Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 513
  • 869
  •   1
Отговори
# 105
Доставчиците не остават в жилището. Примерът не е удачен.

# 106
Благодаря за отговорите, но как да реагирам след като дойде да си вземе таксата или аз отида да си платя и той не ми даде бележката, която за мен е една хвърчаща бележка? Ако му поискам IBAN за да му плащам онлайн, а той не ми даде? Какви действия трябва да предприема? Те на тази хвърчаща бележка даже не ми изписват името правилно.

# 107
Защо да е хвърчаща..нали има подпис на приел? Това си е редовен документ.

# 108
Доставчиците не остават в жилището. Примерът не е удачен.
Ок, примерът не е 1:1 аналогичен щом не били оставали... Ами да дефинираме какво е оставане! Защото има влизане, излизане, някакво време там. В закона какво пише, а? А логиката на това да живееш някъде и да ходиш на гости не я ли разбирате? Не виждате ли, че не е едно и също?  Едното са действия, породени от факта, че живееш някъде, а другото е просто отиване на гости. Ами, ако у тях се изсипват ежедневно всички роднини да пият кафе и да си приказват - и те ли живеят там? Съвсем нормално, обикновено и в реда на нещата е, когато човек има дом, в този дом да му идват гости. Законът не е издребнял до там, че да регламентира кой колко посещения ще има в личен план. Още малко ще късате билетчета на входа за всеки, който влиза...

# 109
Имаше въпрос. Изказвам мнение.
Аз гости всеки божи ден нямам. Не живея в хан все пак.

Ти не разбираш ли разликата между всеки ден...и от време на време или през ден...

# 110
https://edomoupravitel.com/pravnite-subekti-v-zues-sobsttvenik-p … zvatel-i-obitatel

*** "С други думи лицето ще обитава, когато в това място намира подслон и най-базовите условия, необходими на едно лице да живее."...
*** "Ако това намерение е да се установи на това място и да го ползва за живеене (да спи в него, да се храни, да ползва санитарния му възел и т.н.), т.е. ако лицето счита, че това е мястото, което му служи за удовлетворяване на основни жилищни нужди, то това лице обитава това място и следователно е "обитател"."

ЗУЕС в допълнителните разпоредби дава определение на трите основни понятия - собственик, ползвател, обитател.

***В „Допълнителните разпоредби“ пише:
4. „Домакинство" са две или повече лица, които живеят заедно в един самостоятелен обект или в част от него, в който са регистрирани по постоянен или настоящ адрес, и имат общ бюджет, без оглед на родствената връзка помежду им.
5. „Обитатели" са физически или юридически лица, които не са собственици или ползватели на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост, но пребивават в тях на друго правно основание.
6. „Ползватели" са физически или юридически лица, които притежават вещно право на ползване върху чужда вещ, самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост.***

Трите категории влизат в различен тип взаимоотношения с ЕС.
От обяснението в първоначалното питане става ясно, че въпросния господин не удовлетворява собствени жилищни нужди. Съгласно разсъжденията в статията от линка не следва да се приема за обитател и не дължи нищо на етажната собственост.

# 111
  • София
Това отдавна отпадна от закона....има няма година ще стане...
Кое по-точно е отпаднало ?
Видях, че след промяната на закона няма освобождаване от такса, ако някой, който е регистриран, не пребивава.
Струва ми се, че е тъпо.  Например деца, които са студенти, а са регистрирани в домовата книга. При нас за това приехме, че който пребивава до 3 месеца годишно, не плаща режийни разходи.
А за приходящите, които не нощуват, е ясно, че не се водят обитатели.
Не съм юрист, но заради домоуправителството ми се наложи да чета този закон и видях, че каквото и да направи УС, винаги може да се оспори в съда. Явно трябва всеки УС да наеме адвокат Simple Smile

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 14:52 от Super Tedi

# 112
Чл.51 го измениха преди около година...само деца до 6 навършени години НЕ плащат режийни. Всички други, живеят или не, обитават или не, плащат като за един обитател.

# 113
  • София
т.е. сега решенията, приети на общо събрание преди години за таксите, отново е незаконно

# 114
Е, тикате си така, ако всички сте единодушни...то няма кой да оспорва в съда, а и той срока е минал за онова решение.

# 115
  • София
Прегласувайте си нещата. В общи линии е написано така, че Общото събрание да може да прави много промени по членовете с пожелателен характер.
Доколкото помня с поне 75% от гласовете по идеални части, можете да отмените всевъзможни такси, но без Фонд ремонти. Можете да опростите задължения примерно на непълнолетни, пенсионери, кучета, безработни и каквото още си решите.
Поправете ме ако греша 🙂

# 116
то няма кой да оспорва в съда, а и той срока е минал за онова решение.
и срока да е минал пак може да се оспори в съда

# 117
  • София
За съжаление и аз така разбирам. Дано да няма такива идиоти, които да оспорват работещи неща.

# 118
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ако всички дружно се разберете апартамент номер 5 да плаща всички режийни, това може и да е приемливо за вас, но не можете да го наложите на собственика на номер пет. Дори ако сегашния е съгласен и е работило Н на брой години, следващият може да не е съгласен.
Което не го прави идиот.
Много грубо изказване между другото.

# 119
Може да го наложат на новия..защото решението е в сила и обвързва и новият.
Могат и заповед за изпълнение да извадят и да съберат парите. В това заповедно производство, а и в другото гр.дело което се образува при възразяване срещу ЗИ...не се гледа решението законно ли е..гледа се дали го има, в сила ли е...ако да..подлежи на изпълнение.

За установителен иск вече..отделно дело да водят да се установи е ли законно решението...но и том има срок.

Общи условия

Активация на акаунт