Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 410
  • 869
  •   1
Отговори
# 795
Тета, питам защото ЗЕ се казва, че общи са хоризонталните и основните вертикални, а отклоненията не са! Нали се сещаш, че аз мога да си изнеса водомерите и на 10м от основният щранг. И защо тогава съседите трябва да платят и това. Обикновено това са твърдения на майсторите за да вземат пари и за спирателни кранове и са връзките към основната тръба.

# 796
Мисля че много ясно беше обяснено в цитата, нямам честно казано желание да повтарям написаното, защото ще трябва да кажа абсолютно същото.
Какво отношение има ЗЕ отново питам? Към ВиК ?
ЗЕ урежда ето това: Този закон урежда обществените отношения, свързани с осъществяването на дейностите по производство, внос и износ, пренос, разпределение, съхранение на електрическа и топлинна енергия и природен газ, пренос на нефт и нефтопродукти по тръбопроводи, търговия с електрическа и топлинна енергия и природен газ, както и правомощията на държавните органи по определянето на енергийната политика, регулирането и контрола.

Ние говорим за вода, пренос и доставка и отвеждане на вода, не на енергия.
Честно казано не ми е ясно какво се опитваш да кажеш, какви хипотези вадиш, като казусът тук е ясен - ясно е казано кое ще се ремонтира, никакви незаконни отклонения....както и да е, не те разбирам.

На сайта на нашата община върви съобщение за новите начини за определяне на ТБО. Декларации ни подканват да подаваме....погледнах и в ЗМДТ, има промяна от края на 2024г....управителите пише че подават ежегодно декларация до октомври кой живее, колко души са на адреса...такива работи....

# 797
За никакви незаконни отклонения не говоря, а за изнасяне на водомерите далеч от щранга за да не влизат в банята, а да отчитат от коридора. А в същото време за съм си сменила и спирателните кранове и връзките до вертикалната тръба. Решили са да сменят, а искат да платим еднакво с което не съм съгласна и искам подробна оферта по пера материали и труд по дейности. А не си разбрала, защото не съм обяснила. За ЗЕ си права, моя грешка. Друг е въпросът защо са го правили и с каква цел.

# 798
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте!

Моят проблем е следният:
Живея във вход, който има таван, т.е. на последният етаж под покрива, се намират таванските помещения на живущите във входа. Част от тези помещения не се стопанисват. Има един таван, на който липсват прозорците и оттам влизат гълъби в коридорите между таванските помещения. Няма врата на общият таван, т.е. входа на тавана е без врата и гълъбите свободно си летят между деветият етаж и тавана, като цялото стълбище е в отвратителна, гълъбича смрад.
Този, който уж е домоуправител, не хае за това. Живущите във входа също. Многократно съм говорила с "домоуправителя", който ми отговаря, че пари за тавана няма и с отношението си ми показва хич повече да не го занимавам с този таван.

Може ли някой да ми каже до коя институция трябва да се пусне жалба за това безобразие, за да дойде някой на проверка и поне да му тръснат един акт или най-малко да го предупредят, та белким се вземат някакви мерки. Изобщо има ли такава възможност някой да го принуди нещо да направи?

Благодаря!

Няма ли да е по-лесно и по-бързо, ако вземете мрежа от някой строителен хипермаркет и я заковете на прозореца без стъкла? Рабицата е с дребни дупки и няма да могат да минат през нея.
Няма да са милиони, а ще спестите време и нерви.
Може да пробвате да вземете фактура и да я представите на домоуправителя.

# 799
Здравейте!

Моят проблем е следният:
Живея във вход, който има таван, т.е. на последният етаж под покрива, се намират таванските помещения на живущите във входа. Част от тези помещения не се стопанисват. Има един таван, на който липсват прозорците и оттам влизат гълъби в коридорите между таванските помещения. Няма врата на общият таван, т.е. входа на тавана е без врата и гълъбите свободно си летят между деветият етаж и тавана, като цялото стълбище е в отвратителна, гълъбича смрад.
Този, който уж е домоуправител, не хае за това. Живущите във входа също. Многократно съм говорила с "домоуправителя", който ми отговаря, че пари за тавана няма и с отношението си ми показва хич повече да не го занимавам с този таван.

