Подготовка за малкия човек - тема 27

• 28 369
  • 760
  •   1
Отговори
# 585
Абе и с градския не е китка. В метрото ти дават зор да се мръднеш, че ако може направо да скочат в движение. Все едно няма да слезнат. Автобуса, ако не е спрял до тротоара, трябва някой да ти помогне да се качиш/слезеш. Поне с моята количка е много трудно да се кача от платното. Като проходи и при първа възможност махам количката. Не знам тези, които я ползват до 3-4 години как издържат на ежедневните предизвикателства. Да не говорим пък в обществените асансьори как искат да се набутат, ако може и да седнат върху количката ти. Все едно е последния курс на асансьора. Говоря за здрави и прави хора, можещи да ползват стълбите.

# 586
Аз затова гледах педиатърът да е на пешеходно разстояние - винаги съм си ходила сама с количката. Никакви хамалогии от изброените не съм имала.

# 587
Ами не е лесно логистично със сигурност. Някои ще сме и с по две деца и повече в колите, всяко със столче и закопчаване и т.н. Облича се и се съблича на всяко качване и слизане. После се завива с яке и толкова. Но все пак моето затруднение не е за сметка на тяхната безопасност. Няма и да му стане нищо от 10 минути без яке в колата докато загрее все пак. По-добре от безполезни колани и столче при евентуален удар.

# 588
За съжаление много хора не приемат столчетата на сериозно. Масово децата се возят разкопчани или с не стегнати колани. Какво остава за якета… “На нас няма да се случи!”

# 589
  • Варна
Верно голяма хамалогия. Направо като ви чета свят ми се завива. Аз също ще ходя сама с колата и детето до другия край на града на педиатър. Надявам се първото ми посещение да е края на февруари, после март и става топло.
Препоръки не съм чела, от вас каквото науча. Мислех с космонавта да е и в колата и да разкопчавам, ама явно че ще е с дрешки и порт одеалото, което има дупки за колана.
Всички тези мерки за сигурност са ок, ама нямам изофикс на колата и така или иначе ми се струва че кошчето е доста нестабилно без нея. Моля се да нямам ПТП-та буквално.

# 590
Изофикс системата няма абсолютно никакво отношение към безопасността на столчето. Ако е монтирано правилно няма какво да ви притеснява.

# 591
  • Варна
То така, да, ама ме притеснява, определено я няма стабилността на изофикса.

# 592
Провери ли дали може да се монтира допълнително isofix? Някои коли нямат  по подразбиране, но има опция да се закупи допълнително и да монтира планката. Моя мъж дори сам се справи с монтажа 😃 YouTube помогна разбира се.

# 593
Дейзи, на мен ми казаха от магазина за бебешки неща, че на почти всеки модел кола може да се монтира Isofix. Така че според мен отиди в някой сервиз с колата и питай. Няма база за сравнение на стабилността на столчето само с колан и с Isofix.

# 594
Ние поне сме с подземен гараж и за щастие тези хамалогии с външното паркиране са ми спестени, иначе не се виждам. А за градски транспорт дори не мога и да си помисля. Само идеята някой да ми подсмърча и да ми се намира в лицето ме ужасява Laughing Направо съм си разглезена, но като човек може да си направи удобно, трябва да е така

Аз всеки пак мисля в колата да е с пухен гащеризон и евентуално одеялце, ако е студено наистина. Аз яке в колата не слагам, че е топло, водя се от това, че щом на мен ми е топло/студено и на него ще му е. Да преобличам при излизане от колата, нямам нерви, затова.ще го завивам с дебелото одеяло и ще взимам кошницата или ако ми е по-удобно - слагам го в ергономичната раница и пак одеялце отгоре.
Количката ще си е за разходки вече. Аз планирам, направи ли 10 дни, започваме да кръстосваме Simple Smile

# 595
  • до най-прекрасния мъж
На градски транспорт я качих преди броени месеци, беше почти на 3 г. Малко бебе в автобуса абсурд. Масово хората са несъобразителни, бутат се, не отстъпват място (да сложиш количката, не да седнеш), кихат, кашлят, без да се предпазват. За щастие живеем до голям парк, имаме и други два на пешеходно разстояние и там съм я извеждала. Разходки с колата само да отидем на пазар (единият стои с бебето, другият пазарува - родена е през пандемията и в магазин влезе на година и половина чак), до някой по-далечен парк или извън града. Ако трябва всеки ден да излизам с бебе с колата на разходка, определено бих избрала кошница, лек космонавт (в Лидл пускаха такива преходни, тънички) или плюшен такъв и плътно одеяло или покривало за кошчето (има такива тип чувал, които не пречат на безопасността). Обличане и събличане на малко бебе в кола си е приключение. Правила съм го понякога, ако условията са специфични и трябва да се преоблече, но сто пъти съм съжалявала. Дори сега си е цяло приключение да идем на сняг в планината - то е обличане, преобличане, събличане...

