Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 791
  • 765
  •   1
Отговори
# 435
Dany, Трябва да купуват на тези цени, ма не купуват. И коментирам от позицията на вече купила няколко без кредити. На тея цени - не мерси. Особено на кредит. Предпочитам парите си да ги набивам в околосветски пътувания.

Около мен 2 приятелки продават във Варна, от юли месец са на пазара и двата. Единият апт е до хотел Черно море. Още не са купени. Тоя до Черно море имал по някой оглед всяка седмица в началото. Сега веднъж месечно я има оглед, я 1 не. А на мацката й трябват пари, за да купи в скандинавските, че там живее. Ми няма. И с другия ся зле огледите. И така.

# 436
  • Бургас
Mary, лъжеш се. Последният ми купен имот е в София, а малко преди това - два край морето, не в "Меден рудник".

И когато аз купувах първия си апартамент за живеене, разсъждавах по същия начин, както разсъждавам днес.  И тогава - преди 20 години, цените им бяха много по-недостъпни спрямо доходите. И кредити не даваха толкоз лесно, и лихвата ми бе 12 процента. Единственото жилище на майка ми ипотекирах, защото банката поиска два имота обезпечение. И разведена бях, и дете сама гледах, и работата си изгубих четири години след като купих апартамента, а плащах кредит.

Ако разсъждавах, че по-добре под наем, досега да са ме изгонили нанайсе пъти, нямаше да имам не 5 имота, ами нито един.
 И тогава имаше хора, на които все им беше скъпо.

# 437
Реално е точно обратното. Тия с многото имоти са най-големите потребители на нови имоти. Те искат да си купуват нови бройки, и не щат да продават старите. Съответно тях най-много ги бъркат високите цени на имотите.
Питаш ли ги, трябва да купуват за по 100-200-300к, съответно 1ст,2ст,3ст, а след това я вземат я не 1000лв наем средно.
За да вземаш висок наем, трябва доходите на хората да са високи, например наем 1000 лева може да плаща човек с доход поне 3000 лева, защото трябва да плаща и парно, ток, телефон, дрехи, бензин и все пак да не умре от глад, нали така?
И сега ако това жилище струва само 100к, този човек с доход 3000 лева защо би го взел под наем от теб, вместо да си купи свое?
Има си някакво нормално съотношение цена:наем:доход, което ако излезе извън норма всеки би предпочел да купи/наеме, по-добрата алтернатива съответно.
Средната заплата в София мина 3000лв. Май е 3300 или нещо подобно.
3000лв се брои за относително ниска заплата за специалист, що годе читава фирма.

Винаги, от последните 100г насам една солидна част от дохода се дава за жилище, включително и ако е наем.
И винаги е вървяло грубо от порядъка на около 1 заплата.

Историята не помни случай, да работиш някаква минимална работа за минимална заплата и да си плащаш наема или ипотеката с 10% от заплатата. Не знам как си го представят някои хора. СтЕга им се душата, искат да скъсат синджирите и да счупят кръчмите и искат някой да им осигурява наем за стотинки. А те да кръстосват екзотичните морета. Това кога е било в историята на света, че аз не се сещам.

Всичко под 50% от заплата за наем си е успех.

И защо щели да плащат наем, като можело ипотека, ами има 100 причини. Не могат, не искат да плащат ипотека, не умеят да спазват дисциплина, нямат легален доход, непостоянни са, не знаят къде, с кого ще са утре, след година, след 5, в коя държава, в кой град.
Който не е взимал ипотека, той не знае колко е трудно да ти дадат. Отделно, често се купуват необзаведени и неремонтирани жилища. А много хора не умеят и изобщо не могат да се справят с ремонт и обзавеждане. Едно време хората са градяли семейства рано и с "направи си сам" са кретали нещата за дома и устройването му. Ама сега не е така. Масово са сами хората. Нали трябва да живеят някъде. Пазарът (и на продажби и на наеми) си показва. И няма признаци на намаляне, а точно обратното. В момента има зверско търсене. Само дето за купуване са най-търсени 3стайни и 2стайни, а за наеми 1ст и малко 2ст.

# 438
  • Бургас
Дъщеря ми - поколение Z - типичният пример. "Не искам да ставам роб на банката за 25 години", "По-добре под наем и да инвестирам в биткойни", "Искам да пътувам и още не знам какво ще правя с живота си".
Има стабилна заплата бая над 3000 лв., може да плаща ипотека без проблем, но предпочита да живее като в "Приятели" и да дели наем на тристаен със съквартирант.

Козметичен ремонт в жилището, което ползва като се прибере в Бургас, беше краят на света. Сълзи, нерви, стрес ... А пък го боядисвах аз сама, а баба й чистеше прозорци.
Кекави са днешните млади, хич не щат да си причиняват ипотеки, ремонти и обзавеждания.

