Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 61

• 32 238
  • 744
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте дами ,
В началото на декември месец ми взеха биопсия ,след резултат от цито ПАП 3 А.Резултат е CIN 2 ,но  забелязвам ,че от от две седмици,чувствам болка отдолу.Ходих отново ,и ми казаха ,че не знаят защо ме боли,и да търся проблема другаде .Много съм уплашена ,дали след вземането на биопсията ,нещо не е станало? Някой с подобни оплаквания милички Sad

# 346
Месец и нещо след биопсия - болката не е от нея, няма как да е.
Каква е болката, при контакт? При цикъл, при овулация? Някакви течения, сърбежи, нещо друго? Къде точно я усещате?
Апропо, какво Ви е лечението?

# 347
Месец и нещо след биопсия - болката не е от нея, няма как да е.
Каква е болката, при контакт? При цикъл, при овулация? Някакви течения, сърбежи, нещо друго? Къде точно я усещате?
Апропо, какво Ви е лечението?

Болката е при седене главно ,тъпа болка .На 59 години съм.Никави течения и сърбежи нямам.Ходих при уролог ,тъй като имам и бъбречни проблеми ,но било чисто всичко.Лечение нямам.Предлагат ми конизация.Много ме е страх .

# 348
Някакъв пролапс? Хемороиди?
Иначе на тази възраст и този резултат от биопсия - трябва лечение, няма от какво да се страхувате.

# 349
Нямам такива неща .Но имам болка ,която ме притеснява и се страхувам дали нещо след биопсията,да не се възпалило или нещо друго да е станало.

# 350
Аз бях писала за Въргулева, а моята приятелка де следи там и се оперира ори нея, но в Св.София докато беше:

# 351
Здравейте, момичета. Накратко казано за мен имам 2 LLETZ-a направени 2020г. и 2022г., първият при доц. Карагьозов, а вторият при д-р Иван Димитров от Адела. От 2022г. насам резултатите ми са 2-ра група, като варират от IIC до IIA, последната е 2С. Последният ми преглед е от месец ноември, чист колпоскоп и според д-р Димитров можем да се виждаме само веднъж годишно, въпреки че аз на всеки 6 месеца ходя на контрола. Последния ми резултат отново е IIC, като според него е нормален, но мен ме притеснява, защото има отбелязано, че се дължи на HPV. Последно беше положителен през 2021 (HPV 16) от тогава не съм го изследвала. Пила съм и AHCC по схема от д-р Карагьозов. Бихте ли изказали мнение за следния резулат:

# 352
Цитологът/патологът може да предполага наличие на вирус, но не може да докаже. Същото е и с цитонамазките, в които пише лека дисплазия например - реално това е само предположение. Вирус и щам се доказват с отделно изследване, както дисплазия може да се докаже след биопсия/конизация и патологично изследване на материал.
Така или иначе, това не бива да Ви тревожи толкова, защо? Ако имате доверие на лекаря си - вярвайте му и си живейте живота.

# 353
Цитологът/патологът може да предполага наличие на вирус, но не може да докаже. Същото е и с цитонамазките, в които пише лека дисплазия например - реално това е само предположение. Вирус и щам се доказват с отделно изследване, както дисплазия може да се докаже след биопсия/конизация и патологично изследване на материал.
Така или иначе, това не бива да Ви тревожи толкова, защо? Ако имате доверие на лекаря си - вярвайте му и си живейте живота.

Май най-добре е да си пусна HPV тест, за да видя дали е активен. Последно 2021г. пусках преди втория LLETZ и все още беше жив, гадината. А що се отнася конкретно до цитолога, когато той ми гледа цитонамазката, само при него излизат с HPV, че този път и с нискостепенни лезии. Иначе са 2а/2б.

# 354

Май най-добре е да си пусна HPV тест, за да видя дали е активен. Последно 2021г. пусках преди втория LLETZ и все още беше жив, гадината. А що се отнася конкретно до цитолога, когато той ми гледа цитонамазката, само при него излизат с HPV, че този път и с нискостепенни лезии. Иначе са 2а/2б.

И аз ходя при същите лекари и съм задавала същия въпрос защо след като вече не нося някой от известните щамове, ми излиза всеки път в цитото HPV и отговорът е, че има и много неизследвани от науката щамове и всички ги носим. Но най-разпространените се знаят и няма повод за притеснение. Комбинацията от цитонамазка, колпоскоп и евентуално ваксинация е най-добрият метод за защита.

# 355
  • София
Здравейте, дами! Преди 5++ месеца родих и преди две седмици ми пуснаха цитонамазка.

АГ каза след 1 година нова и че била окей, но на резултата пише след 6 м. Объркана съм доста.
Според вас 6 м или година?

Отделно не ме е гледал с колпоскоп. Не знам след раждане какво точно се прави.

