Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 432
  • 869
  •   1
Отговори
# 750
Защо ще оспорваш съдържанието му ? Смяташ че грешно са отразени там нечии думи ли?

Решението може да оспориш в съда. Ако не се оспори...си влиза в сила /макар и при неспазена процедура/и подлежи на изпълнение.

# 751
  • София
Защото е "монопол" на група от 5-6 човека и нито спазват процедури, нито се гласуват всички решения, включително предният протокол не отразява това, което се каза и гласува.
Добавят си точки какво в решено с цел обслужване на лични предпочитания, без да е реално обсъждано.

# 752
Научихме нещо ново от домоуправителската фирма- ако имаш два апартамента на един етаж и ги обединиш в общ нотариален акт като един, плащаш само една такса. Колко струва, не казаха, ако някой знае да ме ориентира.

# 753
Какви са тези глупости...

Какво значи юридически да ги обединиш в един акт...аз не се сещам защото.

Да, може да има два СОС в един акт при сделка. Тук кой на кого ще прехвърля?

Отиди при някой нотариус и питай..съмнява ме да те разбере какво искаш..но все пак.

# 754
Вместо 2*80 квадрата, ставало 1 от 160 кв, но сигурно първо трябва да се мине архитектурата или кадастъра, че имотите са преобразуван в един жилищен обект. Не ми стана ясно.

# 755
Сега ново двайсе..не било само в акта...но и архитектурно...доообрееее.
Когато си изясните нещата, тогава питайте.

# 756
Няма такова нещо като обединяване на два апартамента в един НА, записване като един от нотариуса и плащане като един. В този акт те ще фигурират като 2 имота с различни идентификатори.
Трябва да се направи проект, да се изкара РС и да се мине през всички стъпки като строеж, за да ги обедините в един имот. Скъпа процедура, от която евентуално ще спестите такса за управление и един живущ. За фонд Ремонт ще дължите същата сума, защото ид.ч. на новообразувания имот ще са същите процентово - няма къде да изчезнат.

The Catcher in the Rye, а дали не пропускате гласуване по някои въпроси, защото стават панаири. При нас последно щяха да се бият трима.... В този ред на мисли, дали поради поведението на присъстващите и събранията не се отразяват като хората? Нали има дневен ред? Всеки може да каже дайте да гласуваме по тази точка, че я пропуснахме.
При нас има един симпатяга, който гласува едни неща, после почва да обяснява, че при някакви условия гласувал така, след това минава време и признава, че бил гласувал, ама после размислил. Лудница отвсякъде.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 08:17 от drago_2008

# 757
Научихме нещо ново от домоуправителската фирма- ако имаш два апартамента на един етаж и ги обединиш в общ нотариален акт като един, плащаш само една такса. Колко струва, не казаха, ако някой знае да ме ориентира.
От некомпетентни хора нищо не сте научили.

Сега ще напиша нещо принципно, което не се отнася за теб, но твоят пост ме провокира: седи си един, хванат от улицата без никакво образование,  зад едно бюро. Плещи каквото му е на езика, но пък е мноУ голЕм домоуправител. Разбира ги нещата Fearful  Застават срещу него хора и той се прави на интересен-демонстрира "знания". Хората му вярват, защото така е по-лесно. Не се и замислят, че дори и да избиеш една стена ти трябват един куп документи, а какво остава да обединиш 2 обекта, но единственото, което те виждат е как ще плащат по-малко от съседа. Е, няколко лева, но пари са си все пак. Парите, които ще набият за документи и разрешителни изобщо не се е и сещат за тях, не предполагат, че съществуват дори.  То не е като да сипеш две шишета вода в една кофа....

# 758
Има ли някой идея професионалните домоуправители, правят ли регистрация в топлофикация и ВИК. Благодаря!

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 10:51 от majorica

# 759
Много неясно си задаваш въпроса. За регистрация на кого питаш?
Ако е  за твоя имот, ти би ли им се доверила да им дадеш копие от нотариалния си акт, което е необходимо за регистрация на нова партида/клиентски номер?!

# 760
Натресоха ни ПД, но доколкото съм чела монополите не ги признават. В същото време проблемите са точно свързани  тези услуги и поведението на съседите. А ПД освен да прибира пари, за 10м. нищо не е свършил. Например да осигури обща справка от топлофикация, да напише жалба към ВИК за огромното количество обща вода. В този смисъл е въпросът ми. Накратко дали се регистрират като представители на ЕС. Извинявам се ако е прозвучал неразбираемо.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 12:58 от majorica

# 761
В същност процедурата по обединяване на два апартамента (по същество - два различни поземлени имота) изобщо не е чак толкова сложна, страшна или скъпа. Ако не се прави ремонт и събаряне на стени изобщо не е необходимо и разрешение за строеж.
Скрит текст:
Във фирма, която има правоспособност да изготвя скици в част геодезия и кадастър се носят актуални скици от Кадастъра на двата апартамента, документите за собственост. Основно изискване за обединяване е - двата апартамента да са на един собственик и да са с еднакво предназначение - жилища. Фирмата изготвя скица-предложение за обединяване. Дават ви насоки какви още допълнителни документи са необходими (например - удостоверителен документ от общинската администрация за допустимост на обединяването). Внасят предложението за обединение в Кадастралния регистър и след положителен отговор двата апартамента се превръщат в един ПИ с нов идентификатор. Това по същество вече е един единствен ПИ (един апартамент). Не е необходимо да се изготвя нов нотариален акт (струва пари).  Разнасяте кадастралната скица из разните комуникационни дружества, ако желаете да закриете партидите. Но ... за да закриете партидите трябва да преработите ел. и ВиК инсталациите така, че цялото използвано количество вода и ел.енергия да влизат в жилищата от едно и също място.
По принцип не е пречка и е напълно допустимо да имате в един имот два водомера, два електромера. Важното е да няма неотчетена консумация.
Друг съществен момент при такова обединяване е, че в последствие не можете да продадете единия апартамент самостоятелно или двата - поотделно. За такова мероприятие следва да направите упражнението обединяване отново, само че с обратен знак - разделяне.

# 762
Едно уточнение само - не се води поземлен имот, а СОС - самостоятелен обект в сграда, като всеки СОС си има свой идентификатор.

Тази процедура описана горе, съм я виждала и я правят когато обединяват земя - поземлени имоти, парцели.

# 763
Едно уточнение само - не се води поземлен имот, а СОС - самостоятелен обект в сграда, като всеки СОС си има свой идентификатор.

Тази процедура описана горе, съм я виждала и я правят когато обединяват земя - поземлени имоти, парцели.

Въпреки това е възможно обединяване и на СОС. Ето източника на информацията - https://gimprofit.com/cadastral-and-geodetic-services/separate-a … ties/unification/

Още една доста подробна статия - в частта за "преобразуване на СОС" (в т.ч влиза сливането или разделянето) - https://www.map-eng.net/2018/sos/

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 13:51 от dariVale

# 764
Натресоха ни ПД, но доколкото съм чела монополите не ги признават. В същото време проблемите са точно свързани  тези услуги и поведението на съседите. А ПД освен да прибира пари, за 10м. нищо не е свършил. Например да осигури обща справка от топлофикация, да напише жалба към ВИК за огромното количество обща вода. В този смисъл е въпросът ми. Накратко дали се регистрират като представители на ЕС. Извинявам се ако е прозвучал неразбираемо.
Обща справка от Топлофикация не се дава на ПД, а на представител, избран на събрание на ЕС с гласовете на 51% на собствениците, който може да е всеки собственик на имот в ЕС. Хубаво е да се информирате малко повече, още повече, че тези неща ги пише ясно на сайта на Топлофикация и сайтовете на топлинните счетоводители. Това  Ви го казвам от опит, защото аз съм такъв представител. Това, че някой е домоуправител, не го прави автоматично представител пред Топлофикация.
По отношение на Софийска вода, домоуправителят може да изиска справка за общото потребление, но само след като представи официален документ, че  е домоуправител. Никой професионален домоуправител няма да направи това за вас, ако вие не го изискате писмено от него.
Не знам защо повечето хора имат нереалистични очаквания от ПД предвид това, че ПД няма как да знае какво искате вие и няма как да знае какво количество вода имате, защото такива данни не постъпват при него.
За тока знае, защото партидите на асансьор и осветление са при него и той ги плаща.

Общи условия

Активация на акаунт