Първо причастие

• 737
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте мами.Живеем в Австрия и тази година отново ни подканват от училището на дъщеря ми да й дадът първо причастие.Християни сме цялата фамилия.И двете деца са кръстени в България.И сега съм малки объркана.Това причастие няма ли да значи че тя ще приеме католическата вяра обичаи и т.н.Не съм добре запозната..Моля за съвет.Благодаря ви.

# 1
  • Terra incognita
Вие какви сте, в коя вяра са кръстени децата- ортодоксални или католици?
Причастие се дава на католиците, в нашата ортодоксална църква това го няма.
Така че ако децата са православни/ ортодоксални няма защо да вземат причастие.

# 2
Казвате, че детето вече е кръстено в друга вяра и приключвате разговора.

# 3
Здравейте,живеем в Италия и нас ни питат ,но ние отказваме,всяка година се попълват документи за отказ от часовете по религия,явно учителите забравят ,за да прави причастие трябва да посещава специални часове в църквата за това.насила не могат да ви накарат.

# 4
Здравейте,живеем в Италия и нас ни питат ,но ние отказваме,всяка година се попълват документи за отказ от часовете по религия,явно учителите забравят ,за да прави причастие трябва да посещава специални часове в църквата за това.насила не могат да ви накарат.
Всъщност тя ходи на часовете.Те са само в училище,не в църквата.Ортодокс сме.Детето пожела да ходи на часовете защото и е интересно.Това обаче значи ли че сега трябва да спре часовете за да не ни карат за причастие.?!.

# 5

Законът за часовете по религия в Италия е точно така - всяка година родителите, ако искат, подават молба, че не се възползват от тези часове. Опциите са 4: 1. детето се взема от родител и се връща обратно след часа, 2. отива в друг клас като слушател (може и 3 години по-големи да са там децата), 3. остава в своя клас в часа по религия само като слушател, без да го препитват, 4. на детето се осигурявят занимания в този час в самото училище с други деца (езици, музика..) - тази опция никога не сме я видели, явно спестяват пари.

Към авторката: Причастието е нещо друго, то касае само католиците. Православен човек да прави причастие е противоречие и не е редно. Училището може да ви кани от криворазбрана "любезност", да не е изключено от другите, но е много странно, защото има респект към религията на другите в чужбина. Другото обяснение е да сте в религиозно католическо училище или пък в "ново" училище, което е старото католическо училище, без името "католическо", но всичко е както преди.

# 6
Всъщност тя ходи на часовете.Те са само в училище,не в църквата.Ортодокс сме.Детето пожела да ходи на часовете защото и е интересно.Това обаче значи ли че сега трябва да спре часовете за да не ни карат за причастие.?!.
Не знам ,явно питат защото посещава ,часовете,потърсете във форума има раздел родители по държави ,сигурно има Австрия и питайте там могат да ви насочат най добре

# 7
Не знам ,явно питат защото посещава ,часовете,потърсете във форума има раздел родители по държави ,сигурно има Австрия и питайте там могат да ви насочат най добре

Точно така. Щом започне учебната година и посещава часовете, тоест
не сте подали молба да се откажете от тях,  автоматично се задейства механизмът, че ще дават задачи на детето ви така, както и на целия клас, нищо, че е православно, ще го изпитват и на края на годината ще има и оценка. Логична е за тях връзката католицизъм-причастие. Водят ги понякога в този час и на църква.
Вие трябва да решите какво искате. По принцип отказването е преди да започне учебната година. Не е по време на нея. Може да опитате да говорите с директорката, тя решава и тези въпроси, не във форуми. Бихте могли да й обясните, че детето ви е православно и причастието не е уместно за вас. Тя няма как да не се съгласи, защото има свобода на вероизповеданието по закон. Но може да се окаже, че е вече късно за отказване от часовете по религия (ако това искате), защото сте изпуснали срока. Тогава ще се наложи да посещава часовете тази учебна година, а следващата да подадете молба за отказ преди започването й
Междинен вариант може да ви посъветвам (ако това искате) - да обясните на директорката, че това разминаването между принадлежността към една религия и посещаване на часове по друга религия предизвика известно объркване в детето ви. На това тя може да ви отговори, че се изучават  всички религии, не само католическа (което не е вярно на практика).

# 8
  • София
https://sofia-seminaria.org/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC/%D0%BF%D1%8 … 1%82%D0%B8%D0%B5/
 В Православието също има причастие,  поне според Духовната семинария. Дали това причастие е същото не съм наясно. Аз не съм от особено вярващите, но колежка всяка година взима причастие.

# 9
https://sofia-seminaria.org/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC/%D0%BF%D1%8 … 1%82%D0%B8%D0%B5/
 В Православието също има причастие,  поне според Духовната семинария. Дали това причастие е същото не съм наясно. Аз не съм от особено вярващите, но колежка всяка година взима причастие.

Да, така е, но това са 2 различни неща. Когато детето се кръщава в православна църква, се извършва пълен ритуал така да се каже. При католиците става на етапи. Да кажем са 2 различни гледни точки. Според православието кръщенето е един-единен акт, наведнъж. При католиците - различни по време, за да е уж по-осъзнато.

Причастието, което получава детето при кръщенето е едно, а това, което някои хора правят после и то често, е съвсем друго нещо - например за коледните празници. Пости се, отива се на църква на гладно и там се взема причастие. Съвсем скромно, тихо, може и сам, няма тържество или поканени, може и сам. Причестил се е човек, се казва. Това прави и вашата колежка.
При католиците причастието за децата си е голям празник - купуват им доста скъпи дрехи, прави се тържество с роднини, изобщо ангажимент си е, сериозен и доста комерсиално е отдавна.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 19:33 от Valerie R

# 10
  • Terra incognita
Аз също живея в Италия, децата посещават часовете по религия в училище, но никой не ни е канил за причастие. От миналата година, веднъж седмично католичетата от класа на сина ми имат т.нар. катекизмо, това е нещо като курс преди първото причастие. То се дава на възраст около 10г. После на 12г има още едно тайнство. При нас, правиславните, всичко се изчерпва с кръщението.

# 11
  • София
И в православието има причастие. До 7 г. децата не постят преди това, след 7 г. трябва да постят преди това. Моите и двете ходила преди 7 г.

# 12
  • Terra incognita
Това причастие е нещо съвсем различно. При католиците е цял ритуал и голям празник, като кръщене. Запазват се ресторанти, канят се гости .

# 13
Много Благодаря за отговорите.

# 14
След като детето е кръстено в правослвна черква, няма право на католическо причастие.
Първото причастие е част от трите ритуала - кръщене, причастие, конфирмация, които звършват цялостния католик. Съвсем просто обяснено. Моите деца са си католици, както и татко им, и живеем в Австрия. Тук е обичай да се организира този ритуал за целия клас, затова са ви поканили, така да се каже. Може да не са знаели, че сте православни.

Общи условия

Активация на акаунт