Аз ли нещо не към на ред!?

• 5 919
  • 127
  •   1
Отговори
Снощен разговор с роднина ме накара да си мисля, че аз нещо не съм добре.
Жена на 40г, която премисля и пресмята абсолютно всичко. Тя дори имала заделени пари, дрехи и не знам още какво си за собственото си погребение.
Купува златни парички в несвяст, за да бъде детето осигурено я за сватба, я за учение. Нямаше в началото брак с мъжа си, но скоро сключиха, защото за нея е важно, че при една негова кончина, тя и детето да са обезпечени по някакъв начин, да може да получава вдовишка пенсия. А ако с нея станело нещо, съответно те да бъдат обезпечени.
Постоянно кара друга наша роднина да сключи брак с партньора си и че ако не го направи е глупаво от нейна страна, защото нямала така права над нищо, което притежава мъжът, с който живее, а имат и дете. Ако станело нещо утре с него, може роднините му да я изгонят от апартамента и т.н
Дойде ми някак си твърде материално. Дали всички хора, когато се женят мислят по този начин, ако е така някак си ми е жалко това.

# 1
  • Между гори и планини
Умна жена е!

# 2
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Ами права е донякъде, ако има брак с човека, с когото живее, и тя е наследник, иначе само детето/децата.
 Ако партньорът ви,  с когото нямате граждански брак се озове в болница, и е в тежко състояние, вие нямате право на достъп и мнение за лечението му. Щото според закона не сте му "жена".
 Нямате достъп до сметките и парите МУ, даа, защото не сте му "жена".
 Сега вече за подготовка за погребение на 40 години, доста е подранила, баба ми над 65 години почна да се готви.

# 3
Не е далеч от истината тази жена.
Хубаво е да се заделят пари, когато има такива.
Сега дрехи за погребението ми идва в повече но ...
За сключванети на брак съм традиционалист. Не разбирам живот на семейни начала. Изобщо не разбирам как така живееш с някого сумати години но сакън не ти е мъж, а приятел😆.

# 4
От една страна е много цинично мислене, от друга като знам какви  роднини имам и аз и половината ми приятели - директно без брак на улицата ще я изхвърлят. На една приятелка като почина майка и, вторият и съпруг я осъди за половин едностаен апартамент, и ефективно я изгони от там, бременна, докато сестра и я съдеше за гараж в долно нанагорнище... Други познати си пращаха НАП едни на други и се банкрутираха за един апартамент. Ще се пръкне от някъде една половин-сестра или някой друг с официални документи и всички ще летят на улицата от семейното гнездо, тъй като по документи са никакви на това място...

# 5
Почти винаги при подялба на имоти и пари родата се изпокарва.
А без брак, защо да се подпомага това, като умишлено се ощетяват наследниците от реални права.

# 6
  • София
Постоянно кара друга наша роднина да сключи брак с партньора си и че ако не го направи е глупаво от нейна страна, защото нямала така права над нищо, което притежава мъжът, с който живее, а имат и дете. Ако станело нещо утре с него, може роднините му да я изгонят от апартамента и т.н

Щом имат дете, то ще стане единствен наследник. Няма да могат роднини да я гонят от апартамента, що за абсурд.  За всичко останало - идва ми малко в повече, няма лошо човек да е разумен, ама това бие на вманичаване, чак пари за погребение... Може би жената е имала несигурно детство, родителите ѝ са се карали за пари и затова ѝ е много важно да се чувства обезпечена и подсигурена за всяка ситуация?

# 7
  • Melmak
Това с погребението малко прекалено ми идва, да не дава господ на 40 да се споминеш!

Но иначе я разбирам, защото си знам роднините. Като цяло човек не знае кой ще живее и кой ще се спомине първи. Примерно аз искам мм да ме наследи. И това е най-нормалното нещо на света. Бракът урежда много неща, едно от тях е това да си наследник, да имаш вдовишка пенсия и подобни.

Не е нормално да натрапва мнението си на други хора и да ги кара да правят нещо, което не искат.

# 8
Явно е била свидетел на такива неправди и иска да се подсигури. А ако тези, на които дава съвети за брак са й близки, сигурно си мисли, че им помага, а не че се натрапва.
Нищо, че всеки непоискани съвет минава за намеса.