# 439
Значи тук постоянно се пробутва идеята че в Бг цените са най- ниски в цялата вселена ама като се дадат примери от други места които опровергават тази теза изведнъж става голям проблем. Всички  са се вкопчили в идеята че предградията са само за най- ниската класа ама никой нищо не каза като пуснах апартаменти в центъра на Атланта, Финикс и Питсбърг за по 300 хил долара. И ми отне точно 2 минути за да ги намеря тези обяви. Има хубави предградия където живота е доста по- комфортен от центъра. Аз съм живял в предградие на 40 километра от центъра ама на магистралата ограничението е 100 километра като легално може да караш с 110-120 и съответно ми отнемаше под 30 минути. Даже Бил Гейтс и Джеф Безос (преди да се разведе) живеят в предградие на Сиатъл. По принцип Крис ви го е казал правилно че сравнението на Далас и София не е много уместно (в полза на Далас) и по- скоро трябва да погледнем някои от по- изостаналите щати като Алабама, Кентъки, Мисисипи ама там цените ще са още по- ниски.

# 440
  • София
Пак се смесват хората, купуващи за инвестиция и тези, купуващи за живеене. Ако жилището, което си е купил някой за да живее, стане непродаваемо, какво го бърка, нали той си го е взел за да живее.
Въобще не е така. Така може да е за теб, ти доколкото помня каза, че си си купила нещо за около 50к. И аз навремето си съм купувал за подобни суми, и то не едно жилище. Това е някаква приемлива сума, която човек изплаща за няколко години и забравя.
Ако обаче купуваш нещо за 250-300к, колкото вървят сега в София нормалните семейни жилища, и вземаш кредит за 30 години, трябва задължително и да мислиш ако стане нещо, има ли на кого да го продадеш пак за 300к.
Защото при евентуална рецесия, безработица, вдигане на лихви и т.н. проблемът е твой - оставаш да висиш на банката с този кредит, за който отговаряш лично.
И ако купувачите на пазара няма как да получат кредит за 300к, защото средният годишен доход в държавата е 15-20к, може да се наложи да го продадеш за 250 или 200. И разликата я дължиш ти.

Отвсякъде в момента облъчват хората - какво като струва 300к, нали лихвите са само 2.5%, вноската ти е само 2500 лева, а заплатата ти е 4-5 бона, и жена ти толкова, купувай смело. Да ама ако лихвата се вдигне, вноската става 3500 лева, и ако останеш без работа ще има ли на кого да го продадеш пак за 300к, или да се върнеш да живееш при мама и да го пуснеш под наем за 3500, за да си покриваш вноската по кредита?
И в коя точно реалност вноската ти ще се вдигне от 2500 на 3500 лв.? Колко процента са това и каква изобщо е възможността да се случи?

# 441
Дъщеря ми - поколение Z - типичният пример. "Не искам да ставам роб на банката за 25 години", "По-добре под наем и да инвестирам в биткойни", "Искам да пътувам и още не знам какво ще правя с живота си".
Има стабилна заплата бая над 3000 лв., може да плаща ипотека без проблем, но предпочита да живее като в "Приятели" и да дели наем на тристаен със съквартирант.

Козметичен ремонт в жилището, което ползва като се прибере в Бургас, беше краят на света. Сълзи, нерви, стрес ... А пък го боядисвах аз сама, а баба й чистеше прозорци.
Кекави са днешните млади, хич не щат да си причиняват ипотеки, ремонти и обзавеждания.

Че няма лошо в семейството ти да има биткойни. Ти си имаш имоти, някое злато евентуално и кеш. Щерка ти - биткойни. По-стабилни няма да сте. Каквото и да се случи, сте изплували.

Верно ли търсенето на имоти е огромно все още? Аз друго чувам.

# 442
Винаги, от последните 100г насам една солидна част от дохода се дава за жилище, включително и ако е наем.
И винаги е вървяло грубо от порядъка на около 1 заплата.
...
Всичко под 50% от заплата за наем си е успех.
Е хайде посмали малко. В Америка (сори, че пак оттам е примера) си имат браншова асоциация на наемодателите, и тя казва 30% е максималното:

Ако кандидастваш за наем, по-висок от тази граница, вероятно наемодателят няма да те одобри, защото ще се опасява, че не можеш да си го позволиш.

За ипотека одобряват при малко по-висок процент, обикновено 35%, защото все пак (малка) част от вноската изплаща главницата, така че не е напълно разход, а частично и инвестиция.

И в коя точно реалност вноската ти ще се вдигне от 2500 на 3500 лв.? Колко процента са това и каква изобщо е възможността да се случи?
Ми как, е така. Вади елката и смятай. На 300к кредит при 2.5% първоначална лихва вноската е 1200 евро = 2400 лева. При 5% лихва вноската е 1610 евро или 3200 лева. А при 7-8%? Ако мислиш, че не може да стане 7-8% моля да отговориш как преди 10 години можеше, а сега не може? Пак бяхме в ЕС, пак имахме валутен борд, даже имахме по-малки бюджетни дефицити от сега, по-нисък държавен дълг и по-ниска инфлация.
Ако кажеш, че сега в банките имало 80 милиарда или 100 - в САЩ в банките има $17.8 трилиона депозити към ноември 2024... и пазарната лихва по 30-годишна ипотека в момента е 6.73%.
Не казвам, че ще стане толкова, а казвам, че нищо не й пречи да стане - както е ставало преди у нас, и както става другаде по света в момента.

