Августовски бебета 2024г - Тема 2

• 19 835
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
Момичета, обещала съм, включвам се. Въпреки че нямам много какво да споделя.

За Коледа каквото беше украсено до 23.11 вечерта, това е и сега, имаше още толкова планирани неща, ама май няма да ги бъде.

И аз чувам някой път как изричам неща, чувани от родителите ми като дете, а някога си съм мислила да не ги използвам.

Ние имаме столче на Киндер Крафт, нашето е FINI, но съм махнала коланите (и не знам дали изобщо ги пазя) и вероятно ще ми трябва още едно за бебето, а това ще си остане на ниското ниво за Макси. Аз много си го харесвам, избрах си го най-вече като дизайн, но все пак да ми е и практично. Доволна съм, бих взела същото и сега за бебето.

Бебето и баткото в будното им време са почти непрекъснато заедно, напоследък бебето се среща и с толкова други хора, изобщо не може да се говори за някакво особено пазене от евентуални вируси. Естествено че няма да го навирам в някой очевидно сериозно болен, но батко му се е случвало да му кихне в лицето.

Лео обаче има разтройство от вторник. Бих казала не постоянно, от време на време сякаш се оправя, но на следващото акане си е пак воднисто, а и ака по не знам колко пъти на ден. В понеделник бяхме на ваксина за двете деца. Първо коментирах с акушерката. Тя каза на този етап едно от три неща: от ваксината / от зъби / от вирус, понеже върлува в момента такъв (поне наоколо). Каза на първо време да изчакам да видя дали ще мине и да наблюдавам за температура или нещо дфуго притеснително. Вчера следобед звънях и при педиатъра, понеже все пак продължава още, казаха, че щом детето пие добре и през деня си е доволно и игриво, да изчакам още и ако другата седмица още е така или се влоши нещо, да ида. И сега си чакаме и наблюдаваме.

И извън темата:
Скрит текст:
Днес мина погребението на мм. Ужасно тежко ми беше, имах си подкрепа, но все пак. В крайна сметка реших децата да не присъстват, малкия беше с майка ми вкъщи, големият си беше на градина. До последно имах колебания след поста на Мама Лиса, дали няма да е по-добре за него в бъдеще, ако го взема. На самото място, усетих, че съм взела правилното за нас решение. Не искам да го е страх от темата за смъртта или да потиска собствените си емоции, но имайки предвид какво огледало е той на моите емоции, смятам, че той щеше да изживее нещо, което не е негово. Тази болка и мъка си е моя, неговата смятам, че ще дойде като порасне още малко и започне да разбира малко повече. Затова пък смятам да говорим за това вкъщи, а и в градината му в момента подкрепят децата в интереса им към темата по повод нашето нещастие.

Самото погребение беше вихър от различни неща. Имаше някакви издънки от страна на траурната агенция, имаше естествено адски много мъка. Същевременно имаше и нещо красиво, което колкото и да ми е болно, успях да намеря. Имах моменти, в които усещах невъобразима борба между сърцето и разума ми, като първото искаше да се хвърля и да извадя урната от земята, все едно това би могло да го върне, но за щастие разумът успя да ме спре поне от това.

Искам и да ви благодаря на всички, за милите думи и загрижеността за нас. В някаква степен наистина съчувствието на всички други и просто ей така по две думи от много хора ми помагат да се справям. А тук и самото споделяне и реакция бяха по-леки от гледна точка, че нямаше милионите въпроси, ама защо какво и как е станало, кой какво е направил и не е направил, и всички възможни теории и спекулации за това какво се е случило. Разбирам, че всички близки имаме някаква нужда от отговори (въпреки че нищо няма да променят), но в същото време толкова много ми тежат понякога тези повтаряния на едни и същи въпроси и теории.
Освен това съм страшно впечатлена как напълно непознати хора искат да подкрепят и помогнат в тежък момент. Някак напоследък ми се струваше, че хората като цяло са станали по-жестоки, по-егоистични и т.н. а в случая виждам нещо съвсем различно. Например: ето тук колко много ми писахте в подкрепа и ми давате сила. Възпитателите на Макси му подариха книжка "Татко е навсякъде ", която е страхотна. Съседи от селцето и родители от градината се свързаха с мен и организираме срещи за игра на Макси, някои предложиха да гледат и Лео, когато имам нужда. Една майка (бременна при това и работеща в момента) обикаля с мен службите, за да се оправим възможно по-бързо и лесно с всички неща, които в момента трябва да се случат. Хазяйката ми идва всеки ден просто да ни види как сме за 5мин, направи с мен венец за урната и за мястото на катастрофата, синът й пък се разправя вместо мен със застрахователната фирма и фирмата която е вдигнала и разчистила колата, отрегистриране и заявяване да се предаде за скрап. Предложиха ми, ако има нужда да изчакат с наема или дори да ми върнат последния месец. Въпросната бременна майка от градината направи кампания в която събират пари, като дори се споделя доколкото разбрах доста извън границите на нашето селце и градче. Съседът, който е дякон и водеше погребението ми предостави предварително речта си на немски и преведена с гугъл на български, за да може да покажа на тези, които идват на погребението, но не знаят езика, какво говори той. Изобщо, усещам как това не е само огромна наша лична загуба, а един вид цялото общество наоколо я приема за своя огромна загуба.

