Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 003
  • 765
  •   1
Отговори
# 705
Къде пише, че е само за 50 години собствеността?
Без да съм съвсем сигурна (не съм проверявала нормативната уредба), но местният, който ми разказваше, обясни, че е свързано със закона за земята. Имат право да придобиват земя за 50 години и в тази връзка са направили промяна за жилищата (може и да е проект, но той го обясняваше, че е факт). На въпроса какво става след изтичане на срока, не ми отговори, по-скоро каза, че тепърва ще се решава. Ако някой е запознат повече за нормативната уредба, нека да сподели. Аз бях впечатлена от цените на имотите. Изобщо не предполагах, че са толкова високи.

# 706
Относно земята във Виетнам, не че знанието за това може да ни е от особена полза - 2017 г. бях на екскурзия във Виетнам - от Ханой до юг. И аз си спомням нещо подобно относно земята - получават я за 50 г., имаше нещо и в големината на парцелите и затова техните къщи са тесни и високи/относително/. Относно жилищата не си спомням добре какво друго имаше като инфо, дали е обвързано с давността на собственост на земята. Любопитното, което си спомням беше, че на последния етаж /например 3-ти/, е олтарът на предците на семейството и всички ритуали, които се извършват спрямо уважението към тях. Но, това, че някои имат 3 етажа, не означава, че къщите са като нашите "3-катни - тези са по-ниски и тесни на дълбочина, какви по размери са стаичките, не знам. Същото е и с получаването на някакво символично място за зеленчукообработване - минимално по размери, разграфено, може и да си учител, но отиваш и си го работиш.
Малко повече офф по темата - в Сайгон има изключително силно развито присъствие на разни технологични фирми и не само, нормално много по-високи заплати на заетите в тях. На въпроса ми към гида защо северновиетнамците не си търсят работа тук, отговорът беше, че една от причините е в разликата в икономическото развитие на 2-те части на Виетнам, т.е. родените и израснали в Ханой по-трудно се приспособяват към динамиката на другата част, а и традицията относно семейството, предците и т.н.

# 707
Без да съм съвсем сигурна (не съм проверявала нормативната уредба), но местният, който ми разказваше, обясни, че е свързано със закона за земята. Имат право да придобиват земя за 50 години и в тази връзка са направили промяна за жилищата (може и да е проект, но той го обясняваше, че е факт). На въпроса какво става след изтичане на срока, не ми отговори, по-скоро каза, че тепърва ще се решава. Ако някой е запознат повече за нормативната уредба, нека да сподели. Аз бях впечатлена от цените на имотите. Изобщо не предполагах, че са толкова високи.

В Лондон в големите сгради апартаменти също се продават само на лизинг. Може да стига и до 900 години, но ако спадне под 90 се доплаща за удължаване. Май е заради земята. За еднофамилните къщи не е така, там си абсолютен собственик.

# 708
Земята там е колективна собственост, няма земя частна собственост на индивид. Индивидите получават право на ползване на земя за жилищни нужди за неограничен период от време (не е нужно да се подновява право на ползване), докато за селскостопанска и търговска дейност правото на ползване подлежи на подновяване на 50 или повече години. Не знам тези апартаменти дали са с нужда за подновяване на правото на ползване, цените им са на цените на софийските.

# 709
Като софийските не знам дали са им цените, но рядко се вижда така стилно обзаведено за продажба

# 710
Ами както вие искате по-високи заплати, така и зидарите, мазачите, кофражистите и арматуристите.
Не е черна магия. Парите са обезценени и техният труд струва повече хартийки. И явно техният труд е по-ценен, отколкото на забавачката в детската градина.
На зидарите и мазачите трудът се заплаща достатъчно добре (според пазара) и въпреки това самата стойност на строителство както се вижда в Пловдив например, е под 1000 евро.
Като това включва трудът както и на зидаря и мазача, така и на архитекта, надзора, електротехника, водопроводчика и всички останали. Включва даже и цена на земята в Пловдив, която е по-евтина от София.
В София това, което е скъпо е земята. Пък не е като да кажеш, че няма достатъчно - от самолет най-добре се вижда колко много място има в Софийското поле, ама и в Гугъл Мапс се вижда.

Строителството не е кой знае каква високотехнологична дейност, сравнена например с производството на айфони, чипове за АИ, електроавтомобили, и други подобни модерни работи. И е срамота да не можем като общество да осигурим строителство на домове на цени, достъпни за нормални хора със средна заплата. Но нещата ще се наместят от пазара с времето.
Аз ако бях кмет, бих ги наместил като вкарам в регулация няколко хиляди декара край София, и 10% от 2-милиардния годишен бюджет на града да вложа в инфраструктура дотам (булевард с 3 ленти, трамвай, канализация) пък да видим предприемачите няма ли да построят там жилища по 1000 евро и ако и тях успеят да продадат по 2.5-3000 значи народът наистина е истерясал.

