Августовски бебета 2024г - Тема 2

• 19 832
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
Преди малко се събудих и заварих Вида да спи по корем. За първи път... Обърнах я, но тя пак се завъртя. Сега съответно зяпам постоянно към нея и ме е страх да заспя. Дали все още има опасност от задушаване, или вече е голяма? Дайте акъл, че няма да мога да спя вече 😵🙄

Момчил откакто се научи да се обръща спи 90% от времето само по корем. Само в количката не спи така, няма място да се обърне 😂 Той и през деня на килима е през по-голямата част от времето по корем и в поза “Кобра”.

Вики, не знам дали е опция при теб, но аз имам няколко познати, които живеят в България и работят за немски фирми. С немски заплати. Някои от тях са назначени (Mitarbeiter), други като самостоятелни субконтрактори - прибраха се по време на Ковид и заявиха на работодателите си, че или ще им позволят да си работят дистанционно от България дългосрочно или напускат. Разбира се става въпрос за хора с търсени професии и доказали се специалисти, но ти доколкото си спомням си софтуерен инженер, което е топ професия. Да получаваш немски доходи, а да плащаш данъци и наем в България е предпоставка за доста добро финансово положение.

# 601
Опитват ли се бебчетата ви да сядат, да се изправят докато са легнали?  Тези дни само това прави, особено, докато я къпем се хваща за краищата на ваната и се изправя да седне, или когато я държа на свити крака полулегнала тя си се изправя да седне, в количката също. Не и давам, винаги я лягам или изправям напълно, но се притеснявам да не е проблем, защото нали до 6 месеца не трябва да сядат, а тя изявява желание твърде рано ( 4м. и 2 седмици е).

# 602
Това желание го има и в моето дете. При това успява да седи стабилно - седи разкрачен и се подпира напред на ръчички. Всичко започна с онова упражнение за вратни мускули, при което детето от легнало положение хваща в юмручета палците на ръцете на ръцете ми и се изтегля нагоре с цел да задържи главата в същата равнина като на раменете без да я отпуска. Та ден след ден, това му стана любимо и вече ръкомаха с ръчички към мен да го вдигам така. По-висок ли се чувства или просто защото разглежда обстановката от друга перспектива, не знам. Но много му харесва. Може би има влияние и това, че в последните дни лепна от някъде някаква хрема и в тази позиция не се дразни. Сещате се - по коремче става като охлюв - оставя диря навсякъде от където мине носът и целият се омазва, което го докарва просто до бяс. А аз всеки ден пера бебешки одеала. Та засега времето по коремче е ограничено само до абсолютния минимум за масаж.

Обаче пък никак не иска да се преобръща. Направи го няколко пъти в един ден и от тогава отказва това упражнение. Колкото и да го търкалям, за да му показвам, просто не иска. Не бих казала, че се притеснявам, но ме озадачава. На 4 месеца и 2 седмици е.

# 603
  • Пловдив
Баткото ми беше много мързелив - не обичаше по корем и изпадаше в истерия, можеше да се обръща, но го правеше рядко, не лазеше. Беше като кукла през повечето време, където и както го оставиш. Сега не се спира, иглички има в дупето.
Ивайло е много по жилав и "подвижен" и пак не се обръща /направи го веднъж напред и това беше/. Обича да се върти в кръг - лежи по гръб и с петите по някакъв начин започва да се мести кръгово.

# 604
Пак съм аз. Ще умра с това обръщане по корем докато спи... Преди малко я дебна, завъртя се и заби нос право в матрака и не мърда. Чаках я достатъчно и нищо, не си завъртя главата настрани и аз леко я обърнах. Ама така ако не се завърта, направо не знам какво ще правя. 🙄😑

# 605
Калоянче е по-коремче само ако аз го сложа, иначе никак не обича. И от корем се обръща по гръб няколко пъти, обратното трудна работа.
Ние тая вечер ходихме на коледното парти с ММ и останахме… докато се изчетат благодарностите и хапнахме салатките. Пишех със свекърва ми през цялото време и уж спокоен, малко се събудил, малко неспокоен и като се обади го чух направо се дереше та право вкъщи. Той като цяло е спокойно дете или аз си го познавам не знам, но беше в истерия, преуморен, плаче със сълзи и хрипове от рев . С триста зора и час и половина се предаде и заспа. Скъса ми се сърцето, почувствах се лоша майка че съм излязла и съм го оставила и като го приспах си поплаках доста. И това ще ни е за известно време. Добре, че не се съгласих на предложението на мм да идем до Турция за няколко дни без да сме тествали положението, че не знам какво щяхме да правим.

