"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 554
  • 611
  •   1
Отговори
# 180
  • Beyond the stars
https://www.facebook.com/share/v/Nr3Dax9iBanAF29e/?

Мнението на Захари Бахаров.

# 181
Кое му достойното да иронизираш нечий проблем, savii? Признавам те, ако тези глупости ги говориш на трезва глава.

# 182
Аха, ако се плюе по българското, демокрацията изисква да го допуснем и да не му пречим.

Но е сигурно, че вие, които защитавате "демокрацията", ще скочите до небето да защитавате разни други групи и народи, ако "демократично" и самоиронично започнем да ги обиждаме "шеговито", пък било то и чрез пиеса.
Познаваме ви двойните стандарти и лицемерие.

Да свалим от сцена - Криворазбраната цивилизация, Балкански синдром, Чамкория, и т.н, които е безпредметно да изброявам в жанра на т.нар “плюене по българското”.
Ма те са си наши, и са си супер.
Да, има огромна разлика между това ние да се самоиронизираме и да се осмиваме добронамерено, с чувство за хумор и дори възпитателно и съвсем друго е чужденец(който дори нищо не знае за нас и въобще не ни познава) откровенно да ни се подиграва. Подчертавам - подиграва!

Някои НЕ сме нихилисти!

Криворазбраната цивилизация те кара да се смееш. Тази пиеса с какво чувство ви оставя?

“Мисия Лондон”, “Шменти капели” или един огромен процент от съвременното кино, където сме сводници, мутри,наркомани,селяни и т.н, където осмиването е далеч от обрано и красиво представено, но пълни зали и протести няма.
Едно е да изиграеш български филмов герой (какъвто ще да е), друго е да изопачаваш исторически събития и да се подиграваш на български войници, биещи се в защита на страната.

Може да се допусне и по-груба самоирония, ако е направена по правилния начин.

Тази пиеса те оставя с чувство на подигравка и гавра. Това е. Нищо друго.

Как не виждате разлика между обида, откровени лъжи и произведения като "Бай Ганьо" и "Криворазбраната цивилизация", например...Не разбирам.

# 183
Кое му достойното да иронизираш нечий проблем, savii? Признавам те, ако тези глупости ги говориш на трезва глава.
Не обиждай така българската култура и ракията, като ги наричаш проблем. Отиди при патриотите и го кажи същото, много е вероятно да им паднеш в очите.

# 184
  • Beyond the stars

Едно е да изиграеш български филмов герой (какъвто ще да е), друго е да изопачаваш исторически събития и да се подиграваш на български войници, биещи се в защита на страната.

Може да се допусне и по-груба самоирония, ако е направена по правилния начин.

Тази пиеса те оставя с чувство на подигравка и гавра. Това е. Нищо друго.

Как не виждате разлика между обида, откровени лъжи и произведения като "Бай Ганьо" и "Криворазбраната цивилизация", например...Не разбирам.

С тази разлика, че постановката нищо от това не прави.
И аз не мога да проумея как оправдавате вандалски прояви на насилие и агресия от странни прослойки, в преддверието на Народния театър, но въпреки това го правите.

А произведенията в този жанр са наистина безчет, явно има защо.

# 185
Някой от защитниците на поставянето на точно тази пиеса ще обясни ли наистина чий избор е точно тя? На Джон Малкович, на директора на Народния театър или на някой друг?
Уточнявам, че не подкрепям Нешка Робева и призивите ѝ за протест (ако иска да протестира, да го беше направила по-рано, и то сама, а не да подстрекава другите). Нито подкрепям изпълненията на наемните лумпени пред театъра снощи.
Захари Бахаров сигурно още щеше да води лотарията, ако не я бяха спрели.
Пия умерено ракия.

Може ли някой да отговори?

# 186
Оправдание е силно казано. Хайде обаче да кажем нещо за провокаторите? Много е удобно да провокираш някой, а после да се сърдиш, че ти е отвърнал.

Колкото вина имат тези, проявили насилие, по-голяма вина имат тези, които създадоха обстоятелствата за тази агресия на протестиращите.

Пусни си видео от разговора между Джамбазки и директора на театъра. Виж езика на тялото и лицето на директора. Показват агресия, като на лумпен. Но за него нито дума.

Наблегнете и на това, че това е поредната провокация, поредният удар по националната ни памет! Колко гаври и обиди трябва да изтърпим срещу българщината? Виж как са обиждани и хората от "леденото хоро". И там ли има лумпени и диваци? Всичко е културно, виждаш забавление, национална гордост, а "великите", царски особи - софийски либерали-сноби им се подиграват всяка година.
По телевизията също не малко пъти се е плюело по българщината. Дори преди много години бяха поканили някакъв нещастник да ни обяснява, че Левски е престъпник.
Унищожават исторически периоди в учебниците - професор Атанас Семов много пъти е говорил по тази тема. Докога ще се търпи?

Ами то се трупа, трупа и накрая трябва да избие някъде.

# 187
  • Beyond the stars

Щом Захари не става за мнение, понеже бил водил лотария.

