Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 61

• 32 344
  • 744
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте, този резултат от цитонамазка притеснителен ли е и необходимо ли е да настоявам за последващи изследвания, тъй като съм рискова група - имам 2 конизации през 2015 (cin3, вкл. Ca in situ), 2017 (Cin2), 2020 раждане секцио 2020, изрязване на изменение под 2 см (ендометриоза и аденоза) на задна влагалищна стена през юли 2024 г. и това ми е първата цитонамазка след последната интервенция: ГРУПА ПО ПАПАНИКОЛАУ: IIA БЕТЕЗДА ТЕРМИНОЛОГИЧНА СИСТЕМА: АДЕКВАТНОСТ НА ЦИТОНАМАЗКАТА: Задоволителна КАТЕГОРИИ: Негативен за интраепителна лезия или злокачествен процес. Допълнително описание: Интермедиерни и суперфициални сквамозни клетки, единични левкоцити, метапластични клетки, муцинозни ендоцервикални клетки. Следваща намазка: 12м

Последният ми HPV test беше юли 2024, отрицателен.

# 406
Здравейте , момичета
Някоя която да е правила Хистероскопия в Майчин дом при доц.Тюфекчиева или във болница Вита при доц.Карагьозов.
Моля за мнения , ако сте правили при някой от тях двамата
Благодаря,
Аз съм правила при Крагьозов. Всичко мина нормално, лека процедура е. Отива се сутрин, минават се различни кабинети за изследвания. После чакаш в стаята да те вземат, може да е и по-дълго. След процедурата лежиш още 2-3 часа и те пускат. Той идва по някое време да пита как си.

# 407
Орион, цитонамазката е добре, 2А е чудесен резултат. Обсъди си го с лекаря, разбира се. Дано всичко лошо вече е зад гърба ти.

# 408
Здравейте, момичета! Имам следната ситуация: през май 2024 г. ми беше открита лека дисплазия. Преди седмица ми направиха процедура LLETZ, но след хистологията се оказа, че положението е по-сериозно – CIN2 с огнища на CIN3. Върхът на конуса е изрязан до здрава тъкан, но ме притеснява фактът, че страничната линия е отрязана близо до промените.

След два месеца лекарят ми препоръчва да направя цитология.
Моят въпрос е: какво означава „близо до промените“? Дали това е повод за притеснение? Тоест, означава ли, че не е изрязано до здрава тъкан, а е точно на линията на промените и че има висок риск от рецидив?

# 409
Здравейте , момичета
Някоя която да е правила Хистероскопия в Майчин дом при доц.Тюфекчиева или във болница Вита при доц.Карагьозов.
Моля за мнения , ако сте правили при някой от тях двамата
Благодаря,
Аз съм правила при Крагьозов. Всичко мина нормално, лека процедура е. Отива се сутрин, минават се различни кабинети за изследвания. После чакаш в стаята да те вземат, може да е и по-дълго. След процедурата лежиш още 2-3 часа и те пускат. Той идва по някое време да пита как си.
В Майчин дом ще преспите (поне) една нощ. Имах "съквартирантка" там, която беше правила хистероскопия. Вярно я изписаха, когато аз постъпих, но тя беше нощувала там.

# 410
  • Ланкър, планините Овнерог
И във Вита ще се спи, ако е с направление процедурата.

# 411
Здравейте, момичета! Имам следната ситуация: през май 2024 г. ми беше открита лека дисплазия. Преди седмица ми направиха процедура LLETZ, но след хистологията се оказа, че положението е по-сериозно – CIN2 с огнища на CIN3. Върхът на конуса е изрязан до здрава тъкан, но ме притеснява фактът, че страничната линия е отрязана близо до промените.

Моят въпрос е: какво означава „близо до промените“? Дали това е повод за притеснение? Тоест, означава ли, че не е изрязано до здрава тъкан, а е точно на линията на промените и че има висок риск от рецидив?
Ако пише чисти линии, няма значение, че са близо до промените.Надявам се да е така.

# 412

Ако пише чисти линии, няма значение, че са близо до промените.Надявам се да е така.

Ето така изглежда епикризата.

# 413
Навремето нямаше опция да е с направление във Вита, тъй като се заемали леглата на по-сериозните случаи. Тогава с направление, казаха, че пътеката е три дни, тоест за три дни се заема леглото.
Сега може да има промени. Не пречи да питате има ли вариант с направление и колко ще се остава.

# 414
  • Ланкър, планините Овнерог
Като лежах във Вита миналата пролет за хистеректомията ми (10 дена с направление), първата ми "съквартирантка" беше за махане на полип с направление. 2 нощувки имаше. Преди 6г бях там за същото без направление - сутринта ме приеха, следобяд си тръгнах. И тогава имах опцията ЗК, но разликата в парите не беше голяма и предпочетох да не трябва да лежа.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 08:10 от Гита Ог

# 415
  • Варна
Krarand_ache, може би трябва да мине време и да се следи възстановяването. Аз освен ЦН бих направила и колпоскопски преглед и ЧПВ изследване.

Моето момиче след втората биопсия е с ЦИН1, само с имуностимуланти ще процедираме и папилокер гел. Изследването за ЧПВ на 33 типа най-после показа отрицателен резултат за всички изследвани. Heart Decoration

# 416
Много се радвам, че Вита дава такава възможност по каса.
Когато аз лежах, Карагьозов директно ми каза, че не може с горните обяснения.

# 417
Момичета, малко може би тъп въпрос, но…
Записах си час за профилактичен преглед( цитонамазка), но е в петък вечерта. Според вас проблем ли ще е това да се вземе проба, понеже следват почивни дни и не знам каква е процедурата? За МБ само знам, че ми казаха, че трябва да е в работно време, но за цитонамазка нищо, та..?

# 418
Няма проблем.

# 419
Здравейте миналата седмица правих цитонамазка 3а гр.излезна днес ми излезна теста за херпесвирус положителен за Hpv 16.Много ми е притеснено какво следва.Нямам деца .Всички цитонамазки до сега са били нормални.Последната е правена октомври нямаше нищо.Има ли други с такъв тип Hpv, които са успели да го излекуват

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 16:45 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт