Всякакви въпроси за хладилниците - тема 5

• 28 695
  • 734
  •   1
Отговори
# 705
Описанието в книжката е малко глуповато.Оставяш си хладилната част м/у 2 и 3, а фризерната м/у 1 и 2 освен ако не смяташ да съхраняваш там продукти над 6м.Няма нужда да чакаш нищо.Да понижаваш температура още във фризерната част, може да се наложи само ако ударно се напълни с голяма порция месо.Дори в такъв случай след 48ч отново трябва да се постави в този диапазон.Да се понижава температурата под -15 градуса е почти безсмислено.Освен ако това не са мазни меса.

Ключовият момент е скоростта на замразяване, колкото по бързо се достигне температурата на съхранение, толкова по добре се запазват продуките.Затова са тези препоръки.Зарежда се фризера - задава се по ниска температура, за да не изключва фризера докато продуктите замръзнат добре.Ненапразно е един от главните показатели за един фризер е замразителната сила(Freezing capacity). След замразяването фризера  се връща на постоянните настройки, но това както виждам не е добре обяснено на потребителите.
Блатодаря! Значи във хладилната част настройвам между 2 и 3,а във фризера между 1 и 2, така да разбирам?
Понякога продуктите във фризера, може да се наложи да стоят и повече от 6м.
При моят ЛГ, който обаче е друг модел и ема ул. дисплей изписва, фризер-17 градуса, хладилник 3 градуса, което не знам колко е вярно, де.
Но този който сега купихме не мога да разбера какви са му градусите.

# 706
Аз бих настроила фризера на степента, която е средна.

# 707
Аз бих настроила фризера на степента, която е средна.
А хладилната?

# 708
Малко под средната.  Ако нещо замръзва вътре, ще намаля още.

# 709
След "изследване" на въпроса в нета съм си настроила хладилника на 4 градуса, а фризера на -18. Ако хладилникът няма точно цифрово задание може да се използва термометър, продават се всякакви мънички такива. Но настройката трябва да се прави търпеливо и на малки стъпки, после на следващия ден чак да се коригира.

Ето какво обобщава и ИИ:

# 710
След "изследване" на въпроса в нета съм си настроила хладилника на 4 градуса, а фризера на -18. Ако хладилникът няма точно цифрово задание може да се използва термометър, продават се всякакви мънички такива. Но настройката трябва да се прави търпеливо и на малки стъпки, после на следващия ден чак да се коригира.

Правилни изводи си направила от изследването.Именно от -18 за сигурност, до -24 е интервала в който от 50г. са изчислени да се поддържа в домашните фризери.Механичните термостати на 1ва, най-ниската степен, поддържат или би трябвало да са проектирани да поддържат - 18.Те обаче имат диферинциална разлика(хистерезис) която осигурява време да се изравни налягането в компресора.Тези фризери имат и ключ за превключване в режим суперзамразяване, при който, както вече споменах компресора не се изключва.
При инверторните комресори може да се поддържа по точно температурата, затова има такива с -16, -17 .. ..
Бактериите и плесените спират развитието си, но все пак съществуват и анаеробни процеси, които макар и да са бавни не могат спрени дори и от по ниски температури.Затова са и тези ограничения за дълговременното съхраняване.След няколко месеца е възможна промяна на вкусовите качества, на която температурата практически не може да повлияе.Правени са изследвания при замразяване дори в ледени блокове, но и там тези процеси протичат.Но при съвременните условия рядко някой купува месо за дълготрайно съхранение.В магазините месото не свършва и затова практически толкова дълъг срок рядко се използва.Д
Единствено на село, ако се отглеждат животни за собствена консумация, тогава се налага дълготрайно съхранение, но едва ли това е казус, който вълнува особено потребителите.

# 711
Случва ми се да държа и месо, и риба с месеци без никакви проблеми с разваляне или с вкуса. Даже след замразяване месото може да стане по-крехко, защото образуването на ледени кристалчета в тъканта води до микроразкъсвания, подобно на начукването с чук за месо.

