Преместване на кухненския сифон на мивка

• 539
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте!
От известно време се питам един въпрос и най-накрая реших да попитам и някой друг, освен само себе си.
Та по същество- има ли такъв вариант да успея да преместя цялата кухня в хола, съответно да преместя и мивката там.
Тъй като очаквам въпроса “Че защо ти е да го правиш?”, направо отговарям: Кухнята в момента е изключително малка, разпределението на апартамента може да бъде много по-добро и често се питам как така кухнята не е направена заедно с хола още при първоначалния строеж. Това вече са подробности, но наистина ме мъчи този въпрос и много бих искала да разбера дали има вариант за осъществяване на плана, който ми се върти в главата вече години.
Благодаря предварително за отделеното време да ми отговорите!

# 1
  • София
Да, може. Аз в момента спя в бивша кухня, направена на спалня, а в хола има кухня.

# 2
Може, да но трябва да с е прекарат тръби (права и обратна вода) до където искаш. Може би ще се наложи тотален ремонт на хола, или минимум на стените, където ще минават тръбите (ако са зад кухнята само е по-лесно).

# 3
  • София
Виж тази тема - https://bg-mam.ma/t/1264088

# 4
“Че защо ти е да го правиш?”
Вие сте от любимите ми съседи - МЕЧТА!
Хола в кухнята, кухнята на терасата, терасата в коридора, а пък спалнята в банята и те така.
Защо си насилвате късмета и се мъчите заедно със съседите? Купете си ако не Ви харесва друг апартамент, който Ви устройва. Влезе някой в кутийката си и започва да си мисли какво може да доразруши. Странни хора, ами мислете преди да купите. После ставате клиенти на проектанти, надзорници, РДНСК, пък за възстановяване на първоначалното положение, пари ... става лудница. Всеки си знае де.

ПП - Сега видях от препратката на Миленака - писал съм в тази тема и преди 4-5 години - горе долу същото Simple Smile.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 08:23 от Seiko7075

# 5
  • София
Възможно е, но ти трябва проект и удобрение от общината, за да е законно. Ако те кажат, че може-може, ако ли не... Си оставате със сегашното разположение. Да не стане скоростно да трябва да връщате старото положение по време на или малко след ремонта Simple Smile
Ако е направено законно и качествено изобщо не ме интересува кой какви размествания си прави...

# 6
  • София
Не трябва ли и съседите отдолу да дадат съгласие? Освен проекта имам предвид. Или бъркам Thinking

# 7
  • София
Каквото там е нужно, не съм правила преустройства, ако някой ден ми се наложи бих направила както трябва, съответно с вс нужни за озаконяването неща... Авторката лесно може да си проучи точно какво се изисква, дали ще пита гугъл или ще отиде в общината - нейн проблем... С бг мама няма да стане, защото тук половината отговори ше са не се занимавай с глупости, прави си каквото си искаш с добър майстор.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 09:27 от Angel_Dust

# 8
Няма проблеми със закона, ако имаше нямаше да има масово холокухни при НС. Забраната е за бани и тоалетни.
И принципно може да се направи, но зависи. Проблемът е с канала, другите тръби са под налягане и водата може да се закара навсякъде. Каналът обаче трябва да има наклон и да няма много чупки и затова прекарване по пода е проблемно. Но ако новото и старото място са наблизо и са на една стена става.
Според мен няма и морален проблем, защото мести в хола (по презумпция над и под други холове), а не над спални.

# 9
Няма проблеми със закона, ако имаше нямаше да има масово холокухни при НС. Забраната е за бани и тоалетни.

Има проблем и ти голям със закона. Когато не е заложено  в проектите, архитектурен ВиК и т.н. Това е заложено в новото строителство. Например не трябва да има заложена в пода канализационна тръба над жилищно помещение. И ако няма наблизо по ВиК проект вертикален щранг, а водиш мръсна вода по твои си приумици в съществуващо жилище, не виждам как не е незаконно. За баня над жилищни помещения са съвсем други категории.

# 10
  • София
https://aquaem.com/blog/kakvi-preustroistva-v-apartamenta-ne-iziskvat-odobrenie
Ето мъничко инфо, май не видях за саседите, ама там ще си проверявате допълнително..
Та местиш ли мивка трябва разрешение...
Обаче мивката не е единствения проблем, другият голям проблем е вентилацията на новата кухня и накъде и как ще отвеждате мазнините от готвене безопасно.

# 11
  • Пловдив
Зависи от обратната вода, то правата все ще стигне до там.

# 12
  • София
Аз още не съм закачила нищо на изводите за вода, стискайте палци!

# 13
Да, може. Аз в момента спя в бивша кухня, направена на спалня, а в хола има кухня.

Ами разбирам. Ние също имаме спалня в апартамента, която е бивша кухня, но в момента кухнята е на мястото на бившата баня, не е преместена в хола. (Било е кухня преди минимум 15 години). Отбелязвам откога е спалня, тъй като видях коментари от рода на “мислете преди да купувате”, а този дом е купуван преди около 40 години. Не виждам нищо лошо в това да усвоиш дома си по възможно най-удобния и практичен начин. Благодаря за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт