Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 551
  • 765
  •   1
Отговори
# 240
Azzy, относно това:
Съгласна с горното. Мантрата “какво ще си правя с апартаментите, не е твоя (на обществото) работа, не разбирам. .......
Партията явно....
има хора, които видимо си мечтаят отново да дойде 9 септември 44

# 241
  • София
А аз виждам белези на повторение на историята- налице са подобия на Антанта и Централни сили, в Русия- пак диктатор, плацдарма е изместен мааалко по- на изток, японците са преоблечени като севернокорейци /а може и да са японци, кой ги знае Grinning/. Десните завладяват властта в по-голямата част от Европа, USA ръчкат отдалече, UK нищо не ги трогва, остров са и се отдръпват от съюзи, ние се лутаме между цар и президент…
А 09.09.44 е само след 20 години Grinning

# 242
Съгласна с горното. Мантрата “какво ще си правя с апартаментите, не е твоя (на обществото) работа, не разбирам. .......
Какво не е ясно? Аз не разбирам.
Кой да питам какво да си правя с имотите? Партията? Народа? Обществото? Кажи честно Simple Smile
Скрит текст:
И аз не разбирам, след като не си данъкоплатец в България, но аз съм, доста мащабен при това, кой, според теб, има повече права да задава въпроса какво му се случва с парите, които плаща в държавната хазна?
Аз, например, живея на място, където мият улицата всеки ден, има ужасно много зелени пространства, включително и дървета по улиците, подрязват дърветата, метат тротоарите, поддържат инфраструктурата в добро състояние, косят тревата в парковете и градинките, ланшафната среда е в перфектно състояние- храсти, различни сезонни растения и т.н., има достъп до свободно паркиране, ресторанти с ниво на интериор, храна и сервиз, магазини, висококачествена храна, летището ми е на около 15 минути, а повечето точки, които ме интересуват в Европа са между час и три часа полет, морето е на четири часа шофиране, планината е на час и ако решиш можеш да покараш и ски след работа. Можеш и да отидеш в прекрасен ски курорт на два или три часа.
Културния живот е богат и прелива от събития - всякакви изложби, постановки, концерти и какво ли още не.
Достъп до добра двигателна активност от всякакъв характер- от луксозни фитес зали, зали за йоги, стречинги, пилатес, кънки, тенис комплекси и какво ли още не.
Достъпът до добро образование е не по-малко важен и има достатъчно училища, колежи и университети с все по-широка международна акредитация, занимални, школи, курсове и работилници. Частни, държавни, всякакви.
Достъп до добре платени работни места- в София на практика няма безработица, освен доброволна, има и развита конкуретност за експертните позиции и дори за не експертните.

Сега, за живота в ромската махала на Пазарджик или Сливен, би бил доста различен, както и цената на имотите би била различна, именно заради стандарта на живот, който може да предложи едно такова място.
[/spoiler]
Аз мисля, че много добре отговори на въпроса ми първия път, с който отговор съм и съгласна 😊:
Хуава работа.
Ами гърците чудесно си решиха въпроса с купищата празни имоти, като въведоха под натиск рестрикции в данъчната политика и много бързо се разпродадоха/отдадоха, дариха на деца и внуци.
Тогава имаше и девалвация на цените, слава Богу доста сънародници се сдобиха с ваканционен имот.
Като в Гърция думата "демокрация" е национална гордост и това е един от най-свободолюбивите народи, все пак. И ето ти демократичен начин да се реши този въпрос, не е като да няма практики по света за решаването му.
И тогава отново никой не нарушава правата на частната собственост, може да си ги държи колкото си иска собственикът, само, че му излиза твърде скъпо.
Това е държавна политика и касае промени в нормативната уредба и данъчната ставка.
Тук, обаче, има все още една огромна парична маса за влагане/изпиране и тази маса докато не се вложи, няма да се случат тези процеси и ще се бави влизането в Еврозоната.
Единственият проблем е, че много избирателно изключи контекста на “какво да си правя с апартаментите?, който Гого много добре описа,
Скрит текст:
Наемодателите имат полезна функция за икономиката и обществото. Те (ако си плащат данъците) генерират полезна икономическа дейност. Виж, спекуланти и инвеститори, които заключват празни апартаменти на шиз не генерират никаква полезна икономическа дейност. Нито плащат адекватни данъци печалба от наем, данък на НИ е жълти стотинки, режийни не генерират, разходи за ремонт и обзавеждане което (моментно) подпомага икономиката НЕ генерират. Единственото, което правят е да пропиляват човешки труд, да заемат място, да пречат на инфраструктура, да ангажират хората с кредити и всякакъв вид други дейности. Абе ще ви дойде акъла един ден, но ще е късно. И 100 апартамента да имаш като няма какво да ги правиш и като няма кой да те обслужва в другите сфери качествено (защото всеки е строител, наемодател, брокер, спекулант инвеститор или кредитен консултант), ще те питам какво ще правиш. Да не се стигне до там за елементарни неща да плащаш с апартаменти. Ето например 1 парко място гони цената на едностаен. Защо ли?
а ти сумира в “….”, защото така е лесно да иронизираш с Партията.

