Априлче 2025г./тема 3/

• 30 144
  • 753
  •   1
Отговори
# 330
Зари, чудесно е, че сте го хванали навреме!
Ще се подобрят нещата! От това, което съм чела, това си е доста често срещан проблем, която даже се самокоригира с времето.

В 17 г.с. и на мен Чучумишев установи, че не му харесва кръвопотока. Аз съм на клексан 0,4. Изписа ми аспирин протект. За момента го взимам 2 седмици, другата съм на преглед и се моля нещата да се се подобрили. Отделно ми препоръча повече омега 3 и протеини. Аз си самоназначих и много движение, защото брутално се бях омързеливила и обездвижила тези първи 3 месеца, а като цяло за кръвоносната система движението е важно. Рядко намалих и солта, че бях започнала да се храня много солено. Правя и медитация. Отделно има доста приятни йога упражнения, които подобряват именно кръвоснабдяването към матката.

Меря си кръвното от 10 г.с., сутрин и вечер.  когато се видях с д-р Тончев. От 20 г.с. ще започна и следобед.

Затова отсвирих другия ми гинеколог - каза, че кръвопоток гледал след 25 г.с., знаел си работата... И какво ще направиш, като има проблем тогава? Много мразя нещо, което има превенция, да го чакаме да стане проблем.

# 331
Зари, чудесно е, че сте го хванали навреме!
Ще се подобрят нещата! От това, което съм чела, това си е доста често срещан проблем, която даже се самокоригира с времето.

В 17 г.с. и на мен Чучумишев установи, че не му харесва кръвопотока. Аз съм на клексан 0,4. Изписа ми аспирин протект. За момента го взимам 2 седмици, другата съм на преглед и се моля нещата да се се подобрили. Отделно ми препоръча повече омега 3 и протеини. Аз си самоназначих и много движение, защото брутално се бях омързеливила и обездвижила тези първи 3 месеца, а като цяло за кръвоносната система движението е важно. Рядко намалих и солта, че бях започнала да се храня много солено. Правя и медитация. Отделно има доста приятни йога упражнения, които подобряват именно кръвоснабдяването към матката.

Меря си кръвното от 10 г.с., сутрин и вечер.  когато се видях с д-р Тончев. От 20 г.с. ще започна и следобед.

Затова отсвирих другия ми гинеколог - каза, че кръвопоток гледал след 25 г.с., знаел си работата... И какво ще направиш, като има проблем тогава? Много мразя нещо, което има превенция, да го чакаме да стане проблем.
Joss, благодаря ти за отговора. 🌸
Някак по-лесно приемливи са нещата, когато намериш човек, който също минава през това.
Ти сподели, че си нямала проблеми с аспирина, нали? Аз много искам да го пия. Натаспин не ми се струва , че е добра превенция срещу прееклампсия. Утре имам час при Тончев, ще му се примоля да ми го назначи.
Омега 3 някакъв по-специален вид ли ти назначи? Защото бях чела в една група, една мама беше написала, че точно заради лош кръвоток (ама много, много лош) Сигридов й е назначил Омега 3 вид more EPA.

# 332
С аспирина засега нямам проблем.
Омега пия пренатална, бях я постанала преди време:
https://bg.iherb.com/pr/nordic-naturals-prenatal-dha-180-soft-gels/43653
Дозата е 2 капсули, аз взимам 3, за да имам 720 DHA + 300 ЕPA.
Като цяло смятам, че колкото повече омега, толкова по-добре. Ако не бях бременна, спокойна щях да си взимам по двойна доза, но сега разбира се, се съобразявам с лекарите.
Говори с всичките си лекари за притесненията си и попитай кой е най-добрият път. Просто имай предвид, че всеки ще ти каже нещо различно. Всеки си изхожда от собствения опит и как преценява съотношението риск/ефект.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 13:06 от Joss Stone

# 333
Благодаря ти, Joss Flowers Hibiscus
Намерих ги в няколко сайта, ще си поръчам.
Стискам палци да ни се стабилизира налягането.
Моля те, дай информация, след като минеш прегледа, как се повлиява от назначеното лечение, че моят е чак ФМ на 02.12.2024 г.

# 334
Зари,
има и други хубави омеги. Не мога да гарантирам нищо за тази, освен че това ми препоръча нутриционистката ми и Чучумишев одобри, но той като цяло не ми препоръчва марки на нещо Simple Smile

# 335
Здравейте, момичета 🌸
Не се включвам тук често, но ви чета редовно.
Много ми е тъжно, че на някои от нас ни се налага да преминаваме през трудни моменти точно в този период от живота ни.
Но съм оптимист и вярвам, че накрая всичко ще завърши с пухкав финал и здрави мами! Искрено ни го пожелавам!

Зари, аз съм с висок риск за прееклампсия, като ми беше открита още на първата ФМ. При мен се видя високо налягане при дясната маточна артерия. Още тогава ми назначиха Аспирин Акард всяка вечер. На последния преглед при следящото ми АГ се видя, че действително има подобрение. Стойността беше паднала от първото мерене в 13г.с.
Не съм видяла някакви последствия засега от приема на Аспирин, като само към 16-17г.с сутрин ми се случваше да ми тече кръв от носа, но не съм сигурна дали беше от самия аспирин.
Сега ми предстои втора ФМ другата седмица, и предполагам, че там ще се разгледа по-детайлно. Ще се включа пак да дам информация. Simple Smile

# 336
На мен също на първата ФМ ми изчислиха риск от прееклампсия и от тогава съм на Аспирин Акард всяка вечер. Меря и кръвното, но аз съм с анемия, та то винаги си е ниско. Само на ФМ беше 120/80, което за моето кръвно си е високо, но тогава се бях притеснила много 😆. Аз от аспирина нямам някакви странични ефекти, кървенето от носа също го имам, както и от венците, но не мисля че имат нещо общо.

# 337
Aliaamalinka, можеш ли да споделиш какви ти бяха измерванията на първата фетална за кръвотока?

# 338
Момичета, а кръвното ви налягане в какви граници е?

# 339
Моето е макс 110/70.

# 340
При мен беше по същия начин. При прегледа се бях притеснила и бяха излезнали високи стойности, мисля че до 130 горна граница. Но иначе вкъщи си го меря редовно и е около 110/60. До сега не съм хващала високо кръвно.
Розичка, сега сме на почивка с ММ, но като се прибера ще споделя стойностите Simple Smile

На мен също на първата ФМ ми изчислиха риск от прееклампсия и от тогава съм на Аспирин Акард всяка вечер. Меря и кръвното, но аз съм с анемия, та то винаги си е ниско. Само на ФМ беше 120/80, което за моето кръвно си е високо, но тогава се бях притеснила много 😆. Аз от аспирина нямам някакви странични ефекти, кървенето от носа също го имам, както и от венците, но не мисля че имат нещо общо.

# 341
Момичета, тези стойности къде ги пише? На мен също ми казаха, че съм с висок риск за прееклампсия, но никъде не мога да намеря стойностите за кръвоток, и въобще не са ми споменавани.
Как са отбелязани и какви са границите? Вашите резултати какви бяха?
Съжалявам, ако въпроса ми е глупав, но всичко ми е зелено, понеже ми е първа бременност 😅

# 342
Момичета, тези стойности къде ги пише? На мен също ми казаха, че съм с висок риск за прееклампсия, но никъде не мога да намеря стойностите за кръвоток, и въобще не са ми споменавани.
Как са отбелязани и какви са границите? Вашите резултати какви бяха?
Съжалявам, ако въпроса ми е глупав, но всичко ми е зелено, понеже ми е първа бременност 😅

Същото щях да питам и аз, а и какво значи висок риск от прееклампсия?

# 343
Ето за това трябва да се внимава къде и какво се чете!
Момичета, моля ви, не изпадайте в паника и си слушайте лекарите. Това, което е приложимо за някой или е проблем за някой, не се отнася за вас.

Иначе налягането се проверява с доплер. Стойностите се изписват или в отделен документ, или в принт към останалите снимки от ултразвуковия преглед.

# 344
Аз също нямам стойностите на кръвотока от ФМ. Просто накрая на прегледа ми казаха, че рискът ми е 1:130, но той се преизчислява и от кръвните изследвания. След като ми излезнаха кръвните от БХС, рискът вече беше 1:247. Аг каза, че при риск 1:250 се изписва Аспирин.

Общи условия

Активация на акаунт