Индукционни котлони, тема 3

• 9 707
  • 200
  •   1
Отговори
# 165
  • София
.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 22:15 от Starrydream

# 166
  • Варна
Зравко Несторов, смело към индукцията и бъдещето! Wink

Имам по-стар модел на същия плот и е голямо удобство да се работи с него и въобще с индукция. При пуснат аспиратор, създаващ дискомфорт за котката, тя едва ли ще отиде точно върху плота да любопитства какво се случва. За удобство, може да включите защитата от деца, при която се натиска комбинция от сензорните бутони. Има и функция, която спира временно активността на бутоните от зоната за управление, за да забършете плота по време на готвене при попадане на мазни пръски например. Инструкцията за управление също е написана на достъпен език и там се обясняват допълнителните възможности. Ще получите и обяснение за препоръчителните степени на готвене за различни храни. В началото може да се водите по нея, а нататък по усет. Плотът ви предполагам също има функция да показва консумираната енергия при приключване на готвенето. Функцията се извиква от настройките. По-скоро за личен гъдел... Нагласете и останалите настройки за семейно удобство. Има и настройка, която ограничава общата мощност на плота, за да предпази автоматичния прекъсвач (бушона) от изключване или контактът (обикновено е твърда връзка, а не с щепсел) и кабелът от стопяване, ако не са правилно изчислени.

Спазвайте препоръките за готвене с индукционен плот и най-вече тези, касаещи предварителното нагряване и функцията Boost.  Възможно е съдовете с тънко дъно да се деформират, ако се прегреят, а покритието на други да се спука - емайлирани чугунени тигани и съдове, нагрявани на сухо... Преди време ми попаднаха клипове със съсипани маркови тигани за безумни пари с отрицателни отзиви от собственичките им - с направени усти и дълги нокти, които явно не са отделили няколко минути да прочетат нещо смислено в живота си, че максималните степени и Boost функцията се ползват при определени обстоятелства и за какво да се внимава.

Фурната също е много добър избор. Възможността за пиролиза дори да не я ползвате от мерки за икономия и удължаване на живота на самата фурна, носи със себе си ползи за спестяване на електроенергия при всяко едно готвене, тъй като е с по-добра топлоизолация, а това със сигурност се отразява положително и на изолацията на кабелите и елементите. Да ползвате функцията й за Еър Фрайър също е много голямо удобство с подходяща за целта тава. Също отделете време за книжката на фурната да видите колко много възможности и удобства носи. Прегледайте и при какви обстоятелства е добре да готвите на вентилатор - заслужава си! При готвене с вентилатор нужните градуси са по-ниски от тези без вентилатор. В книжката има и съвети за пестене на енергия. Тъй като фурната сама по себе си е най-големият консуматор в кухнята и като цяло в едно домакинство, може да ги прегледате и да спазвате поне някои от тях. Така ще подсилите ефектът от по-добрият енергиен клас фурна.

Индукцинният плот също пести енергия и когато ястието позволява, винаги ползвайте капак.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 10:47 от Чихинци

# 167
  • София
ESPACE - страшно ти благодаря за тази информация. Точно това исках да разбера и да се поуспокоя. В текущата ни квартира използваме стандартна печка и тъй като все пак бокса ни е отделен с врати, винаги след използване на котлоните го затваряме, за да не може котето да се опари. На новото място, кухенския бокс ще е част от хола и затова и толкова се интересувам от тази тема. Благодаря ти от сърце!

Кубратова - благодаря ти за информацията. Страшно подробно поднесена и лесна за разбиране!

Бубoлина - УОУ - това е върхът на обяснението и ти благодаря от сърце, че си обобщила цялата тази информация. Наистина сега съм доста по-спокоен и определено ще се спрем на този котлон - Плот за вграждане BOSCH PIX631HC1E: 949,00 лв.