# 9
  • София
За себе си е права и може да прави каквото реши.
Но не и да вменява на други своите разбирания. Всеки живее по собствени правила и е нетактично не само да му кажеш, че не е прав, ами и да го плашиш “Ами ако нещо стане?!?”.
Аз също не харесвам твърде пресметливи хора. Обикновено с времето изпъкват и други минуси.

# 10
  • Бургас
Че това е правилното и нормалното - да мислиш за утре, за бъдещето на детето си.
Иначе какво - живот ден за ден ли? Един ден детето ще иска да учи и какво ще правиш? Заеми ли, "оправяй се" ли? Относно брака - не приемам съвместното съжителство без брак. Пробно за някой и друг месец може, но толкова. Каква си му на тоя човек, ако нямате брак? Сключването на брак носи отговорности, които един зрял човек приема без колебания. Незряло, несериозно и безотговорно е да не се сключи брак. И, ако някой не желае да го направи, за мен този човек е неуверен в чувствата си и опитва да тарикатее.
Дрехи за умряло нямам приготвени аз, но "всеки сам си преценя", чувала съм и за купени надгробни плочи приживе, ама на много добра цена били. От цялата история единствено не одобрявам опитите на госпожата да се бърка в чужд живот.

# 11
Не бързай да осъждаш. Не знаеш какво се крие зад тези действия.

Да си подготвен за смъртта, дори и в ранна възраст има предимства. Понякога хората се настройват така от травмиращо за тях събитие в тяхното обкръжение.
Например познато наше семейство. Мъж и жена, две деца. Едното бебе на месеци. Под 40. Мъжа почина внезапно, на път за болницата.
Оказа се, че нямат брак и всъщност е по-сложно. Децата са преки наследници, но има куп документация, която трябва да се оправя, в допълнение на приключване на сметки, телефони, кредити, погребения и какво ли още не.
Ад е.
Тогава и аз си казах, че е по-добре да имам застраховка живот. Една тетрадка, в която съм записала всички пароли и папка с важни документи, за да може да е по-лесно за онези след мен.
Това с брака не е лоша идея, особено, ако нямате деца. Рязко ставаш никоя и си на улицата.
Не се шокирах от такива неща. На никого не е гарантиран утрешният ден. Не е лошо да имаме някаква готовност и сигурност.
Апък, ако Бог е рекъл, нека си седи подготовката дълги години

# 12
Дълги години давах непоискани съвети на съседка да сключи брак със съседа ни. И за двамата беше втори брак. Тя болнава, почти не работеше, грижеше се за двор, градина, животинки. Той работяга, с добра пенсия, с десетина години по–голям от нея. Получи инсулт, години тя се грижеше за него докато той почина. И на следващия месец дъщеря му от първия брак просто я изгони от къщата. И тя без покрив, без пенсия, болнава отиде да живее при сестра си. А  ако нямаше сестра, къде щеше да отиде. Ако беше сключила брак наследствената пенсия би и осигурила поне минималистичен начин на живот. И да не бъде в чак такава финансова тежест на сестра си.
Та за това трябваше да помисли по-отрано.

# 13
  • Бургас
Аз пък съм написала писмо на детето си за в случай, че си отида без време, както се вика. Даже взема да напиша още едно, че беше мъничък, когато му го писах. Мили неща от рода как съм мечтала за него и как животът е прекрасен, от какво да се пази, на какво да се радва и други. Заимствах идеята от един филм, не му помня името. Две деца с майката на едното бяха на самотен остров и майката почина. В писмото от нея към тях помня, че пишеше "лъжицата се слага отдясно на чинията, а вилицата - отляво" и др.

# 14
  • Варна
Ох тази тема е точно за мен и аз все искам да отстрани да чуя аз ли не съм на ред. Аз не се натискам на брак точно за да не се пръска наследство тъй като с ММ нямаме деца, най-вероятно няма и да имаме.
Наясно съм, че ако остана аз, няма да остана в дома, в който живеем сега. Има деца в семейството, двама братя са.
Това обаче не ме притеснява никак защото имам собствен имот и съм се нагледала на изгонени партньори на родители.
От друга страна, не искам да се пръска наследство извън семейството, което го е създало, след като от мен наследник няма да се появи, ММ и той не е много фертилен вече. Абе сложна работа и наистина с интерес чета коментарите ви за да намеря себе си.
Нямам никаква пречка да сключим брак, не съм сигурна дълбоко в себе си, че имам нужда от това.

Общи условия

Активация на акаунт