Августовски бебета 2024г - Тема 2

• 19 827
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
Аз захраних принудително с банан, противно на всички схеми и методики. Причината е, че детето неясно от къде се сдоби с хрема, а в последствие и с диария. През почивните дни. Не съм привърженичка нито на самолеченията, нито на прибързаното тъпчене с лекарства, особено като нямам никаква идея кои са подходящи за възрастта. Та понеже знам, че бананът действа много запичащо, нахраних детето 2 пъти с намачкан банан докато дойде понеделника с идеята тогава да го заведа на лекар. За 2 дни хремата намаля значително, а диарията изчезна. Не се наложи да го водя при педиатъра. Всичко е наред. Бананът много се хареса Simple Smile С всеки изминал ден ставам все по-дзен.

Супер , че не е имало проблем.Но аз лично уикенд нова храна не бих дала , поне в нашия град нямам постоянно дежурен педиатър и не дай си Боже да има реакция.

# 616
Профилактично нямаме нито ортопед нито нефролог нито кардиолог за бебетата. Нашия личен си имат уред и правят изследването на тазобедрената става, иначе ако личния няма уред изпраща при друг.

Вятърче, при нас от миналата седмица има разтройство. Първо коментирах с акушерката, в четвъртък звънях да питам и при доктора дали да го заведа. Днес бяхме на преглед, поне за нашия случай каза, че няма проблем. 10+ до към 15-16 пъти се изхожда на ден, все рядко, често пенесто, на цвят от жълто до зелено различно. Няма обаче никакъв друг симптом, доволен си е и игрив през деня, суче си добре. Прегледа го и каза, че стомаха е мек, перисталтиката звучи добре и при това положение може да ака колкото си иска често и не ни притесняват сегашните варианти. Ако побелее, стане безцветно, вдигне температура, спре да яде, повръща или такива, тогава да го заведа пак. Аз си вярвам много на педиатрите ни и съм доволна, че не ги тъпчат постоянно с лекарства, но когато има нужда, изписват каквото трябва.

Споменавала съм вече, ще захранвам началото на януари, на навършени 5 месеца по схема на акушерката ми. Започвам с картоф и круша.

Герка, благодаря за идеята. Не се бях замисляла за такъв вариант. Предполагам, че шефа ми даже няма да има нищо против. За сега все пак ще си останем тук както сме си, по-нататък ако трябва ще го мислим.

Немските мами, проверете си бонус програмите на здравните каси и се регистрирайте и в тях. На дневен ред ми е, че трябва да предавам нашите книжки, та се сещам да кажа.

# 617
Аз днес го захраних за пръв път с картофче. Точно на 4 месеца и половина. Причината е ,че въпреки че увеличавам количеството АМ все по начесто е гладен , а в същото време често бута бутилката и започва да отказва да яде от него и голям зор изяждаме количеството, а в същото време си е гладен. Сварих едно обелено и нарязано картофче във водата от която давам на него, изцедих, намачках и разредих с направеното АМ. Първата хапка му беше странна консистенция, премята насам натам и изплю, втората пак почна така , но това дето беше в устата и тръгна да излиза преглътна и облиза устенца и на третата лъжица направо хвана лъжицата😁. И сега 4 часа не се беше сетил за ядене, иначе на 2 часа и малко започваше рев последните дни, но като му дадох АМ пак с мъка го изяде и на почивки. Та може и да има нещо вярно в това, че бебето показва и майката усеща. Няма да прибързвам с нови храни, ще карам полека, донякъде водейки се по схемата на Хип.

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 19:01 от Jessie23

# 618
  • София
Момичета, 4м и половина вече е възраст за захранване, не сте избързали много. Браво на децата, че са хапнали и на вас, че сте толкова спокойни, няма нещо толкова сложно в захранването. Аз ще чакам до 5 и половина, като голямата ми дъщеря на 5м вече отваряше уста и ни гледаше постоянно като ядем. С нея почнах на толкова, с баткото също. Тя си хапваше пюрета, той беше изключително злояд. Много често съм им подавала храни от моята ръка, стига да са подходящи за възрастта им. Синът ми обожаваше да дъвче хляб и до сега може да яде само бял хляб. Дъщеря ми на 8м някъде ръфаше нектарин, сама си го държеше. Така че всичко се нагажда спрямо детето.