# 243
А аз виждам белези на повторение на историята- налице са подобия на Антанта и Централни сили, в Русия- пак диктатор, плацдарма е изместен мааалко по- на изток, японците са преоблечени като севернокорейци /а може и да са японци, кой ги знае Grinning/. Десните завладяват властта в по-голямата част от Европа, USA ръчкат отдалече, UK нищо не ги трогва, остров са и се отдръпват от съюзи, ние се лутаме между цар и президент…
А 09.09.44 е само след 20 години Grinning
Има само една разлика....
Ядрените оръжия...
И голямата вероятност по следващата война да е с камъни и дървета....

# 244
дроновете са разликата
ще видим

# 245
  • София
...
Единственият проблем е, че много избирателно изключи контекста на “какво да си правя с апартаментите?, който Гого много добре описа,
Скрит текст:
Наемодателите имат полезна функция за икономиката и обществото. Те (ако си плащат данъците) генерират полезна икономическа дейност. Виж, спекуланти и инвеститори, които заключват празни апартаменти на шиз не генерират никаква полезна икономическа дейност. Нито плащат адекватни данъци печалба от наем, данък на НИ е жълти стотинки, режийни не генерират, разходи за ремонт и обзавеждане което (моментно) подпомага икономиката НЕ генерират. Единственото, което правят е да пропиляват човешки труд, да заемат място, да пречат на инфраструктура, да ангажират хората с кредити и всякакъв вид други дейности. Абе ще ви дойде акъла един ден, но ще е късно. И 100 апартамента да имаш като няма какво да ги правиш и като няма кой да те обслужва в другите сфери качествено (защото всеки е строител, наемодател, брокер, спекулант инвеститор или кредитен консултант), ще те питам какво ще правиш. Да не се стигне до там за елементарни неща да плащаш с апартаменти. Ето например 1 парко място гони цената на едностаен. Защо ли?
а ти сумира в “….”, защото така е лесно да иронизираш с Партията.
Не е по-лесно.
Отговарям винаги мотивирано, подробно и аргументирано.
Иронизирам некоректно зададени политически въпроси, които имат уклон към нарушаване на основни демократични принципи и неуместни намеци откъм оспорване на основни права, в случая- правото на собственост.

И само да кажа, че в контекста на изказването на Гого, дълги години нивата на наемите у нас бяха смешни и неадекватни в съотношение на направените разходи за покупка, ремонт и обзавеждане на едно жилище.
Без да броя нервите, времето и прочее реквизити на съпътстващия процес по гореописаните дейности.
През това време разни други хора, цяла социална прислойка, които прокламираха и изповядваха съвсем друг модус вивенди- а именно животът е тук и сега, караха скъпи автомобили, почиваха в Мексико, Коста Рика, Сейшелите, Доменикана и Малдивите в петзвездни хотели, почивки, които не струваха по-малко от 10000 Евро за около седмица- десет дни, носиха скъпи дрехи и изобщо живееха така, сякаш няма утре, междувременно плащаха смешните наеми към първата група и считаха за тотална глупост "затварянето на пари в тухли", макар, че всички прогнози сочеха, че ще се стигне до наваксване на цените, глобализация на пазара на труда, повишаване на акредитациите на образованието и университетите, което ще доведе маса студенти отвън и прочее процеси, съпътстващи присъствието на страната в Евросъюза, Шенген и Еврозоната, ще доближи стандартите, съответно цените ще се променят, спрямо новите формати на пазара и много трудно ще се живее в тристаен апартамент в идеален център за триста евро.
И когато това се случи, даже в темата за наемите може да се проследи този процес в най-буквалния му  смисъл, даже все още забелязвам лека несигурност в наемодателите от горната група и си признавам, че съвсем откровено подпомагам и подкрепям този процес на отстояване на повишените наемни нива, защото смятам, че напълно заслужено след толкова дълги години на търпение, вложения и упоритост /този бизнес е консервативен и бавен/, заслужават да видят трайни резултати от труда си в материален план.
А горната група с бързия живот тук и сега, аз също продължавам да слушам с известно наслаждение как очаква балона да се спука и всичко да се върне като преди и да ги раздават по две за левче. Успех.

