Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 536
  • 869
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте,
в блока последните месеци има зачестили кражби.
Крадците влизат през балконите и от едната, и от другата страна на блока. Отделно от това различни съмнителни лица влизат във входа незнайно как.
Аз съм домоуправител и всички съседи казаха да сложа камери за видеонаблядение.
Проблемът е, че аз нищо не разбирам от камери.
Бихте ли ми препоръчали фирма, която се занимава с такава дейност.
Колко на брой според вас е удачно да се сложат камери.
Входът е стар панел на 6 етажа, с по 3 апартамента на етаж.
Входът е краен, като апартаментите имат изглед на север, запад и юг.
Благодаря!

# 121
Сложете камери, които да обхванат всички точки за достъп и да реагират при движение. Камери има и скъпи, има и евтини. На мен евтини камери ми работят вече 10 години у дома. Камерите трябва да ги свържете с устройство, което да записва и да може да се свързвате с него и да преглеждате записите. Може да трябва да закарате ток до камерите, но може и от самото устройство да се захранват - зависи от системата. Разгледайте NVR устройствата и камерите, които са съвместими - това, за да се ориентирате за цените. После на базата на това си потърсете кой да ви направи системата. Можете сами, не е трудно, но сигурно няма да ви се занимава. Аз бих започнала да искам оферти от фирми за сот или изграждане на видеонаблюдение. Ако слагате китайски камери, гледайте да е от някой реномиран производител с представител в България. На прозорци във входа, които не бихте отваряли редовно, но пък през тях може да се влезе отвън може да сложите и датчик за отворен прозорец и да повишите вниманието в следващите минути като записвате от всички камери (ако това може да се настрои). Може да свържете датчиците с локална аларма, която да озвучи целия вход и да изкара съседите по вратите, ако някой проникне през тези прозорци. Това би уплашило натрапниците. Само идеи. Не работя в областта, но имам интерес. Успех!

# 122
# 123
  • София
Ако всички дружно се разберете апартамент номер 5 да плаща всички режийни, това може и да е приемливо за вас, но не можете да го наложите на собственика на номер пет. Дори ако сегашния е съгласен и е работило Н на брой години, следващият може да не е съгласен.
Което не го прави идиот.
Много грубо изказване между другото.
Точно това исках да кажа: Колкото и да се старае един УС да направи справедливи схеми за определяне на таксите, винаги може да се окажат незаконно определени и на някого да му се струва, че плаща режийните на целия вход. А щом има решение на общото събрание, то става задължително, както и правилника, и за хората, които идват по-късно да живеят в етажната собственост. На мен начинът, по който е написан Закона, не ми харесва и ми се струва, че би могло да дава малко повече права на УС, а не само на отделния гражданин срещу УС.

# 124
Ако всички дружно се разберете апартамент номер 5 да плаща всички режийни, това може и да е приемливо за вас, но не можете да го наложите на собственика на номер пет. Дори ако сегашния е съгласен и е работило Н на брой години, следващият може да не е съгласен.
Което не го прави идиот.
Много грубо изказване между другото.
Точно това исках да кажа: Колкото и да се старае един УС да направи справедливи схеми за определяне на таксите, винаги може да се окажат незаконно определени и на някого да му се струва, че плаща режийните на целия вход. А щом има решение на общото събрание, то става задължително, както и правилника, и за хората, които идват по-късно да живеят в етажната собственост. На мен начинът, по който е написан Закона, не ми харесва и ми се струва, че би могло да дава малко повече права на УС, а не само на отделния гражданин срещу УС.
Никакво решение на какъвто и да било орган, не може да е задължително, ако не е законосъобразно.
В този смисъл ОС може да реши относно таксите каквото си ще. И то ще се изпълнява, докато всички взели решението са съгласни.
Нов собственик може да оспори решението, ако разпределението не отговаря на закона и съда би следвало да го отмени.
Иначе в закона би трябвало да пише "разпределението на таксите се определя с решение на ОС."

# 125
Не  е точно така, Дари Вали....не мога да се съглася с теб, защото практика е друга. Може да се стабилизира едно решение, дори  и да е незаконосъобразно, ако не е обжалвано в срока.

Ето цитат от произволно избрана адвокатска кантора, но съм и чела множество решения и аз лично в тази точно насока.

Съдебната практика е трайно ориентирана, че при липса на искане за отмяна на решение на общото, последното се стабилизира и подлежи на изпълнение, без значение дали е съобразено с материалните и процесуалните правила на закона.