Още днес ще мина през Техно Микс, за да разпитам дали за 3 уреда ще ми направят добра отстъпка. Ако ли не - Bosch Home (Expo 2000) ще е моят избор. Ето тук дадох малко повече информация защо - https://bg-mam.ma/p/1833294/50629625.

Чихинци - много, ама много ти благодаря! Точно това ми трябваше като информация, за да потвърдя изборите ни и най-вече да оправдая малко по-високата цена. Нямам търпение вече да ги взема и най-вече да ги изпробваме (и това при условие, че не съм кой знае колко зарибен да готвя). Благодаря от сърце!

Благодаря ви!!!

# 168
Чихинци, сериозно ли някой не би използвал пиролиза по посочените причини?!
Пиролизата е най-голямата благодат в готварските уреди, наред с индукцията - не мога да си представя, че ще пестя ток и пазя уред, а не ръце, кръст, гръб, нерви, време и каквото друго се сетиш Simple Smile

# 169
  • София
Скрит текст:
Здравейте Simple Smile И тъй като печката и котлоните вървят ръка за ръка, направо пускам едно мнение и в тази тема. Почти сигурно ще си вземем Фурна за вграждане BOSCH HBG578ES3, 71 л, Пиролиза, А+: 1 169,00 лв (освен ако някой от вас не ни разубеди в другата тема). На база на избора за печката, както и всички коментари във форума, решихме да се спрем на индукционни котлони. На първо място искам да отбележа, че не сме най-активните готвачи и никога досега не сме ползвали индукционни котлони (и то с толкова екстри). Поради тази причина всичката споделена от вас информация е супер важна за нас и се опитваме да базираме избора си на нея:
  • Да е с марково стъкло, за да се избегнат проблеми с лесно надраскване.
  • Четворка котлони е по-добрият избор, тъй като дава възможност за по-лесно готвене (по диагонал при по-големи съдове, неизползваната част от котлона може да се използва като термоплот след приключване и т.н.)
  • Дори и да има повече функции, те не пречат и човек лек-полек свиква с тях и започва да ги използва.

Спряхме се на Плот за вграждане BOSCH PIX631HC1E: 949,00 лв. Отговаря на всичко по-горе, писано е много в темите и изглежда, че и цената му е доста прилична в момента (влиза в бюджета ни, който е около 2 000,00 лв за печка и котлони).

Единсвеният минус е може би изцяло сензорното управление на котлона. Както споменах, досега никога не сме използвали такива котлони (винаги сме били с най-обикновена печка с обикновени котлони отгоре, управлявани от стандартни копчета), имаме котка и не съм сигурен как двете неща ще се спогодят.
  • Основното ни притеснение е лесно ли една котка би успяла да ги включи, ако мине през тях?
  • Също така има ли някакви защити, които могат да спомогнат, за да гарантираме, че котката не може да пусне котлоните толкова лесно?
  • Дали се продават някакви капаци, които могат да се сложат над котлоните, когато са горещи, за да не изгори животинчето.
Няма опасност за животинчето, не се притеснявайте. Котлоните масово са със сензорно управление още от 90-те години на миналия век. Баща ми има 2 котки, преди тях имаше други две, изобщо - много котки през годините. Той от 20 години има плот със сензорно управление, който не е индукционен, а обикновен стъклокерамичен (т.е. не толкова безопасен) и въпреки това никога не е имало инциденти.

Освен това, всички съвременни плотове, в т.ч. и индукционни, и обикновени стъклокерамични, имат защита за деца, която може да се ползва по предназначение.

Що се отнася до остатъчната топлина след готвене, тя не е само при сензорно управляваните, а при всички котлони. Тя няма общо с това дали котлоните са с копчета или със сензорите, а зависи от технологията им. Както вече са казали по-горе, при индукционните котлони остатъчната топлина е много по-малка, аз бих казала в пъти по-слаба от тази при чугунените и при стъклокерамичните котлони. На практика, човек може да пипне котлона минути след като свали тенджерата от него.

