Априлче 2025г./тема 3/

• 26 796
  • 753
  •   1
Отговори
Здравейте, бъдещи мами ☺️ Заповядайте в новата темичка, в която да си бъдем подкрепа и компания в най-вълшебния период. 🤗☀️❤️
Навлизаме във:
🫶Втори триместър /14-26 седмици/
Смята се, че вторият триместър е най-хубавата и лека част от бременността, тъй като нивата на хормоните започват да спадат, симптомите на сутрешно гадене, неразположение и умора започват да намаляват, ставаш по-енергична и бебето не е все още твърде голямо и тежко.

Около 19-20 седмица е възможно да започнем да усещаме движенията на бебето. Можем да започнем да му говорим и пускаме музика, защото то вече чува!

Нека попълним анкетата, да видим кой пол преобладава Blue HeartHeartpulse

Фетална ехокардиография:
Скрит текст:
Феталната ехокардиография (ФЕхоКГ) представлява високоспециализирано ехографско изследване на сърцето на плода. Извършва се от квалифициран АГ специалист или педиатър кардиолог с ехографска апаратура от висок клас. Прегледът е от особено значение, тъй като вродените сърдечни малформации (ВСМ) са най-честите структурни дефекти на плода. Наблюдават се при 8 до 12 на 1000 живородени. Около половината от тях са тежки – несъвместими с живота и/или налагат хирургична корекция след раждането. Допълнително, в пренаталния живот честотата на ВСМ е значително по-висока. На практика, вероятността плодът да бъде засегнат от сърдечна аномалия е от 5 до 6 пъти по-голяма, отколкото да има синдром на Даун. Следователно, единственият начин да се гарантира липсата на вродена сърдечна малформация (ВСМ) на плода е извършването на ФЕХоКГ от висококвалифициран специалист. Внимание: Пренаталната диагноза на ВСМ и днес представлява сериозно предизвикателство за съвременните пренатални грижи. Някои малки сърдечни дефекти могат да бъдат пропуснати пренатално. От друга страна, съществуват и сърдечни аномалии, които могат да бъдат диагностицирани единствено след раждането.

Оптималният срок за феталната ехокардиография е 18-22-ра гестационна седмица. В този срок сърцето на плода е достатъчно голямо, за да се оценят структурите му. От друга страна, ако феталната ехокардиография открие аномалия, която налага допълнителни изследвания, например амниоцентеза за изключване на хромозомна болест, този срок на бременността е подходящ за извършването на това изследване. Разбира се, феталната ехокардиография може да се извърши по всяко време и след този период, но след 34-36 седмица е по-сложно да се получи качествен образ на сърцето. В определени случаи фетална ехокардиография може да се извърши и преди 18-та гестационна седмица.

Феталната ехокардиография е преглед, при който детският кардиолог преглежда само сърцето на плода като го оценява в девет проекции, както напречно, така и надлъжно на гръдния кош. Освен двуразмерния метод, при който се вижда анатомията на сърцето и реалното движение на сърдечните структури, при феталната ехокардиография се използват още цветно-кодиран Доплер, за да се оцени посоката и естеството на кръвния поток, пулсов Доплер, с който се оценява скороста и профила на кръвотока през различните сърдечни структури, и M-mode ехокардиография за оценка на сърдечния ритъм и функция на сърцето. Всичко това дава възможност за цялостна оценка на анатомията, кръвотока и функцията на сърцето, като особено значение има фактът, че тази оценка се извършва от детски кардиолог със специална подготовка в пренаталната кардиология. Ето защо, само феталната ехокардиография позволява да се диагностицират почти сто процента от сърдечните аномалии, които могат да се открият, преди бебето да се е родило.

Следенето на дължината на маточната шийка трябва да започне най-късно от 16г.с.
Скрит текст:
В Надежда е най-добрия на серклажите- Любо Христов. Измерването на шийката трябва да става чрез вагинален ехограф

Безплатни прегледи по здравна каса по време на бременност

Приложение за сърчицето на бебчето- да го слушате: hear my baby heartbeat monitor.

Термини на априлските мами:
Скрит текст:
AnBolein- 02.04.25г.
Zaria999- 02.04.25г.
rozi4ka222- 03.04.25г.
elliepeanut- 05.04.25г.
mmm_2024- 07.04.25г.
Pipiilotaa- 10.04.25г.
MirelaS- 12.04.25г.
IvelinaL- 15.04.25г.
Бетичка- 16.04.25г.
Пълнолуние- 17.04.25г.
aliaamalinka- 17.04.25г.
Кактус- 18.04.25г.
Mila91- 19.04.25г.
miki8713- 20.04.25г.
Lilyivanova- 23.04.25г.
...........- 23.04.25г.
Molishein- 23.04.25г.
Gery666_- 24.04.25г.
Dalinda011- 26.04.25г.