# 606
Опитват ли се бебчетата ви да сядат, да се изправят докато са легнали?  Тези дни само това прави, особено, докато я къпем се хваща за краищата на ваната и се изправя да седне, или когато я държа на свити крака полулегнала тя си се изправя да седне, в количката също. Не и давам, винаги я лягам или изправям напълно, но се притеснявам да не е проблем, защото нали до 6 месеца не трябва да сядат, а тя изявява желание твърде рано ( 4м. и 2 седмици е).
И при нас е така,легнал не иска изобщо,а само седнал.

# 607
Момчил още не се опитва да сяда, но за сметка на това стои на планк за по 2-3 секунди 😏 И даже застава в поза жабка, което не правеше до вчера. И започна да се върти по-активно и от корем по гръб…ако го оставя за няколко минути без надзор, излиза извън килимчето и даже главата му тупва на паркета при поредното завъртане 😂

Дойде ми комплектът за захранване от Алиекспрес. Доволна съм, изглеждат много добре нещата и правят добър вакуум.
Скрит текст:

# 608
Майчета, някоя от вас мислила ли е вече за захранването. Аз мисля в средата на януари, когато е вече на 5 месеца да я опитам с пюре от тиква три четири дни...какво мислите с въпроса за захранването?

# 609
  • София
За захранването ще следвам Маги Пашова. Започвам от средата на януари някъде.
Мисля да започна с тиква.

Гери, изглежда доста приличен комплект.
От Shein взех едни лъжички силиконови за много смешна сума - 2 лв. два броя. От Вис Виталис също имам една такава същата, но брандирана с някакво лого, иначе в абсолютно едно към едно с тези от Shein и е 10 лв. 😃 Не знаех, иначе нямаше да взема.

# 610
Момичета, някоя водила ли е бебето на нефролог? С каката си спомням, че ми дадоха направление за профилактичен още в началото ( заедно с ортопеда) и до втория месец трябваше да я заведа - без проблеми е била. Сега нищо не са ми казали и днес ми светна лампата, че тя и такъв преглед имаше. Нещо се е променило ли…

# 611
И аз мисля средата на януари, на 5месеца и малко . Ще започна с картоф Hug

# 612
Здравейте, имам два въпроса. Слагате ли бебоците леко седнали подпряни с нещо. Моята беба е на 4 м и 1 седмица и нашият педиатър каза да я слагам в мен седнала също и да я хващам за ръчички до седнало положение няколко пъти на ден.
Втория ми въпрос е относно захранването, за тези, които казват, че бебетата сами си показвали кога са готови. Как да ми го покаже бебето? Аз дали ще и подам играчка или храна тя и към двете ще посегне..

# 613
Аз захраних принудително с банан, противно на всички схеми и методики. Причината е, че детето неясно от къде се сдоби с хрема, а в последствие и с диария. През почивните дни. Не съм привърженичка нито на самолеченията, нито на прибързаното тъпчене с лекарства, особено като нямам никаква идея кои са подходящи за възрастта. Та понеже знам, че бананът действа много запичащо, нахраних детето 2 пъти с намачкан банан докато дойде понеделника с идеята тогава да го заведа на лекар. За 2 дни хремата намаля значително, а диарията изчезна. Не се наложи да го водя при педиатъра. Всичко е наред. Бананът много се хареса Simple Smile С всеки изминал ден ставам все по-дзен.

# 614
  • Пловдив
На нефролог в 6 месец е по НЗОК прегледът. Това за България, майките в чужбина може да кажат как е при тях.

Общи условия

Активация на акаунт