И последно: при варене или готвене в тенджера, котлоните обикновено работят на слаба степен, така че след това не са много горещи и изстиват много бързо. При мен котлоните са горещи единствено когато пържа нещо, защото тогава зоната до последно работи на по-силна (макар и не максимална) степен.

В тези случаи обаче, аз така или иначе оставям ползвания тиган върху плота докато изстине и той, и самият котлон, за да мога след това да почистя и да сложа тигана за миене. Не мисля, че има котка, която през това време би минала през плота и би стъпила в тигана, оставен върху него. Поне аз не познавам такава, а имам дълъг опит с тези животни. Но ако все пак видя такова малко вероятно нещо, бих се погрижила да науча котката да не се доближава до съдовете ми за храна.

# 170
  • София
Vilemina - благодаря ти от сърце за толкова подробните описания. Страшно много и страшно полезна информация, която напълно ме успокоява относно избора ми.

Ще отида да видя на живо тези индукционни котлони - Плот за вграждане BOSCH PIX631HC1E: 949,00 лв, заедно с печката, която сме харесали - Фурна за вграждане BOSCH HBG578ES3, 71 л, Пиролиза, А+: 1 169,00 лв.

Не случайно оставях до последно избора на тези електроуреди - най-вече заради притесненията свързани с котето в къщи. Благодаря за всичката информация!

# 171
  • Варна
Чихинци, сериозно ли някой не би използвал пиролиза по посочените причини?!
Пиролизата е най-голямата благодат в готварските уреди, наред с индукцията - не мога да си представя, че ще пестя ток и пазя уред, а не ръце, кръст, гръб, нерви, време и каквото друго се сетиш Simple Smile

Аз си представям, че ще мирише и ще се опушва кухнята, ако такава процедура се прави рядко и фурната е омазнена. Като чистя моята фурна, гледам да използвам почистващи средства на природна основа. Така или иначе свалям и стъклата от вратата и имам по-удобен достъп до вътрешността на фурната и си се гъзурча докато стане всичко на мен да ми хареса... Това ме подсеща за един от жанровете, в които " засядат " в пералнята Simple Smile Един път не го изиграха домакиня да се заклещи в печката - Аматьори!

Какво ви е мнението за гъбите Scrub Mommy и Scrub Daddy, ако сте ползвали?

https://www.youtube.com/results?search_query=scrub+daddy

Като мине офанзивата с готвене за Бъдни вечер, ще я пробвам на керамичния плот. Вчера посетих Мосю Бриколаж и като ги видях на щанда за почистване, се сетих за такива клипове и че им приписват чудодейни маркетингови свойства за керамични плотове, тефлонови тигани, фурни, скари, кухненски плотове. Пише, че обират замърсявания и без препарат, но не вярвам да чистят успешно втвърдени остатъци от мазнина без такъв. В конкретния случай гъбата е в комбинация с почистваща паста. Взех една. Има и отделно гъби в различни цветове, за да не ги бъркате според предназначението им, че едно от тях е и за чистене на тоалетната чиния.

# 172
Да знаеш, че нищо не пуши - усеща се наистина миризма на печено-препечено, но чак да пуши - не, като пека на тиган или в открит съд на грил във фурната сякаш повече се усеща, ама кухня е, не е будоар, проветрява се и продължаваш. Само става горещо в кухнята, особено ако я пуснеш като мен през най-големите жеги през август.  Не съм пробвала гъбите, но дали нямат самите те някакъв препарат, както магическите гъби?   

