Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 529
  • 765
  •   1
Отговори
# 150
  • Бургас
Ето как хитрите британци заобикалят високите данъци за повече от един имот. Подаряват ги хората. Много добра идея, в случай, че някой реши да я пробва и на местна почва.
https://www.investor.bg/a/534-novini/404850-britantsi-podaryavat … -visokite-danatsi

# 151
  • София
Тези чак сега откриха нещо, което ние отдавна сме измислили още по комунистическо. 😃

Обръщам внимание само на този абзац:

Отделен доклад на Resolution Foundation установи, че на обичайно младо семейство ще са нужни над 14 години, за да спести за първоначална вноска, почти два пъти повече, отколкото в средата на 90-те години на миналия век.

Пък ние тук искаме да си купуваме по 1 кв.м. с всяка заплата и само се мрънка колко са скъпи имотите. Ми няма как да са евтини.

# 152
  • София
Оставете британския пазар, нашия е по-интересен: Blush

Цитат
Д-р Мирослав Владимиров от Икономически университет – Варна, предупреди за тревожна тенденция – разкъсването на връзката между инфлацията и цените на жилищата.

„Цените на имотите растат значително по-бързо от инфлацията, което е индикатор за надценен пазар,“ отбеляза той.

Според Владимиров е важно пазарът да се върне към по-балансирани темпове на развитие.

„Много надценените пазари никога не свършват добре,“ заключи експертът.
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/imotniiat-pazar-v-sofiia-ka … nj2FlcfwqaWbBOk7A

# 153
Цитат
„Много надценените пазари никога не свършват добре,“ заключи експертът.

Toва е принципно положение, което никой не би оспорил. Въпросът е дали попадаме в тази категория - силно надценен пазар.  Бих приела, че е така, ако се отнася за глобалния пазар на имоти, защото ние просто следваме неговия тренд с известно изоставане. Но ако за Света не е така, тогава и у нас няма такова силно надценяване. Ще видим.

# 154
  • София
Надявам се, че този път не спориш с мен, а с Д-р Мирослав Владимиров, доктор по икономика и преподавател в „Икономически университет – Варна“, катедра „Управление и Администрация“, автор на над 60 научни публикации, студии и монографии. Член на съвета на директорите на ЕРА България АД. Grinning

# 155
Тези чак сега откриха нещо, което ние отдавна сме измислили още по комунистическо. 😃

Обръщам внимание само на този абзац:

Отделен доклад на Resolution Foundation установи, че на обичайно младо семейство ще са нужни над 14 години, за да спести за първоначална вноска, почти два пъти повече, отколкото в средата на 90-те години на миналия век.

Пък ние тук искаме да си купуваме по 1 кв.м. с всяка заплата и само се мрънка колко са скъпи имотите. Ми няма как да са евтини.

Странно защо тези глупави англичани не искат да се преместят тук на евтино, а си живеят в скъпия Лондон.

# 156
Надявам се, че този път не спориш с мен, а с Д-р Мирослав Владимиров, доктор по икономика и преподавател в „Икономически университет – Варна“, катедра „Управление и Администрация“, автор на над 60 научни публикации, студии и монографии. Член на съвета на директорите на ЕРА България АД. Grinning

Не споря с никого. Както виждаш и никаква теза не защитавам. А иначе професори много, мнения също, накрая все някой познава, ама далеч не всички. Аз съм с пуканките.
А и този професор говори за рискове, не за нещо сигурно. И не говори за срив:
"Според Владимиров е важно пазарът да се върне към по-балансирани темпове на развитие."
Това всъщност е нещо, което и аз очаквам.

# 157
Истината е, че това, което преди три години е струвало 100-120 к евро, сега струва 300-360 к евро. Сами си направете сметка това носи ли признаци на балон или не, всеки си решава може ли да купи на тези цени или не. Ако икономически условия няма да го бутнат, да действа. Гледах видео в youtube на Макс Баклаян, където говори, че според него се намираме в 3тата фаза от раздуването на имотния балон, а те са 4. А пукането се измества от външни фактори, какъвто е приемането ни в еврозоната и лихвите. Тоест балон няма да се спука преди да влезем в еврозоната, познато? Кога за последно се случи? И лихвите няма да се вдигнат преди рецесията да почука на нашата врата, а както знаем при нас идва със закъснение. Тоест рецесия няма, все още кредитополучателите не са рискови и не им се пипат лихвите. Ма малко вероятно е това да е вечно.
Пуснете си видеото на макс баклаян, интересни неща казва.

Да знаете като влезем в еврозоната панелка в бг минимум милионче.

# 158
  • София
Той и друго казва, кризата ни подминава, няма да има ПУК, ние сме оазис на стабилността Grinning
както и, че имот не се купува с екселска таблица Blush
Експерти, какво да ги правиш...

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 21:14 от Exter

# 159
Той и друго казва, кризата ни подминава, няма да има ПУК, ние сме оазис на стабилността Grinning
както и, че имот не се купува с екселска таблица Blush
Експерти, какво да ги правиш...

А, я го гледай пак с разбиране

# 160
  • София
А ти със звук Blush
Може и само от 16 мин., не целия Grinning

За който не го е гледал, ето го със звук Grinning

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 21:37 от Exter

# 161
На мен друго ми попадна онзи ден, след новините по БТВ. Гостът спомена, че пазарът ще се укроти след като влезем в еврозоната. Имаше доста логика в думите му, обратно на тезата, която масово се защитава от голяма част от хората, а именно че ще станат недостъпни.

# 162
Всеки може да си говори каквото пожелае.
Гадатели.

# 163
Нещо, което забелязвам е, че брокерските агенции пускат клипчета, където заявяват, че балон няма. Само, че дали няма те няма как да знаят. В ретроспекция един ден след 5-10 г, ще можем да кажем имало ли е или не.

# 164
Точно същото важи и за горецитираните господа, които твърдят че балон има.
Всичко това ще се види от позицията на изминало време.

Общи условия

Активация на акаунт