Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 61

• 32 215
  • 744
  •   2
Отговори
# 330
Аз не бих препоръчала отстраняване на орган на 63-годишна жена, ако не е наложително. Особено без да съм лекар с компетенция.
Лечение - да, според мен трябва да има. На тази възраст само някоя беля може да стане иначе. Обрат едва ли. Обратно развитие до 30. Макс.

# 331
За мен - отивате за хистероскопия и lletz, ако може наведнъж, най-добре. Както казах, по каса където може е абсолютно безплатно, само леглото си платих за две нощувки.

# 332
  • Ланкър, планините Овнерог
Хей, Гита, как си? Как са нещата при теб?
.....

Хаха, благодаря, че питаш. Според ПЕТ скенера от октомври, съм в ремисия. Менопаузата ме мори, също и пустия един бъбрек, заради който онзи ден излезнах пак от б-ца след поредната смяна на стент.

# 333
Ще запазим час за хистероскопия.
За една 60 + годишна жена ,с няколко придружаващи ,и то изключително сериозни заболявания,не бихме искали да рискуваме с цялостно вадене.През годините сме минали през толкова некадърни лекари ,че просто няма да навлизам в подробности.Именно поради тази причини,искаме различни мнения .Лекари по призвание -за съжаление, много малко ,единици са .
За сега е това. Благодаря на тези ,които се включват.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 10:10 от Royalty3

# 334
Здравейте!
След биопсия може да се шофира, нали?
След редовно следене на 6 месеца на последния преглед с колпоскопа се видяха промени по шийката “Колпоскопия: Видима сквамоколумнарна граница, по предна устна на PVCU се визуализира участьк с резки граници, гладка повърхност, йод негативен, без патологичен сьдов рисуньк с р-ри 2/2 мм.”
Преди около 10 г правих HPV тест и излезе 18, след това не съм повтаряла изследването, но се следя на 6 мес и досега не е излизало нищо на колпоскоп, а цитонамазката ми е била 1 или 2ра група след раждането, после пак 1ва.
Планът ми е с резултатите от биопсия и цитонамазка когато излезе да отида на второ мнение при д-р Делчев.

# 335
Биопсията трае 1 секунда за щипване и после 10 секунди да притисне лекарят с марля да не кърви евентуално. Всичко общо 1 минута, ако ще щипва от повече от едно място. Ставате и денят продължава сякаш нищо не е станало. Ще Ви кажат евентуално да избягвате силови тренировки, вдигане на тежко, но дори и затова се съмнявам. И без контакти. Големият зор е чакането на резултат.

# 336
Здравейте. Направиха ми и на мен днес Leetz в Марковс. Процедурата беше под пълна анестезия, споменавам го, защото скоро някой беше писал и се притесняваше от локална упойка във Вита май.
С HPV58, PAP 3 и CIN3 след биопсия. Колпоскопиите ми винаги са били чисти..
В епикризата от днес пише, че са изрязали участък с диаметър 15мм и дълбочина 15мм, което май е доста.
Имам и рецепта за противозачатъчни, които да подтиснат следващ цикъл, за да може да заздравее добре мястото. Това практика ли е?
Лекуващата аг ми препоръча да направя пак курс с AHCC и по натам да говорим за ваксина. Аз вече правих един лятото, но мм не можах да го накарам стриктно да ги пие. Този път ще му ги давам в устата 😂
И така, чакам резултат до 10 дни.

# 337
1,5 на 1,5 не р много.Противозачатъчни досега не съм чула да се изписват.
дано всичко е наред с хистологията!

# 338
  • София
Аз пих също, в друга клиника ми ги изписаха, защото по спешност конизацията ми беше много близко преди цикъл, не успях да изчакам до първи чисти дни. При мен лично нямаше проблем, продължих ги няколко месеца след което ги спрях.

# 339
Здравейте. Направиха ми и на мен днес Leetz в Марковс. Процедурата беше под пълна анестезия, споменавам го, защото скоро някой беше писал и се притесняваше от локална упойка във Вита май.
С HPV58, PAP 3 и CIN3 след биопсия. Колпоскопиите ми винаги са били чисти..
В епикризата от днес пише, че са изрязали участък с диаметър 15мм и дълбочина 15мм, което май е доста.
Имам и рецепта за противозачатъчни, които да подтиснат следващ цикъл, за да може да заздравее добре мястото. Това практика ли е?
Лекуващата аг ми препоръча да направя пак курс с AHCC и по натам да говорим за ваксина. Аз вече правих един лятото, но мм не можах да го накарам стриктно да ги пие. Този път ще му ги давам в устата 😂
И така, чакам резултат до 10 дни.

Извинявайте,
Може ми малко глупаво ми е питането, но кое наведе на правенето на биопсия като начало, след като колпоскопиите ви винаги са били чисти?

# 340
Няколко поредни цитонамазки 3та група

# 341
Здравейте !  На 31 години съм, с едно нормално раждане преди 3 години. При рутинен гинекологичен преглед се видя ендометриална полип и раничка на шийката. Направени са две цитонамазки, колпоскопия и онко пакетът за hpv. Първата цитонамазка е с резултати ПАП 3 , ЦИН 2, след проведено лечение с Гиниксид глобули стана ПАП 2 и ЦИН 2. Колпоскопията е добра, без видими патологични изменение. Всички високорискови типове чпв са отрицателни. Лекарят, който ме следи ми препоръча хистероскопия за премахване на полипа, заедно с която ще направи и lletz. И двете процедури силно ме притесняват, но най-вече че притеснява, че ще са заедно и, че периодът на възстановяване би следвало да е по-дълъг. Може ли някоя дама, която е правила и двете процедури заедно да се включи. Благодаря на всички предварително !

# 342
Идеално е двете в едно, няма да се усети по-дълъг периодът.
Последно ми правиха Летц и абразио на матката заедно.След месец бях ок.

# 343
Идеално е двете в едно, няма да се усети по-дълъг периодът.
Последно ми правиха Летц и абразио на матката заедно.След месец бях ок.

Сърдечно благодаря за включването !

# 344
Хистероскопията може да мине и по фонд за допълнително здравно осигуряване.

Аз отидох за второ мнение за CIN 2 лезията на шийката на матката при д-р Десислава Въргулева-Илиева (имаше препоръки за нея в предишните теми). Интересното е, че на колпоскопията не се видя изменен участък с такава големина, който влиза в цервикалния канал както във Вита (там и аз го видях на монитора). Предположението за това беше, че  биопсията във Вита може да е имала терапевтичен ефект. Видяха се няколко миниатюрни изменения. Взе се материал от цервикалния канал, от който чакам хистологията.

Останах с много добри впечатления от д-р Илиева. Личи си, че е наясно с последните насоки и препоръки във връзка с такъв тип изменения, както и други неща, които коментирахме. Тя също препоръча ваксината за HPV. Някой правил ли е LLETZ при нея в МЦ Америмед?

Общи условия

Активация на акаунт