# 596
Момичета, хич не го мислете толкова в детайл предварително. Като дойде моментът с колата, излизането, придвижването, ще си го организирате по удобен за вас начин. Обикновено човек пробва няколко варианта докато открие работещият за него. В крайна сметка бебетата не са толкова чупливи и крехки, голяма част от историята на човека е преминала в пещери, събирачески начин на живот и изобщо трудни условия. Моят стремеж винаги е бил на детето да е удобно, но с приоритет е моето удобство. В крайна сметка то се присъединява към нашето семейство и бит и трябва също да се адаптира, не само ние към него.

Ние сме на локация с отличен градски транспорт откъм комуникативност. Обаче това няма никаква полза като си с количка. Превозните средства често са претъпкани, невъзможно е да се качиш и слезеш с количка, ако някой не ти помогне, а да разчиташ на подобно нещо е лотария. Метрото също е доста пълно, понякога асансьорите не работят и пак опираш до помощ от друг. Прдполагам, че жените, които ползват слинг и раници, нямат тези неудобства, но за мен не беше желан начин за придвижване с бебе.

# 597
Аз лично на повечето места ходя с колата, като изключим центъра на града, в който живеем, защото там буквално няма къде да се паркира освен в 2 платени паркинга, които винаги са препълнени.
Но осъзнавам как с бебето ще има проблем, пътуването с кола до болницата и поликлиниката никак не е удобно, защото обикновено въртиш по поне 15 мин, докато намериш място за паркиране, последният път паркирах на 10 мин ходене пеша от там. Ами няма как да не облека детето с нещо стабилно, ако ще ходим толкова, защото не съм намерила къде да паркирам по-близо. Това, ако сме сами, ще е доста неприятно. Според мен най-добрият вариант е мъжът ти да те кара, с бебето само слизате, пък после той си търси къде да паркира и тн и направо ви взима от болницата след прегледа. Силно се съмнявам, че често ще имаме такъв комфорт обаче Grinning

# 598
Ние сме от средно взимащите насериозно темата, а МЖ е направо от "на нас няма да се случи". Нито сме вманиачени, нито пък возим детето без столче или без колани, както мои приятели правят с децата си (и повече техните деца тактично не се возят в нашата кола). Видяла съм безотговорната крайност от човек, който иначе е изключително отговорен родител, но не е шофьор и не си дава сметка според мен.
Ние взехме евтино столче, което още не сме ползвали, че малката е много малка, и сега съм на път да взема скъпо столче от онези с най-тежкия краш тест. Все повече се убеждавам, че си заслужава. Гледах едно клипче на столчета, които не преминават успешно краш теста, и ми настръхна косата, та май спестените 800 лв не си заслужават.

Случва се да возим детето в космонавтче, но говоря вкъщи как и тази практика не е най-безопасната. По принцип аз лично все още не виждам практически какъв е проблемът детето да е с яке и отгоре коланите, ако якето е под 1 см дебело. Това не е моето скиорско яке, а бебешко якенце с няколко милиметра вата.
Коланите също не са максимално стегнати, но това мисля да го поправя, защото при катастрофа наистина ще има значение. Борбата в бъдеще ще е да убедя МЖ, че детето трябва да се вози назад максимално дълго, не до 1 година, както тя си мисли, и смятам да посетим консултация на Деца на Борда, за да ѝ го кажат те, че мен няма да ме вземе насериозно Grinning

# 599
И аз като Смоук мисля, че нещата сами ще си покажат как трябва да са. И до го мисля сега, само си затормозявам мозъка, тип сметки без кръчмар. Хич не обичам така, живея на принципа - като му дойде времето, ще видим Grin
Така съм и за раждането, всички ме питат - страх ли.те е, какво планираш - не го мисля, като дойде, ще видим как ще е.

Единствено съм сигурна, че в градски няма да се возим с количка поне до година-две. Едно че хората не си слагат ръцете пред лицето, като кихат и кашлица, друго че в час пик всички са озверели. Мен редовно ме "газят" по пешеходни пътеки сега, с големия корем, понеже ходя по-бавно, а те искат да тичам, да да може нали да минат като стрела - свирят, минават пред мен, зад мен, докато съм в средата на пешеходната. И с майки с колички го правят това...
И да разчитам на хората да ми помагат с количката в градския, абсурд. Най-много да ме избутат, че им преча да скочат от вратата на спирката

Общи условия

Активация на акаунт