Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 727
  • 765
  •   1
Отговори
# 750
И сега чакат по три години, заради данъка, сега ще се чака пет.
Междувременно, ще видим какви опции биха предложили юристите и счетоводителите.
Аз не си представям някой да чака пет години, за да осъществи печалба. Това си е дълъг период вече, освен това, ако всички “чакат” петте години, какво ще стане когато излязат заедно на пазара?!?
Заради малцината "някои" накрая ще го отнесат всички (ако приемат текстовете) . Защото закупуването на актив  с изначална цел препродажба и реализиране на печалба си е точно търговска дейност и заслужава регистрация по ЗДДС, плащане на осигуровки и всички други "екстри".
Съвсем друго е, ако купуваш за жилищни нужди, но после се случва нещо и жилището става излишно. Примерно местиш се в по-голямо, в друг квартал, град, държава.
И нямаш финансов вариант да отложи продажбата.
Както писах и преди - безсилие то на държавата да се справи със злоупотребите и спекулациите води до такова абсурдно наказване на цялото население.

# 751
Винаги може да стане и по-зле. Като например да облагат наследството. Има го в други западни капиталистически държави. Популярно, непопулярно дупките трябва да се запълват. Иначе 5г не са много. Българите държат до гроб.

# 752
В Германия е така, това си е гавра отвсякде.
Човек се трепал, плащал данъци събирал, накрая децата му ще платят нови данъци.
Това са нео-робовладелски социалистически системи. Бич за работещите хора.

Колкото до закона, надявам се да не се приеме.

Направили са раздут бюджет и после са търсили по линия на най-малкото съпротивление откъде да събират нови приходи, без да има борба.

https://www.youtube.com/watch?v=EsSRJxFqdSg
Интервю с Любомир Дацов от Money.bg

По някое време се споменава и новия данък ДДС върху нови имоти, че е абсурден, също че бюджетът е направен отзад напред. Повдигнати са всички разходи с много и после избирателно са търсени нови приходи за тези разходи, "по линията най-малко съпротивление", които ще дадат най-малък отпор.

Човекът ми направи впечатление и в гугъл излязоха доста интересни интервюта с него.

# 753
Винаги така го правят бюджета у нас. Grinning

# 754
И сега чакат по три години, заради данъка, сега ще се чака пет.
Междувременно, ще видим какви опции биха предложили юристите и счетоводителите.
Аз не си представям някой да чака пет години, за да осъществи печалба. Това си е дълъг период вече, освен това, ако всички “чакат” петте години, какво ще стане когато излязат заедно на пазара?!?

Същото както и сега - дали ще влязат веднага или след пет години все еднакъв брой ще са. Но имотите може да чакат еднакво, ама не излизат еднакво на пазара Wink

# 755
Аз мисля, че е добре да видим какво точно ще приемат, все пак не всички предложения на МС се гласуват едно към едно.
-------------
Довечера ще пусна нова тема.

# 756
По някое време се споменава и новия данък ДДС върху нови имоти, че е абсурден, също че бюджетът е направен отзад напред. Повдигнати са всички разходи с много и после избирателно са търсени нови приходи за тези разходи, "по линията най-малко съпротивление", които ще дадат най-малък отпор.
То много държави така си правят сметката от какви нови данъци да съберат приходи, пък като ги въведат данъкоплатците вземат мерки и сметката на държавата излиза без кръчмар, ето един пример наскоро от Норвегия:

Преди 2-3 години бяха се засилили да облагат "свръх-печалбите" от петрол и газ, това беше когато се вдигна газът защото наложиха ембарго на руския. В Северно Море добиват доста газ и държавите около него вкл. Великобритания взеха да потриват ръце колко пари сега ще съберат.
И какво стана - събраха някой и друг милион от новия данък, но петролните фирми спряха да инвестират в нови добиви в този район, насочиха се към Гвиана, Суринам и къде ли не - а това са активи, които веднъж разработени имат полезен живот в десетилетия, така че ще ги видим сега колко данък ще събират в бъдеще.

# 757
То много държави така си правят сметката от какви нови данъци да съберат приходи, пък като ги въведат данъкоплатците вземат мерки и сметката на държавата излиза без кръчмар, ето един пример наскоро от Норвегия:

Преди 2-3 години бяха се засилили да облагат "свръх-печалбите" от петрол и газ, това беше когато се вдигна газът защото наложиха ембарго на руския. В Северно Море добиват доста газ и държавите около него вкл. Великобритания взеха да потриват ръце колко пари сега ще съберат.
И какво стана - събраха някой и друг милион от новия данък, но петролните фирми спряха да инвестират в нови добиви в този район, насочиха се към Гвиана, Суринам и къде ли не - а това са активи, които веднъж разработени имат полезен живот в десетилетия, така че ще ги видим сега колко данък ще събират в бъдеще.
Социалистическата сметка винаги излиза без кръчмар накрая.
Но това не пречи по време на процеса да се скапе икономика и живот на много народ.

# 758
  • София
За ноември 2023 нови жилищни кредити 592,2 млн.лв. /753,3 млн. лв. минус 161,1 млн. лв. рефинансиране/;
За октомври 2024 нови жилищни кредити 707,0 млн.лв. /881,9 млн. лв. минус 174,9 млн. лв. рефинансиране/
За ноември 2024 нови жилищни кредити 760,0 млн.лв. / 923,0 млн. лв. минус 163,0 млн. лв. рефинансиране/

Годишно увеличение – 28,34%
Месечно увеличение – 7,50% 

https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/2 … s_press_a1_bg.pdf

# 759
Социалистическата сметка винаги излиза без кръчмар накрая.
Но това не пречи по време на процеса да се скапе икономика и живот на много народ.
Е, човек трябва винаги да приема, че държавата ще работи против него, а не за него. И че винаги може да промени правилата, дори когато си мислиш, че си превъртял играта.
Аз затова обичам ликвидните и финансови активи, които можеш да вземеш със себе си и да идеш другаде, ако се наложи - а с недвижими имоти или петролни полета това не е толкова лесно, а често и невъзможно.

# 760
  • София
Сутринта по Нова казаха, че за трите тримесечия на 2024 са се вдигнали с близо 20% цените (за София мисля само) - това наистина ли е така?

# 761
1. Данък върху наследството и сега има в България. Само че праговете над които започва облагането са толкова високи, че са недостижими за 99% от населението.
2. Не знам дали помните видния бг емигрант Иван Зографски. Моташе се у нас с една млада "звезда" Роси Новева.
Когато Дядо Иван почина се оказа, че тихомълком приживе е прехвърлил активите си на децата и данък наследство от неговото имущество Германия не видя.
3. Лично бих приветствала  снижаване то на прага на този данък. Това ще стимулира родните пенсионери да си уреждат имотите въпроси приживе. Една от най-омразните ми житейски позиции е "да правят каквото искат след като умра". Да правят, обаче единственото, което се случва е децата ти да се намразят заради полусрутена вила и панелка 40 кв.м.

# 762
Как точно пенсионерите да си уреждат имотните въпроси преживе?
Имуществото си е тяхно, правят каквото си решат.

# 763
Може би се има предвид продажба и покриване на здравни и подобни разходи. Но моите впечатления са, че децата и внуците рядко са ок когато очакваното наследство намалява.

---------------

В последния ден на старата година да се пренесем в новата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1725762.new#new

# 764
  • София
Затова мисля да създам очаквано наследство от мен точно 0. Така никой няма да ме чака с нетърпение да умра...

Общи условия

Активация на акаунт