Едните ми приятели са финансисти и притежават инвестиционни имоти, които се отдават под наем /дивидент/ и освен пазарната капитализация на имотите, които са закупени и с кредит, който кредит се изплаща с доходността от облигации, която доходност е по-висока от кредита.
Ей на туй се вика машина за безплатни пари, както я нарече и колегата Гого.
Мечтата на всеки арбитражьор - да му даде на него някой пари на 3%, пък той да ги вложи някъде на 6% и да прибира разликата, без да влага свой капитал. Ей така се става милионер. Да се чудиш защо повече хора не го правят?
(постът е ироничен, не ми се обяснява защо. Сама ти, Ази, съм сигурен, че разбираш, но сигурно ще има някой да не е разбрал).

# 711
  • София
Цените в Пловдив отдавана не са 1000 евро.

# 712
Малко се преекспонира тук за частната собственост на земята без да се разбира. В някои държави се плаща данък НИ всяка година, в други веднъж на 50/70/100 години и се подновява договора. Там където се плаща на Х години, не се плаща данък всяка година. Щом плащаш данък на държавата за твоята земя дали си собственик? Пробвай да не плащаш и ще разбереш, че не си. Така че частната собственост, макар и абсолютна е условна.
Крис, не казах безплатни пари, а безкрайни. Такова нещо няма, освен ако не е пирамида като бетл. Там обещаваха такива неща и рибите кълвяха. До такава степен, че знаеха, че е пирамида, но поради някаква причина хората смятаха, че тях риска не ги засяга, няма даги удари и ще се спасят. Ама не познаха. Да видим с имотите как ще е.

# 713
Скрит текст:
Ами както вие искате по-високи заплати, така и зидарите, мазачите, кофражистите и арматуристите.
Не е черна магия. Парите са обезценени и техният труд струва повече хартийки. И явно техният труд е по-ценен, отколкото на забавачката в детската градина.
На зидарите и мазачите трудът се заплаща достатъчно добре (според пазара) и въпреки това самата стойност на строителство както се вижда в Пловдив например, е под 1000 евро.
Като това включва трудът както и на зидаря и мазача, така и на архитекта, надзора, електротехника, водопроводчика и всички останали. Включва даже и цена на земята в Пловдив, която е по-евтина от София.
В София това, което е скъпо е земята. Пък не е като да кажеш, че няма достатъчно - от самолет най-добре се вижда колко много място има в Софийското поле, ама и в Гугъл Мапс се вижда.

Строителството не е кой знае каква високотехнологична дейност, сравнена например с производството на айфони, чипове за АИ, електроавтомобили, и други подобни модерни работи. И е срамота да не можем като общество да осигурим строителство на домове на цени, достъпни за нормални хора със средна заплата. Но нещата ще се наместят от пазара с времето.
Аз ако бях кмет, бих ги наместил като вкарам в регулация няколко хиляди декара край София, и 10% от 2-милиардния годишен бюджет на града да вложа в инфраструктура дотам (булевард с 3 ленти, трамвай, канализация) пък да видим предприемачите няма ли да построят там жилища по 1000 евро и ако и тях успеят да продадат по 2.5-3000 значи народът наистина е истерясал.

Едните ми приятели са финансисти и притежават инвестиционни имоти, които се отдават под наем /дивидент/ и освен пазарната капитализация на имотите, които са закупени и с кредит, който кредит се изплаща с доходността от облигации, която доходност е по-висока от кредита.
Ей на туй се вика машина за безплатни пари, както я нарече и колегата Гого.
Мечтата на всеки арбитражьор - да му даде на него някой пари на 3%, пък той да ги вложи някъде на 6% и да прибира разликата, без да влага свой капитал. Ей така се става милионер. Да се чудиш защо повече хора не го правят?
(постът е ироничен, не ми се обяснява защо. Сама ти, Ази, съм сигурен, че разбираш, но сигурно ще има някой да не е разбрал).
Милион пъти казахме, строителният труд струва различна цена в различните градове. Че и държави. Че има връзка, има. Няма как да е 1 към 10, защото ще се преместят хората. То и сега има гостуващи строители в София, а също и пътуващи всяка сутрин и вечер, с микробуси, ванове, автобуси, каквото сварят. Ама да се навият да пътуват, нали се сеш'аш (както казваше един майстор), че трябва да им се плаща повече в София, за да се вдигнат от средата на България всеки ден да пътуват в 2 посоки. Директно ставката им става по 1.5 само за пропиляното време. Рушветите и архитектите също са по-скъпи. На теория могат да се ползват архитекти от Бургас, ама май рядко се случва, а и да се случи, разликата си я прибира комбинатора, който прави баницата, не който чака пред баничарницата.

Че строителството не е високотехнологична дейност, точно така. Затова и иновациите са слаби и никакви, а цената се вдига. Никой не ще при -10 градуса да огъва арматурата. Всеки иска да лежкуни в офис с парно и климатик.

