Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 031
  • 765
  •   1
Отговори
# 585
  • Бургас
Фрау Клау, то ега ти колизията с вече приети закони се получава. Страшно безумие, че и със задна дата.

dany1 - ето казус. Придобил си от частно лице апартамент в нова сграда преди 1 г., искаш да го продадеш след още 2 г. Каква фактура, какво ДДС, какви пет лева?

Голяма бъркотия ще настане. И единствените, които ще страдат, са бъдещит купувачи, щото ще платят едни 20% отгоре.
А ти после като ФЛ всеки месец нулеви декларации ли ще подаваш? А как ще се отрегистрираш като ФЛ?

Силно се съмнявам това нещо да мине...

# 586
Всички са против този бюджет и промените. Но за моя почуда много малко хора са запознати какво се готви.
Един грабеж има в този бюджет. И все по-сива икономика.
Аз не вярвам, че строителната каста ще го позволи.

# 587
Щом искат повече пари чрез този закон, то със сигурност планират и начин да увеличат събиранията. Не виждам как ще повлияе на първичния пазар. Виждам как ще изсветли покупките на фиктивна ДО. Ако купиш с пари под масата, в бъдеще ще плащаш по-голям ддс. Дори и да нямаш фактура, нали има банков превод, договори, вероятно цени вписани в НА и тн. Като искат да те издоят, ще намерят начин. Аз пък се радвам, че това ще намали далаверата на спекулантите. Предполагам, че ще окаже негативно влияние и на строителите, понеже ще им намалее притока на пари от спекуланти купуващи на зелено.

# 588
Армията от безполезна администрация трябва да се поддържа....
И да получава редовно и постоянно нарастващите money for nothing ....
Както и все по нарастващите на брой малцинства- своите детски и социални.....
Безплатно е само сиренето в капана за мишки....

# 589
  • София
То хубаво да съберат, но ще качат цените на НС с 20%, което ще повлече нагоре и цените на СС. Няма как, взаимосвързани са.

# 590
А като купуваш акции и си вдигнат цената ще плащаш ли 20% ДДС? А крипто, а злато?

Регистрация по ДДС изобщо не е толкова елементарна. Тя е свързна и с професионални и скъпи счетоводни услуги, бумащина, допълнителна бюрокрация.

Направо да регистрираме 100% от народа по ДДС и ВСИЧКО да минава ДДС облагане.
Зареждаш бензин - ДДС, купуваш си кола ДДС, плащаш лихва ДДС.

А ето ви още един казус.
2024 си сключил договор за покупка, като се задължаваш да платиш 1 млн.
Нямаш никакви други възможности, освен да продадеш апартаменти за 1 млн. Сметнал си го, толкова и толкова им вървят цените, планирал си да ги продадеш и да финансираш задължението си.
Идва филанкишията и казва, от утре плащаш 20% върху 100% от всяка продажба. От днес, за утре.
Да, бе, аланкоолу, ама аз имам стари договори, дето трябва да изпълня. Тия 20% откъде да ги изфабрикувам, като не са планирани? Нали ще съдя държавата, задето ми пречи да си изпълня задължението.
Хората не са с лоботомирани мозъци, че да планират по 2 дена напред във времето. Имат си договори година назад, планове, сметки, бюджети, а може и повече.

# 591
  • София
Предприемам нова стратегия - на всеки 5 години в нов дом и продавам стария Grinning Ако не ме изгонят от вкъщи…

Митко, някои активи, които си споменал, са освободени от ДДС, прочети малко. Няма да ти давам жокери вече  Ill

# 592
То и частните сделки са освободени от ДДС, ама говорим за ПРОМЕНИ, нали?

# 593
  • София
Къде си прав - прав си. Чакаме и други промени...

# 594
Виж в сащ как е. Има данъци при какви ли не случаи. Ако решат, ще го кръстят по друг начин и пак ще го наложат. Сега се сетих, че и брокерите ще пострадат понеже това удря вторичния пазар. Митко, така ли е?

# 595
https://money.bg/politics/predpriemachi-iskat-bez-dds-pri-pokupk … di-semeystva.html

Статия от 2018та.

Това се прави в интерес на строителните предприемачи.
Те са си регистрирани по ДДС, имат си разходи, на които приспадат ДДС-то и накрая са длъжни и без това да си продават с ДДС.

