Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 028
  • 765
  •   1
Отговори
# 120
Лихвените проценти се качват плавно, за 1-2 години да се качи до процент.
Никъде няма писани правила кога и с колко.
В САЩ например основният лихвен процент се качи с 5 п.п. за една година:

Той си е според пазарната конюнктура. Ако има много хора, готови да си дават парите назаем срещу ниска лихва, пазарната лихва може да си седи ниска още дълго време. Ако почнат да виждат риск или виждат другаде по-добра възможност да си ги държат срещу по-висока доходност, преместват ги натам и пазарната лихва се вдига.

# 121
Ами по принцип от познат в банка знам, че имали супер много пари като депозити, въобще не им трябвало да вдигат никакви лихви. Това ми каза като питах защо не се вдигат лихвите. Сега дали нещо ме мотае не мога да кажа Simple Smile

# 122
И нашият ОЛП се качи, просто влияението на ОЛП е различно и определянето на лихвите по ипотечни кредити. Това за депозитите всички го твърдят, но като човек, работил именно ипотечно кредитиране дълго време, смело бих могла да твърдя, че хората, които го казват в по-голямата си част не разбират много, много. Grinning

# 123
Е ОК, като вземаш ипотека за 25 години, ако разчиташ, че 25 години ще има хора, които са готови да си държат парите на депозит на 0.5% лихва, че ти да вземаш кредит на 3%, добре.
Аз пари в бългаски банки отдавна не държа. Не знам и защо някой би държал. Ако ги е вложил в злато, за една година от $2000 на $2600 унцията. Ако ги е вложил в биткойни, същата работа. Хайде това са да кажем по-рискови инвестиции, а безрисковото е в ДЦК на 3-4%. То, дето се вика, в Револют да си държиш свободните пари, и те дават 3-4% лихва. Само че не знам дали има държавна гаранция както на банковите депозити (май имаха банков лиценз в някоя от държавите в ЕС).

# 124
Лихвите паднаха (не съм банкер).
Ще видим как ще се развие пазара, но и инфлацията е сериозна, а тя помага на кредитите

# 125
Ами това, което ми каза моя познат е, че болшинството хора нямат културата да инвестират и да, държат се много депозити на ниски или никакви лихви, въпреки че както казваш могат да се вложат на 10 други места. Дали за 25 години това ще се промени не знам. А дали има и други фактори, които влияят на лихвите също не знам.

# 126
Ами по принцип от познат в банка знам, че имали супер много пари като депозити, въобще не им трябвало да вдигат никакви лихви. Това ми каза като питах защо не се вдигат лихвите. Сега дали нещо ме мотае не мога да кажа Simple Smile

Твоя приятел да си хвърли дипломата. Прати му този репортаж, където икономист обяснява за българския народ защо лихвите са ниски и от къде идват парите по депозити
https://embed.btv.bg/lbin/global/embed.php?v=2113449391

# 127
  • в пералнята
Има ли в България банка, която дава ипотечни кредити с 20 години фиксирана лихва?

# 128
  • София
Мисля, че няма. А ако има, условията няма да ти харесат Blush

# 129
Al Georgieva, колко да е сериозна инфлацията.
Данни от НСИ

През септември 2024 г. месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е -1.0% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за септември 2024 г. спрямо септември 2023 г. е 1.2%.

Месечната инфлация, измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е -1.1%, а годишната инфлация е 1.5%

Arhinora, по спомен Пощенска даваха фиксиран лихвен процент от 3,9 по ипотечни кредити за първите 10години от срока.

# 130
  • в пералнята
Последният, който аз теглих преди 5 години беше само с 3 години фиксирана лихва от пощенска банка. Имаше и наказателни такси даже, когато го погасих наведнъж преди изтичането на срока.
Съвсем реалистично си е при тези цени след някоя година хората да не могат да си изплащат кредитите.

А инфлацията още ли се мери на база на потребителската кошница и какво има в нея, ми е интересно.

# 131
Данните от НСИ не ме интересуват.
България има за цел да покаже ниска инфлация, за да изпълни критериите за Еврозоната.
Това, че НСИ ми казва че няма, не го прави вярно.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 22:39 от Al Georgieva

# 132
  • София
Al Georgieva, колко да е сериозна инфлацията.
Данни от НСИ…
НСИ? Сериозността на инфлацията ни е очевадна за всеки, който влиза в хранителен магазин и плаща за някакъв вид услуги.

# 133
Ние търсихме два-три месеца по-голямо жилище за собствено ползване, но решихме да изчакаме. Нагледахме се на някакви безумни апартаменти на баснословни цени. Всеки си мисли, че държи кюлче злато и вече цени от почти милион лева за тристаен в южни и източни квартали (с ремонт и всички такси и данъци) се въртят като най-нормалното нещо. Не знам дали ще падат цените, но нищо към момента не ми хвана окото, за да се набием с някакъв огромен кредит. Мисля си, че много хора затварят очи и се хвърлят в дълбокото с надеждата, че всичко ще е нагоре. Може и да е така, но аз виждам и доста червени флагове от икономически и геополитически план, които не са за подценяване.

# 134
През 2024 не съм усетил кой знае каква инфлация в магазина. Цените се напомпаха 22/23. Даже на много стоки им падна цената през 24. Не може да визираш инфлация за предишни години и да твърдиш, че е висока сега. Да, цените са по-високи от 2021, но инфлацията се води година за година, а не как ти се струва положението през 2024 спрямо 2021.

Общи условия

Активация на акаунт