Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 410
  • 869
  •   1
Отговори
# 60
Ние имахме 174 кубика разлика, платихме ги, казаха НИЕ да си търсим откъде идва разликата.Сега всеки месец пак начисляват общ водомер, ама е 3-5 лева на апартамент и изобщо не се разправяме, плащаме си ги.

# 61
Аман от хитреци. При нас водата от 01.01.2025 става 4,20, сметките ще са ми по- високи от тези за електричество.

# 62
При нас е над 5 лева, негодна за пиене и готвене, всеки месец даваме и по 60-70лева за бутилирана.

# 63
Всичко произтича от това, че водомерите са за индивидуално отчитане. И никой не иска да даде по 150 лв/бр за да се монтират дистанционни, за да се прекрати практиката със служебното и общото начисляване.
По-назад имаше цитат от наредбата - при липса на водомер - по 5 куб.м на човек. Обаче - кой обявява на ВиК колко човека живеят на адреса, кой го проверява, декларираното потвърждавали се примерно от домоуправителя?
И така добросъвестните си плащат и за тарикатите.

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 16:20 от dariVale

# 64
  • София
За съжаление няма оправия с монополите, каквото е ВИК и по-специално Софийска вода. Не могат да си оправят сметките, да отчетат или да намерят справедливо решение и на практика плащат редовните.

# 65
За съжаление няма оправия с монополите, каквото е ВИК и по-специално Софийска вода. Не могат да си оправят сметките, да отчетат или да намерят справедливо решение и на практика плащат редовните.
Как да няма. Желание няма. В нашата сграда (офиси, хотел, търговски обекти, жилищна част) сме с дистанционно отчитане - кой каквото си похарчи си го плаща. Изобщо няма нито стотинка за разпределяне.
В блоковете на майка ми и сина ми - не щат да чуят за смяна, много било скъпо. А през три месеца по 60 лв сметка на комшиите - по-евтино ли е? Обаче хората са да не кажа какви. Аз преди нали се жалвах, че в блока "чистят" по график. Ние сме новодомци. Като дойде нашия ред -  просто не чистих. Обявих, че съм съгласна да плащам повече месечна такса, но да се наеме лице/фирма. Бързо направиха събрание и решиха въпроса. Не по най-добрия начин, но все пак начало. Не знам дали заради мен или вече е било назряло.
Ще видя в кой момент ще вдигна врява и за тримесечните сметки от общия водомер. Аман от зъдръстени собственици на имоти, които не могат да стопанисват.
А на ВиК-то им е лесно - уредите не са техни, не можело на парче да се сменят по блоковете, дращят сметката общо и оставят хората да се разправят помежду си.

# 66
  • София
Не само от базите, но и от кражбите идват тези разлики. При нас водомери се отчитат на тримесечие, съответно тогава е и приравняването с общия водомер и има около 60 кубика средно разлика.
Вчера отчитаха, ще изчакам фактурата да видя същото ли ще е и ще поставя въпроса пред професионалния домоуправител да търси решение.

# 67
Мислите, че професионалния домоуправител ще ви реши проблема? Успех!
При изравняване на тримесечието напомням на всички съседи и съм говорила с инкасаторката да ми дава справка ако някой не е подал към нея по Вайбър или не е отворил, да го побутна пак за самоотчет или да ми прати на мен снимки и да го отчета.
Последно имахме над 200куб. липси, когато побеснях и направихме проверка със Софийска вода. Излязоха толкова нередности. Но всички съседи бяха готови да се оправят нещата и да не плащат повече чужди сметки.
Сега пак има липси от порядъка на 24/26 куб., но и тях ще ги хвана къде изчезват.

# 68
При нас инкасаторка минава всеки месец, закръгля кубиците  и пак има липси. А професионалния домоуправител не можел да ни представлява пред ВиК, трябвало възражението да се подаде от някой от собствениците. Отказахме се да се разправяме и плащаме като будали.

# 69
Лъжат съседите.
Подават нула или 1 кубик..а реално имат повече разходено.

# 70
  • Бургас
Мислите, че професионалния домоуправител ще ви реши проблема? Успех!
При изравняване на тримесечието напомням на всички съседи и съм говорила с инкасаторката да ми дава справка ако някой не е подал към нея по Вайбър или не е отворил, да го побутна пак за самоотчет или да ми прати на мен снимки и да го отчета.
Последно имахме над 200куб. липси, когато побеснях и направихме проверка със Софийска вода. Излязоха толкова нередности. Но всички съседи бяха готови да се оправят нещата и да не плащат повече чужди сметки.
Сега пак има липси от порядъка на 24/26 куб., но и тях ще ги хвана къде изчезват.

Точно това направих и аз. Казах и, че ако трябва ще говоря със всеки поотделно, само дами каже кой не си казва водата, но ми отказа. На няколко пъти обяснявам на съседите, с които се виждаме, че се плаща двойно ако не си дават водата-един път от общия от съвестните, после от тях като им засекат. Тя ме изкарала някаква скандалджийка пред тези, с които не се познаваме. На ВиК им е изгодно да е така-да си взимат по два пъти.

Дистанционните водомери трябва да са задължителни и на по-приемлива цена и нещата ще се случат, но не им е изгодно.

# 71
Галчудо, обади се и дай едно оплакване от инкасаторката. Ако ти си домоуправител имаш правото да следиш за нередности.
Викнете проверка. В приложинието на СВ имам вкарани почти всички съседи и подавам оттам за някои, които не могат/незнаят как да се отчитат. Вярно, че ми имат голямо доверие хората ми, но има и такива които се скатават. Снощи ги открих май моите липси...От началото на годината имаме наематели с две деца и куче, които до момента имат общо 7куб. на два водомера!?? Дали?
Сега хем ще им треснат тези сигурно над 50куб. липса, които те са скрили, хем вече ние сме ги платили при изравняванията. А собственика на апартамента е супер готин човек и незнам как не ги е разбрал, че не си плащат водата. Уж и той следи. Sad

# 72
  • Бургас
Не съм, иначе щях да действам по-грубо.Казах и, че,ако още,веднъж платя чужди води отивам да подавам оплакване.Пиша и като се появи някъде,някой, но тя,един път не е дошла, уж всички по вайбър, ама не ми се,вярва, хората обичат да се скатават.

# 73
Сега дори и аз се замислих, че на всяко тримесечие при изравняване, ако въпросните "крадци" на вода не се открият своевременно, липсващата водата се разпределя отново, и отново, и отново на всяко тримесечие между всички изрядни. И дори се натрупва и още, и още, тъй като тези, които не подават отчети си ползват през това време вода и още, и още.
Т.е. тази липсваща вода с натрупване може да се плаща тройно, петорно, десеторно...от всички останали, докато не се отчетат реално тези, които не подават потребление и не се изчисти разликата по общия водомер! 🤬

# 74
  • София
Е, не. Не е така. Имате общ водомер, който трябва да е равен на сумата от индивидуалните водомери.
Значи, ако
общият е 100, а сумата от личните е 80, ще платите 80+20
Обаче като ги хванат тези 20 някога си /нали нищо не се занулява, а само се натрупва/:
общият водомер ще е 100+ Х /новото натрупване/, а сумата от индивидуалните ще е 80+(Х+20) /т.е. старият отчет, плюс новото натрупване и неотчетените 20).
Така общият водомер пак ще е равен на сумата от личните.
Този, чийто са 20-те, ще си ги плати по личната партида, а тези, които вече са платили в повече ще им се приспада надплатеното.

Общи условия

Активация на акаунт