Скрит текст:
Това е така, тъй като за разлика от нищожността на сделките, контролът за законосъобразност на решенията на етажната собственост е съдебен и ограничен с преклузивен срок за предявяване на иска, който срок тече от узнаването на решението, извършено по реда за уведомяването за събранието - чл. 40, ал.2 ЗУЕС.

Определянето на срок за предявяване на иска по чл. 40 ЗУЕС е съобразен и с обстоятелството, че тези решения засягат широк кръг лица и отношения, включително и трети лица, което изисква сигурност и бързина при изпълнение на решенията.

Затова извън регламентирания в закона срок не може да се иска отмяна нито на нищожните, нито на незаконосъобразните решения.

С оглед гореизложеното е видно, че пропускането да се иска отмяна в 30дневния срок от обявяване на протокола, води до трайно стабилизиране на решенията от общото събрание.   
[/b]

от тук https://kk-law.eu/%D0%BE%D0%B1%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0% … D0%BE%D1%81%D1%82

# 126
искам да питам за ремонт на покрив
писах на общината и принудиха домоуправителя под конвой на общината да направи събрание на входа
Но ми написа протокол, че съседите нежелаят ремонта
Консултирах се с адвокат и каза че е бил и служител на общината нищо не означава
и каза да пусна пак молба до общината и да пиша че въпреки събранието, проблема не е решен и искам адекватни мерки

Тук вече несхващам каква е логиката от още една молба
Тази следваща молба има ли смисъл или просто адвокатката ме мята, за да ида пак при нея

# 127
Не  е точно така, Дари Вали....не мога да се съглася с теб, защото практика е друга. Може да се стабилизира едно решение, дори  и да е незаконосъобразно, ако не е обжалвано в срока.

Ето цитат от произволно избрана адвокатска кантора, но съм и чела множество решения и аз лично в тази точно насока.

Съдебната практика е трайно ориентирана, че при липса на искане за отмяна на решение на общото, последното се стабилизира и подлежи на изпълнение, без значение дали е съобразено с материалните и процесуалните правила на закона.

Скрит текст:
Това е така, тъй като за разлика от нищожността на сделките, контролът за законосъобразност на решенията на етажната собственост е съдебен и ограничен с преклузивен срок за предявяване на иска, който срок тече от узнаването на решението, извършено по реда за уведомяването за събранието - чл. 40, ал.2 ЗУЕС.

Определянето на срок за предявяване на иска по чл. 40 ЗУЕС е съобразен и с обстоятелството, че тези решения засягат широк кръг лица и отношения, включително и трети лица, което изисква сигурност и бързина при изпълнение на решенията.

Затова извън регламентирания в закона срок не може да се иска отмяна нито на нищожните, нито на незаконосъобразните решения.

С оглед гореизложеното е видно, че пропускането да се иска отмяна в 30дневния срок от обявяване на протокола, води до трайно стабилизиране на решенията от общото събрание.    
[/b]

от тук https://kk-law.eu/%D0%BE%D0%B1%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0% … D0%BE%D1%81%D1%82
Леле … егати незаконията в тая държава … и това облечено със закон ?!!
Ами ако късно си разбрал, по една или друга причина ?! Или викаш това си е твой проблем !!

# 128
Обичайно разбират на време..защото присъстват..но си трайкат Wink и не оспорват. Не им се занимава...или ако може друг да свърши тая работа..не те...и така.

# 129
Обичайно разбират на време..защото присъстват..но си трайкат Wink и не оспорват. Не им се занимава...или ако може друг да свърши тая работа..не те...и така.
Да, има доста пасивни хора … и все търсят друг да се ангажира и свърши работата Sad

# 130
  • Бургас

Абсолютно, рядко се намират, да не кажа хич будни хора. Чакат някой будала, той да обере негатива.

# 131
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Има един малък детайл. Срокът за възражения започва да тече от датата на която си разбрал/ си уведомен.
Това може да е протоколът от събранието, но може да е датата, на която си влязъл във владение на имота и домоуправителят те е уведомил за решенията и твоите задължения.
Т.е. новодомецът може да обжалва незаконосъобразно решение, в съответния срок, независимо, че е решено и е прилагано преди.
Управителният съвет има права, но и всеки собственик, не само старите, също.

# 132
30 дни от залепянето на съоб.че протокола е изготвен.
Няма как след 5г да обжалва...

# 133
А не може ли новия собственик да поиска ново събрание на което да се преразгледа тази точка, и евентуално тогава след събранието ако не се промени това да обжалва?

# 134
може ли решение на общо събрание да се оспори пред общината, преди да е изтекъл 30 дневен срок - и какво би станало ако напишем една такава молба до общината

Общи условия

Активация на акаунт