Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 826
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
Мда. Нищо не се е променило от комунизма до сега относно манталитета на българина. Затова сме като разграден двор. После ми обяснявали, че съм бил черноглед. Аз съм реалист. Вие щом смятате, че сме нормална европейска държава, мога само да мисля, че критериите ви са ниски. Нямам против да растат цените на имотите, но да има защо, да има подобрения на стандарта и качеството на живот. А то е като вдигане на заплатите на държавната администрация - за нищо. Поне по тошово време се бачкаше, а сега и това не правят.

# 556
  • София
Ха-ха, по тошово се бачкало.
Това виц ли е?

Чакай, сетих се един виц от тогава.
Аз ги лъжа, че работя, те ме лъжат, че ми плащат. 😂
По действителен случай. Релевантен за цяла държава.

# 557
Ха-ха, по тошово се бачкало.
Това виц ли е?

Чакай, сетих се един виц от тогава.
По действителен случай. Релевантен за цяла държава.

Като отчетем активността във форумите през "работно време", очевидно и в този аспект нищо не се е променило от тогава Simple Smile

# 558
Илит, не се е работило казваш, а от къде се и как са се взели тогава АЕЦ Козлодуй, ВЕЦ-овете, електропреносната мрежа, ЖП инфраструктура, пътища, язовири, панелните квартали по градовете, Топлофикация, ВиК мрежата и т.н.
И тогава е имало работещи хора и такива дето се скатават. Имало е наши и ваши. Както впрочем е било, е и ще бъде винаги.

Това според мен на места го има и към днешна дата.

# 559
Ми то сега всички са ИТ-та, как да стане. Никой не иска да работи на поточна линия.

# 560
Ми то сега всички са ИТ-та, как да стане. Никой не иска да работи на поточна линия.
Поточни линии едва ли има как съществуват в София и да са рентабилни - и 3к да плащаш на работниците, пак няма да искат да работят за теб, тъй като този доход няма да им стига за нормален живот в този град - вкл. и заради цените на жилищата.
Има немалко поточни линии извън София, но някои от тях - Мездра, Ямбол и др. - тази година затварят, защото минималната заплата се вдигала, тоест и 1000 лева разход явно им е много и не стига за да работят на печалба.

Понеже стана дума за мед.сестрите, ето от днес новина - Националната Кардиологична Болница няма сестри не може да намери:

Предполагам могат да намерят, ако почнат да им плащат колкото в Германия, то и без това жилищата в този град са (почти) колкото в Германия.
В Градския Транспорт също стачкуват и искат по-високи заплати, сигурно защото не им стигат за жилища и за всички други разходи:

За учителите да отваряме ли дума? Аз имам две деца и редовно си говоря и с другите родилите - всички деца ходят на уроци, в училище не се учи както трябва. Как да се привлекат качествени учители с бюджет за заплати 2-2.5к лева, като този доход не стига за нормален живот в този град вкл. да си купиш или наемеш нормално жилище.

Това не е само в бюджетната сфера, в частния сектор е същото - продавачките в Лидл и Била са на 2.2к брутно, това е под 2к нетно. Какво жилище да си купят или наемат - или да живеят в Перник и да пътуват всеки ден?

Излиза, че този град трябва да остане само за висококвалифицирани хора, ИТ-та, банкери, депутати, и разбира се строители, които изкарват понякога повече и от ИТ-тата.
Добре ама не може да има град без учители, без шофьори, без продавачи, без десетки или стотици други професии, които трябва със средния си доход да могат да живят в този град.

# 561
Поточни линии едва ли има как съществуват в София и да са рентабилни - и 3к да плащаш на работниците, пак няма да искат да работят за теб, тъй като този доход няма да им стига за нормален живот в този град - вкл. и заради цените на жилищата.
Има немалко поточни линии извън София, но някои от тях - Мездра, Ямбол и др. - тази година затварят, защото минималната заплата се вдигала, тоест и 1000 лева разход явно им е много и не стига за да работят на печалба.

Понеже стана дума за мед.сестрите, ето от днес новина - Националната Кардиологична Болница няма сестри не може да намери:

Предполагам могат да намерят, ако почнат да им плащат колкото в Германия, то и без това жилищата в този град са (почти) колкото в Германия.
В Градския Транспорт също стачкуват и искат по-високи заплати, сигурно защото не им стигат за жилища и за всички други разходи:

За учителите да отваряме ли дума? Аз имам две деца и редовно си говоря и с другите родилите - всички деца ходят на уроци, в училище не се учи както трябва. Как да се привлекат качествени учители с бюджет за заплати 2-2.5к лева, като този доход не стига за нормален живот в този град вкл. да си купиш или наемеш нормално жилище.

Това не е само в бюджетната сфера, в частния сектор е същото - продавачките в Лидл и Била са на 2.2к брутно, това е под 2к нетно. Какво жилище да си купят или наемат - или да живеят в Перник и да пътуват всеки ден?

Излиза, че този град трябва да остане само за висококвалифицирани хора, ИТ-та, банкери, депутати, и разбира се строители, които изкарват понякога повече и от ИТ-тата.
Добре ама не може да има град без учители, без шофьори, без продавачи, без десетки или стотици други професии, които трябва със средния си доход да могат да живят в този град.