# 712
Случва ми се да държа и месо, и риба с месеци без никакви проблеми с разваляне или с вкуса. Даже след замразяване месото може да стане по-крехко, защото образуването на ледени кристалчета в тъканта води до микроразкъсвания, подобно на начукването с чук за месо.
Правилно, но месото не трябва да съдържа мазнини, сланини...Военно временни запаси съхранявани с години са от сухо месо, обикновено говеждо и с предварителна термична обработка. Микрокристализацията може да бъде полезна в смисъла посочен от теб, но ако замразяването е бавно размера на кристалите се увеличава и това може да доведе проникване на кислород и макар че тази опасност ми се вижда малко абстрактна, но ледът в повърностния слой е другия фактор освен температурата спомагащ за съхранението.Той блокира достъпа на кислород.

# 713
  • Русе
Имам въпрос - продават ли се допълнителни рафтове за хладилник и къде? Не питам за конкретна марка, а по принцип, защото обмислям купуването на нов хладилник. Още не съм решила каква марка и не съм оглеждала по магазините, но трябва да е нисък и искам, ако имам възможност да променя разположението на рафтовете и да вмъкна още един рафт

# 714
Продават се, но не навсякъде за всички марки и модели:. Например https://www.delta-elis.com/index.php?lan=bg&cat=3&prc=28&prs=332 … B8%20%D0%B7%D0%B0
Избери си модел хладилник, виж какво се предлага на пазара, и  ако го няма, тогава се обърни към фирмата вносител, фирмен сервиз и т. н да доставят.
В олх , амазон, тему също има. А може да се окаже, че рафтът на стария хладилник също пасва.
Свестните хладилници имат възможност за промяна на разположението. При други просто не може, дори и да купиш допълнителен рафт.

# 715
А най-лесния вариант, без тези космически цени, е да се изреже стъкло 5мм при стъклар и му сложат лайсни отстрани, а предния ръб се обработи да не порязва.   .
Може и да не е стъкло - тънка ламарина, плексиглас...различни варианти

# 716
А най-лесния вариант, без тези космически цени, е да се изреже стъкло 5мм при стъклар и му сложат лайсни отстрани, а предния ръб се обработи да не порязва.   .
Може и да не е стъкло - тънка ламарина, плексиглас...различни варианти

Супер идея е това.
Скоро на колежка се счупил стъклен рафт в банята над мивката, хоси при стъклар да й изреже същият размер, с обработката на краищата ..4 лв й взе. Два пъти я питах за цената....супер евтино беше Simple Smile

Аз погледнах рафтовете за врати..ами 70 лв няма да дам..та с моята пукната ще си стоя...

# 717
Че е супер, супер е.Но супер стара идея е , от близо 20-25г. когато ми докарат за  преглед и ремонт хладилници втора употреба от чужбина и обикновено им липсват рафчета или решетки, веднага ги пращам при стъклар, за 20-на лева са пълен комплкт.За стъкларя такива размери  са изрезки и той с удоволствие си ги пласира.

# 718
  • Къде ли не
Здравейте, търся хладилник с фризерна част, който да е максимум 155 см, да е възможно най - тих и да не е марка Ариели например. Ако е no frost  също ще е супер, но не е задължително. Ширината и дълбочината нямат никакво значение.Съществува ли изобщо такова " животно"? Simple Smile

# 719
Здравейте, търся хладилник с фризерна част, който да е максимум 155 см, да е възможно най - тих и да не е марка Ариели например. Ако е no frost  също ще е супер, но не е задължително. Ширината и дълбочината нямат никакво значение.Съществува ли изобщо такова " животно"? Simple Smile
Това е доста свестен хладилник с Total No Frost система. Фризерът е с доста прилични размери, предвид това, че хладилникът е малък. Обемът ще се запази, защото лед няма да има никога.
https://www.technomarket.bg/hladilnitzi/lg-gtbv22pynj-09237348

Общи условия

Активация на акаунт