Може ли някой да ми каже до коя институция трябва да се пусне жалба за това безобразие, за да дойде някой на проверка и поне да му тръснат един акт или най-малко да го предупредят, та белким се вземат някакви мерки. Изобщо има ли такава възможност някой да го принуди нещо да направи?

Благодаря!

Няма ли да е по-лесно и по-бързо, ако вземете мрежа от някой строителен хипермаркет и я заковете на прозореца без стъкла? Рабицата е с дребни дупки и няма да могат да минат през нея.
Няма да са милиони, а ще спестите време и нерви.
Може да пробвате да вземете фактура и да я представите на домоуправителя.

Да, но първо някой трябва да изгони гълъбите от коридорите между общите тавани, аз опитах вече многократно, ми не мога. Колкото до мрежата, добра идея е, но пак мъж си трябва.
Пуснах сигнал до общината, днес идваха и видяха какво чудо е. Домоуправителят ни го няма, дадох телефона му, утре ще му се обадят и не знам какъв ще е резултата. Дано се размърда като чуе, че и глоба може да отнесем.
Проблемът е, че на никой в този вход ме му дреме за безобразията, които стават. Само аз все ходя да си късам нервите и да "изправям кривите краставици". Няколко пъти вече ходя сама да чистя мръсотията на тавана, никой не ме подкрепи, всеки вдига рамене и си отминава. Правя това, което е по силите ми, друго нищо не съм в състояние да сторя.

# 800
  • Бургас
мрежата на прозореца е добра идея но трябва да е метална, защото иначе изгаря от слънцето и вятъра е довършва

общените не си търсят глобите, не разчитай натова - което според мен е грешка, на бългърина докато не му бръкнеш в джоба неразбира
https://www.masterhaus.bg/bg/product/186188-metalna-armirovychna … stancioner-f1-8mm

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 19:05 от musicdoubl3

# 801
Здравейте,
Дойде момента в който трябва да поканя нотариално съсед да си заплати дължимите такси. Бих искала да ви попитам, само ли изготвихте текста за нотариалната покана? Моля за съвет са изготвянето на поканата?
Благодаря!

# 802
  • Бургас
Здравейте,
Дойде момента в който трябва да поканя нотариално съсед да си заплати дължимите такси. Бих искала да ви попитам, само ли изготвихте текста за нотариалната покана? Моля за съвет са изготвянето на поканата?
Благодаря!

Ще се изненадаш, колко добре ИИ пише подобни документи

УВЕДОМИТЕЛНО ПИСМО

Цитат
Уважаеми/а господин/госпожо [Фамилия],

С настоящото писмо Ви уведомявам, че към днешна дата имате непогасени задължения към етажната собственост на адрес [въведете адрес, ако е нужно].
Дължимата сума възлиза на [сума] лв. за периода [посочете месеци], като същата следва да бъде заплатена в срок до [дата].

Напомняме, че съгласно чл. 51, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), всеки собственик, ползвател или обитател е длъжен да участва в разходите за поддръжка и управление на общите части на сградата, пропорционално на притежаваните идеални части.

В случай на забавено или отказано плащане, чл. 42, ал. 1 от ЗУЕС предвижда възможност управителният орган да търси сумите по съдебен ред. При системно неплащане могат да бъдат наложени и други санкции, включително начисляване на лихви, както и временно ограничаване на права, предвидено в чл. 13, ал. 2, т. 2 от ЗУЕС.

Надявам се, че ще проявите отговорност и ще уредите своите задължения в посочения срок, с което ще допринесете за нормалното функциониране на етажната собственост.

С уважение,
[Твоето име]
[Управител на етажната собственост / Председател на УС]
[Дата]
[Телефон или e-mail – по избор]

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 18:59 от musicdoubl3

# 803
Щом е Нотариално покана, връчва я нотариус. Не че не може да приеме вашия текст, но не е ли по-добре той да ви го изготви правно грамотно.