Този проблем се получи, когато едни сектори дръпнаха доста рязко напред, а останалите се затлачиха. Като минат няколко години на затлачване и кадрите изчезват. Пословичен е примерът с туризма. За ИТ е перфектно в София, високи заплати, ниски данъци. Дори от тук (Испания) доста се преместиха именно в София, защото шофьорите на градския транспорт тук да кажем взимат средно 40 000 евро годишно, повече от средно ниво ИТ и за това ИТ е по на далавера в БГ. Всякаква липса на кадри е проблем, много е трудно да се намери баланс.

# 562
Не се налага всички да купуват. Много наследяват и то повече от едно жилище.
В моят род учители много. Всички са добре омъжени за мъже с по-големи заплати и освен жилище имат и поне 1 ваканционен имот.
Вие разглеждате винаги човекът сам с една заплата и жилище за 300 000 евро, което е толкова далеко от реалността

# 563
  • Бургас
Илит, не се е работило казваш, а от къде се и как са се взели тогава АЕЦ Козлодуй, ВЕЦ-овете, електропреносната мрежа, ЖП инфраструктура, пътища, язовири, панелните квартали по градовете, Топлофикация, ВиК мрежата и т.н.
И тогава е имало работещи хора и такива дето се скатават. Имало е наши и ваши. Както впрочем е било, е и ще бъде винаги.

От Строителни войски.
От безплатния труд на работещи, ученици и студенти по време на т.нар. бригади.
От труда на политически и други затворници.
Доста исторически данни има за онова време, като за начало - можеш да почнеш от "Задочни репортажи" на Георги Марков.

По казуса с ДДС, който коментирахме преди няколко страници. Който ще вдигне цените още.
https://www.dnes.bg/a/3-biznes/663454-imotite-shte-skochat-zarad … i-v-zakona-za-dds

# 564
В моят род учители много. Всички са добре омъжени за мъже с по-големи заплати и освен жилище имат и поне 1 ваканционен имот.
Ха-ха, ОК, а ако е мъж - и той ли да се омъжи за мъж с по-висока заплата? Това вече е възможно в 21-ви век Simple Smile
Не всеки може да наследи или да се омъжи за някой с по-висок доход, и това си е проблем.

Подобен проблем имат и ИТ-тата в Силиконовата Долина - понеже те имат много висок доход последните десетилетия, и къщите наоколо също са станали много скъпи. Съответно нормални хора вече не могат да живеят там - хора, които иначе биха били средна класа, там ще са бедни до степен да са бездомни.
Та заможните хора там се оплакват, че не могат да намерят кой да им коси ливадата, кой да им ремонтира в къщи, кой да им гледа децата, кой да им води спортни занимания, кой да им приготвя и доставя бърза храна и т.н. Всъщност намират, ама плащат луди пари, защото всички обикновени хора, които извършват обикновена работа, трябва или да пътуват по 50-100км (защото не могат да си позволят да живеят там при богатите) или да вдигат цената на труда си. Така че и за богатите животът става много скъп, понеже за всичко трябва да плащат скъпо.
София май е тръгнала да става умален модел на този феномен.

# 565
Аз имам позната ирландка с мъж италианец, който от много малък живее в Ирландия. Той е завършил за учител, ама и там заплатата на учител не стига за никакъв наем, та общо взето жената допринася повече за бюджета. Заедно са от 20 + години, даже и се ожениха.

# 566
Хората без семейство под наем ли да живеят? Разглеждаме основно двустаен в такива хипотези, де, но пък има и жени, които гледат деца без мъже. Аз имам такава позната - лекар, няма мъж, роди от донор, тя си разчита на нейната заплата. Оправя се, но тук за мен е редно да се гледа личен доход, а не семеен, защото всичко се случва. Аз лично не бих разчитала на мъж, за да живея добре, разчитам и развивам себе си.

# 567

От Строителни войски.
От безплатния труд на работещи, ученици и студенти по време на т.нар. бригади.
От труда на политически и други затворници.
Доста исторически данни има за онова време, като за начало - можеш да почнеш от "Задочни репортажи" на Георги Марков.

По казуса с ДДС, който коментирахме преди няколко страници. Който ще вдигне цените още.
https://www.dnes.bg/a/3-biznes/663454-imotite-shte-skochat-zarad … i-v-zakona-za-dds
Що я махнаха казармата, сега щеше да имаме готова магистрала Хемус Smile

Това с ДДС-то /поне аз така го разбирам/ ще удари по-скоро по печалбите на спекулантите  / купуващи на зелено и препродаващи на АКТ14 или преди да са минали 3години от придобиване /, защото ще трябва да плащат и 20%ДДС и тогава хич няма да могат да са конкуренция на строитрлите, които и без това са по ДДС. И на филпърите би трябвало да им намалее далаверата, освен ако и те  не изчакат 3години от придобиването.

# 568
  • София
Аз що разбрах до 5 г. след А16, а не до 3 години? Тъкмо в понеделник ми свършва срока за спекулативния данък и хоп- ДДС Confused

# 569
Аз що разбрах до 5 г. след А16, а не до 3 години? Тъкмо в понеделник ми свършва срока за спекулативния данък и хоп- ДДС Confused

Ако не се бъркам е 3 години за един имот и 5години за два

Общи условия

Активация на акаунт