Instant Pot - тема 5 - мнения, рецепти и съвети

• 28 747
  • 734
  •   1
Отговори
# 720
За това се изчакват поне десетина минути да се освободи естествено. Не казвам, че сте прецакала нещо просто да имате едно на ум. Има доста снимки по групите на големи поразии.

# 721
Да, аз благодаря, че обърнахте внимание...

# 722
Повреждане не, но е хубаво да имаш предвид да свалиш каквото можеш и да ги измиеш хубаво, защото отива нишесте и там, предполагам че в някакъв момент ще залепне тоя вентил. Ако пък е нещо което има мазнинка, примерно някакъв бульон, от него ще трябва миене пак, че и от мазнината ще ти цвъка понякога.
А за цяла тенджера с нещо сготвено под налягане, за 10 минути изобщо не спада само налягането ако го оставя и го чакам. И за 20 не спада... Някой път съм зарязвала нещо за половин час, като го изпусна аз пак си фъскат пръски през вентила, а като вдигна капака бълбука течността вътре ако е нещо течно.

# 723
Някой път трябва да се чете и с разбиране 😉
Налягането не се освобождава напълно за 10 минути, но в повечето пъти е достатъчно за да може след това да се освободи ръчно.

# 724
  • Бургас
Ако някой се интересува -връзка със сервиза на инстант пот има, дори и в неделя.

Ето, какво ми отговориха току що, на въпроса, който постнах по -горе.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 20:22 от юрист

# 725
Пак цвъка през клапана видимо, а за "моженето" - то и преди това си може, кой ще ме спре ако съм наумила да изпускам и веднага след сигнала? Зависи какво и колко има в тенджерата, за мен 10 минути са много малко когато изобщо е проблем това.

# 726
И защо някой трябва да те спира?

# 727
След всяко ползване ли сваляте уплътнението от капака и го измивате? При моя модел слагането на уплътнението ми се видя доста трудно и започнах да го мия без да го свалям от капака.

# 728
Аз го свалям е мия всеки път, даже го и оставям извадено за някое време - всичкото им е много хубаво, но този силикон страшно поема миризма от храната и ме дразни.
При мен е съвсем просто и лесно тъй че не го мисля, не знам как е при тези с комбинираните капаци.

# 729
Моя не е с комбиниран капак, само мултикукър е инстант пот про, 5.7 литра,  защото ползвам еър фраер фурничка, която е по-голяма.
Ще го вадя вече да го мия отделно от капака, дано му свикна.
-

# 730
Всички варива правя като им задавам по-малко време и никога не отварям капака, преди налягането да спадне естествено. Те си се досготвят през това време. Винаги се чудя колко много минути слагат всички, при мен почти не задавам над 17 минути. Само за старо месо задавам повече. Супите може и за 5-6 минути да са готови.
Интересното е, че ако се пусне на повече минути гювеч например, картофите не са разварени, а са си точно каквито трябва.
Паста пускам на 0 минути на високо налягане и също не отварям, докато не изпусне налягането само. Не ми се е разварявала, идеална си е. Пускам я заедно с доматения сос и всички съставки.
С неизпускането ръчно на парата досега не съм си видяла капака изцапан нито с капка храна. Само малко вода има по него, по уплътнението също няма нищо.
Така свикнах и се радвам, че хем пестя енергия, хем не си отварям работа да дебна и отварям предварително.
Уплътнявам спечеленото време с четене на книга или на форума. Simple Smile

# 731
Варива, паста и картофи много-много не готвя че не ми се вписват в храненето, но наистина зеленчуците не се разкашкват така под налягане. Аз както и предимно мръвки готвя, не го мисля много-много заради това. Улеснение си е. И аз повечето пъти оставям само да спадне, ако не бързам, но си става бавно когато е повече течност.
А капакът дори и да не е изпръскан, така или иначе пак си е за миене. Уплътнението просто поема миризма, то иначе ако само го погледна отдалеч изглежда чистичко такова, а не че е изпръскано чак там с храната.
Не затварям мултикукъра когато просто го съхранявам - капакът или е обърнат отгоре му, или изобщо не е там а съм сложила другия капак с който затварям за в хладилника. Мирише си на манджа тоя силикон и това е, много ме дразни. От елементарни неща като дафинов лист, бахар и подобни, аз дори не запържвам както типичните яхнии и прочие. По едно време бях решила че аз си въобразявам, но като гледам из разни групи - доста други също се оплакват.

# 732
Моят дойде с два силикона - за манджи и за други неща…

За утре съм взела зелен фасул. Няма почивка тая машинка Simple Smile

# 733
Не мисля че се отразява на това което готвиш по-нататък, просто мен ме дразни а не че на нещо друго пречи. Иначе и аз имам 2 уплътнения, не е в това въпросът, те и продават отделно че не май не всички модели идват с второ в кутията.

# 734

Общи условия

Активация на акаунт