Линк към старата темичка:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1699383

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 15:28 от Kactus

# 1
Благодаря ти, Кактусче за прекрасната тема ❤ А бременното ти коремче е супер. Прекрасна гледка. И моето коремче е голямо вече , но не така добре оформено като твоето.

# 2
Благодаря за темата, Кактус. Изглеждаш супер. Моето още успявам да го прикривам с  широки дрехи ☺️.
Началото много ми харесва. Моят термин е на 20.04.

# 3
Много ви благодаря, момичета 🤗☺️❤️❤️❤️ Много сте мили 🥰🍁☀️
Мики, добавих и твоя термин в най-вълшебното списъче 😍

# 4
Кактусче, пу пу пу какво голямо хубаво коремче!!! Благодаря и за хубавата темичка!

Аз съм с термин края на март но надничам и тук Simple Smile моето коремче почти не личи още, с дрехите които нося съвсем няма да каже човек като ме види че съм бременна. Качила съм около 2-3 кг досега, и то взех от четвъртия месец да качвам, преди това почти нямах апетит.

# 5
Кактусче, прекрасна си 🥰
Моят термин е на 19.04.
Днес бяхме на преглед, всичко е наред. Изписаха ми едни хапчета, които са за киселини и засега след първото имах ефект и ми успокои стомаха за няколко часа. Също съм в болничен две седмици заради постоянно повръщане, вече дори и през нощта. Скоро ще вляза в 5ти месец, а не спира..

# 6
Здравейте и от мен❤️❤️
🥰🥰прекрасна темичка🥰🥰
Моя термин е 23.04❤️❤️

# 7
Много си сладка Кактусче! Flowers Cherry Blossom

Моето коремче също е доста видимо вече Smile Терминът ми е 05.04

# 8
Здравейте, момичета! 🎀
Кактусче, с теб сме един и същи термин 🫶🏻 Много ти е сладичко коремчето 🥰

Аз имам един въпрос. Излезе ми резултата от лабораторните изследвания и се оказа, че имам бактерии в урината. АГ ми каза пак да пусна стерилна урина, което ще го направя утре. Иначе всички други показатели са в норма. Та, ако пак се окажат положителни, имате ли идея какво следва след това?
На някоя случвало ли се е?

# 9
Зависи каква е бактерията и какво е количеството, се изписва съответното лечение. Гледай урината да е взета след хубав тоалет, защото много често има бактерии замърсители, които въобще ги няма в урината.

# 10
И аз се включвам в новата темичка с термин 10.04.🧿🩵
Кактусче, прекрасно оформено коремче. Моето също е голямко особено вечер.🫢🍕
Относно резултатите на урината много често се случва да е замърсена пробата. С тази цел съм се чудила дали да не пускам винаги и стерилна, за да се избегне стреса, но май и свикнах, че дава отклонения понякога.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 00:23 от Pipiilotaa

# 11
Прекрасна тема, Кактусче!
Включвам се и аз с приблизителен термин 16.04 Blue Heart

# 12
Благодаря ви за милите думи 🥰❤️ Много се радвам, че ви харесва темичката.
Малинка, най-добре пусни стерилна урина 🍀
Скрит текст:
Пипи, това коремче е сутрин преди закуска 😅 вечер е още по-голямо 😁

# 13
След 3 опита да си премеря КЗ , успях. 4.4 ми е, като снощи нямаше десерт за вечеря 😀

За урината, аз си взимам контейнери за стерилна урина от аптеката и след сутрешен тоалет взех пробата и я занесох.

# 14
След 3 опита да си премеря КЗ , успях. 4.4 ми е, като снощи нямаше десерт за вечеря 😀

За урината, аз си взимам контейнери за стерилна урина от аптеката и след сутрешен тоалет взех пробата и я занесох.
Винаги така давам урина (от средната струйка) и пак се е случвало да е замърсена. До колкото знам понякога самите контейнерчета са замърсени, нищо че се водят стерилни. Просто не трябва да се шокираме ако излезнат някакви маймунски стойности. 😃 особено на бактериите. Просто когато е седимент и когато се дава за стерилна (бак.растеж) се изследва по различен начин. Това е разликата.
Хубавото на КЗ е че хваната навреме може лесно с хранене да се регулира.💪🏽, но твоята си е перфектна.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 13:56 от Pipiilotaa

Общи условия

Активация на акаунт