Аз ли нещо не към на ред!?

• 5 946
  • 127
  •   1
Отговори
# 105
  • Melmak
Магдена, ако няма брак и има деца, то децата ще наследят всичко. Не е един случая да изгонят и майка си. Наистина недай боже ама родния ми брат тва искаше да направи. Хора всякакви, ако майка ми нямаше дял, щеше да е натирена навън.

Наши близки се разведоха като вече имаха пълнолетни деца. И решили имотите да оставят на децата, да не ги делят след развода. Звучи много добре на прима виста, да не се дърлят дъртите за къщи и апартаменти. Да, ама синът глупав, станал жертва на измама и изгубиха апартамент.

# 106
Да, и аз знам за такъв случай в моя град. Прехвърлят апартамента на името на сина. Той обаче глупав, решава да стартира бизнес и го залага. Бизнеса фалира. Родителите му са на квартира и с разбито сърце. Не могат да го преглътнат. Винаги трябва да си оставяш правото на ползване, когато даряваш имот на детето си. Че не се знае.

# 107
  • Пловдив
Знам, че ще наследят всичко, естествено - нали това казвам и аз.
Скептицизъм изразих по отношение на страха, че собствените ти деца ще те изгонят, но да - всичко е възможно, разбира се. И това с изгубването в непремерен бизнес също е съвсем възможно, така е.
Ако са пълнолетни, това. Значи ако не са, трябва да правиш-струваш, да се подсигуриш със собствено жилище до пълнолетието им. Wink

# 108
Само не мога да го разбера тоя страх от роднините, който се преодолява с брак, в случаите, когато има общи деца. ... Ако е на мъжа, собствените ти деца трябва да те изгонят.
Магдена,
и аз не знам случай собствените ти деца да те изгонят, но heciera_ знае. Знам поне 2 обратни случая - баща дава за ползване имот на сина си и той прибира майка си (родителите са отдавна разведени). Бащата мърмори малко, но синът каза, мама е с мен. И до там. Подобен случай, но имотът е от свекърите.
При собствени деца, дори и да има доверие, защитата е от техните съпрузи - мърморене, притискане за продажба или недай боже да надживееш детето си - зет/снаха са чужди деца и могат да те изгонят.
Частично можеш да защитиш и собствените имоти от съпруга си (други негови деца и бракове) - например завещаваш разполагаема част на децата си.

За (пред)брачния договор - у нас ги има от 2009 г. (горе-долу), аз се жених преди това. Твърдо бих подписала - млади хора, изкушения и т.н. Сега е обратното. Вече вярвам на съпруга си повече от себе си. Даже ме е яд, че махнаха СИО от банковите сметки - еми, искам всичко да е общо.

# 109
  • София
Защо жената да се чувства наскърбена от предбрачен договор? Все едно само мъж може да има гари или да вложи пари в семейството. Силно против съм бракове между твърде различни прослойки, но и при равностойните наглед случаи един брачен договор може да спести много излишен цирк при евентуален развод. Сигурно нямате представа за какви неща може да се запъне изоставен и отмъстителен човек.

# 110
  • Пловдив
Така е, да, съгласявам се, хора всякакви и развития всякакви. Най-добре собствени доходи и собствен дом, било по наследство (от мъж, от родители), или не.

# 111
Права си. Предбрачният договор може да е от двете страни.
Примерно клауза изневяра. Ако ми изневериш, не получаваш нищо от общите ни сметки и имоти в случай на развод Simple Smile
Шегувам се.

Никой не иска предбрачен договор, защото никой не иска да мисли за развод преди да има сватба.
Практично е, но хората се наскърбяват от подобна прагматичност.

# 112
Милото ви каже, да ще се оженя за теб, ама ти ще подпишеш тук, че нямаш права върху бизнеса ми, този и този имот. Няма ли да се почувствате наскърбени?

