Аз ли нещо не към на ред!?

• 5 926
  • 127
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Пресмята или би трябвало да пресмята този, за когото е важно. Ако си имаш резервни варианти, какво да му пресмяташ - и пак е до човек. Ако имаш много, е по-вероятно да не те обърне недопресметнатото.
Да си търсиш подсигуряване, е едно, да тъниш и да се опитваш да максимизираш всяка полза, не винаги и не за всеки си струва усилията.
Всъщност жената от темата не я знаем за какво точно се бори - от кои роднини иска да се застрахова, има ли собствени доходи, има ли къде да отиде... или просто цели да постигне максимума за своята позиция.
Злато като инвестиция много хора купуват, и златото си има ограничения, има си теоретичен риск да му падне силно цената, но лошо няма.

# 121
  • Между гори и планини
С мъжа ми нямахме нищо когато се запознахме, всичко изградихме заедно, всичко ни е общо. Имаме отделни сметки, но парите в тях пак харчим дружно. Предбрачен договор бих приела, ако е някакъв милионер, иначе звучи много обидно. Ако си нямаме доверие, направо няма смисъл да сме заедно.

# 122
Аз мисля, че няма нищо лошо всичко да е регламентирано "черно на бяло", няма доверие, сърдене, неудобство. Освен това, имаше тук тема за имоти за деца, та чак и правнуци да се осигурят. Хората не осъзнават, че сентенцията "Един събира, друг разпилява" е казана не случайно. Имам толкова случай около себе си как остававят имоти, всичко уж за "добро", но всъщност това не е добро, всичко "на тепсия" не носи нищо не добро. Когато човек сам полага усилия, разчита на себе си и мисли по друг начин, няма да профука ей така имот, който родителите му цял живот са се лишавали.
Според източната философия, не оставяй имоти, но не оставяй и дългове. Баба ми беше оставила пари и дрехи с какво да я облекат, когато почине, другата е жива, но въобще не се говори нищо по темата, гробни места, каква и е волята и т.н. Моя позната германка си е подготвила всичко за погребението й, застраховка с години, за да може, като си отиде да не оставя проблеми. Всичко написано, подготвено.  И аз си мислех да напиша, както някой беше писал вече пароли, други важни неща, къде да се прекратят договори и т.н. и се бях замислила, че няма как наследниците да знаят тези неща.

# 123
  • София /Абсурдистан
Признавам си, че съм много неподготвена.

# 124
  • Paris, France
Скрит текст:
Като учехме право в частта собственост, ни даваха този пример - да се наследи само правото да ползваш и да береш плодовете. Във Франция вдовицата до края на живота си ползва имотите на съпруга си, получава наеми и доходи, но не може да ги продава и завещава. През това време за децата му имат гола собственост. След нейната смърт всичко се връща в рода. И досега е така - вижте тик в точка 6: https://www.coupleseurope.eu/bg/dvojkite-v-francia
Изглежда справедливо, нали. Но ни даваха следният пример - починалият съпруг е бил 75 г., а вдовицата е на 25 г. (по-млада от внуците). Синовете му около 50-годишни протестират, че получават само хартии, кажи речи нищо. Статистически погледнато чак правнуците на починалия ще могат да ползват реално наследството.

Ако синовете не са доволни, има възможност вдовицата да наследи 25%, а те да си разделят останалото и така да влязат във владение веднага.

Има начини и да им прехвърли собственост докато е жив, но да си запази узурфрукта и така тази собственост да не се преобразува в наследство като умре.

А може и всичко да завещае на вдовицата. 💃

# 125
  • Пловдив
Т.е. по избор на синовете е дали ползване за вдовицата или четвърт собственост?
Нещо такова беше по спомен и в нашия закон от 1890 г. (дето сме го преписали от френския) - по избор на другите наследници, не на вдовицата.
Ама не ни помага за България днес, трябва да наследим нещо във Франция. Wink

# 126
  • Paris, France
Някой от синовете, друг наследник или самата вдовица могат да оспорят. Делата се точат с години.

Свекърът почина преди 2 години и ММ, брат му и сестра му още се занимават с бумащини и не са успели да приемат наследството и това при положение, че нямат спорове помежду им и майка им е на 90г.

Има и завещание всичко да остане на последния преживял. Рядко нотариус ще се съгласи да се състави такова при 25г и 75г с деца, но не е невъзможно. При този вид всеки съпруг оставя всичко свое на преживрлия ако умре или получава всичко негово ако овдовее.

# 127
Много ми хареса израза " малко интелектуално усилие".

Особено подчертано го казвам на забременяващите.
Особено подчертано на тези, които имат брак с един, евентуално скорошен или текущ развод, забременяват от друг и пр. и после държавата проста, тъпа, пълна с неуредици и бюрократична и пр. Имаше сълзливи предавания тип Наталия Симеонова за това, как любовта се борила с бюрокрацията има-няма три години и пр. "бози".
Жените във фертилна възраст съветвам да си ползват и главата.

Общи условия

Активация на акаунт