Сто и четвърта плетаческа тема

• 18 749
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
  • Свети Влас
Немирих едно съкровище

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 17:20 от Габриела Радева

# 631
Уникално, Mößbauer-Effekt! Не мога да спра да го гледам това наистина съвършенство.

# 632
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Heart Мос, знаех си, че си извънземна..невероятна е мандалата..
Joy добавям още нещо към желанията.

"Дом, семейство, бит" беш настолна книга
у дома, но беше друго издание, не помня снимка на блокове. Имаше и една "да се научим да кроим и шием".
Не че се научих от книгите. Аз съм джаста-праста, хващам ножицата и каквото стане.

# 633
  • Свети Влас
Аз от клипчета съм подхващала и в последствие зарязвала, хахаха.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 21:07 от Габриела Радева

# 634
Това е вносителят в България на преждите на  Schachenmayr, вкл. и прежда Регия ( https://schachenmayr.com/Produkte/Garne/Alle-Garne/ ), ROWAN ( https://knitrowan.com/en/yarns/all-yarns ) и други  - МЕЦ Крафтс България. По-рано от тях можеше да се купи пакет с няколко гранчета, сега не зная как е. Можеш да ги питаш. Изпращали са ми техни каталози.
http://mezbg.com/
Като отворя магазин за прежди задължително ще ги питам защо в България няма нито една чорапена.Laughing

Момичета, нали не мислите, че не съм виждала креатива и какво има там?Laughing Там има малки жалки остатъци от бебешката Регия и то само момичешки разцветки, та и на внука си нищо не мога да изплета.  Има малки жалки остатъци от Опал уни, купих и трите останали цвята. Ок, слава богу, с Дропс зареждат, надявам се че няма нужда да изкупувам всичко. Разбирате ли докъде са ни докарали, че като видиш трябва да грабваш докато не е свършило....
От бобинна прежда не съм виждала да се плетат чорапи- сигурно ще излязат златни. Пък и не съм сигурна колко здрави. Да, там има полиамид, но той е за закачване на алпаката така ми обясниха. Мислех да добавя нишка алпака към нормална чорапена, но ще видим... Няма да откривам Америка с експерименти с бобинни прежди. Искам си красивите разцветки на западните марки. Регия междудругото се произвежда И в Румъния, защо не се внася у нас, е абсолютна мистерия.
Не се опитвайте да ме убедите, че пазарът на чорапена прежда е нормален.
Наистина ли Diorela мислиш, че като си избрала синьо от Уолтайм и всичко е ок? Да, не е лоша прежда, но къде се продава пълната гама на тази прежда? Не мога да си намеря млечно бяло, това нормално ли е да преровиш всички сайтове и физически магазини в България за конкретен цвят от ТУРСКА прежда? И то без аналог.Т.е. няма с какво да я замениш.

И понеже се подхвърли колко съм била начинаеща...Начинаеща бях като малка, а сега съм вече баба на 3-ма внука. Като бях начинаеща плетях бабини квадрати от акрил и нямах никакви претенции към преждата в България.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 13:37 от Анка2025

# 635
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Синьото с лодките хич не ми върви. Сякаш ми се плете нещо друго, а не се сещам какво.
Това обикновено свършва с няколко започнати и след това изоставени задълго проекта.
И още нещо щях да пиша...
Ааа, сетих се.
Не хранете трола!

# 636
За пазара на прежди сме дискутирали преди години още, и какво, сякаш ние сме виновни за него? Аз също не харесвам много предлагани прежди, между другото точно щото съм начинаеща. Но в плащането съм напреднала де, като клиент плащам, няма значение какво и кога плета. За мен най -безумни са сроковете за доставка на прежда от 5те магазини на кръст дето имаме. И? Плета непрофесионално, ако си изкарвах хляба с това нямаше да чакам  на тях.
Ще се радвам да споделите положителен опит със закупени от чужбина прежди, както правят други потребители, запазвайки добрия тон и бидейки полезни за останалите.
Не знаех че навремето е имало бабини квадрати и акрилна прежда в България, сякаш други бяха модите и плетките, но може да си е било в моето балонче това.

