"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 336
  • 611
  •   1
Отговори
Знаете за скандала днес в Народния театър. Какво мислите - трябвало ли е да се поставя тази пиеса? Лоша преценка ли е или напротив - отдавна е било време?

Тази вечер, след като зрителите не можаха да влязат в залата, във фейсбук страницата на bTV излъчиха пиесата наживо от Народния театър, така че можах да я гледам. Качеството беше доста лошо, не се чуваше кой знае колко. Все пак, доколкото можах да я преценя, лично аз не я възприех като нещо забавно или хубаво. Но може би да съм повлияна от това, че най-произволно избраната от Бърнард Шоу страна, в която се развива действието, за лош късмет е България, а историческият контекст -  знаете, Сръбско-българската война.

От друга страна, в тази пиеса са играли Лорънс Оливие и Марлон Брандо. Лично Оруел я е похвалил.

Има и нещо друго. След като е била отхвърляна с години, сега изведнъж излезе и като печатно издание, и се постави, и то не къде да е. Защо, как така? Кой е инициатор? Не може да е просто съвпадение.

Някакъв пък каза по телевизията, че все пак била поставяна тази пиеса някъде в България, през 90-те години и даже била наградена.

Какво мислите вие за казуса? Уместно ли е, или грешка?

# 1
  • Пловдив
Ами явно и автори като Шоу могат да проявят лош вкус, ама на тях им го прощават. (Не съм чела пиесата и засега нямам намерение, само цитатите в сайтове.) От друга страна, протестите и те са много драма и гюрултия за нищо.

# 2
Не е приятно да се избира точно такава пиеса и да се разрешава да бъде поставена. Но и не е това начинът да се реагира. Подобни демонстрации не са патриотизъм, а само издават комплексите на протестиращите. А дали е случайно или някой е търсил провокация не знам.

# 3
  • София
Както писах и в темата за театъра- неадекватно поведение на хората, на полицията и на театъра.
 Гледах клипчета как се държат протестиращите и как обиждат тези, които са искали да гледат постановката, много грозно.
Не може да коментираш нещо без да си го гледал. По принцип имам билет за събота, ако се играе изобщо...

# 4
Пиесата не е нищо особено, не съм я гледала, но съм я чела заедно с останалите произведения на Бърнард Шоу.

За мен е изключително лицемерно и комично поведението на абсолютно всички, които протестират срещу посредствено произведение на над сто години, което е продукт на времето си и малко ли много носи за съжаление спомен за мнението, което западна Европа е имала за нас. Бърнад Шоу си е шовинистичен лицемер, но не ни пречеше години наред Пигмалион да е един от водещите спектакли на Народния театър без никой гък да каже за такива сантименти.

Не бих я отишла да я гледам просто, защото не е произведение, което ми харесва, но да се правят такива циркове без дори да е видяно представлението и какъв е прочита е просто безумно. Да не говорим, че не смятам, че който и да е от протестиращите може да обясни какъв е сюжета, че е чел пиесата или дори да каже кой е Бърнард Шоу. Абсолютно изфабрикуван гняв.

# 5
  • Пловдив
Айде сега, протестиращите са прости и не знаят кой е Бърнард Шоу.
Не разбрах защо на нас трябва да ни пречи "Пигмалион" и трябва ли да се радваме на "мнението, което западна Европа е имала за нас", гледайки го в поставена днес у нас пиеса.
Не че досега ми пречеше тъпата пиеса, но започнах да се опасявам, че след стотния път, в който прочета, че "Бай Ганьо пак уби Алеко" (ПАК?!), "патриотарите слушат сръбско и реват, че сърбите са им братя, ама Сливница им била важна", "показахме, че Шоу е бил прав за нас" и "не знаят кой е Бърнард Шоу", ще харесам протеста. Flushed

# 6
  • София
Има протест и протест. Протестиращите ( голяма част от тях, за да сме коректни, не всички) в случая наистина показаха едно много ниско ниво на интелектуално развитие. Реално се изложиха по такъв начин, по който сигурно и пиесата не би ги изложила.

# 7
  • Пловдив
Напълно вярвам да са се проявили такива. Това не оправдава плюнките ангро за бай Ганьо, Алеко, Шоу е прав и т.н.

# 8
  • София
Както се казва, за 100+ години не сме мръднАли.

# 9
  • Пловдив
Кои не сте мръднале спрямо например българските студенти във Виена през 1904 г.?

# 10
  • София
Манталитетът на българина. Аз винаги съм го отричала, но не мога да отрека, че и аз съм част от същия този народ. Може да не съм лично аз като масата, но това делене на ние и вие също е част от точно този манталитет.
Не разбирам идеята да се протестира срещу нещо, написано преди повече от век, но в сегашно време да се неглижира реалностт, която далеч не подобрява мнението на другите и не увеличава уважението им.
Ровене в миналото и сърдене, но никакво внимание на настоящето и това какво се случва у нас и политически, и икономически. Замазване на очите и изместване на фокуса е за мен.

# 11
Високомерието на хората от театъра е дразнещо. Щом е театрална поставка по подразбиране е нещо възвишено. Това въобще не е така, има много посредствени и тъпи поставки. Нивото на театъра трябва да се поддържа високо, не да се смята че по подразбиране е такова. Публиката дава оценка за качеството на изкуството. Номера със свободата на словото е изтъркан.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 08:40 от Serene__

# 12
ФР, отново расизъм срещу българите. Ще докладвам.
Пиесата се гаври с това, че сме се защитили от нападащите ни сърби. Защо не е срещу тях, като била против войната?
Още повече авторът нищо не е знаел за нас и си е измислял.
Колко години били минали няма абсолютно никакво значение.
Възвишените, които сигурно ходят на театър доста по-малко от мен, да си представят какво биха направили протестиращите, ако бяхме в Гърция.

# 13
  • София
В случая публиката така и не е успяла да влезе и да гледа постановката. Най-малкото с цел да си изгради собствено мнение. Не-публиката не ги е допуснала.
Къде е точно расизмът срещу българите!? Или различните мнения се броят за такива?
Подчертавам, че: 1. самата аз съм българка; 2. пиесата не ми харесва.
Двете неща нямат общо с темата.

# 14
Публиката изобщо нямаше възможност да изрази мнението си. И изобщо не става въпрос за това "да се радваме" на тази постановка, а за правото ни да я видим. Да, има тъпи и посредствени постановки, които мога да определя като такива, когато ги изгледам.
Изкуството не е само възвишеност, красота и изящество. То може да дразни, да осмива, да провокира. Ако някой не желае, нека не си дава парите за тази постановка, но защо ще пречи на мен, при това по такъв животинско агресивен начин?

Общи условия

Активация на акаунт