Аз смея да се потупам по гърба тази седмица въпреки всичките трудности и въпреки болката успях да се справя с огромна част от бюрокрацията и много неща са задвижени. Нямаше да е лошо да знаех и още колко ще чакам за заключението на полицията за това какво точно се е случило.

Едно огромно БЛАГОДАРЯ и ИЗВИНЯВАЙТЕ на всички, които изчетат това и на всички, които ни мислят.

# 586
  • София
Пиша поста в 2 ам, защото това е времето, в което и тримата спят и мога да си чуя мислите.
Първо ще ви кажа на всички, които четат и споделят, че сте страхотни майки и жени. Не бива толкова да се обвиняваме, трябва да бъдем по-благосклонни към самите себе си. Аз си признавам, че много крещя. И се чувам и да казвам неща, които мислех, че няма да кажа на моето дете. Но аз възпитавам мъж и с доста блъскане на главата в стената осъзнах, че моя син, моето дете специално, има нужда от повишаване на тон и доста строгост, иначе просто не ме чува и не ме отразява. По едно време много се бях притеснила емоционалността ми и реакциите ми да не му влияят зле, но не е така. В градината вече 4та година нямаме никакви проблеми с него, никога не е бил агресивен спрямо друго дете и като цяло е добро и разбрано дете. Ноооо само аз си знам това на мен колко усилия ми отнема. С баща му са в съвсем други отношения. Татко му е за пример и с него правят много неща заедно, но като цяло аз съм “лошото ченге”, защото мъжът ми още от самото начало ми беше казал, че не иска синът ни да се страхува от него. Не знам, някаква мъжка логика, че майката е винаги извор на топлина и сигурност, докато ако бащата е малко по-строг, това може да доведе до дистанция между него и децата. Мъжът ми е много по-търпелив с децата като цяло, НО той прекарва много по-малко време с тях, така че не се сравнявам с него.
Относно говоренето с бебето - аз много съм си говорела и с двамата, а сега и със Сара, но аз обичам да говоря и това винаги ми е идвало естествено. Вкъщи се говори на 3 езика и спазваме правилото един родител - един език. Третият го ползваме главно да си говорим двамата с мъжа ми, но откакто той научи български, често смесваме. Важното е обаче на детето как му говориш. Децата ми нямат проблеми с проговарянето, въпреки че растат триезични, като второто (на 2г) е много по-напред като умения от батко си, когато той беше на две. Обяснявам си го с това, че е момиче и че е второ дете. От личен опит и наблюдения над много деца - момичетата се развиват по-бързо, докато момчетата си живеят в техен си свят и малко по-трудно осъзнават обстановката около себе си.
Вики, прегръщам те! Ти си силна, съумяваш да запазиш духа си. Не знам какво друго да ти кажа, освен това, че ние сме тук да те чуем, прочетем, да отвърнем на споделеното. Не се извинявай за нищо. Мисля, че правилно си постъпила баткото да е на градина. Моят син също изживява абсолютно всичко през мен и през моите емоции и понякога, за да туширам нещата, съм го оставяла настрана.

# 587
Вики, относно разстройството, Лъчезар имаше някакво, мина от само себе си. Стискам палци и при Лео да е така.

Радвам се, че около вас има хора, които ви оказват психическа и физическа помощ и силно се надявам и за напред това да продължи. Относно детето, споделям виждането ти, както си го усетила, така е най-правилно. Това е силно травматично събитие и мисля, че си спестила на Макси един отпечатък от събитието, който има шанс да промени спомена за баща му.

Прегръщам те, знай, че сме до теб, дори и виртуално. Надявам се форумът да ти е утеха и развлечение и разчитай на нас, ако усетиш нужда.

# 588
О, Вики, моите най-искарени съболезнования! Покрай боледуванията бях изпуснала доста от темата и нямах време да чета назад и сега разбирам за болката ти! Бъди силна, прегръдки!

# 589
  • Пловдив
И аз много крещя, но детето просто иначе не ме чува. Напред щеше да стане инцидент, да го блъснат...точно тогава не повиших тон, бавно започнах да говоря за звездички и т.н., разплака се с глас, истински - предполагам, че оказа по-силен ефект, отколкото ако бях реагирала обичайно с повишаване на тон. Чувам наши реплики да ги изговаря, но истинските простотии ги научи от градината /в случая примерно да се гъзи към мен или баща си и да пръцка 🤦/. Аз съм лошото ченге вкъщи, баща му е доста по-търпелив. Но и детето знае при кого му минават номерата. В градината няма никакъв проблем, възхищавам се на госпожите /имах огромни притеснения, защото имахме страшни проблеми в яслата/. В заключение мога да кажа, не се подвеждайте по реномирани детски заведения, че може да останете неприятно изненадани. Най-важен е човешкият фактор.