# 246
Историята за мравката и щуреца е поучителна.

# 247
Аз не знам период в историята когато наемите да са били по- неадекватни отколкото в момента. Ама няма как да е адекватен защото цените при продажбите се манипулират от спекуланти, прекупвачи и перачи на пари, докато наемите се плащат със заплата.

# 248
  • София
Аз не знам период в историята когато наемите да са били по- неадекватни отколкото в момента. Ама няма как да е адекватен защото цените при продажбите се манипулират от спекуланти, прекупвачи и перачи на пари, докато наемите се плащат със заплата.
Дефинирай "неадекватни".
С аргументи.
Наемите се определят от пазарен принцип, който се изучава в първата лекция по икономика- търсене и предлагане.
Защо някой да плаща неадекватен наем, ако има достъп до адекватен, например?

# 249
И когато това се случи, даже в темата за наемите може да се проследи този процес в най-буквалния му  смисъл, даже все още забелязвам лека несигурност в наемодателите от горната група и си признавам, че съвсем откровено подпомагам и подкрепям този процес на отстояване на повишените наемни нива, защото смятам, че напълно заслужено след толкова дълги години на търпение, вложения и упоритост /този бизнес е консервативен и бавен/, заслужават да видят трайни резултати от труда си в материален план.
А горната група с бързия живот тук и сега, аз също продължавам да слушам с известно наслаждение как очаква балона да се спука и всичко да се върне като преди и да ги раздават по две за левче. Успех.

Да "отстояваш" наемите е едно, реалностите друго. Късмет им пожелавам на тия "инвеститори" в апартаменти при това лудешко застрояване последните години.

# 250
Как ти се струва адекватно 600к инвестиция за 1500лв наем?
Абсурдно е да говорим с конкретни изолирани случаи. Нямам намерение да се въвличам в такива.
Ази, говори ми за демокрация. Хайде сега е момента да ми обясниш колко са демократични последните ни избори. Ти да не си гласоподавател на Герб, които твърдят, че имат представителна извадка от обществото и ги представляват. Все едно живеем в паралелни държави.

# 251
Дефинирай "неадекватни".
С аргументи.
Наемите се определят от пазарен принцип, който се изучава в първата лекция по икономика- търсене и предлагане.

Ако трябва да ти го дефинирам явно не си готова за този спор. Според теб адекватни са едни 1000 лева на око ей така щото ти се струва добра сума. За мене адекватна е сума която има примиум над безрисковия доход, като адекватния доход се изчислява като се приспаднат празните месеци, разходи по поддръжка, и мениджмънт. Предполагам че това си го пропуснала в първата лекция по икономика щом правиш такива изказвания.

# 252
Наемите са страшно ниски на фона на инвестицията която се изисква, адски ниски. Да не говорим за усилията да търсиш и отсяваш наематели, а дали ще попаднеш на читавите и редовни хора е въпрос на късмет.

# 253
Прави сте, не споря. Но само да вметна, че безрисковият доход е отрицателен в България Simple Smile

# 254
  • София
Както съм казвала не веднъж- имотите са бизнес и не е задължително всеки да се занимава с това.
Осведомявайте се от надеждни източници, четете докладите на независими анализатори и експерти, следете подобни пазари и тяхното развитие, после си ползвайте главата, анализирайте и спрямо собствения си анализ, взимайте решения за вложенията, които правите.
В крайна сметка, не е задължително да се влага в имоти.
Има колкото искаш възможности и в различни сфери на икономиката, знам ли- един от наемателите ни има баничарница, която печели повече от друг познат, който има луксозен ресторант. Добре, че ресторанта е хоби, иначе щяха да умрат от глад.
Дефинирай "неадекватни".
С аргументи.

Ако трябва да ти го дефинирам явно не си готова за този спор. Според теб адекватни са едни 1000 лева на око ей така щото ти се струва добра сума. За мене адекватна е сума която има примиум над безрисковия доход, като адекватния доход се изчислява като се приспаднат празните месеци, разходи по поддръжка, и мениджмънт. Предполагам че това си го пропуснала в първата лекция по икономика щом правиш такива изказвания.
Ти къде прочете от мен, че си определям наемите на око и не включвам разходи по поддръжка и мениджмънт?
Уви, повтарям, наемните нива се дефинират от търсене и предлагане. Иначе на око мога и милион да искам, но въпросът не е какво искам, а дали някой е готов да ми ги даде.

Общи условия

Активация на акаунт