Ама то документите се променят с времето... Тя, ако държи здраво лоста на управление (при мъжете знаете кой е), ще може и бизнеса да прилапа, и имотите, и банковата сметка. Laughing

Майтапя се, но животът е толкова шарен и какви ли не случаи има... Никой нищо не може да предвиди и гарантира 100-процентово, но пък и да не се опита да се застрахова максимално, според възможностите си, е много глупаво. Особено когато има малки и зависими от родителите си деца.

# 113
  • Пловдив
Брачният договор някак звучи като специално преподсигуряване, като съмнение в теб. СИО си е по подразбиране, купуването в обща собственост при общ принос също е нормално, това някак си е нещо извън обичайното, което се прави специално, затова вероятно звучи обидно. И на мен, де да знам, така предполагам, сигурно би ми прозвучало обидно подобно предложение.

Сега, да уточня, аз не го смятам за нещо нередно или несправедливо. Отговарям на въпроса как ще се почувствам, ако ми го предложат като условие. И то - само предполагам.

# 114
  • Melmak
То и недай си боже да видите дете да гони родител от дома! На никого не пожелавам, че на мен косата ми опада от тия проблеми!

Иначе за брачен договор (декларация за разделеност) не сме говорили изобщо.
С мм сме от сходна черга и няма какво толкова да си пазим един от друг. Аз получих нож в гърба от брат си, дето не очаквах, на мъжа си поне вярвам. А и нямаме някакви богатства, че да смятаме кой какво ще вземе. Което е преди брака ще си бъде лична собственост и ако се разведем.

# 115
  • София
Не че нещо, ама тая тема доказа защо авторката се е зачудила на своята позната...

# 116
  • София
Защо жената да се чувства наскърбена от предбрачен договор?

Ами аз не говоря точно за наскърбяване, просто го намирам за излишно. За мен лично бракът е юридически акт - ако искаш да се жениш, приемаш условията около СИО, наследство и т.н. като част от сделката. И без това има начини, макар и не безкрайни, да "прецакаш" половинката, дори да сте женени... Та ако не ти харесват условията, просто не се жениш; това за мислещите като мен. В другия случай - когато бракът има духовна, романтична стойност - още по-малко ми се струва ОК да тръгнеш с презастраховките. Естествено, има и трети случай, в който бракът е откровено сметкаджийски, примерно класическият Мечо и манекенка на годините на внучка му - тук вече разбирам нуждата от предбрачен договор, ама това си е бизнес от самото начало Simple Smile

Нещо да добавя. Брачният договор на Запад се обуславя от самата практика да се присъжда издръжка на съпругата/в някои случаи на съпруг, понякога значителна; тази издръжка да варира според вината за развода, разследват се приноси, кой кому изневерил, кой какъв доход е носел и много други подробности, които у нас нищо не значат. При нас издръжки извън детските няма, установяването на вина при развода е чиста формалност, придобитото преди брака бездруго не попада в СИО, получените наследства също, че даже и придобитото чрез преобразуване на наследство, макар че това трябва да се доказва... Системата е като цяло удобна и ясна, та ако някой толкова държи да я предоговаря, значи големи сметки пресмята - такъв човек, при нашите условия, наистина бих попитала за чий е тръгнал да се жени изобщо.

# 117
  • София
Между другото, договор може да се направи и по време на брак.

# 118
  • Melmak
Има издръжки извън детските. И възрастен може да иска издръжка от роднина, ако докаже, че има нужда. Баща ми искаше майка ми да му плаща издръжка след развода.

# 119
Пресмята който има много, заради непредвидени обстоятелства. При нас е  единствен дом,  свекърва ми говореше ,че другият син няма да вземе нищо, но  починаха всички засегнати и дойде  приятелка на последния наследник от там ,с него, но самостоятелно започна да увърта за къщата ни. Ако не бях взела мерки ,трябваше да изплатим дела. Съжалявам ,че я прекъснах ,че си имаме нотариален акт, щях да видя до къде ще стигне ,но не ми е в стила.
 Хора си отиват, идват други... Не че е много стойността, но  те получиха пари при  сделката, не са ощетени ,трябваше да повторим плащането. Няма документ , щото нали , доверие.

Общи условия

Активация на акаунт