи можело - този път си помислих, че всичко е решено и каква изненада.. Как направихте проверка със Софийска вода? Трябва домоуправителя ли или може всеки собственик и как става? Сега разчитам на добрата дума на инкасаторката, но тя ми каза, че не можела при свършен факт да ми каже нищо.. да съм я чакала следващия път като дойде във входа.

# 81
  • Бургас
musicdoubl3, има възможности, нали си оставят номер да се обадиш, може и по вайбър, може и да си ги оставиш на вратата, само желание да има. Ако човекът отсъства и  е случайно те ще сложат нещо служебно, а после ще се изравни.

# 82
Здравейте, решихме да направим  външната врата да се отваря с чип. Имаме изградена домофонна система и когато звънне някои на нея аз мога да отворя вратата от горе.  Но доле самата врата се отваря с ключ. До скоро имахме портиер и той отваряше с домофона. Може ли да ми препоръчате фирми от които сте останали доволни, ако някои скоро е монтирал такива системи? Аз дори се размечтах да подменим старата домофонна система с видео, не знам дали е възможно.
За София става въпрос.

# 83
  • София
Балканбит

# 84
  • Бургас
Лесно е, ако намерите някой електричар. Купувате четеца и го връзва към насрещника който отключва.

# 85
Здравейте, моля за съвет за следния казус;
Нова сграда с 2 входа е регистрирана от професионален домоуправител в общината като етажна собственост на двата входа.
Поради множество причини единият вход се отказва от фирмата и едва сега научава в общината , че са регистрирани така. Документите на 90-% са загубени от фирмата домоуправител.
Какви стъпки следва да се предприемат за обособяване на етажната собственост само за единия вход?

# 86
Здравейте! Радвам се, че намерих тази тема, може и да е имало такъв казус, но не съм изчела всичко. Имам следния въпрос, но за да го задам трябва първо да ви обясня. И така: Имам приятел колега с който имаме наша устна уговорка, че той помага на мен, аз помагам на него. Неговата помощ се състои - да ми помага когато нещо вкъщи се развали (като пералня, телевизор, компютър, монитор и т.н) общо взето всичко с ток и вода, да носи тежките неща, защото не мога да вдигам повече от 2 кг., но това е отделен мой здравословен проблем. Моята помощ за него се състои да готвя и да му пера веднъж в седмицата дрехите. Не живеем заедно, той идва всеки ден при мен в моя апартамент, но си тръгва след това. До скоро моя апартамент се водеше общински, сега го купих и мога наравно да вземам участие в Общите събрания. Проблема е, че всички във входа смятат, че той живее при мен и че аз трябва да плащам и за него като член от семейството. Въпросът ми е трябва ли да плащам и за него, при положение, че не живее и не е вписан по адрес тук? При моя опит да получа Протоколи от Общите събрания, където се е решило това, че трябва да плащам и за него, бях агресивно нападната, че се циганя и че ще се опитат да ми стъжнят живота.
Съжалявам за дългия пост. Надявам се да ми помогнете.

# 87
  • София
Да вземе служебна бележка от домоуправителя където живее, че плаща там и я представете на твоя домоуправител.
Така бих направил аз в такава ситуация, но не ми е известно някъде да е уреден законно този частен случай.

# 88
  • Бургас
Човекът не живее в твоя апартамент, независимо че идва всеки ден, и при нас има съседи, дето децата и внучетата ги посещават почти ежедневно…. щом не е регистриран като обитател в домовата книга, няма основание да му търсят пари

# 89
Фифти фифти ми е положението на мен.
Идва..кога и си тръгва-кога?

Общи условия

Активация на акаунт