Какво се случва с кредита от БНП Париба при смърт?

• 2 044
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
Днес ходих до Париба, дадоха ми номер да се свържа със застрахователя.
Оказва се, че застраховката е при смърт причинена от болест и смърт причинена от злополука. Изискват ми и копие от съобщението за смърт, за което вече подадох в общината заявление. Обаче имам някакъв смътен спомен, че в това съобщение пишеше  естествена смърт.
Изискват ми и епикризи и телкови решения 3 години назад преди подписването на договора. Явно някой не си е свършил работата навреме.
Баща ми беше с много заболявания и операции, въпроса ми е бих ли мога да скрия някоя епикриза и би ли било в моя полза?

# 16
  • Melmak
Това вече е застрахователна измама. Повечето такива застраховки покриват точно внезапна смърт, примерно инцидент и подобни.

Още при самото подписване се пита дали има телк или някакви заболявания. Възможно е да не покрива естествена смърт.

Консултирайте се с адвокат. Ваш, личен, не този на банката. Този на банката ще гледа интереса на банката.

# 17
Благодаря!
Това вече е застрахователна измама. Повечето такива застраховки покриват точно внезапна смърт, примерно инцидент и подобни.

Още при самото подписване се пита дали има телк или някакви заболявания. Възможно е да не покрива естествена смърт.

Консултирайте се с адвокат. Ваш, личен, не този на банката. Този на банката ще гледа интереса на банката.

# 18
Защо е толкова голям проблем да го изплатиш този кредит? Как ще се почувстваш, ако някой опита да скрие от теб част от имуществото, което би наследила?

# 19
Толкова голям проблем не е! Ще се плати, ако трябва. Но защо, ако застраховката може да го покрие, да не го?

# 20
Не знам, в първия пост се чудеше дали просто да не се направиш на ударена и да не плащаш. После пък имаше идея да криеш епикризи... Общо взето цялата тема е "има ли начин да не платя, за да не се прецакам"...

# 21
  • Melmak
Е, тя банката няма да остави нещата така.

# 22
  • Варна
Аз мога да кажа какво става ако не се плаща.
Деверът и жена му бяха разведени, починаха през 4 дни, той пияница, тя онкологично болна, оставиха две дъщери, тогава на 12 г. и 16 г. От майка си имат жилище, в което живеят, а от баща си наследиха неплащани задължения по дело и кредити, всички стигнали до ЧСИ, имаше и колекторска фирма. Установихме го по документи, които намерихме.
Писма още не бяха почнали да получават, но беше въпрос на време, а и беше уязвимо наследеното от майка им заради дълговете на баща им. Основните суми не бяха нещо мега грандиозно, но и не бяха по силите на деца.
Олихвени и с всите такси на ЧСИ и колекторската фирма си бяха сериозни суми.
Мъжът ми ги плати, минахме заедно през всички за да не оставим такъв товар на децата.
Искам да кажа, че можеш да играеш пас сега, ще те поканят след време и ако не покриеш дълга ще го продадат на колекторска фирма и пак ще си на пангара.
На практика са писма или връчване на призовки в ден, в който вече ще си се отърсила от мъка, тревоги и т.н. и затишието по темата ще те успокои измамно. Това са механизми, с които банките и ЧСИ знаят как да работят, няма да те занимават повече от някоя друга покана за плащане, но ще стартират и тежката си артилерия.
По отношение на застраховката събери каквото имаш и се обърни първо към адвокат. Те имат коренно различен начин на работа със ситуации, в които хората реагираме емоционално или повърхностно, но не крий документи и адвокат не подвеждай.
Ще си натвориш по-голям батак, който няма да усетиш веднага, но ще се върне при теб.

Сетих се още нещо: изгледай този епизод на Ничия земя: "За Божидар, децата и наследените кредити". Майката почива, децата в ДГ, 8 клас и пълнолетен, получават персонални писма за дял от задължението на майка си, вкл. и момиченцето в ДГ, не баща ѝ. По големите са от предишна връзка, но получават те, не бащите им. https://www.youtube.com/watch?v=wE71OR2iEYg

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 08:32 от Мира Иванова

# 23
...
Изискват ми и епикризи и телкови решения 3 години назад преди подписването на договора. Явно някой не си е свършил работата навреме.
Баща ми беше с много заболявания и операции, въпроса ми е бих ли мога да скрия някоя епикриза и би ли било в моя полза?
Не виждам защо ще ти искат епикризи 3 години преди договора. Като са го сключвали, баща ти е предоставил всичко, с което е разполагал. Вероятно търсят начин да обявят застраховката за невалидна, за да не плащат. Значи като е било да взимат вноски от баща ти, документите са били о.к. и достатъчни, а като е те да плащат, започват да търсят оспорване. Говори с адвокат.

# 24
Направи справка дали това е единствения кредит, както и дали няма някъде спестени пари в банкова сметка и ти да не знаеш.

# 25
...
Не виждам защо ще ти искат епикризи 3 години преди договора. Като са го сключвали, баща ти е предоставил всичко, с което е разполагал. Вероятно търсят начин да обявят застраховката за невалидна, за да не плащат. Значи като е било да взимат вноски от баща ти, документите са били о.к. и достатъчни, а като е те да плащат, започват да търсят оспорване. Говори с адвокат.

Не се предоставят епикризи при сключване на договор. Попълва се само здравен въпросник, там декларираш дали имаш ,или си имал някакво заболяване, дали си бил опериран от нещо, пиеш ли лекарства и подобни. Сега изискват епикризи отпреди 3 години, за да сравнят дали е вярна декларираната във въпросника информация. Ако е вярна, ще изплатят кредита, ако има  прикрито заболяване, вследствие на което е настъпила смъртта, няма да платят. Просто е, и не е нужен адвокат.

# 26
Нали и аз това написах, търсят начин за оспорване. Парите да взимат от човека е било о.к., когато те трябва да си изпълнят ангажимента, започва извъртане.
Бих питала адвокат. Наследниците не са длъжни да разполагат с епикризи.

Общи условия

Активация на акаунт