Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 443
  • 869
  •   1
Отговори
# 90
Идваме след работа, тръгва си след като вечеря. Имам и съсед на първия етаж, който ми каза, че го е записвал в тетрадката кога идва и кога си тръгва. Така, че има и свидетел, който го е следял. Той живее на 1 етаж, а аз на 8, Той не ползва асансьор, а ние да.

# 91
А режийните как са определени - на ап., на брой обитател или по трети начин? /чл 51 ЗУЕС/.
Фонд ремонт се дължи вече само от собствениците.

При вас коя от двете вноски искат да плаща и въпросният господин?

# 92
  • Бургас
Щом го следи и записва, нали е документирано,  че гостът си отива вечер и нощува другаде, едно е да идваш на гости всеки ден, друго е да си обитател

# 93
Извинявам се много, но при този режим госта какво спестява - водата от тоалетното казанче нощем и бръсненето сутрин.
От гледна точка на входа за мен това си е пълноправно ползване на общите части.. Просто не тръгва сутринта за работа, а вечер - да преспи другаде. Всеки ден (поне според описанието на потребителката).

# 94
  • София
Ами именно защото е гост и плаща вече някъде тези исканите такси - в собственото си жилище. Те иначе всички гости ползват общите части. По описание не живее в жилището.

# 95
За мен не е редно да плаща! Какво като идва всеки ден, качват се заедно, тоест едно ползване на асансьора отпада, слиза после сам, все едно идва през ден на гости, че то сигурен съм ако започнете да следите и вие съседите си, ще има някой който идва през ден на гости, или по няколко гости на ден, или пък ако започнем да издребняваме има хора които ползват по няколко пъти на ден асансьора, а вие само веднъж. Според мен не се поддавайте на заплахи, казвате че не живее там и толкова, с какво толкова ще ви стъжнят живота, не знам. Ако все пак се притеснявате от някакви разправии, колко е всъщност таксата, ако трябва си стиснете ръцете да плаща половин такса.

# 96
  • София
Гост е. Иначе всички баби или платени детегледачки, както и социални работници  или домашни помощници трябва да плащат такса.

# 97
Мислите, че професионалния домоуправител ще ви реши проблема? Успех!
При изравняване на тримесечието напомням на всички съседи и съм говорила с инкасаторката да ми дава справка ако някой не е подал към нея по Вайбър или не е отворил, да го побутна пак за самоотчет или да ми прати на мен снимки и да го отчета.
Последно имахме над 200куб. липси, когато побеснях и направихме проверка със Софийска вода. Излязоха толкова нередности. Но всички съседи бяха готови да се оправят нещата и да не плащат повече чужди сметки.
Сега пак има липси от порядъка на 24/26 куб., но и тях ще ги хвана къде изчезват.

Ние имахме дълго време средно по 60-70(по 1-2 на апартамент) кубика разлика. Бабите ми мрънкаха, но някак си не ми се занимаваше. Август месец преди да дойде инкасаторката писах бележки по входа, по асансьора и разликата ни беше 1 кубик общо Grinning Значи можело - този път си помислих, че всичко е решено и каква изненада.. Как направихте проверка със Софийска вода? Трябва домоуправителя ли или може всеки собственик и как става? Сега разчитам на добрата дума на инкасаторката, но тя ми каза, че не можела при свършен факт да ми каже нищо.. да съм я чакала следващия път като дойде във входа.
Аз като Домоуправител пуснах молба към СВ за проверка. Но е важно наистина всички да отворят. Води се над 20% разлики по общия водомер. Вижте в този линк:
https://www.sofiyskavoda.bg/index.php/uslugi/vodomeri/komisiya-z … bshto-potreblenie

Нашата инкасаторка е била винаги точна до сега. Взима данни по вайбър, по телефона, оставяш бележка на вратата ако те няма. Но снощи в последния момент ми прати съобщение кои апартаменти не са отчетени. Писахме отчет на база, защото хората не си бяха вкъщи в събота вечер. И днес се оказва, че на едните сме надписали 10куб., а други изобщо не са отчитани реално от месеци наред и не се знае какви са им реалните показания. Хората са изключително "разсеяно крадливи", както казва един познат и се скатават, докато някой луд като мен не вземе за разследва до дупка от къде аджаба идват липсите на входа. Sad

Последна редакция: нд, 01 дек 2024, 14:34 от SunshineMery

# 98
Благодаря на всички за отговорите, все пак ще го помоля да донесе неговата бележка, че си плаща на друг домоуправител и че има друг различен адрес от моя. Не пести от ток и вода, не знам как да го обясня, но за нас е взаимопомощ, която рядко в това време се среща. Както бях писала апартамента беше Общински и нямах право на глас, а за да имам трябваше да присъства някой от Общината когато имаше Общо събрание. На последното ни Общо събрание, отказах да плащам за него и поисках Протоколите, които съм сигурна, че не съществуват, за да видя кога точно се е решило това. Чела съм ЗУЕС, затова знам, че трябва да има Протокол, трябва да има много неща които тук ги няма. Домоуправителя е от 3 години и е от входа, не е Професионален, но имахме и такъв, на който не му плащах такава такса.

Последна редакция: нд, 01 дек 2024, 18:01 от Анна Нейчева 763995

# 99
  • София
Според Закона за етажната собственост не заплаща такса режийни разходи обитател, който пребивава не повече от 30 дни в годината. Т.е. щом човекът не преспива в жилището, не би трябвало да дължи такса. При нас приехме решение да не плащат временно пребиваващите до 3 месеца. Освен това всеки, който прецени, може да попълни декларация за гост и да плати такса, без човекът да се регистрира в домовата книга, ако е регистриран на друго място или от други съображения. Съседите не спят, а контролират кой, кога и с кого влиза Simple Smile

# 100
Това отдавна отпадна от закона....има няма година ще стане...

# 101
  • Бургас
че то на таз логика - имаме баби в входа с две внучета и почти всеки ден, особенно лятото,  идват и седят доста часове, и не им взимаме пари - това са си гости

# 102
Всеки ден.
Почти всеки ден.
Различно е...

Абе по средата е истината....

# 103
  • Бургас
Не знам как някой не може да разбере разликата между това къде живееш и къде отиваш на гости, пък било и всеки ден, или по няколко пъти на ден.... щом не преспиваш  в  жилището, не си регистриран там и гостуваш за броени часове, пък било и всеки ден, никакъв обитател не си.... и при нас има баба и дядо, които почти всеки ден гледат внучета, идват дъщери, зетьове да ги водят и прибират и по тази логика трябва да плащат  поне 6 такси.......
Аз ако съм няма да плащам допълнително, казвам, че човекът не живее при мен, а идва на гости и си нощува у тях, по колко пъти на ден ме посещава няма никакво значение, ако напират- да завеждат дело и да видим как ще докажат, че човекът е обитател

# 104
По тази логика и доставчиците, които носят бебешката храна до дома всеки ден трябва да са обитатели и да ги пишем в домовата книга Simple Smile Едно е да отиваш на гости, макар и всеки ден, съвсем друго е да си обитател с всичките си нужди покрай това обитаване - ходене до магазини, доставки, разхождане, излизане по гости, хвърляне на боклука и т.н. Не разбрам как не правите разлика между живеене на едно място и гостуване, макар и ежедневно.

Общи условия

Активация на акаунт