Instant Pot - тема 5 - мнения, рецепти и съвети

• 29 494
  • 734
  •   1
Отговори
# 120
Natka, откъде я изпускаше тази пара? Ако е от черния вентил, просто не е бил на затворено положение. Пробвай - завърти го наляво - надясно, той много леко се движи и трябва да му свикнеш коя му е затворената позиция.  Ако излиза някъде под капака - моше да не си сложила добре уплътнението. Какъв беше твоя модел?
Във всеки случай, ако излиза пара не е страшно - тогава няма как да гръмне една тенджера под налягане, те гърмят като няма откъде да се освободи налягането (не прозвучах много успокоително, ама верно няма страшно Joy)

# 121
Затворено положение си беше, той даже още като завъртя капака да го затворя си го слага сам в такова но проверих и аз. Точно от голямото черно каквото ще да се казва там нещо излизаше, доколкото видях. Преди това от поплавъчния клапан, което те си го и пишат че е нормално.
Щракна, изписка и след секунда почна да съска това пък... А и ако не е бил затворен, няма ли и отначало да излиза и от там пара? Инстант Пот Дуо Изи е моят. Не се ръчка самият клапан където е за да се освободи налягането, а се мести едно друго отстрани.

# 122
Аз точно за голямото черно нещо ти казвам, че не е било правилно поставено. Махни го и го сложи отново, като хубаво го натиснеш. С копчето за изпускане на налягането пробвай да го вдигнеш и свалиш, трябва стабилно да се движи нагоре-надолу.
След като се вдигне налягането /т.е. поплавъка да се дигне на горна позиция/, от черното нещо не трябва вече да излиза пара. Преди това може да излиза леко - и от вентила, и от поплавъка.

# 123
Ще пробвам пак, но движеше се, пробвах преди да сложа капака. И с ръка пробвах да го мръдна, ама ще го намествам пак преди следващия опит. Аз затова питах аз какво не съм направила както трябва, че съм както казваше баба ми - и през плет не съм виждала Grinning
Но поне правилно съм разбрала че наистина не трябва да излиза пара след като вдигне налягането, благодаря. Дано на втория опит да го направя като хората. Не знам дали ми вярваш но още не го доближавам туй чудо, над един час мина Grinning Над денонощие отлагах първия опит, смятай...

# 124
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Току що сложих да се прави на високо налягане първия ми в такъв уред крем карамел. Пуснах го на 7 минути да видим. После мисля да не използвам запичащия капак, че ми е много трудоемко да разбутвам шкафове, а да го запека във фурната.

Natka, ще му свикнеш. Ти денонощие, аз месеци не смеех дори от кашона да го извадя. Но сега вече не мога без него, страхотен уред е.

# 125
Ами не, нещо явно не намествам както трябва. Това черното дето е като капачка отгоре и дето от него излиза парата когато изпускаш ръчно. Махах го, слагах го, побутвах го преди пробата - мърда си свободно нагоре и надолу, настрани също може да мърда леко. В момента в който вдигна налягането и тръгна пара от него да излиза. А гледах още клипчета, навред казват че като се вдигне налягането не трябва да излиза пара отникъде.

# 126
Ами не знам, освен да направиш клип или снимки. Сигурна ли си, че се е вдигнало налягането и че поплавъка /металното нещо/ е наистина в най-горната си позиция?

# 127
Да, поплавъкът се вдига, уредът избипква и се включва таймерът вече. Не знам какво значи "най-горна" позиция, мислех си че е просто или вдигнато, или паднало това нещо. Чак тогава започва да излиза пара от това голямото, той и звукът е малко по-различен отколкото от малкото метално докато загряваше.
Ама и аз шубе, да бях я оставила да видя ще спре ли това или все така ще е... Не съм убедена че имам нерви да потретя опита тая вечер, наистина ме напряга страшно много, колкото и глупаво да звучи. На третия евентуално ще го оставя по-дълго, дори и пак така да стане, че и двата първи опита се ядосах и дръпнах щепсела още след секунди. Без изобщо да се доближавам до тая пущина Grinning
Май утре ще е, вместо да се навивам сега още.

# 128
natka, пробвай утре отново.
Точно от това черното (копче, тапа) излиза парата. Когато я изпускаш принудително, пак от там излиза парата.
Това черното стои свободно (не се затяга).
Мисля, че всичко правиш правилно, просто те дострашава когато започне да излиза парата.
Аз ползвах много години тенджера под налягане, първо една, после втора, сега съм с инстант пот дуо крисп плюс еърфлайер и пак ми е малко притеснително, та те разбирам.

# 129
Права си че се шашкам, ама нали ти казвам че гледах разни клипчета точно за тоя тест как се прави, все казват че като вдигне налягането не излиза нищо, а само отначало докато не се е вдигнало това малкото металното поплавъче.
Утре ще е следващата проба със евентуално, сега вече достатъчно ме е яд и на тъпата тенджера, и на себе си.

# 130
Natka, мисля, че и при мен е точно така, както описваш. Докато вдига налягането, накрая (точно преди да е готово) и при мен съска и даже малко пръска. Може би за около минута, макс две. После щраква, поплавъкът се вдига и започва да отброява обратно на дисплея.ще го проследя следващия път, че и аз се замислих за последователността.

И аз му се шашнах в началото, но си готвя в него вече повече от месец и му свикнах вече. Пробвай го утре пак и го изчакай да започне да отброява. Би трябвало да спре да съска изведнъж.

# 131
natka, ето част от упътването в моята книжка. Мисля, че това, което описваш е нормално и не се иска никакво действие от теб.

Ето и още, за да се успокоиш, че няма да се случи нищо лошо, изчакай 3 минути и ако продължава да излиза пара, тогава изключи.

# 132
Natka, мисля, че и при мен е точно така, както описваш. Докато вдига налягането, накрая (точно преди да е готово) и при мен съска и даже малко пръска. Може би за около минута, макс две. После щраква, поплавъкът се вдига и започва да отброява обратно на дисплея.ще го проследя следващия път, че и аз се замислих за последователността.

И аз му се шашнах в началото, но си готвя в него вече повече от месец и му свикнах вече. Пробвай го утре пак и го изчакай да започне да отброява. Би трябвало да спре да съска изведнъж.
Мне, не беше така като пробвах. Това съскане и де да знам пръскало ли е преди загряването си го знаех че е нормално. Като спре то и почне да отброява, започва да излиза пара от другия вентил, през който се изпуска като освобождаваш налягането.

Фортуна, благодаря ти за успокоението. Остава да е това с регулирането, със сигурност не е отворено на изпускане и със сигурност не е малко течността, сложих и повече от минималното което изисква тенджерата и което бяха писали. Уж четох и аз книжката, ама нали и още на сто места гледах и навсякъде казваха нищо да няма... Утре по някое време като се спра на едно място, ще си плюя в пазвата и ще пробвам пак Grinning

# 133
Ахааа, разбрах те сега. Не съм му обърнала внимание на моя.
Значи ако е по-кратко от 3мин, както Фортуна е писала, всичко е ок. Дано да е това, т.е. само си се регулира и затова да изпуска.

# 134
Дано, аз с моя страх недей да мислиш че го чаках 3 минути, само като видях че излиза от там и с едни сръбски псувни на уста дръпнах щепсела Joy

Общи условия

Активация на акаунт