Instant Pot - тема 5 - мнения, рецепти и съвети

• 29 479
  • 734
  •   1
Отговори
# 105
Да, мирише уплътнението, особено след леща, зеле, мусака, и миризмата си остава, но не се предава след това на други ястия, например мляко с ориз не мирише на зеле.

# 106
Аз имам две уплътнения и сменям според това какво ще готвя.

# 107
  • 1st floor
В началото много се дразнех на тази миризма. После спря да ми пука и вече не й обръщам внимание. Grinning

# 108
На Ултимейт капакът не мирише. И се мие изключително лесно, пък и не се цапа много, особено като има малко вода.
Аз "открих" функцията Slow cook и не мога да се спра Joy . Всяка вечер варя всякакви меса, кокаляци, рагу...каквото видя. Ами стават пер-фект-ни! И никаква миризма, ни пара!

# 109
  • до най-прекрасния мъж
И аз проветрявам с капака нагоре. Миришат си някои ястия, няма как.
По отношение на фурната - уверих се, че с хубава фурна, подчертавам хубава, някои неща са по-успешни от фрайер. Докато ползвах допотопния си 14-годишен Евролукс, харесвах всичко на фрайер.
Но сега съм поделила задачите между трите уреда вкъщи - фрайер, кукър със запичащ капак и фурна. За големи количества храна - голяма баница, питка, кексчета повече бройки, картофени и кюфтета от тиквички, си предпочитам фурната. А и разни месни деликатеси правя на фурна - печена шунка, колбаси. Просто стават наведнъж или във фрайер не стават. Но за три принцеси сутрин няма да пусна фурна. Нито за 8-10 кюфтета, пържени картофи, 5-6 мъфина за детето, 2-3 банички за закуска.
Slow cook е любима функция, ако знаеш какъв сос за спагети става за 4-5 часа бавно готвене...

# 110

Slow cook е любима функция, ако знаеш какъв сос за спагети става за 4-5 часа бавно готвене...
Я кажи подробности, че имам една кайма, дето се чудя какво да я направя, мислех с праз лук и после да запека.
Ама наистина сос ще се получи идеално някой следващ път. Как да не стане много воден, колко доматен сос слагаш? Щото той реално няма как да изври...

# 111
  • до най-прекрасния мъж
Както си правя класически сос за спагети. Само че след като запържа чесъна, каймата и моркова, наливам една кутия пасирани домати, подправки по желание и нагласявам на бавно готвене. Ако е много гъст доматения сос, доливам 100-тина мл вода. Аз ползвам готови домати от магазина, домашни нямам. За домашни, може да се остави да доизври накрая излишната течност на Соте. Наистина става различен сос. Месото си пуска аромата и става много по-вкусен. Ако имаш време и ти се чака...

# 112
О, нищо не ми пречи, аз си го пускам да готви, докато спя. Просто идеално ми е.

# 113
Един леко тъп въпрос за ultimate lid, на който не успях да намеря отговор в упътването:
На подложката за готвене под налягане на поплавъка има една силиконова капачка/тапичка. Тя маха ли се, докато се готви?

# 114
  • 1st floor
Аз още не мога да се пречупя да си легна и да пусна мултикукъра. Все ме е страх да не стане нещо - загоряло ядене, пожар. И през деня ни няма…и вече година мина, откакто ми се ще да пробвам това бавно готвене.

# 115
Един леко тъп въпрос за ultimate lid, на който не успях да намеря отговор в упътването:
На подложката за готвене под налягане на поплавъка има една силиконова капачка/тапичка. Тя маха ли се, докато се готви?
Не се маха при готвене. Точно тя придържа поплавъка и отчита кога е вдигнато налягането и кога е паднало.
Маха се, когато искаш да го измиеш и после пак се поставя.

# 116
Аз половин година готвих без това гумено калпаче, без изобщо да знам, че съществува Astonished. Чудех се защо вдига налягане по 1 час. Ама все пак вдигаше, горкия! После случайно прочетох за това нещо и поръчах, защото моето или го нямаше, или съм го изхвърлила по невнимание. Е, вече налягането си се вдига за много кратко време.

# 117
Благодаря за отговора!

# 118
Да, мирише уплътнението, особено след леща, зеле, мусака, и миризмата си остава, но не се предава след това на други ястия, например мляко с ориз не мирише на зеле.
Супер, щом не се пренася миризмата значи не е важно. Аз също смятам с обърнат капак да съхранявам, не ме кефи плътно затворено да стои по много време. Имам лека параноя по повод недобре изсъхнали неща и ми е навик да не допускам такова нещо (алергична съм към плесени).

А този поплавък ако не е силиконовата тапа няма никакъв поплавък да е, а просто тясна тръбичка... Бивало да сложат цветен силикон, това прозрачното наистина изглежда доста лесно да се изгуби.

Да допълня, че аз си казах че ще имам тъпи въпроси...
Дойде му редът да го пробвам с вода само. До тук добре. Нагласих го на готвене под налягане, 5 минути сложих, включих. Отначало си пише там само On докато загрява. До тук пак добре. В момента в който вдигна налягането и се вдигна поплавъка, тръгна да изпуска пара. Паникьосах се и дръпнах щепсела без даже да отивам до него... цял живот ме е страх от тенджери под налягане, не се сетих дори да погледна какво пишеше на дисплея.
Какво евентуално може аз да не съм направила както трябва?
Ще го изчакам да изстине и ще пробвам пак по-късно, разбира се. Но не ми изглежда наред, гледах уж и клипчета, вдигне ли се поплавъкът и да спре да излиза нещо от него, не се очаква да излиза от другия вентил или както там му се казва, нали?

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 17:22 от natka

# 119
Когато се вдигне налягането свисти, изпуска пара дори и малко капки може да има. След това се чува едно щрак и всичко спира и настава тишина.

Общи условия

Активация на акаунт