Сто и четвърта плетаческа тема

• 18 753
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте! Приемате ли новички във вашия чудесен клуб?

По принцип плета всичко, но най-вече аксесоари за себе си (шапки, шалове) и детско.
Напоследък се запалих по плетене на чорапки (все още се уча, но оплетох бебешки).

С огорчение установих, че в България просто няма (или почти няма) качествена чорапена прежда.

Дали има любителки на чорапки да споделят от кои чужди сайтове поръчват хубави марки (като Opal, Regia, Lana Grossa и т.н.)

# 571
Здравейте, аз съм абсолютен новак в плетенето. Търся схеми и модели с по-подробни описания като за абсолютно начинаещи плетачки. Ще се радвам на помощ от вас. Благодаря!

# 572
Здравейте, аз съм абсолютен новак в плетенето. Търся схеми и модели с по-подробни описания като за абсолютно начинаещи плетачки. Ще се радвам на помощ от вас. Благодаря!

Като за абсолютен новак бих ти препоръчала да плетеш по видео, а не по схеми. И да започнеш с детски неща или простички като шалове.

# 573
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Най-сладкият момент - когато резнеш конеца след последната бримка.

# 574
Браво! Супер е станало 💯 С какви размери е и колко време ти отне? 😵‍💫

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 15:15 от •mimoza•

# 575
  • Бургас
Аз започнах по видеа, но преди това бях гледала едни стари книги и горе-долу знаех бримките, и като малка съм виждала как се плете на1 кука, на две можех по-прости неща . Започнах с трикотажни прежди и макраме  първо кръгове, после панери и постепенно свикнах.

Схеми има като напишеш кръг, квадрат, цвете - ще ти излязат много.

За две куки е малко по-трудно според мен, защото зависи как си се научил да плетеш, но не е невъзможно.

Пред завършване на куклата съм, скоро ще ви я покажа.

# 576
  • Свети Влас
Момичета тези дни и на мен ми се плете, но не мога да намеря куките на баба и явно ще купувам нови. Харесах си обаче ето такива модели за плетене
https://eur.shein.com/The-Granny-Square-Card-Deck-Crochet-Patter … eys9&imgRatio=1-1
и този несесер с неща за плетене
https://eur.shein.com/1set-Beginner-Crochet-Yarn-And-Tools-Kit-I … xdcv&imgRatio=1-1
Прежда имам много от баба и ми е яд да стои неизползвана.
От къде мога да си купя качествени куки ? Благодаря

# 577
  • Бургас
Ако имаш възможност вземи си на Тюлип една кука, най-добри са и няма да съжаляваш ако ще плетеш. Другите, които също ми харесват са едни цветни метални, всеки цвят е различен номер. Всички други, които съм взела не ги ползвам. Даже скоро взех една от шейн да тествам , имитация на тюлип, но не е хубава, закача.

# 578
  • Свети Влас
Благодаря !

# 579
Когато реших да възобвовя хобито си, смених и всички инструменти. Също купих над 10 игли на Тюлип и съм много доволна! Любима обаче ми е Tulip Etimo Red /имам #2/ и съм я кръстила Осата 😃 Шишовете замених с обръчи на ADI.
Откакто се помня вкъщи се мотаеха плетки. Баба ми по бащина линия плетеше на една кука, а майка ми на две игли , но вече отдавна не плете. Баба ми почина когато бях едва 3-ти клас и нямам спомен дали ме е учила, но още и пазя иглата - с нея започнах да се уча да плета терлици. След това години наред си купувах списания и започнах и на две игли. Имаше период в който съм взимала поръчки, но не обичам да се ангажирам, да работя серийни модели и да бъда притисната от време. В работата имаме "мъртви" периоди и реших да си нося плетка и затова предпочитам куката за там, а двете игли за вкъщи.
Много искам да си купя книга със схеми на една кука /от онези старите/ и ако още се намират ще се радвам да ми препоръчате или насочите къде мога да открия такава.

# 580
  • Свети Влас
Баба, Бог да я прости плетеше много терлици, още ги пазя, макар че трябва да се кърпят. Мама е плела блузи, дори беше хвърлила една, която като малка я прегръщах докато спях. Мали, какъв рев изревах за нея, мразя да се хвърлят нещата ми. Тога дори и се разсърдих.

# 581
Когато реших да възобвовя хобито си, смених и всички инструменти. Също купих над 10 игли на Тюлип и съм много доволна! Любима обаче ми е Tulip Etimo Red /имам #2/ и съм я кръстила Осата 😃 Шишовете замених с обръчи на ADI.
Откакто се помня вкъщи се мотаеха плетки. Баба ми по бащина линия плетеше на една кука, а майка ми на две игли , но вече отдавна не плете. Баба ми почина когато бях едва 3-ти клас и нямам спомен дали ме е учила, но още и пазя иглата - с нея започнах да се уча да плета терлици. След това години наред си купувах списания и започнах и на две игли. Имаше период в който съм взимала поръчки, но не обичам да се ангажирам, да работя серийни модели и да бъда притисната от време. В работата имаме "мъртви" периоди и реших да си нося плетка и затова предпочитам куката за там, а двете игли за вкъщи.
Много искам да си купя книга със схеми на една кука /от онези старите/ и ако още се намират ще се радвам да ми препоръчате или насочите къде мога да открия такава.

Аз отдавна захвърлих всички стари обръчи, включително и Ади. Минах на сменяеми игли с въртяща корда и любимци са ми Зинг. Чиагу не съм пробвала но цената ми се вижда прекалено завишена.

За съжаление сменяеми под 3 мм. няма и за чорапите купувам фиксирани обръчи Зинг (предпочитам обръч пред чорапени игли). Все по-сложно става намирането им- току-що поръчах 2х 2,75 мм. (и на сайта остана само 1 бр.)
От куките нямам любимци- имам голяма кутия,  в която са събрани от кол и въже...

Не знам защо ти е книга като в интернет има схеми всякакви за всеки вкус.

# 582
Браво! Супер е станало 💯 С какви размери е и колко време ти отне? 😵‍💫

Потърсих в архивите Joy
Първата снимка е от 7 януари

Следващата фотосесия е на 22 януари

Между двете съм довършила маргаритките и съм сглобила маргаритеното одеало.

И съм започнала морското

Размерите са около 2,10 на 1,60. Меря с рулетка и в сгънат вид. Не са с лабораторна точност.
Тежи 2,400кг.

# 583
  • Бургас
Добри, ти си машина.

Моята книга мъжа ми я загуби при преместванията. Беше тази:
Скрит текст:

# 584
Потърсете олх, базар.бг и другите подобни. Намират се книги и списания  за плетиво
 Последната ми находка беше за стотинки. За бродерия.
За съжаление е у дома в София, а аз съм далеч...

Общи условия

Активация на акаунт