# 637
Е как да нямаше? Само това и имаше. Още моята баба ходеше с шалове от бабини квадрати. И плетеше от тях наметки за столчетата. А колкото до акрила, само това си и имаше. На дъщеря ми, която е вече на 33, плетох пуловерче като бебе от акрила на Yarnart Bebe - значи представи си от колко години е на пазара.

Едва ли ще споделя опит след посрещането което ми устроихте.

# 638
Здравейте, за втори път пиша в темата, затова ми се струва, че е уместно да се представя - съвсем начинаеща съм, с изплетени няколко прости неща на две куки.

На мен ми е много интересна темата за магазините, така че ще се радвам да чуя за някой непознат за мен магазин, без значение дали български или чуждестранен. До момента съм поръчвала от Хобиярн, Креатива и Плета.бг, а от чужбина - от Wool Warehouse.

Като става въпрос за многоцветна прежда за чорапи, Performance Sockwool Prime има доста красиви варианти. Не съм я виждала на живо обаче.

# 639
  • Sofia
към pticasprujina
то след този въпрос замря за малко темата, но може би не беше ясно към кого е

Много красиво се получава!
Как се постига двуцветния ефект, едно върху друго? Или се плете поотделно и се пришива?

# 640
към pticasprujina
то след този въпрос замря за малко темата, но може би не беше ясно към кого е

Много красиво се получава!
Как се постига двуцветния ефект, едно върху друго? Или се плете поотделно и се пришива?

Извинявай, пропуснала съм въпроса ти. Самата прежда е преливаща. Бието(не знам дали така се нарича) се плете първо, после от вътрешната страна се изплита част, която частично се вижда през ажура.

# 641
По повод преждите. Последната блуза,  която плетох беше с прежда Пудинг от сайта pleta.bg
https://www.pleta.bg/bg/puding/
Страшно съм доволна. Лека, въздушна, не запарва, но в същото време много топла. Цената в момента дори е намалена. Наистина е страхотна, препоръчвам я

# 642
  • Свети Влас
И руски списаниея от тази и миналата година за плетене

# 643
Здравейте! Приемате ли новички във вашия чудесен клуб?

По принцип плета всичко, но най-вече аксесоари за себе си (шапки, шалове) и детско.
Напоследък се запалих по плетене на чорапки (все още се уча, но оплетох бебешки).
Скрит текст:
С огорчение установих, че в България просто няма (или почти няма) качествена чорапена прежда.

Дали има любителки на чорапки да споделят от кои чужди сайтове поръчват хубави марки (като Opal, Regia, Lana Grossa и т.н.)

Всички са добре дошли в тази тема, особено тези, които се държат дружелюбно. Има голяма взаимопомощ, който с каквото може, помага. Затова клубът ни е чудесен.
Водена от този дух на подкрепа в темата, споделих опита си, защото съм изплела мнооого чорапи от различни прежди за тези няколко години, в които се научих да плета.  Изплела съм си и пуловер, шал, барета от чорапени прежди.

Скрит текст:
Това е вносителят в България на преждите на  Schachenmayr, вкл. и прежда Регия ( https://schachenmayr.com/Produkte/Garne/Alle-Garne/ ), ROWAN ( https://knitrowan.com/en/yarns/all-yarns ) и други  - МЕЦ Крафтс България. По-рано от тях можеше да се купи пакет с няколко гранчета, сега не зная как е. Можеш да ги питаш. Изпращали са ми техни каталози.
http://mezbg.com/
Като отворя магазин за прежди задължително ще ги питам защо в България няма нито една чорапена.Laughing

