Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 972
  • 765
  •   1
Отговори
# 720
Пясъка е безплатен Grinning

# 721
  • София
....
Едните ми приятели са финансисти и притежават инвестиционни имоти, които се отдават под наем /дивидент/ и освен пазарната капитализация на имотите, които са закупени и с кредит, който кредит се изплаща с доходността от облигации, която доходност е по-висока от кредита.
Ей на туй се вика машина за безплатни пари, както я нарече и колегата Гого.
Мечтата на всеки арбитражьор - да му даде на него някой пари на 3%, пък той да ги вложи някъде на 6% и да прибира разликата, без да влага свой капитал. Ей така се става милионер. Да се чудиш защо повече хора не го правят?
(постът е ироничен, не ми се обяснява защо. Сама ти, Ази, съм сигурен, че разбираш, но сигурно ще има някой да не е разбрал).
Крис, не е безплатно. И не е без техен капитал.
Част от техният капитал е в облигации, доходността е около 5%. Това е капитал САМО за обслужване на въпросния кредит и сроковете на облигациите са същите като на кредита.
Кредитът е около 2,4%.
Останалата част от портфейла носи различна доходност, по-висока, имам предвид.

Тоест, гореописаното няма нищо общо с подобни стратегии да се вземе кредит и да се вложи на фондовата борса.

# 722
Как да няма нищо общо - принципът на всички тези стратегии е един и същ: левъридж.
Ползва се заем с по-нисък риск, за да се инвестира в актив с по-висок риск.
Фирмата, която плаща на теб 5% лихва по облигациите си, де факто взема заем с 5% лихва. Защо не вземе и тя на 2.4%, колкото плащаш ти, ако това й е възможно? Явно нейният кредитен риск е по-висок от твоя, затова й е невъзможно.
Ти арбитражираш разликата между двата кредитни риска, което при ефективен пазар дългосрочно е невъзможно, тъй като по-високият риск носи статистически по-висока вероятност от кредитно събитие (дефолт), от което загубата ще понесеш ти.

# 723
Цената на строителството е горе-долу ясна, но парцела колко струва?
Една цена е 500 м2 в Манастирски ливади 18 и друга на ул. Шипка

Горното мнение ме замисли за набиране на капитал по по-различен начин от стандартното кредитиране.

# 724
https://www.youtube.com/watch?v=-YGzHxsqIec

Вижте робите в какви катакомби живеят в Дубай.
За да се постигне евтината цена на труд.
Не съм го търсил, случайно ми излезе. (е, бях писал "дубай" в гугъла преди 2 часа)

# 725
Ти май не си бил в циганско гето? Особено по селата. Да не мислиш, че живеят по-различен живот от тея в Дубай? Тук по-добре е само, че няма адска жега.

# 726
Ама тия хорица плащат наем, живеят по 6 човека в 1 стая и тя струва 1500Евро наем на месец. Като платят и тока и водата, и храната и 50% от мижавия им доход заминава, дето е под 1000$.

Циганите, дето работят по обекти си строят хубави къщи, 10 пъти по-големи от софийски апартамент. Тия, дето живеят в гетото са безработни и мързеливи. И едните и другите нямат 50% от заплатата си разход и не плащат за подслон. А от гетото и ток и вода не плащат.

Второ, това изобщо не противоречи на тезата ми.
И еднакво да живееха, как е чудно, че цените на дубайските имоти са като нашите. Трудът е по-евтин от у нас, земята ептен по евтина. Данъци няма никакви и те по-ниски.

# 727
Да но другите 50%, които пращат в пакистан имат много по-голяма покупателна способност от парите, които циганите харчат в БГ. Колкото и големи къщи да имат тук, вътре живеят 2-3 поколения или 15-20 души. Относно цената на строителство, аз говоря от личен опит. Бях инвеститор в многофамилна жилищна сграда.

# 728
Здравейте,
имам въпрос към тези, които са запознати с цените на апартаментите на кв.м. в квартал Борово, София. Имам предвид онази част от квартала, съвсем близо до пазара и спирките на тролеите, на хубав етаж- 3-ти,  старо строителство, ЕПК, с ТЕЦ, но за основен ремонт.
Каква според вас е реалната цена на кв метър? Тоест приемлива, нормална.
Благодаря

# 729
Да но другите 50%, които пращат в пакистан имат много по-голяма покупателна способност от парите, които циганите харчат в БГ. Колкото и големи къщи да имат тук, вътре живеят 2-3 поколения или 15-20 души. Относно цената на строителство, аз говоря от личен опит. Бях инвеститор в многофамилна жилищна сграда.
Ирелевантно. Ако искат да идват от Марс и там да има 1000кратна покупателна сила.
В Дубай се плаща еди колко си, и разходът за строежа е еди колко си, цената е еди колко си.
Съответно в София е еди как си. Никъде няма тука във формулата колко е покупателната сила на парите в Пакистан.

За къщите и 20те души, ирелевантно пак. Направили са си по 10 деца, живеят си. Признак на добро състояние е, не на лошо. (в Пакистан как живеят семействата с по 10 деца, не че е релевантно изобщо)

Цената на строителство, не разбрах какъв е личният ти опит, за който говориш, ако може да го повториш, пропуснал съм.

Valerie R, понятия като "реална", "приемлива", "нормална" цена на квадратен метър ЕПК в Борово няма никакъв смисъл (поне за мен).
Има "цена на която може да се продаде пазарно".
Иначе, колкото човека, толкова и цени ще дадат. Даже и от преди 20 години цени. Това им се иска, това смятат за "приемливо".
Сортираш в имот.бг предлаганията на сходни жилища по цена, изтриваш 1те 5-10броя като фалшиви и слагаш цената на 11тото подред жилище.

Или се обаждаш на хоум ту ю, питаш колко ти струва жилището, умножаваш по 1.5 и го пускаш на тази цена.

# 730
dany1, благодаря!

# 731
  • Бургас
Още една статия по въпроса с ДДС. Потвърждава мнението, че цените ще скочат още. Лобито на строителите е против.

https://www.segabg.com/category-observer/ministerstvo-na-finansi … a-pazara-na-imoti

# 732
Не виждам логика строителите да са против при все, че не губят нищо, дори ще изкарват повече пари.
Не се знае какво ще стане. Тези статии са спекулативни анализи и често се случва неочакваното. Българина и сега си е само купувач. Продава нещо, купува друго. Това просто би убило пазара.

# 733
Цялата тази шумотевица за евентуални промени в закона и ДДС е просто ПР подготовка на аудиторията за рязък скок на цените. На кой му изнася и на кой не мисля знаем всички.

# 734
Аудиторията мисля, че привикна към резки скокове на цените последните 4г. Към какво има да привикват още? То остана ли хора, които да имат нужди да купуват, че да ги стряска това? Според мен масата народ е влязал в имоти и купувачите се изчерпват с всяка изминала година. И тогава какво?
До колкото разбрах, банките няма да финансират ддс т.е купувача трябва да извади 20% ддс + 7% данъци/такси + 20% самоучастие + пари за ремонт. На 300к евро имот, успех им желая на купувачите, пък и на ентусиастите продавачи. Схемата “ще продам едно и ще купя друго” хептен не я виждам да работи, при все че човек ще бъде сурвакан с много разходи. Който купил, купил, който продал, продал.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 10:29 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт