Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 972
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
Цените ще паднат, ако хората много държат да се освободят от апартаментите си.
Но не виждам защо да го правят. Включвам и строителите към това число.

# 676
Защо винаги дискусиите се въртят около цени. Защо не се въртят около нужда? От какво се провокира тази нужда? Защо има толкова свободни апартаменти?
Съгласни ли сме всички, че нужда няма, но увереността в тухли е огромна и това крепи и бута цените?
Защо не се абстрахираме от цените и не говорим за неща от РЕАЛНИЯ СВЯТ като демография, брой жители, колко млади ще дойдат още в София, мести ли се баба Пенка на 65 в София, ще дойдат ли мигрантите в София, ще заемат ли 40% празните жилища в Лозенец, пият ли мигрантите, кой ще ни лекува, образова, черноработи като всички са рентиери, ИТ, инфлуенсъри, политици, спекулант-инвеститори или пирамидаджии?
От къде дойде тая нужда изведнъж след 2020, къде беше нуждата преди 2020. Заплатите и преди 2020 бяха добре, даже според някой покупателната способност преди 2020 беше по-висока. Никой ли не допуска, че покупката на имоти и инвестирането се превърна във вид хазартна зависимост?
Румка уби ме. Всички нискоквалифицирани работници са пияници? Grinning алкохола е скъп, нали знаеш.

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 12:49 от Gogo1979

# 677

Съгласни ли сме всички, че нужда няма

Не. Разбира се, че не съм съгласна, че няма нужда от имоти за живеене - дали под наем, дали собствени.
Също както не съм съгласна, че нуждата от имоти се е появила след 2020 г.

# 678
Така е, винаги ще има нужда, може би трябваше да пиша според вас какъв % от хората купуват от нужда и какъв купуват без да имат нужда?
Не съм съгласен. След 2020г строенето и покупката на имот има ясно изразена и много по-висока активност. Може да проследите статистиката по брой разрешителни, завършени жилища, кредитиране, брой обяви, ако щете и форумна активност и мн други.
Моето виждане е че се предизвика изкуствен икономически бум, който води до повече пари в ръцете на хората и те след като нямат финансова култура, имат афинитет към имоти по традиция и народопсихология, решават да купуват имоти. Често дори нямат ясна представа какво ще ги правят. Защо преди 2020 нямаше пирамиди, криптовалутни бумове, имотни бумове, обновен автопарк, онлайн казина (които днес са безброй) и тн? Спяха ли хората? Не искаха да имат ли?

# 679
Е, то належаща нужда от нищо няма. Лягаш с една препаска под палмата и чакаш да капне някой банан.

Само дано не е палма с кокосови орехи.

Важното е, да не инвестират всички в имоти. Да има и хора, които обичат да ходят по почивки, карат нови коли, ходят по ресторанти, че както сам каза, кой ще ни черноработи и ще ни лекува после. Ще има и хора за тази работа.

То и златото и биткойна не можеш да го облечеш или да го издяеш, т.е. "пряка" нужда няма, и въпреки това, хората купуват. И никой не им казва "За Бога, братя, не купувайте!". Всеки си преценява.

# 680
Съветвам всеки от време на време да отделя по десетина минути и да прехвърля имотните теми отпреди няколко години, много полезно четиво са. Особено потребителите, които мислят, че преди 2020 г. не е имало "нужда от имоти". Да видят колко хора са търсили активно, колко са чакали имотния цикъл да достигне 10 годишният си... цикъл, колко са чакали балонът да се пукне и т.н. Много полезно четиво са старите теми, препоръчвам ги.

# 681
Според мен не само, че никой не казва “за бога братя, не купувайте”, но и точно обратното. Масово всички медии, инфлуенсъри, консултанти, социални мрежи, банки и тн ни заливат и подтикват да купуваме. Аз си признавам, мислех, че ще има срив след 2021, нужди нямам, но инвестирах в цяла сграда с чисто спекулативна цел. Не е срамно човек да си каже истината. Да се развява, че всички имали нужди е посто лицемерно и смешно. Защо не си казваме истината в очите?
Хора, които чакат или имат нужда винаги ще има. Ама чисто математически е ясна тенденцията. Емма говориш с емоции и внушения. Не че не си права, но така един път не призна, че държавата е намаляла до 6.4м души, населението е застаряващо, хората умират повече и тн. Като ти посочат ясни данни предпочиташ даги игнорираш. С такива хора дебат не може да се води, защото няма база накоято да се стъпи. Аз затова изместих фокуса от цените и го насочих към нуждата, но отново тънко се избягва от фокуса. Добре, няма да падат цените. Обясни каква е нуждата?