# 619
Ние сме на 5м и 11 дни, но тъй като е роден по-рано и е претърпял операция се водим по коригиране възраст и сме 4м и 5 дни. Днеска сложихме и последните ваксини, станал е 5,300кг и 61,5см. Личната лекарка днеска каза захранването да го започнем средата на януари, на 6м на децата трябвало да им се пуснат изследвания. Венците ни са доста подути, но все още не е избило зъбче. Ходихме на ортопед, който каза 5-ти месец да започнем да слагаме на летен кош, да започнем да му подаваме пръстчета и да му помагаме да сяда, а 6-тия месец вече на столче за хранене.

# 620
И нашият юнак днес се обърна от гръб по корем няколко пъти, постоянно си гризе ръцете.
Ще захранвам през януари, на навършени 5 месеца. Ние сега сме в процес на местене в друг апартамент и е доста голяма лудница с децата и опаковане на багаж. Пък за подреждането не ми се мисли.
Ще допълня, че нашият педиатър на 6 месеца даде направление за ортопед, нефролог,офталмолог,кръвни и урина(преди 2 години за дъщеря ми). От очната клиника казаха, че първият очен преглед (ако няма някакъв видим проблем) е добре да е на 1 годинка.

# 621
Аз също съм решила да започна захранването средата на Януари, като тогава ще бъде на 5 месеца и 2 седмици. Не бързам, защото както съм споделяла преди в семейството ни имаме доста хора с алергии към храни, особено моят брат към глутена беше страшна работа, изкараха с мама 4 месеца в болница без да се прибират.. На 1г. той беше 7кг., защото просто избиваше от много храни и не можеше да яде нищо, а отказваше всякакви видове АМ, а от плодовите пюрета повръщаше (страшна картинка). Може би затова съм и толкова наплашена от захранването и мама постоянно ми повтаря, че всяко дете е различно, но няма да ми дава никакви съвети и да ми се бърка в решението. Тя е медицинска сестра, работела 7 години в реанимация, 6 години в детско отделение, а сега 9 години в ортопедия и винаги може да ми помогне в дадена ситуация недай си Боже, но пак ми е притеснено. Педиатъра ми обясни, че просто не трябва да избързвам с вкарването на нови храни, щом имаме човек в семейството с алергии към храни, но пък и да  не забавям 10 дни с една и съща храна, защото стомахът свиква с едно и се отразява още по-зле след това с новата храна. Ориентир ще да ми бъде схемата на Хип с леки отклонения.
Мъжът ми също има алергия от всякакви ядки и праскова. Аз имам алергия от орехи - езикът ми се подува и почти не мога да дишам, спомням си веднъж без да знам в Мол Парадайс ядох пасирана тиква с карамел, но имаше и пасиран орех, та не ме питайте как сме стигнали до паркинга да пия Алергозан. Надявам се тя да бъде късметлийка и да няма такива проблеми, както и всички бебенца!

Като гледам всички ще захранваме горе-долу по едно и също време, а ще бъде много интересно и вълнуващо за мен. Предлагам всяка от нас да пише какво е приготвила, количество и как го понася детето, може и снимки да си качваме 😁

# 622
Mom to be идеята е страхотна. Аз също имам алергии за който се притеснявам и за него-яйца , а като дете имах и към шоколад, едното ще го мисля след месеци, другото след някоя др годинка дотогава не смея. Нашия първи ден мина успешно според мен и е видимо по-спокоен засега. Картофите ни са домашни и много вкусни, затова реших да са първата храна. Интересно ми е и ми доставя удоволствие, а досега си писах нещо като график по седмица и дни горе долу кога, кое мисля да въведа и информация за отделни продукти, кога препоръчват педиатрите да се въвеждат. Като учех и после в работата така процедирам и това ми носи някакво спокойствие, не че ще се случат така нещата😁. Хайде аз да започна първа със снимката тогава, ето го нашето голямо момче!💙🫶🏻

# 623
Мами, бяха ми предписали лечение с антибиотици, несъвместими с кърменето и се принудих да взема АМ козе, на Топфер. Лекувам цистит.