# 188
Доколкото разбирам, Бърнард Шоу малко е сложил каруцата пред коня, избирайки чак след написването на пиесата, къде да се разиграва цялото действие и от коя народност да са героите. Лично на мен не ми е обидно като се говори за нечистоплътност, защото и в немалко български филми и постановки се намеква за подобно нещо. Все пак няма как да забравя, че в Благоевград в края на 20-ти век, хазайки се изумяваха на въпроса ми за баня в апартамента или къщата. Та, да речем, че без да иска е налучкал човекът народопсихологията. А откъсът, касаещ хигиената, е показателен за всяка една сфера от живота как се мисли тук. Нещо ново ли е, пък било то къпане всеки ден или ваксини, то е страшно, вредно и нещата не вървят на добре...Именно затова, какво по-подходящо място от Народният театър. Самата пиеса още не съм гледала и не мога да коментирам актьорска игра и долко сполучливо се е получило. Тия, дето са ходили да размахват юмруци срещу актьорите, да ги бяха размахали на други места, ама там - страшничко. За подигравката с болните деца, за подигравката с пенсионерите и доверието на народа, ще се снишим, носа си няма да покажем - даже не знам от страх ли или защото е толкова затъпяло масово населението, че даже и не му пука.

# 189
Захари не става, защото брат му е наркоман и насилник и двамата се бият от време на време (ако се вярва на клюкарските медии по-точно е да се каже, че той го пребива периодично, с възпитателна цел).

# 190
  • София
Жалка, грозна работа беше този дирижиран протест. Нечистоплътна диващина. Всеки има право да си изразява мнението, но нямат никакво право да спират хората да отиват на театър. Дано не свалят постановката.

# 191
  • Beyond the stars
Оправдание е силно казано. Хайде обаче да кажем нещо за провокаторите? Много е удобно да провокираш някой, а после да се сърдиш, че ти е отвърнал.

Колкото вина имат тези, проявили насилие, по-голяма вина имат тези, които създадоха обстоятелствата за тази агресия на протестиращите.

Пусни си видео от разговора между Джамбазки и директора на театъра. Виж езика на тялото и лицето на директора. Показват агресия, като на лумпен. Но за него нито дума.

Наблегнете и на това, че това е поредната провокация, поредният удар по националната ни памет! Колко гаври и обиди трябва да изтърпим срещу българщината? Виж как са обиждани и хората от "леденото хоро". И там ли има лумпени и диваци? Всичко е културно, виждаш забавление, национална гордост, а "великите", царски особи - софийски либерали-сноби им се подиграват всяка година.
По телевизията също не малко пъти се е плюело по българщината. Дори преди много години бяха поканили някакъв нещастник да ни обяснява, че Левски е престъпник.
Унищожават исторически периоди в учебниците - професор Атанас Семов много пъти е говорил по тази тема. Докога ще се търпи?

Ами то се трупа, трупа и накрая трябва да избие някъде.

Ама естествено, че всеки трябва да се съобразява и да стъпва на пръсти покрай агресори, за да не изяде боя. Това е малко,  като на изнасилената жена да кажеш защо е облякла къса пола и че си го търси.

От странни неща се възпалява вашата българщина, на мен личното ми родолюбие повече се накърнява от хора, които хвълят фасове и торбички с боклуци, където им падне; от такива които ме засичат и ми показват среден пръст; от такива, които не си плащат данъци; от тарикатлъци на дребно; от корупция на всяко ниво, като се почне от 20лв на катаджията; от липсата на респект към учители и дейци на културата; от липсата на възпитание и критично мислене и т.н.  А това кой в какви ледени води се къпе не помага на изобщо, нито ми пречи на българщината.

pppqqq винаги може да цитирате някой, който според Вас става.

# 192
Теодора Духовникова като интелектуалка (без кавички) най-напред да се научи, че се пише "Народен театър", после да обяснява кой как трябва да възприема пиесата.
Не мисля, че има човек, поне в темата, който одобрява т. нар. протест снощи.

# 193
Като човек, гледал пиесата онлайн и прочел текста, мога да допринеса с още един цитат. Слугата Никола се опитва да убеди слугинята Лука, че именно той я е превърнал в истинска жена:

"Кой те накара да се откажеш да носиш няколко килограма изкуствена черна коса на главата си и да си зачервяваш устните и бузите като всяко друго българско момиче? Аз го направих. Кой те е научил да си подстригваш ноктите, да поддържаш ръцете си чисти и да бъдеш изящна като добра рускиня?"

Та така.
Тази пиеса наистина не заслужава целия шум около нея. Справедливо би било да я пуснат и хората да не ходят да я гледат, защото не си струва изгубеното време и мизерните 40-60 лева. А не защото не им дават.
Ако някой е режисирал това, е наистина голям талант, не както Малковиш се представи.

# 194
  • Beyond the stars
Теодора Духовникова като интелектуалка (без кавички) най-напред да се научи, че се пише "Народен театър", после да обяснява кой как трябва да възприема пиесата.
Не мисля, че има човек, поне в темата, който одобрява т. нар. протест снощи.

Простете нивото на цитатите, които прилагам, но те отразяват мнението ми по темата.
Мислех тъкмо Георги Господинов да цитирам, но съм сигурна, че и той има милион дефекти, тоз "пишман писател", тъй че да не е достоен за темата, та няма да си губя времето.

Общи условия

Активация на акаунт