# 804
  • Бургас
да ИИ пише но много често въпросите които задаваме не се достатъчно точни, вероятно ще трябва да се пише и нещо за бъдещите адвокатски разходи по случая
--------------------------------------
скоро питах за един мой проблем и ми предложи да напиша, вероятно и вие може да го включите
Цитат
............... подам заявление по чл. 410 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) за издаване на заповед за изпълнение. При липса на доброволно изпълнение, тази заповед ще бъде основание за принудително изпълнение чрез съдебен изпълнител, включително налагане на възбрана върху недвижим имот, запор на банкови сметки, доходи или движимо имущество на длъжника.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 20:01 от musicdoubl3

# 805
  • София
В София много малко нотариуси вече се занимават с това. Отказват.
Може да се прати всякаква покана за задължения през ЧСИ.

# 806
Щом е Нотариално покана, връчва я нотариус. Не че не може да приеме вашия текст, но не е ли по-добре той да ви го изготви правно грамотно.
.  Нотариусите не се наемат, тъй като не искат да бъдат занимавани ако възникне дело и те трябва да будат по някакъв начин ангажирани по това дело само защото са написали покана. Обикновено нотариуса ти препоръчва да си я напишеш сам или адокат.
да ИИ пише но много често въпросите които задаваме не се достатъчно точни, вероятно ще трябва да се пише и нещо за бъдещите адвокатски разходи по случая
--------------------------------------
скоро питах за един мой проблем и ми предложи да напиша, вероятно и вие може да го включите
Цитат
............... подам заявление по чл. 410 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) за издаване на заповед за изпълнение. При липса на доброволно изпълнение, тази заповед ще бъде основание за принудително изпълнение чрез съдебен изпълнител, включително налагане на възбрана върху недвижим имот, запор на банкови сметки, доходи или движимо имущество на длъжника.
  Да, много благодаря!
Здравейте,
Благодаря!

Ще се изненадаш, колко добре ИИ пише подобни документи

УВЕДОМИТЕЛНО ПИСМО

Цитат
Уважаеми/а господин/госпожо [Фамилия],

С настоящото писмо Ви уведомявам, че към днешна дата имате непогасени задължения към етажната собственост на адрес [въведете адрес, ако е нужно].
Дължимата сума възлиза на [сума] лв. за периода [посочете месеци], като същата следва да бъде заплатена в срок до [дата].

Напомняме, че съгласно чл. 51, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), всеки собственик, ползвател или обитател е длъжен да участва в разходите за поддръжка и управление на общите части на сградата, пропорционално на притежаваните идеални части.

В случай на забавено или отказано плащане, чл. 42, ал. 1 от ЗУЕС предвижда възможност управителният орган да търси сумите по съдебен ред. При системно неплащане могат да бъдат наложени и други санкции, включително начисляване на лихви, както и временно ограничаване на права, предвидено в чл. 13, ал. 2, т. 2 от ЗУЕС.

Надявам се, че ще проявите отговорност и ще уредите своите задължения в посочения срок, с което ще допринесете за нормалното функциониране на етажната собственост.

С уважение,
[Твоето име]
[Управител на етажната собственост / Председател на УС]
[Дата]
[Телефон или e-mail – по избор]
Много благодаря!

# 807
Съпруг и съпруга могат ли да бъдат домоуправител  и касиер ? Според закона, мисля че не, но има ли как все пак да се случи и да не  е в разрез с него ?

# 808
някой запознат ли е с евентуални промени в закона за смяна на статут на обект? че имаме 2-3 гаража на партера, единия граничи с апартамент (предназначен за инвалиди по план), чийто собтвеник е строителя и плануват да обединят помещенията и настанят служители строители там. Преди години ги бяха настанили, но след сигнал до общината им издадаха забрана и срок 2 седмици трябваше да ги изнесат. Но последно време са предприели пак нещо в посока да ги настаняват там

# 809
Съпруг и съпруга могат ли да бъдат домоуправител  и касиер ? Според закона, мисля че не, но има ли как все пак да се случи и да не  е в разрез с него ?
Такова нещо в закона не съм видяла да има, нито ограничение едно и също лице да изпълнява двете длъжности. При нас се наложи за определен период, защото никой не искаше....

Общи условия

Активация на акаунт