Instant Pot - тема 5 - мнения, рецепти и съвети

  • 28 781
  • 734
  •   1
Отговори
# 90
  • Сливен
  • Мнения: 4 764
Вчера сготвих телешкото за което питах ,стана много добре.Толкова крехко телешко не бях яла.

# 91
  • Мнения: 3 011
Натке, вземи си едно рагу и си направи хубав костен бульон. Може и чисто месце да сложиш.

# 92
  • Мнения: 24 852
Ще го мисля, това което имам в момента налично е планирано как ще бъде изядено, хладилникът ми е малък и при пазаруване за един избягвам да се отклонявам от плана, не работи добре за мен.
А за после - вероятно нещо с мръвка ще метна, в това не се съмнявай Grinning

# 93
  • Мнения: 7 973
Моите родители преди доста време ме помолиха да им купя Инстант Пот, те не се справят с онлайн пазаруването и за големи покупки им помагам. Съсед толкова  им похвалил уреда, че се решили веднага. От ЧП им взех Про Крисп модела. Седя няколко месеца в кашона, докато не се прибера и не го опитаме заедно, сами не смееха. Първата рецепта, която опитахме беше тази https://www.youtube.com/watch?v=ytlujvAWArg  , много вкусно се получи. Толкова много им хареса, че пота вече не се прибира, готвят предимно на него. Аз също си купих преди няколко месеца същия модел и доста го ползвам. До преди него не готвех под налягане, но с него ми е много лесно.

# 94
  • Мнения: 720
И мен от Инстант Пот ме изненадаха - в петък поръчах, днес пристигна. Сдобих се с Про Крисп. За първи път ще имам такава джаджа и за първи път смятам да се престраша да готвя под налягане.
Днес разопаковах, но ще проучвам и тествам събота/неделя.
Вече планирах първите опити Grinning
1. Воден тест
2. Тиква
3. Глава целина, нарязана като картофи за пържене и приготвена във фрайъра.
4. Готвено прясно зеле /ММ ми мрънкоти като готвя зеле и като готвя риба, че миришело на зеле и на риба... А толкова обичам готвено прясно зеле. Надявам се вече да мога спокойно да го готвя/
5. Боб под налягане
6. Свински крачета
7. Телешка опашка
8. Телешко варено...

Моята работа малко стана - "сложих тигана още преди да съм хванала рибата " Joy Но се размечтах...

# 95
  • Мнения: 24 852
Че като готвиш зеле, той на какво иска да мирише?? Сипи му една ракия пред него и ще му мирише на ракия вместо това Joy
То в херметик няма да излиза много по време на готвенето, а и бързо става. Но като отвориш тенджерата, тая миризма си е там, тя не е изчезнала. И аз се изкушавам за прясно зеле че много обичам, да видим коя от двете ни ще се похвали първа и ще каже как е било откъм миризма Grinning

# 96
  • Мнения: 3 011
Зелето става перфектно, накрая запеченко.

# 97
  • Мнения: 24 852
Всъщност да, може да го прехвърля в тавичка и да запека, при мен е отделно еърфраерът но пък е тип фурничка. Обикновено не бих се занимавала за едната гарнитура, но пък като цялото упражнение е бързо... може и да ми дойде муза.

# 98
  • Мнения: 1 273
Записвам се при вас, момичета. След няколко дни чудене реших да поръчам duo crisp+air fryer. Чудех се за pro варианта, но признак страх ме е ще се справя ли с готвенето в него и накрая да не остане поредния уред, който съм купила. Не съм виден кулинар, но с две малки деца вече ми става много трудно отделянето на време за готвене, та това е основната причина поради, която реших да го купя. Много съм боса по темата, ще прочета подробно книжката като дойде, но разглеждайки рецепти попадам на термина "деглазирам" след готвене на една част от продуктите, преди пускането на следващата. Та с риск да стана за смях какво значи това и как се прави 😅

# 99
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Наливаш малко течност, с каквато ще продължиш готвенето, изчакваш 2-3 мин да се накисне дъното и с подходящ прибор (аз ползвам дървена бъркалка) хубаво остъргваш всички залепнали по дъното частици храна. Това се прави с цел да не се образува огнище на загаряне на храната, когато продължиш готвенето под налягане. Иначе, ще ти изпише, че храната загаря и няма да вдигне налягане. И наистина ще е загоряла.

# 100
  • Мнения: 3 989
Еделвайс, деглазиране означава да се почисти дъното от всякакви налепи или загоряло. При някои ястия рецептата изисква преди да се сложи капака за налягане, първо да се сотират някои продукти - примерно запържваш лук, месо и т.н. След това обикновено се добавя вода и се слага капака да се готви ястието под налягане. Та при това първоначално запържване е много важно да не остане нищо полепнало по дъното, защото датчиците на уреда го отчитат като загоряло и го изключват, въпреки че вътре си има достатъчно течност. Затова като се сложи основната течност /вода, бульон/, с шпатула се почиства дъното да се разтворят налепите.

# 101
  • Мнения: 24 852
Скрит текст:
Записвам се при вас, момичета. След няколко дни чудене реших да поръчам duo crisp+air fryer. Чудех се за pro варианта, но признак страх ме е ще се справя ли с готвенето в него и накрая да не остане поредния уред, който съм купила. Не съм виден кулинар, но с две малки деца вече ми става много трудно отделянето на време за готвене, та това е основната причина поради, която реших да го купя.
Много съм боса по темата, ще прочета подробно книжката като дойде, но разглеждайки рецепти попадам на термина "деглазирам" след готвене на една част от продуктите, преди пускането на следващата. Та с риск да стана за смях какво значи това и как се прави 😅
Цялата работа е хем да не остане полепнало по дъното от запечатване или запържване на продукти и да стържеш после, хем и тия частички да отидат в сосчето че то половината му вкус е от там Grinning Сигурна съм че си го правила много пъти, просто не си го наричала така.

# 102
  • Мнения: 6 155
Момичета, точно първата ми "манджа" в Про-то беше прясно зеле със свинско и оттогава не мога да отмириша капака 😃
Има - няма 2 месеца вече.

# 103
  • Мнения: 1 641
Най-добре е капака да се държи с дъното нагоре. Така ще се проветрява. Хубаво го разглоби и измий всички части заедно с уплътнението. Остави го да се отцеди и го обърни с дъното нагоре върху тенджерата.
Това, което разбрах като основа за готвенето с инстант пот е, че повечето ястия са първо запържваш/задушаваш,  изваждаш нещата, деглазираш, добавяш малко - да покрие дъното вода/бульон, пускаш под налягане. После вече другия капак ако има нужда от запичане. Преди това можеш да излееш водата, зависи от ястието. Пържолите стават много крехки. Но честно да си призная да ги 'бухна' във фурната под фолио в тава с хартия за печене за мен лично е по-лесно. И така ползвам си и тенджерата и еър фрайъра, но и печката. Grinning

# 104
  • Мнения: 24 852
А, много ясно че всеки уред си е силен в нещо.
За миризмите - понеже рових, четох, видеа гледах... На няколко места срещнах че уплътнението на капака поема миризми. Мен сладко не ме вълнува ама за който прави и десерти сигурно не е забавно да похлупи с капак дето намирисва на зеле или нещо друго такова. Тепърва ще установя дали е така, може да ви подкарам утре със странни въпроси, ако и само водния тест да му планирам.

Общи условия

Активация на акаунт