Че "раздават 3%" заеми и вадят доходност 5-10%, който може взима и който може вади. Няма гаранции.
Много трудно се дават заеми. Който не е ходил да взима, само на него му изглежда лесно. Аз навремето взимах много заеми и бих могъл да взема 2пъти повече, ама банката каза "стига". Имотите бяха по 500Е тогава.

За присъединяванията в регулация и растежа по принцип и аз съм "за".
В Созопол тъкмо се присъединиха 2-3 големи района към градската зона. Прави се.
Там бях говорил с някакъв строител, неангажиращ разговор. Предложи цена 500Е на квадрат за цялостно строителство, върху моя земя. Вероятно обикновени материали и качество, не знам колко е надежден. Със сигурност не е артекс. Изредих познатите софийски строители да ги питам няма ли да ми построят в Созопол, всички твърдо отказаха. Без да дават цена. Имат си техни парцели и им върви далаверата да строят и да продават на дребно тук в София. Това е още един довод защо в София са високи цените. Високи са, защото им излиза сметката и строителите избират София, пред останалите градове.

# 714
Със сигурност печалбата на строителя е между 100-200% от инвестицията. Строителите са много умни, продават на килограм, докато вторичния пазар е умряла работа. Кой ли знае повече - insider’ите или дребните риби?

# 715
Че строителството не е високотехнологична дейност, точно така. Затова и иновациите са слаби и никакви, а цената се вдига. Никой не ще при -10 градуса да огъва арматурата. Всеки иска да лежкуни в офис с парно и климатик.
И за това има лек. И на арабите не им се бачка в пустинята на +40, затова докарват бачкатори от Бангладеш и Пакистан.
И въпреки всички разрешителни, земя, такси и рушевети (нима там няма?) докарват цена, по-ниска от тук:

Имай предвид, че това е с плочките в банята, с мивките в кухнята, а за врати и боя изобщо няма какво да говорим - те се подразбират, че са включени в цената на жилището, както почти в цял свят - за разлика от тук.

Аз разбирам, че трябва да подкрепяме родното и да осигуряваме работа на хората, ама ако ще е за сметка на това да не може средния човек със средна заплата да не може да си позволи жилище...

# 716
Ако някой признае, че цената на строителството не е скъпа, то няма как да оправдае 3-4х покупката си. Хората дори пред себе си не си признават.

# 717
Двама души с по 2000-2500 лв. нетна заплата, няма смисъл да се натискат да живеят в София. Сигурно много го правят и виждат смисъл, аз не. Има пределно много други възможности, и ако някой се е заинатил при подобни доходи да мрънка, продължавайки да живее в Кръстова вада, си е абсолютно негов проблем.

# 718
Simple Smile Не знам кой купува на 4к, не съм аз.

Не знам някой някога да е спорил, че цените на НИ са високи.

Никой не твърди, че са ниски. Твърдяно е, че са такива, каквито са. Високи са, да. И аз искам на зелено квадрат да е 700Е, а не 1800Е+, ама това е пол'жението, Минке.

Остава да установим какво по-точно означава "construction costs".
Щото то и млякото има цена 1лв за изкупвачи, около 2лв за промо и 3лв+ за непромо.

Започнах да преглеждам, още съм до никъде, но тука пише, че 5000$+ е цената на квадрат за построяването на хотел. И тук говорим за цена на едро, за цялата сграда. И то от хора, дето сигурно си имат техни строителни компании.
https://www.agbi.com/analysis/construction/2024/06/building-cons … h-doha-abu-dhabi/

С 2 думи "средна цена на строителството" и "цена на дребно на ап с акт 16 в най-търсените зони" няма нищо общо.

# 719
Естествено, че хотел е по-скъп, и то колкото повече звезди е, толкова по-скъп. От същия сайт си взел, от който и аз. А ето и числата:

Причината е, че хотелът трябва да се предаде оборудван и обзаведен. Както виждаш, за повече звезди е по-висока цената, защото мебелите, лампите, килимите, ваните, плочките и всичко друго е от по-висок клас.
$5к е за Рияд, Саудитска Арабия. Явно там повече се дава за такси (или рушвети), защото кралят има 50-60 внуци, всеки от тях има по няколко жени, прислуга, Ролс-Ройс и т.н. Иначе бангладешците са си едни и същи.
В Дубай е по-евтино (по-светлата линийка в графиката).

Собствени строителни компании едва ли имат предприемачите. Те дори и нашите вече се научиха да работят с подизпълнители. Работата на предприемача е да сътвори концепцията на проекта, да осигури финансирането му и да поеме риска от него. А за строителството си прави конкурс и възлага работата на тази строителна фирма, която даде най-добра оферта. И аз не съм дълбал какво точно включват тези цени, но вероятно са цени, които предприемачът плаща на стоителната фирма до ключ. След това, естествено, продава с надценка.
Въпросът беше как в Дубай жилищна сграда може да се построи за $1300 до ключ, а в София не можело.

Общи условия

Активация на акаунт