Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 390
  • 869
  •   1
Отговори
# 810
Съпруг и съпруга могат ли да бъдат домоуправител  и касиер ? Според закона, мисля че не, но има ли как все пак да се случи и да не  е в разрез с него ?
Могат. Няма ограничения.

# 811

Съпруг и съпруга могат ли да бъдат домоуправител  и касиер ? Според закона, мисля че не, но има ли как все пак да се случи и да не  е в разрез с него ?
Могат. Няма ограничения.

Ето така е описано в закона, но не съм сигурна дали тълкувам правилно:

Чл. 24 ал. 7 (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Член на контролния съвет, контрольор или касиер може да бъде собственик или ползвател, който не е съпруг, член на домакинството, не е във фактическо съпружеско съжителство, в родствена връзка по права линия, по съребрена линия до втора степен и по сватовство до първа степен с останалите членове на контролния съвет, както и с членовете на управителния съвет или с управителя.

# 812
Съвсем правилно го тълкувате. Даже има декларация, която касиерът подписва  по този член 24, ал.7 от ЗУЕС.

# 813
И аз да се включа с болката си...
Имаме проблем с етажната собстевеност с години. Не можем да събираме пари, а имаме нужда от важни ремонти в блока, който бавно, но сигурно се руши. Какви са правните лостове да се надмогне ситуацията?

# 814
Домоуправителска фирма.

# 815
Домоуправителска фирма.
Първото което те правят е от всички постъпления да си вземат таксата за управление. Играя го този цирк и неизрядните не са внесли 1 ст..

# 816
Ние откакто наехме такава фирма, неплащащите с години започнаха да плащат първи, не знам как ги накараха.

# 817
Ти си от късметлиите, при нас е обратното.

# 818
Домоуправителска фирма.
Това е най-голямата грешка.
И преди си споделяла, но вие сте някакъв изолиран случай.

# 819
  • Бургас
И аз да се включа с болката си...
Имаме проблем с етажната собстевеност с години. Не можем да събираме пари, а имаме нужда от важни ремонти в блока, който бавно, но сигурно се руши. Какви са правните лостове да се надмогне ситуацията?

всичко тръгва с протокол от общината, тяхната констатация е важна, на нея стъпва всичко след това
Скрит текст:
Извършване на неотложен ремонт
Чл. 49. (1) В случаи, когато сградата или отделният вход в режим на етажна собственост се нуждаят от неотложен ремонт, с решение на управителния съвет (управителя) незабавно се отпускат финансови средства от фонда по чл. 50.
(2) Когато във фонда по чл. 50 липсват средства или средствата са недостатъчни, председателят на управителния съвет (управителят) незабавно свиква общото събрание по реда на чл. 13, ал. 1 да приеме решение за набиране на средства за извършването на ремонта.
(3) Ако общото събрание не бъде свикано или не вземе решение по реда на ал. 2, председателят на управителния съвет (управителят) или заинтересованите лица уведомяват кмета на общината или района за обстоятелствата по ал. 1.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Кметът на общината или района или оправомощено от него длъжностно лице извършва проверка и издава заповед в срок до един месец от уведомяването по ал. 3, с която задължава собствениците да осъществят в определен срок ремонта по ал. 1, но не по-късно от три месеца. Заповедта се съобщава на председателя на управителния съвет (управителя) и може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на етажната собственост.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Когато заповедта по ал. 4 не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района в срок до три месеца от изтичане на срока за ремонт по ал. 4. В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс.

# 820
Здравейте,
Предстои ни ремонт на входа и бих искала да помоля, ако при вас скоро (в рамките на последната година) е извършван такъв ремонт в гр. София, да ми препоръча изпълнител.  Намерих 3-4 фирми, но бих се доверила на препоръка и личен опит.
Благодаря ви!

# 821
  • Бургас
за софия незнам, но ги проверявай
https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/VerificationPersonOrg
фирмите регистрирани с 2, 5, 10 лева, са си / тъмнокожи бългъри

# 822
за софия незнам, но ги проверявай
https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/VerificationPersonOrg
фирмите регистрирани с 2, 5, 10 лева, са си / тъмнокожи бългъри
Това не е критерий въобще. Много по-реална информация дали фирмата е фиктивна дават: публикуваните годишни фин. отчети Wink ; от колко време съществува;  до някаква степен честата смяна на собствениците. Това пак не е 100% гаранция, защото с високи обороти се правят други схеми, но е голяма цедка.

# 823
  • Бургас
за времето знам, но все пак знам какви идваха на оглед с фирми регистрирани с 2 лева

# 824
Какво ще ви стопли, дори фирмата да е регистрирана с 5000 или 25000 лева капитал? Той и без това не се бута по никакъв повод от никоя наказателна институция. Ако решите да предявите иск за лошо изпълнение, съда ще постанови удовлетворяване от наличното имущество, а не от основния капитал.
Каза се в по-горен пост - ако ще ги избирате по косвен признак по-добре четете баланса за предходните три години. И пак не е критерий.
Търсете препоръки, изпълнени обекти. Това дава представа за може ето на която и да е фирма.

Общи условия

Активация на акаунт