Скрит текст:
Момичета, нали не мислите, че не съм виждала креатива и какво има там?Laughing Там има малки жалки остатъци от бебешката Регия и то само момичешки разцветки, та и на внука си нищо не мога да изплета.  Има малки жалки остатъци от Опал уни, купих и трите останали цвята. Ок, слава богу, с Дропс зареждат, надявам се че няма нужда да изкупувам всичко. Разбирате ли докъде са ни докарали, че като видиш трябва да грабваш докато не е свършило....
От бобинна прежда не съм виждала да се плетат чорапи- сигурно ще излязат златни. Пък и не съм сигурна колко здрави. Да, там има полиамид, но той е за закачване на алпаката така ми обясниха.
Скрит текст:
Мислех да добавя нишка алпака към нормална чорапена, но ще видим... Няма да откривам Америка с експерименти с бобинни прежди. Искам си красивите разцветки на западните марки. Регия междудругото се произвежда И в Румъния, защо не се внася у нас, е абсолютна мистерия.
Не се опитвайте да ме убедите, че пазарът на чорапена прежда е нормален.
Наистина ли Diorela мислиш, че като си избрала синьо от Уолтайм и всичко е ок? Да, не е лоша прежда, но къде се продава пълната гама на тази прежда? Не мога да си намеря млечно бяло, това нормално ли е да преровиш всички сайтове и физически магазини в България за конкретен цвят от ТУРСКА прежда? И то без аналог.Т.е. няма с какво да я замениш.

Скрит текст:
И понеже се подхвърли колко съм била начинаеща...Начинаеща бях като малка, а сега съм вече баба на 3-ма внука. Като бях начинаеща плетях бабини квадрати от акрил и нямах никакви претенции към преждата в България.

Явно въобще не си запозната с италианските бобинни прежди. Дали една прежда е подходяща за чорапи, зависи от състава,  а не от дебелината на нишката. Бобинните прежди са с много по-качествени нишки и излизат много по-изгодно, отколкото преждите за ръчно плетене. Бях си намерила остатъци от италиански бобинни прежди по 5 лв. за килограм и част от тях са точно състав за чорапи - 80% вълна/ 20% полиамид.  Плела съм от тях доста чорапи, вкл. и жакардови, ръкавици, пуловери. Плета и рокля на дъщеря ми, като в преждата има и малко кашмир. М.г. изплетох пуловер без ръкав, със 100% мерино на Лана Гато, на цена 7 лв./100 гр. Същата нишка за ръчно плетене е Лана Гато Супер Софт - 20 лв./100 гр. в Креатива.

Тъй като не те задоволяват чорапените прежди у нас, а си споменала, че харесваш прежда Регия, ти предоставих координати на вносителя й, от където можеш да си купиш пакет Регия. При всяко положение е по-изгодно, отколкото да я поръчваш от чужбина. Не е нужно да отваряш магазин, за да пазаруваш от тях.Както и в Сазо, много неща съм си купувала от тях, независимо, че се водят склад на едро. А можеш да ги питаш и къде зареждат, ако толкова държиш да си купиш само едно гранче. Зная едно малко магазинче за мартеници, в което има от преждите на същия производител, но са друга марка, не Регия.

На мен цветовете, които купих, ми харесват. Харесаха и на хората, на които подарих чорапи. Така, че да, мисля, че е ок.
Мислех, че търсиш някакви неземни цветове, които ги няма у нас, а то било стандартно млечно бяло. Има млечно бяло от преждите на Ализе - цвят 1-крем в Александър. Плела съм с този цвят. Имат и бяло.
https://alexanderyarn.com/produkt/%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b5-%d1%81%d1%83%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%83%d0%b0%d1%88-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d1%84%d0%be%d1%80%d1%82-alize-superwash-comfort-sock-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d1%84%d0%be%d1%80%d1%82/

Скрит текст:
Е как да нямаше? Само това и имаше. Още моята баба ходеше с шалове от бабини квадрати. И плетеше от тях наметки за столчетата. А колкото до акрила, само това си и имаше. На дъщеря ми, която е вече на 33, плетох пуловерче като бебе от акрила на Yarnart Bebe - значи представи си от колко години е на пазара.
Едва ли ще споделя опит след посрещането което ми устроихте.
Дали някой ще сподели опита си, е въпрос на добра воля.

ПС Така и не стана ясно ти на 1 кука ли плетеш чорапите, или на 2 игли.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 18:35 от Diorela

# 644
Diorela, адмирации за търпението! 👏

Общи условия

Активация на акаунт