Instant Pot - тема 5 - мнения, рецепти и съвети

• 29 446
  • 734
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Комбинираните уреди винаги са компромис. Пералните със сушилня загряват гумите при сушенето и затова е и миризмата. Така е и с инстантпота. Хубаво е да има запичащ капак, но е по-хубаво и да има отделен еърфрайер. Пробвала съм и двата вида и еъра си е безценен. Двата уреда са достатъчни и могат напълно да заместват печка и фурна. Стига да са съобразени с броя ползватели.
Точно така.
Аз махнах печката и карам само на уреди - един Инстант Пот, 2 еърфрайера, 1 контактен грил, и най-новото - готвещ блендер (абсолютна глупост, но да има). Заемат си място, не е за малка кухня този подход. Но не мога да махна малката фурничка, защото пека хляб в нея. Имам и 1 индукционен котлон и 3 тенджери и 1 тиган за него - поне пестя от тенджери Smile
Имам 4 блендера, но всеки си е за различни неща, не са взаимозаменяеми. Знам, че са глезотии, особено като се има предвид, че съм пишман готвач.

# 706
Ето една изпълнена рецепта от нас Simple Smile
От книжката е, пиле с портокалов сок или нещо подобно.
После ще сложа в скрит текст снимката, че от телефона ми е трудно.

# 707
Мили хора, някой има ли тази книжка? Ако е удобно да ми снима съдържанието, за да се ориентирам дали да си я поръчам. Благодаря предварително!

https://instantpot.bg/produkt/50-retsepti-kombiniran-multikukar/

# 708
Аз ползвах код за моята книжка, но тя не е за този кукър. Малка е, но е добра като за начало докато човек свикне с водата и времената.
Кодът е на една мацка и е или за безплатна доставка или за книжка - modernm, може да се възползваш от кода к да си я вземвш като бонус Simple Smile

Аз да питам, направихме си макарони за закуска, сварихме ги на програмата за паста, обаче като освобождавах налягането излизаше малко пяна, не бях препълнил, пакет паста, вода колкото да я покрие. Така ли става или има някаква тънкост, която не знаем.

Трети ден го имаме, вече 3 пъти е пускан, а довечера пак щв готвя и планирам една крем-супа да направя.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 11:03 от blackcat6

# 709
  • На брега на реката
Когато се правят варива или продукти образуваши пяна, е хубаво да се изчака 10-15 минути и парата да се изпуска на пулсации, иначепизлиза и пяна и пръска.

А как се получи пастата, никога не съм правила?

# 710
На програмата за паста, програмата е 1 минута под налягане, после като писна изчаках още една минута, имах намерение и повече, но то мина в режим на подгряване, аз понеже никога не съм варила паста под налягане не знаех дали няма да стане на каша и реших да изпусна налягането, беше сварена. Мисля, че ако се чака ще стане преварена. Аз като видях, че излиза пяна и пръска вода започнах леко да освобождавам налягането, но като цяло ми отне повече време и затова си мислех дали правя всичко правилно.

# 711
Някои неща си се пенят, не знам какво е решението че откактто ограничих въглехидратите си спестих някои дертове Grinning
То хубаво да изчакаш 10-15 минути ама тая паста вътре на какво ще стане за това време? То си продължава да се готви. Аз не бих я варила така, тя нали за няколко минути се сварява и без тенджера под налягане...

# 712
Паста съм правила 1 минута на ниско налягане след 5-10 минути освобождавам с пулсации. Почне ли да излиза пяна не е ок, задръства се дюзата.

# 713
  • На брега на реката
На моя, няма програма за паста. Чела съм, че се слага на 0 минути, но не помня на ниско или високо налягане.

# 714
На ниско, защото с него времето за готвене е по-малко и не се преварява.

# 715
  • Бургас
Забелязах нещо при включване на мултикукъра (INSTANT POT DUO CRISP + AIR FRYER)  под налягане — когато започне да излиза пара от вентила (преди клапанът да се вдигне и да се затвори автоматично), ако леко натисна капака отгоре, клапанът се затваря почти веднага и уредът започва да готви. В противен случай трябва да почакам още малко, докато се затвори сам. На какво може да се дължи това?

# 716
Странно... По принцип ако не е херметически затворен уреда няма да образува налягане, натискането на капака не би трябвало да има значение.

# 717
  • до най-прекрасния мъж
Паста варя на 3-4 Мин ниско налягане, зависи от пастата. Освобождавам естествено за 5 Мин (моят кукър писука след точно толкова) и после пускам останалото налягане. Ако веднага изпусна налягането, излиза пяна. Същото е при готвене на варива и супа топчета заради брашното, в което овалвам топчетата.

# 718
Всичко с нишесте е така, доколкото гледах обяснения. Варива, тесто, брашно...
Аз топчетата от години не ги овалвам в брашно и не са ми проблем, но за който слага може да е. Аз свикнах да слагам белтък в каймата за да не се разпадат, жълтъкът си отива в застройката после така че нищо не ми коства да го отделя.

# 719
Не вярвам да съм повредила дюзата от един път, но ще внимавам.
То и ориз и боб да се вари пак ще пеняса.

Общи условия

Активация на акаунт