Декемврийски Бебета - 2023 (ТЕМА 3)

• 16 895
  • 369
  •   1
Отговори
# 180
Дано се включат и другите момичета с инфо. То голямо четене пада в системата ИСОДЗ. Там има секция Въпроси и отговори и можеш да я погледнеш. 😊

# 181
  • София, България
Не е много сложно, просто тъпо са систематизирали инфото и се губи важното.
Сега вече няма прием за тази учебна година.
Приемът  за учебната 2025/2026 (тръгващи от 15.09) започва на 29.05.2025 , като свободните места за този прием ги обявяват сега на 24.03.2025. До м. Май се редят желания и се заявяват критериите които покривате. На 29.05. е първо класиране. Тогава се класират на случаен принцип определените бройки деца. Като най-голям шанс имат тези с най-много точки. Под 15 точки като цяло е мисия невъзможна в цяла София, а за ясла пък местата са съвсем малко.
После има още две класирания юни месец и после има почивка до края на август. Края на август е първото текущо клсиране! За него се пускат част от местата за хронични заболявания и СОП към тези за общ прием. Демек се откриват по около 2-3 места в група. Като цяло шансовете са до там. След това почват текущи класирания през цялата учебна година до м. Февруари за запълване на незаети места.
Ако детето бъде класирано на генералните класирания през м. Май-юни има право да бъде отложено 60 календарни дни от 15.09 натам.
Ако бъде прието на текущо класиране (тези, които започват в края на август) 60те дни право на отлагане започват да текат от записването, а не от 15.09.
Ако имате въпроси, питайте смело.

Много е важно да знаете, че за София след класирането края на август почти няма места! Или иначе казано не може да си стоите до януари и да кандидатствате тогава, очаквайки да бъде прието. Освен ако не се открие цяла нова група, места няма.

# 182
  • Somewhere beyond the moon and stars
В допълнение към казаното от Фъстъче - най-сериозните шансове за прием са на класирането през м. Май. Това е най-важното класиране.
Ако детето е прието и записано, може да се отложи реалното постъпване на детето до около 15.11 на същата година. В яслените групи обикновено приемат децата поетапно, т.е. не тръгват всички едновременно на 15.09, като учениците.

# 183
Обаче се замислих, че Сикрет не е от София. За другите градове може ли да е по-различно кандидатстването или пак е през системата и важат същите дати на класирания? На работа като ни искат служебни бележки за записване от други градове като че ли беше в различен период от време. Сикрет, ще трябва да си провериш как е за твоя град. Чувала съм, че по по-малките градове няма такива драми с приема в ясла/градина.
Ние събираме 15 т. и сме в район Овча купел. Тъпото е, че най-близките ми градини се водят в район Витоша, защото ние сме на границата между двата района. Обаче като чета във Витоша какво е, по-добре че не сме там. Не че в Овча купел е лесно. Ами то излиза, че само по първо желание имаме някакъв малък шанс. По второ с 14 т. едва ли ще стане нещо. Май ще трябва да търся място в частна ясла и да резервирам. Ако не е късно вече. Confused

# 184
  • София, България
Дааа, за другите градове в различно. По-големите градове пак са напролет класиранията, но не знам тя откъде е. Всяка община си има своя наредба за приемът в детски заведения. Трябва да се провери. В някои градове са при навършване на определена възраст направо отиваш и записваш.

# 185
  • Сливен
За град Сливен става дума.

# 186
  • София
За град Сливен става дума.

Вижте наредбите към Общината или питайте в  групите по Фейсбук за града, ако имате Майките на Сливен? Във всеки град е различно.

# 187
Здравейте и от мен! Възрастта за приемане в ясла е различна за всяка община. Същото важи и за сроковете за записване, сформиране на групи и т.н.До навършване на 3г са в ясла. След това преминават в първа група. Задължителната детска градина е от 4 навършени( втора група) там отсъствията се извиняват с медицински бележки). Иначе и моята госпожица се пусна скоро, но не е много стабилна още. От месец насам спи по веднъж на ден, но нощния сън все още е зле( а така се надявах на промяна), но каквото такова...

# 188
  • Сливен
Поздрави от нас - днес беше хубав слънчев ден и цялата площадка беше само  за него. Хванала съм го "в крачка". 🤣🤣🤣

# 189
Здравейте момичета,
Радвам се, че сте добре и бебоците щъкат 😅 Моята госпожица събира едва 14 т, така че шансове нямаме и вече търся частни ясли. На квартира сме и с тези цени на яслите ще плащаме две квартири, но това е положението- да са ни живи и здрави.
Иначе по площадките ставам на луда калинка, буквално 😂 Не се спира, ходи и пипа децата, иска да ги целува, гледа ги отблизо- случайно да провери дали са истински, чуждите играчки са по-интересни и такива му работи, весело е😁