# 173
  • Варна
Кубратова, не знам с подробности. Видях, че тези гъби ги има от години, а на мен ми направиха впечатление преди седмица и имам такава от вчера без още да съм я ползвал. Явно самият материал абсорбира мазнината и стърже успешно загорели тенджери без да ги дере. Не поема миризми. Видях и тази паста в ревю. Дори и след нея ще продължа да се придържам към по-натурални и безвредни продукти за почистване още повече ползвани за фурната.
https://www.youtube.com/watch?v=MuWK1-OO_qw
Най-вече исках да я пробвам за плота и някои съдове. Във видеото казват, че не препоръчват ползване за неръждаеми съдове, но пак става без забележки.

Ползвал съм подобна гъба и паста на доктор Бекман за керамичен плот и пак на същата марка за общо предназначение. Тъкмо да имам база за сравнение.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 12:33 от Чихинци

# 174
  • София
Ние използваме тези гъби и сме страшно доволни от тях. Не сме ги изпробвали върху такива котлони (тепърва се надявам да се снабдим с тях), но за всякаква друга домакинска употреба са страхотни. И най-вече са супер дълготрайни като живот. Горещо препоръчвам, защото наистина има огромна разлика при използването им, в сравнение с обикновените такива.

# 175
Здравко, той индукционният плот практически няма нужда от някакво специално и мощно почистващо средство, включително гъба - има едни препарати, с които пръсваш, забърсваш с кърпа, после с влажна и може да полираш, ако искаш, било с домакинска хартия, било с кърпа за стъкло, ама последното е даже излишно.
На тези плотове нито нещо загаря и залепва, нито се замърсяват особено, почистват се изключително лесно.
Такива имам предвид:  https://www.borsazadoma.com/preparat-za-keramichni-kotloni-1.html
Преди съм ползвала и кърпички, но сега не ги намирам. Има и такива, които няма нужда да се отстраняват с чиста влажна кърпа - бършеш само с препарата веднъж и си готов.

# 176
  • София
Здравко, той индукционният плот практически няма нужда от някакво специално и мощно почистващо средство, включително гъба - има едни препарати, с които пръсваш, забърсваш с кърпа, после с влажна и може да полираш, ако искаш, било с домакинска хартия, било с кърпа за стъкло, ама последното е даже излишно.
На тези плотове нито нещо загаря и залепва, нито се замърсяват особено, почистват се изключително лесно.
Такива имам предвид:  https://www.borsazadoma.com/preparat-za-keramichni-kotloni-1.html
Преди съм ползвала и кърпички, но сега не ги намирам. Има и такива, които няма нужда да се отстраняват с чиста влажна кърпа - бършеш само с препарата веднъж и си готов.
Както винаги страшно полезна информация! Благодаря ти! Никога не съм използвал такива котлони и ми е супер впечатляващо това толкова лесно почистване. Направо си ми е мечта в къщи Grinning
Иначе относно гъбата просто споделих, защото от около година започнахме да я използваме и сме страшно доволни. В началото се чудехме защо да даваме толкова пари за една гъба, ама е толкова дълготрайна, че наистина си струва.

И Весела Коледа на всички - бъдете здрави и постигайте с лекота мечтите си!

# 177
  • Ловеч
Здравейте! Минавам да благодаря за препоръките за този индукционен плот, който си купих и съм много доволна
https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Indukcionen- … 51994?tab=docsTab
За съжаление изпуснах срока за удължаване на гаранцията, защото се забавих с монтажа, но се надявам да няма проблеми.
Срещам трудност с приложението и конкретно опциите за загряване на различни степени-за палачинки, разтопяване на масло и др. Не ми е активна тази функция от приложението. Можете ли да ми кажете как да я активирам, за да не се чудя на каква степен да правя палачинки например?

# 178
  • Точно където трябва
https://www.technomarket.bg/plotove/bosch-pxx375fb1e-09173560
Плота ми е този, вече монтиран. И изненадата ми- защо е описан като 17- степенен, а реално са 9. Къде ми се чупи инфото?

# 179
Степените са през 0,5
0; 0,5; 1; 1,5; 2 и т.н.
Затова са отбелязани като 17.

Общи условия

Активация на акаунт