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 19:39 от chris78

# 443
Хамерика не е меродавна, щото там 30% от дохода ти отива за бензин и лизинг и застраховка на тенекиите, точно защото да живееш в предградията на Далас било много хубаво.
И още 30% за здравни и минахме 120%.

# 444
Хамерика не е меродавна, щото там 30% от дохода ти отива за бензин и лизинг и застраховка на тенекиите, точно защото да живееш в предградията на Далас било много хубаво.
И още 30% за здравни и минахме 120%.

По голяма простотия не бях чел отдавна. Застраховка на кола в повечето случаи в зависимост дали е пълна или не и колко ти струва колата е между 60 долара и 150 долара. Аз карам доста скъпа нова кола и застраховката ми е 150 на месец. Здравната застраховка се плаща повече от работодателя, зависи доста какъв вид застраховка имаш, но аз съм имал периои от нула до 200 на месец. В момента ми е толкова ниска че не знам колко е на месец. Лизинга няма какво да го коментирам защото цените на колите са еднакви навсякъде. И ми направи впечетление че освен че не разбираш какъв процент от дохода е нормален да се харчи за наем и ипотека, отделно се опитваш да сравняваш заплата на специалист в Бг със средна заплата в щатите. Аз затова като дадох примера с къщата в Далас споменах че семейство с двама вишисти с 3 години стаж могат да я купят с 1 годишен доход. Колко годишни заплати ти трябват да купиш тристаен апартамент в Манастирските Ливади и да го завършиш с кухненски шкафове, готова баня и ел уреди?

# 445
То хубаво ще отдавате под наем, но всички знаем, че всеки има такъв мерак. На кой ще отдавате? Тея наематели от небето ли падат? Ето днес мернах по новимите, че пренасочвали пари от инвитро към земеделие щото нямало. Отново се прави грешна стъпка към срива на демографията. Докато изплатиш кредита и няма да има на кой да отдаваш. Хеле пък ако строителния бум продължи. Някои хора не разбирате от крайности и безкрайности.

# 446
  • Бургас
Като свършат наемателите, ще продам на половин цена - те и без това ще се избият дотогава - и ще ида в луксозен старчески дом, в който не приемат със стипендия.
Или ще дам под наем наполовина на пазарната цена и пак ще печеля, щото един наемател да има, при мен ще дойде Simple Smile

# 447
Единственото което се пробутва тук е колко е хубаво и изгодно да си купиш дървено бунгало в Кентъки ли бешe, Кънектикът ли беше, днес се лансират Далас, Атланта, Питсбърг и Хюстън като по-добри алтернативи на София 😃 и посоката в която няколко човека се опитват да бутат тема "Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално" е Америка.
Може би защото America is Wunderbar.

Какво си случва реално?
50% дял от 73 м2 двустаен близо до Парк Център София оценен и платен на 137 хил. евро.
и още - наем за 67 м2 прилично обзаведено (стил Драго от темата за наеми) близо до НДК - 1350 лв/месец с две години предплата и 3 наема депозит

# 448
А другите наемодатели дали няма да се сетят преди теб? То е като при биткойна, който излезе първи, печели но всички други губят.

# 449
Тексас бие в пъти другите щати в САЩ, че и провинциите в Канада още повече.
Какво доказва това.
Въпросът е, че на малко хора им се ходи да живеят в Тексас.
То Тексас е на средата на нищото, Далас също, а предложената къща, хептен Simple Smile
Тексас бие София по ПП (пърчис парити ли беше, че забравям вече), но бие и почти всяко друго място в развития свят.

И въпреки всичко, повтарям си първоначалния довод. И в София сглобяема къща на 1час с кола от центъра би струвала 100ина хил лв, въпросът е, че никой не я иска. И, да, това е едногодишен доход за бая семейства и в София.

Цените на колите може и да са еднакви навсякъде, но ако ти е жизненоважно за живота, се ориентираш към по-скъпи, нови и надеждни коли. Отделно амортизацията, която ти самия им правиш.
В София може и без кола, може и с кола за 3к лв.
Тук се изминават по 5-10км на пътуване. Може и по-малко.
В Щатите се пътува здраво. Съответно имаш 100к км на година.
Това в бензин ли да го мерим, в гуми ли, в шанс за катастрофи ли, в амортизация на колите ли. Затова казвам, че имаш 1/3 за бензин и транспорт. Защото имаш 500$ поне за бензин от тая сума. В София има няма 20лв за газ. И то не всеки месец.
И това ПРЯКО касае ЛОКАЦИЯТА на имота, който коментираме. И защо нещата струват, колкото струват.

Общи условия

Активация на акаунт