# 190
Хайде и от нас един поздрав. Тези дни ще са слънчеви и топли и мисля да ги използваме максимално. Blush Вчера се разходихме до парка, баща й я люля на люлките, после спа 2 часа навън. Днес има среща с баба си в парка и тати ще я заведе, че мама да си почине малко. За 1 г. и 3 мес. сме я оставили само за 3 часа да я гледа друг, че бяхме на концерт. И вече съм на предела на силите си. Обаче, ето. Онзи ден спечелих от една игра уикенд за двама и майка ми предложи да я гледа, а ние да отидем само двамата да си починем. Ами и на двамата ни се иска да си я вземем, въпреки умората. Някак не издържаме без нея. Отсега ми се доревава като се сетя за яслата. Grinning

А да ви питам... Вие махнахте ли биберона? И докъде сте с приучаването на гърне?
Иначе Ема е в стачка в момента за всичко, което беше научила. Маха с ръка за чао и казва "Тао", вдига 1 пръстче и казва "На" като я питаш на колко годинки е, дава боц, дава целувка с ръчичка, пляска като й кажеш "Пляс, пляс ръчички". Но от 2 седмици не иска да направи нито едно от нещата. Четох, че имало такива периоди, когато учат нови неща. На 13.03. сме на педиатър и ни беше казано, че трябва да имитира животни. Познайте дали имитира...? Само ми се смее като й казвам как правят кравата кучето, патето. Няма да издържи изпита. Grinning

# 191
  • Сливен
Биберона - само като заспива е с него, и веднага като заспи, "на сън" го плюе. 🤣 За гърнето - до никъде..🙃🙃🙃
Вчера бяхме навън, но по едно време се размрънка, искаше да го взема и гушна-доспа му се и се прибрахме. Площадката е точно зад блока - няма и 5 минути, и сме си в къщи. Ами на 2 дремки е все още, става рано, не може да издържи за една все още. Заспива и се събужда горе-долу, по едно и също  време.

Да ви питам друго - вчера се чух с една приятелка и каза техният режим.
Детето от скоро е на 2 дремки/до преди месец - два е било на 3 през деня/.
07:30-08:00Ам
09:30-10:00 Закусва
Тук спи, но не разбрах от колко до колко
12:30-13:00 - обяд
16:00 десерт
От 16:30 до към 18-18:30 спи
19:30 вечеря
После къпане
22:00 Ам

Сега, знам че всяко дете е различно - например тяхното има 10 зъба и сега още 2 започнали да излизат, а нашият син е със 8. Но тези хранения, не са ли много? 🤔🙄

# 192
  • Somewhere beyond the moon and stars
Боби, вземете си и вие малко почивка Hug
Всяко дете се развива с различно темпо, в такава малка възраст съвсем не може да се каже, че е задължително да прави нещо до … месеца. Може дори да не ѝ е интересно да повтаря звуците на животните.

Аз не съм започнала с приучаването на гърне, но се водя по теорията, че детето трябва да може само да се изкачва по стълби, за да в придобило необходимия контрол.
Голямото ми дете сравнително късно го приучих, но с нея си отне няколко месеца, не се случи изведнъж. Между другото, в яслата (поне в нейната) помогнаха за този процес. И аз много безсънни нощи изкарах в тревога, като я пуснах на ясла, после като сменихме яслата, но накрая всичко беше наред. Hug

Сикрет, според мен е съвсем нормален този режим за дете, което е будно в такъв дълъг отрязък от деня и все пак е малко и още пие мляко. По-нататък, ще ѝ отпаднат двете АМ и съвсем ще се нормализират нещата.

# 193
  • Сливен
Права си, защото при нашият син са - закуска, обяд, следобедна, вечеря и мляко също."Търси" си млякото вечер към 21 - 21 и нещо, започва да мрънка, взе на шишето със вода, но вижда че не е мляко 😆. Докато измия шишето, той си играе на земята,след това отивам при него и само докато ме види, вече ме е гушнал и почва да клюма. 🤣

# 194
Боби щом имате възможност вземете си време малко за вас. Радвам се че всички дечица са добре и напредват.

Матео казва мама, баба, тата, пипи за пилето, или маумау е котката, ме за мече итн. Също разбира като му кажа да донесе или намери някой предмет, взима си мръсните памперси и ги хвърля в коша. Обаче най интересното вече 2месеци е прахосмукачката. Хора толкова чист пода не знам кога е бил, сигурно минаваме по 3-4 пъти на ден много се кефи. 😅
Обаче още не ходи сам. Вече е на 15месеци. Става държи се за кревата на пример и така ходи, или бута колички столове и такива неща, но без помощ все още не ходи. Има ли още някой или останахме последни?🙈

Аз намирам време за себе си и се чувствам много подобре. Свикнах с новия живот и не ми е трудно сама, имам горема помощ от родителите ми. Баща му го взима при него 3пъти в седмицата по цял ден. Все още няма да преспива там, поне докато навърши 3-4 години, но и така си е добре. Имат си време двамата да си се гледат.

Общи условия

Активация на акаунт