Преди да забременея бях 2 Б група и имах доста лош късмет с лекарка от МЦ Майчин Дом, която ме прегледа с колпоскоп и заяви, че вижда мозайка и трябва непременно биопсия, дори горене на шийката. Искаше преди биопсията да се уговорим за процедура по горене, но в Майчин Дом нямат апаратура и ми записа час в частен МЦ, в който работи. Беше забелязала, че имам течение и предположи, че е възпаление и въпреки това нямало проблем за биопсията и горенето.
Да де, ама реших, че нещо не ми е окей и се усъмних, а пък мъжът ми беше настоятелно за второ мнение.
На следващия ден се обадих в Майчин Дом и бяха изненадани, че изобщо ги питам дали правят биопсии след като това за тях е рутинна процедура и си имат апаратура. Стана ми неудобно, но бях длъжна да проверя. Оказа се дори, че цената е доста по-ниска от частния център.
Не се доверих на тази жена, отидох при доктор Делчев, който установи уреаплазма и успешно ме излекува. А за шийката каза, че това, за него си е възпаление (беше видял възпалителна течност).

Няколко месеца по-късно след ендометриална биопсия и хистеро за надраскване на лигавицата и оглед на кухината, забременях.
По време на бременността ми беше пускана и пак бях 2 група.

Препоръчайте ми някой, който прави колпоскопия в София и няма да ме излъже като Ковачева. И изобщо 5 месеца и половина след раждането окей ли са за тази процедура или е рано?

Така и не разбрах има ли нещо на шийката или не. Следящият бременността нищо не е казал, но като цяло обмислям смяна на АГ поради доста фактори.

Благодаря, че ме изчетохте. Всичко това съм описала с цел, ако е възможно да не попадна отново на лекар като Ковачева.

# 356
Излезе хистологията от моят летц. Чух се много набързо с аг и с две думи ми каза, че всичко е ок, няма нужда да правя нищо и ще се видим след 3 месеца за контролен.
Мисля през тези 3 месеца да направя курс с ACCH и после да се ваксинирам. Така се надявам наистина да съм приключила с тази работа!

# 357
НадеждаМЛ, цитонамазката изглежда ок, единствено би ме притеснило липсата на преглед с колпоскоп. На Ваше място бих си избрала един доверен гинеколог, който да посещавам и да прави цялостната профилактика без да се мотая между няколко специалиста и да се чудя какво и защо. Делчев е нелош избор, сега при него ли бяхте? Защо не поискахте колпоскоп? Бих си направила нов пълен преглед след 6 месеца и, ако всичко е наред, след това веднъж годишно.

Мистик193, върхът на конуса е чист, т.е. всичко е махнато до здраво. Бих казала, че тъкмо преди да стане по-лошо сте действали (визирам ЦИН 3 в описанието на патолога). Направете си контролите, а сега отдъхнете и сипете едно вино.

# 358
Здравейте, дами! Преди 5++ месеца родих и преди две седмици ми пуснаха цитонамазка.

АГ каза след 1 година нова и че била окей, но на резултата пише след 6 м. Объркана съм доста.
Според вас 6 м или година?

Отделно не ме е гледал с колпоскоп. Не знам след раждане какво точно се прави.

Преди да забременея бях 2 Б група и имах доста лош късмет с лекарка от МЦ Майчин Дом, която ме прегледа с колпоскоп и заяви, че вижда мозайка и трябва непременно биопсия, дори горене на шийката. Искаше преди биопсията да се уговорим за процедура по горене, но в Майчин Дом нямат апаратура и ми записа час в частен МЦ, в който работи. Беше забелязала, че имам течение и предположи, че е възпаление и въпреки това нямало проблем за биопсията и горенето.
Да де, ама реших, че нещо не ми е окей и се усъмних, а пък мъжът ми беше настоятелно за второ мнение.
На следващия ден се обадих в Майчин Дом и бяха изненадани, че изобщо ги питам дали правят биопсии след като това за тях е рутинна процедура и си имат апаратура. Стана ми неудобно, но бях длъжна да проверя. Оказа се дори, че цената е доста по-ниска от частния център.
Не се доверих на тази жена, отидох при доктор Делчев, който установи уреаплазма и успешно ме излекува. А за шийката каза, че това, за него си е възпаление (беше видял възпалителна течност).

Няколко месеца по-късно след ендометриална биопсия и хистеро за надраскване на лигавицата и оглед на кухината, забременях.
По време на бременността ми беше пускана и пак бях 2 група.

Препоръчайте ми някой, който прави колпоскопия в София и няма да ме излъже като Ковачева. И изобщо 5 месеца и половина след раждането окей ли са за тази процедура или е рано?

Така и не разбрах има ли нещо на шийката или не. Следящият бременността нищо не е казал, но като цяло обмислям смяна на АГ поради доста фактори.

Благодаря, че ме изчетохте. Всичко това съм описала с цел, ако е възможно да не попадна отново на лекар като Ковачева.

Мога да препоръчам гинеколога, при който аз ходя. Той прави колпоскопия при всеки преглед, на което аз много държа. д-р Валери Иванов, работи в Майчин дом, но има кабинет срещу мол Стамболийски. Simple Smile

# 359
НадеждаМЛ, как се установява уреаплазма и как се лекува?

Общи условия

Активация на акаунт