# 682
Четох някакви стари теми, там пишеше, че за 200 евра би трябвало да може да се плати да ти построят къща в Банкя, заедно с надзора.
Това горе долу е сходно с това, че с работа в детска градина трябва да може да си купиш апартамент, без да работиш извънредно.
5 г по-късно кервана си върви и къщите са по 1000 евра.

Пишеше май още, че ще дойдат мигрантите, ще изчезнат българите, ще падне метеорита и ще изригне вулкана на Витоша. Wink

А в София има такива невиждани задръствания, вече и извън пиковите часове, че май имаме гостуващи гърци и румънци, дето обикалят софийските булеварди в кръг. Щото българи вече няма.

# 683
Емма говориш с емоции и внушения. Не че не си права, но така един път не призна, че държавата е намаляла до 6.4м души, населението е застаряващо, хората умират повече и тн. Като ти посочат ясни данни предпочиташ даги игнорираш. С такива хора дебат не може да се води, защото няма база накоято да се стъпи. Аз затова изместих фокуса от цените и го насочих към нуждата, но отново тънко се избягва от фокуса. Добре, няма да падат цените. Обясни каква е нуждата?

Хайде пак, лични квалификации и дребнавости.
Ти пишеш, че всички сме съгласни как нужда от имоти няма, аз ти отговарям как не съм съгласна с това.
Пишеш, че нуждата от имоти се е появила през 2020 г., аз отговарям, че нужда от имоти е имало и преди 2020 г.
И ти отговаряш с някакви дребнави заяждания и ехиднечене.
Това нито е продуктивен диалог, нито е от особена стойност за тетмата, просто дърпане към някакви междуличностни конфликти, които дори са забранени от правилата на форума.

# 684
За България не знам колко хора има останали,но София (родният ми град) не се изпразва вече на празници... Дори да има и десет почивни дни....
И около моловете е лудница движението, в тях принципно по "празници" не влизам ....

# 685
И около моловете е лудница движението, в тях принципно по "празници" не влизам ....

И аз, даже оня ден няколко дни преди празниците беше кошмар Grinning Лудницата е пълна в София и народа има пари и младите сякаш са по към консуматорската посока от колкото посока пестеливост Wink

# 686
Моля за дефиниция на нуждата! Чия нужда?
Може би се пропуска, че има различни нужди, които се появят по различно време. Много е полезно човек да разшири мирогледа си и да не гледа само от собствената си камбанария.

# 687
Дефиницията на нужда е:

"Всекиму според потребностите".

Имаше едно време едни лозунги.

Имаше и упълномощени другари, дето присъждаха "1ва категория, 2,3,4,5 категория нуждаещи се"
Както казваше дядо ми преди повече от 30 г, колелото на модата се върти. "Може някой ден пак да излязат роклите с обръчи."

А защо не и социализма.

# 688
  • Бургас
Тук в Бургашко в най-богатата община в страната един политик рови, рови, па получи парцел като "крайно нуждаещ" се. В ранните години на ГЕРБ. Поразчу се, по медиите пописаха, измислиха му прякор  "Голямата нужда". И кво от тва? Построи си човекът кооперация, разпродаде, като в оня студентски лаф "срамът минава, ама тройката остава" Simple Smile

# 689
Дефиницията на нужда е:

"Всекиму според потребностите".

Имаше едно време едни лозунги.

„Всеки според способностите си, на всекиго според нуждите.” Тази крилата фраза на Карл Маркс вдъхновява...

Т.е. - работи колкото можеш - ама ако си сам, нямаш семейство ти дават екзистенц минимума колкото ти е нуждата за оцеляване на един човек. А някой който нищо не работи. или няма големи възможности, но има 10 деца - има нужда и му дават много...
То и сега така се получава в Европа. Вече данъците са над 50%... на работещите.

Общи условия

Активация на акаунт