Лъчезар пи една доза от него, след което на мен ми смениха антибиотика и продължих да кърмя.

В тази връзка, ако някоя мама желае го изпращам или предавам лично (в София), просто в противен случай, ще го изхвърля, а не е евтино АМ.

Съжалявам за нетрадиционния за групичката ни пост.

# 624
  • Пловдив
Не го хвърляй, има групи за подаряване - пусни го там.

Днес Ивайло имаше час за ортопед, 20 минути въртях в района чудейки се къде да паркирам. Болницата има платени места, накрая реших там да опитам, една леля ми се развика, че чакали лекар не можело... 70лв плащам и накрая, едва ли не да се моля да им ги дам. Чакали лекар...д-р Енчев да си спре джи класата 🤦 никой не мисли, че ако не сме ние пациентите няма да има нужда ни от платени паркоместа, ни от нищо.
Много се газирах, знам, че нищо няма да променя, ама...

# 625
При нас въртенето за сега е само от гръб на корем, когато умалее почва да мрънка и я обръщам, няма засега индикации да се опита да се обърне от корем по гръб. Този Ландау рефлекс имате ли го при вашите бебета, защото при нас мо се струва, че не, забучва понякога главата в постелката, а пък пише, че си го имат още в 4 месец. В количката абсурд да се обърне по корем, едвам се събираме в зимния кош, така го изпълни вече, че направо лежи там като припарирана. Много ме притеснява растежът и, надхвърлихме вече 8 кг, а само е на 4,5 месеца. Една и съща доза давам вече трети месец, нямаме нощно хранене, лекарят казва, че всичко е в норма, но аз много се притеснявам, тя изглежда на 7-8 мес.  бебе по кг според нормите в нета.  Дали най-добре да започна захранването от 7 месец или по-рано, незнам, но определено от млякото наддава доста и я засища. Или със захранването ще успокоим темпото на растежа, не ми се мисли на годинка колко ще тежи. Много ми е притеснено с тези килограми, не изглежда иначе пухкава, само бузки има, но тялото и е стройно и леко дълга ми се вижда. Стол за хранене закупих втора употреба, доста е запазен и на добра цена. Бил е ползван само един месец, старият ползвател не е искал да седи в него, затова реших и аз да не инвестирам много средства в стол, не се знае колко ще седи в него, ако съдя по шезлонга, повече от 10-15 минути не иска да стои в него.

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 16:12 от Lenka_09

# 626
Деси, чета в тези групи, но подаряването на отворени храни в повечето е забранено..

# 627
По-добре го запази, за да не купуваш ново, ако ти се наложи пак в близко бъдеще. По кутиите пише, че не трябва да се ползва 3 седмици след отваряне, но аз лично не виждам какво ще му стане. Поне не и докато е добре затворено. Виж срокът на годност - моите млека са до средата на 2026г. Един вид не е нещо, което ще се развали от самосебе си. Млякото ще загуби вид и свойства, ако се  навлажни. Всъщност ще можеш да го използваш, ако решиш, при приготвяне на каши или като добавка към някое особено безвкусно пюре, за да успееш да го пробуташ на детето. Примерно, пюрето от броколи.

Ако имаш излишна памучна или муселинова кърпа, покрий праха с нея и сложи малко зърна ориз, за да обират евентуалната влага на въздуха в кутията. Така ще можеш да го съхраниш за дълго.

# 628
  • Пловдив
https://www.facebook.com/groups/167474075501267/?ref=share
В тази група със сигурност няма проблем за отворени млека.

# 629
  • София
Ленка, ще забави темпо с килограмите. Според нашата педиатърка, не трябва да се забавя захранването. Това, че качва заради мляко не бива да е водещо. Имат нужда от допълнителни хранителни вещества. 7 месец е късно.

Общи условия

Активация на акаунт