Така удрят по всеки частник, не само прекупвачите, и единственият спечелил е строителната мафия.
Явно отдавна го мътят това и са замесени сериозни интереси.

Въпреки всичко, вероятно нямат организирана атака, а опипват почвата.
Не съм Митко, аз съм Дани Simple Smile

# 596
Писах, писах и неволно затворих прозореца... Два пъти подред Sad Сега наново и вкратце.

Вземам отношение, тъй като в началото на месеца пръв взех отношение по очакваните промени в ЗДДС.
Имах възможност да чуя мнението на едни от водещите специалисти по ДДС. Според него/нея има силна воля промените да влязат в сила.

Няма такова нещо като да осъществиш първа продажба, да се регистрираш и едва при евентуална втора да начисляваш ДДС. Регистрацията се осъществява минимум седем дни преди продажбата и още с първата продажба се начислява и дължи ДДС.

Не се косете, ако нямате фактури. И без това няма да ви влязат в работа. При регистрация на това основание нямате право на приспадане на данъчен кредит.

Например: Купувате от строителя имота за 120 хил. лв. (100 хил. лв. + 20 хил. лв. ДДС). Продавате го до 5 години от въвеждане в експлоатация или издаване на разрешение за ползване за 150 хил. лв. (125 хил. лв. + 25 хил. лв. ДДС). Дължите 25 хил. лв. ДДС, а не 5 хил. (25 хил. - 20 хил.).

При първоначалния анализ на проектопромените предположих, че те няма да засегнат физическите лица, извъшващи инцидентни продажби, защото за тях продажбата на имоти не е независима икономическа дейност, следователно не са данъчно задължени лица. (Практиката, вкл. европейската, е да се приема за независима икономическа дейност повече от три сделки на година.)

Да, ама не. И това "не" не е родна приумица.

Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година относно общата система на данъка върху добавената стойност

Скрит текст:
Член 12
1.  Държавите-членки могат да считат за данъчнозадължено лице всеки, който инцидентно извършва някаква сделка, свързана с дейностите, посочени в член 9, параграф 1, втора алинея, и по-специално някоя от следните сделки:
а)  доставка на сгради или на части от сгради и прилежащата им земя, когато е извършена преди първото обитаване;
б)  доставка на земя за строеж.
2.  За целите на параграф 1, буква а), „сграда“ означава всяка конструкция, фиксирана към или в земята.

Дали ще се възползват законодателите от това "могат", Бог знае. Най-лошото ще е да оставят възможност за двуяко тълкуване от администрацията.

Един съвет: Ако все пак приемат промените в неблагоприятен за физическите лица вид и имате нещо за продаване, ускорете сделката преди влизането в сила или помислете за доброволна регистрация по ЗДДС.
(Ако съветът ми се окаже полезен, се абонирайте за канала ми в Patreon или профила ми в OnlyFans LaughingLaughingLaughing)

По-назад някой беше питал дали съм Бащатко или Баш Татко. Двуякото тълкуване е търсен ефект - като текст в български закон Simple Smile

# 597
Като гледам, че разбираш повечко, да те питам.
При купени имоти и престояли над 5г облагането ще важи ли?
Нали се спрягаха стари панелки?

И да отговоря на предишен въпрос/теза.

Едва ли ще ударят спекулантите, тъй като те ще се регистрират по ДДС и поне ще си приспаднат началната сума, а и един куп други разходи с ДДС, автомобили и тн.

По същата причина и строителите също няма да бъдат засегнати.

Нещо повече, чрез засягането на всички останали се дава неетично предимство на горните 2 групи.

И, да, някой ден и аз ще трябва да се регистрирам по ДДС.
И, да, бързам да продавам, каквото съм планирал.

# 598
  • София
Зависи от кога има А16, от него започва да тече срока
...Продавате го до 5 години от въвеждане в експлоатация или издаване на разрешение за ползване...
Интересно за тези сгради без А16 с години ще ги хване или не, че стават непродаваеми вовеки.

# 599
Тогава, ако имаш за продаване апартамент от сграда над 5г, примерно на 6-7 ще е по-изгодно да чакаш промените, защото ще имаш предимство пред част от пазара, което ще доведе до все някаква корекция.

Изобщо, както и да го мисля, пълно безумие!

Общи условия

Активация на акаунт