Индукционни котлони, тема 3

• 9 716
  • 200
  •   1
Отговори
# 180
  • София
https://www.technomarket.bg/plotove/bosch-pxx375fb1e-09173560
Плота ми е този, вече монтиран. И изненадата ми- защо е описан като 17- степенен, а реално са 9. Къде ми се чупи инфото?
Тъй като и аз го разглеждах този котлон, ето това намерих в спецификацията му и е точно както SunshineMy е споделила:

# 181
  • Точно където трябва
Благодаря. Надявам се да е ок.

# 182
  • София
Благодаря. Надявам се да е ок.
Отизивите, които бях чел за него бяха страшно позитивни, така че вярвам, че ще е наред. Приятно и много вкусно използване!

# 183
  • Точно където трябва
Благодаря. Някъде бях чела, че са малко толкова степени. Като натрупам впечатления ще споделя.

# 184
В смисъл 17 степени са малко?
На мен ми стигат - готвя всичко - от супи до топене на шоколад без водна баня. Повече от това не знам какво да искам от плот, в частност от степените.   

# 185
  • Точно където трябва
Щастлива Нова година!
Не знам... след първите опити съм разочарована. Или плота нещо не е наред или аз. Но на средна степен е просто топъл и спокойно мога да го пипна. Има шанс нещо да заври само на максимална. Не съм ползвала индукция, но имам на друго място прост керамичен и стопля буквално за секунди. Както и индукционен, някакъв измислен от тези подвижните - и той няма грешка. Преди да се обадя в сервиз на Бош какво мога да направя?

# 186
  • на Мелмак
Аз пускам на макс да заври и после намалям, за да къкри. Но моят е дърт и друга марка. Не знам какво очаквате. Аз лично на някаква средна степен няма да очаквам да ври.

# 187
Щастлива Нова година!
Не знам... след първите опити съм разочарована. Или плота нещо не е наред или аз. Но на средна степен е просто топъл и спокойно мога да го пипна. Има шанс нещо да заври само на максимална. Не съм ползвала индукция, но имам на друго място прост керамичен и стопля буквално за секунди. Както и индукционен, някакъв измислен от тези подвижните - и той няма грешка. Преди да се обадя в сервиз на Бош какво мога да направя?

Преди да звъните в сервиз намерете някоя стара емайлирана тенджера и пробвайте с нея. Много от новите съдове са с слаби феромагнитни свойства и индукцията им влияе по-слабо.

Аз пускам на макс да заври и после намалям, за да къкри. Но моят е дърт и друга марка. Не знам какво очаквате. Аз лично на някаква средна степен няма да очаквам да ври.

Моя плот е по-стар модел на Zanussi с 9 степени. От 4-та нагоре всичко завира, естествено на 4-та само леко къкри.

# 188
  • На брега на реката
Elliee, аз имам същия и е страхотен. Както е писала Етти, пускам на 9та да заври и после намалявам на 4, 5 или 6, в зависимост от големината та съда.
Ползвам новозакупени тенджери и тигани от Икея и са ОК.

# 189
Първо бих си проверила съдовете. Аз първоначално имах проблем със съдове на Берлингерхаус, но ги смених със стоманени на WMF (тази серия:  https://aiko-bg.com/product-56867020049) и плотовете си работят супер с тях - единият е Бош, другият - Neff.

# 190
Докато сте на тема съдове да похваля Tefal Nordica
К-КТ ТЕНДЖЕРИ 8 ЧАСТИ https://www.technomarket.bg/sydove-za-prigotvqne-na-hrana/tefal- … 8-chasti-50075663
Ползвам ги от лятото и са просто чудесни! Капака е иновативен и има разположени насрещни отвори с различна големина с които може да контролирате изпускането на парата, опцията за  отцеждане също е много удобна.
Това, че капаците са плоски също е голям плюс за съхранението, Стоманата е много добра - дебела и качествена, не залепва.  Аз ги купих за 250лв, но цената им е падала и до 220 - 230лв по памет.
Нямат силиккон по тях и могат да се ползват за фурна, но аз нямам този навик. Има комплекти от тази серия и с друти конфигурации.
И да допълня, че автоматичното разпознаване на съда от котлона не го включва, а само маркира зоната. Включването става само от сензора за включване и следва избор на степен, за да започне да нагрява. При мен индикациите за остатъчна топлина са Н и h, като първия е горещ , а втория топъл. Допир при индикация Н може да предизвика изгаряне, докато h е безопасен и плота е изстинал достатъчно.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 10:23 от •mimoza•

# 191
  • Точно където трябва
Да, ще сменям съдовете, но със същите на един Sapir всичко завира за секунди и се налага да намалявам много. А тук и най- високата степен не ми е ок. На под 9- та просто спира да ври.

# 192
Да, ще сменям съдовете, но със същите на един Sapir всичко завира за секунди и се налага да намалявам много. А тук и най- високата степен не ми е ок. На под 9- та просто спира да ври.
Точно от съдовете си е, а и регулацията на подвижните котлони не е така фина - ползвала съм въпросните съдове на Берлингерхаус точно на подвижен котлон на Тефал и с него си работят добре, но на Бош загряват по-бавно от на конвенционален. "Проблемът" се реши със смяна на съдовете. Стоманените са дебели, загряват по-бавно, аз даже на boost загрявам вода и други течности, после намалявам постепенно и за варене ползвам степени 2 и 2 и 1/2 под капак, за задушаване - 4-5, а за пържене и паниране - 6-7, съдовете поддържат постоянна температура и готвенето си става точно при къкрене, както трябва, а това се отразява и на вкуса. На подвижния плот на 2-ра степен манджата ври твърде силно, а на 1 ту завира, ту спира и върви, че разбери колко време реално и как се готви. Разликата между плотовете и начина на готвене е съществена, просто трябва съдовете да са читави и известно време за свикване с разликите.

# 193
  • Точно където трябва
Благодаря, дано е това. Отивам да търся тема за читави съдове.

# 194
  • София
Благодаря, дано е това. Отивам да търся тема за читави съдове.

Ето тази тема е полезна: https://www.bg-mamma.com/?topic=1835867

Общи условия

Активация на акаунт