Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 28 757
  • 869
  •   1
Отговори
# 45
  • Бургас
Собственик съм на 1/4 ид. част от апартамент и към момента живея в него. Длъжна ли съм да заплащам цялата сума за ремонт на общите части или само 1/4 от нея?
по принцип плащате 1/4, но дали другите собственици ще искат да платят останалите 3/4
Вие плащате ли им наем за тяхната част

# 46
Не се вкарвайте във филм "търсене на оферти". Изобщо в бранша няма място за сравнение между цените на бригадите и не може да се сравняват оферти, дадени през май и през ноември.
Честно казано, тая играчка - три оферти е пълна заблуда. Нито строителите са толкова много, нито всичкит еса читави, нито има гаранция, че най-евтиното ще е най-добро. Изобщо избора е на принципа - "някой когото познавам и разчитам, че ще се издъни по-малко".
Ако имате възможност се качете да проверите дали е сменяна дървенията под керемидите и доколко. Защото вероятността да възникне такова увеличение на първоначалната цена е съвсем реална, когато махнат керемидите и установят, че "основата" е прогнила. (ето ви пак пример - защо трите оферти и ниската цена не са състоятелни)
Ако смятате, че при следващ проблем всеки ще спасява поединично своята част от покрива - то тогава не плащайте.
Генерално е супер глупаво да се хвърлят пари за частични "кърпежи", излиза много по-скъпо, има вероятност от несъответствия с неремонтираната част. Въпреки това, ако считате съседа за отговорен човек приемете, че е направил възможното да контролира бригадата да не нанася допълнителни щети.

# 47
  • София
При нас и двете фирми (работещи на черно и даващи договори, написани с химикалка), които викахме да оглеждат покрива не се ангажираха с твърда цена, точно защото казаха, че не знаят какво ще излезе отдолу, когато раздигат керемидите.
Големите фирми отказват само като ни чуят адреса и че сградата е стара.

# 48
Аз ще дам парите. Но бих поискала всички съсобственици да приемат писмено решение, при следващ необходим ремонт, касаещ даване на пари да има задължително предварително уведомяване.

# 49
  • Бургас
да каже , че иска същата фирма иска да оправи покрива и над нейната част, и тогава ще плати / и тя е искала ремонт но защо не са е питали да го направят заедно с нея

# 50
Аз ще дам парите. Но бих поискала всички съсобственици да приемат писмено решение, при следващ необходим ремонт, касаещ даване на пари да има задължително предварително уведомяване.
И също така ако ремонта е върху нейната част, да не се счита, че ще е само за нейна сметка, а това е обща ЕС.

# 51
  • Бургас
искам да питам :
ремонт на покрив, как се дели - на квадратура ли на апартамент ли
ако може кажете и в кой член на закона е казано

# 52
На ид части.
Виж преди чл.51...40 и някой беше..

# 53
Нагледно как разпределихме кой колко да плати за поставяне на врата, според квадратура на апартаментите. За гаражите определихме приблизително среден коефициент от сумата.

# 54
  • София
Щом вече е извършен ремонтът, трябва да платите. Иначе трябва да се борите да докажете в съда, че ремонтът на покрива не е бил "необходим".
И наистина е голяма разправия намирането на оферти (без значение устни или писмени), огледи и цялото тичане с ремонтите. Всички, които не са го правили, само търсят кусури.
При нас приехме на едно ОБЩО СЪБРАНИЕ решение, че за всички "необходими" ремонти трябва да е информиран УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, за да няма такива своеволни решения.
Моят съвет е да си платите, като вече хората май са разбрали, че при следваща необходимост ще свикат събрание.

# 55
Ако е с доход до минимална заплата и да я осъдят, не могат да и вземат и стотинка и друг път ще знаят, че трябва да уведомят предварително.

# 56
  • Бургас
На ид части.
Виж преди чл.51...40 и някой беше..

да намерих го
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за ремонт, основно обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.

# 57
Да..това е. По закон е така.

На практика е както се разберете със съседите Simple Smile

# 58
Здравейте,

имам въпрос относно отчитането на студената вода. При последното отчитане на водомерите се оказа, че имаме над 130 кубика разлика между общия и сбора от индивидуалните. Т.е. много хора не са си отчели въобще водата. Ще поискаме проверка от Софийска вода, чрез домоуправителя. Но веднъж, когато спорихме по същия въпрос един съсед просто мина и каза: "Аз съм на база, не ме занимавайте". Стана ми интересно колко е базата? Това означава ли, че няма водомер? Инкасаторката не можа да ми отговори на тези въпроси?

# 59
  • Бургас
Ако има водомер,  все някога трябва да се отчете, иначе по наредба:
По изключение се допуска за потребители, които нямат монтирани водомери на водопроводните отклонения и индивидуални водомери, месечното количество изразходвана, отведена и пречистена вода да се заплаща, както следва: по 6 куб. м при топлофицирано жилище и по 5 куб. м - при нетоплофицирано жилище за всеки обитател;

Общи условия

Активация на акаунт