# 590
Вики, силна си - заради дацата и заради себе си. Не забравяй, че макар да не сме до теб, това е силна женска и майчина общност - и тук сме добре дошли всички и когато не сме силни и няма нужда да се извиняваме. Моля те помисли за времето, когато майка ти ще трябва да се прибере в България. Не знам какви са опциите, но да не оставаш сама толкова скоро...

# 591
Вики, радвам се, че писа! Heart С теб сме, момиче!

Gamora, представих си ситуацията, която описа с децата и въпреки че звучи смешно, се опитах да се поставя на твое място и според мен ще откача. Не ще крещя, ами не знам какво... Ние с ММ сме хора, които обичат всичко да е подредено, предвидимо, планирано, чисто, обичаме тишина и спокойствие, мразим хауса и не сме по спонтанните работи. А деца = хаус. Напрво се учудвам на наивността си как цял живот съм живяла с мисълта за 2 деца, без всъщност да имам реалистична представа какво на практика означава това. И какъв е ефектът върху нервите, здравето, финансите на родителите...Снощи направих грешката да хвърля поглед в темата за болестите при децата, посещаващи детски колективи - ами шокирах се. Не че не съм чувала страховити истории от колеги как децата ходят 2 дни на ясла и после 2 седмици вкъщи и така цяла година, но някак си като нямаш деца не ти правят толкова силно впечатление. Worried

# 592
Герка, има изключения. Деца не е непременно равно на хаос, както не е непременно равно на постоянно боледуване. Примерът живее у нас. Макси е много подредено дете. Още миналата година в яслата госпожите казаха, че той държи на реда и си следи и режима на яслата, кое след кое се случва, и всяко нещо да си е на мястото след като са играли и разхвърляли, и дори са ми разказвали как като седнат на масата той става примерно и отива да угаси лампа в другата стая или да затвори вратата към помещенията. Не че не може да разхвърля, но знае, че след като сме разхвърляли трябва и да подредим.
Той е изключение и от правилото за боледуване и ясла. Той тръгна на 2.5г на ясла и беше там до 3 и нещо, сега на 3.5 го преместихме в градинска група (в неговата градина а и на доста места в Германия са събрани от 0-3г група и 3-6г група). Миналата година струва ми се че за цялата учебна година е боледувал 4-5 пъти, като да чукна на дърво, до сега не е карал нищо супер тежко. Тази година започна от началото на август и до момента го задържах вкъщи мисля че 3 дни в края на се заради някаква настинка. Не че беше нещо особено, лека хрема и покашляне, но там по този начин се преуморяваше сутрин и спеше прекалено много на обяд и след това вечер не можеше да си легне и да си отпочине хубаво. От тогава до сега си ходи без проблем.
За съжаление обаче не сме изключение от това, че като почне да посещава детско заведение и започва да учи всякакви глупости.

Маги, майка ми ще остане до 7ми януари, баща ми трябва да дойде също другата седмица и се прибират заедно. На мен ми се струва хем далеч, хем ей го къде е. Аз някак си чувствам, че по-добре да остана сега самичка с децата, за да може ако все пак имам нужда от помощ да е още достатъчно прясна раната и съответно повече да мога да разчитам на подкрепа ако се наложи. Защото колкото повече остава все някой с мен, толкова повече просто отлагам неизбежното, но в същото време за страничните хора животът си продължава.

# 593
Мила Вики, радвам се ,че се включи!
Радвам се ,че имаш такава подкрепа и разбиране! Прегръщам ви!

Наистина е трудно.. аз също понякога съм доста нервна, защото нашият син дори за 2 мин не иска да си стои в люлката. Хапва си млякото и хайде на ръце.. от както родих съм готвила 5 пъти Cry Нямам търпение и се надявам, като сложим стола за хранене да му е по-интересно и да си седи там.

# 594
Вики, погледнах Kinder Kraft Fini и сякаш KinderKraft Enoch - повече ми харесва - https://kinderkraft.bg/stolcheta-za-khranene/204-stolche-za-khra … 902533917242.html

Опората за краката на бебето е доста по-осезаема. Ако искаш, виж го и ти. А и може да се качва детето само и може да се регулира на много нива.

Наистина не искам да ти се намесвам в личното пространство и не питам от любопитство, а от загриженост - обмисляш ли вариант да се прибереш в България? Ако не искаш да питам такива неща, само ми дай знак, не искам да те притеснявам...

От много време и аз си мисля колко уважавам и се възхищавам на майките с повече от едно деца. Вие сте вдъхновение!

# 595
Enock също е хубаво, напомня ми на Стокке на столчетата. Като избирахме за Макси искахме да ни харесва визуално и в нашите очи да се връзва с останалото обзавеждане. Мм не ги харесваше като дизайн тези дървените. Като знам Макси как обичаше да се облегне настрани дървените ми се струват неудобни, въпреки че най-вероятно е измислено и това някак.

За питане, питайте каквото искате, аз така или иначе влизам да чета и пиша само когато се чувствам достатъчно в състояние. А ако нещо не ми се коментира, ще кажа. За прибиране в България в момента не мисля. Откровено смятам, че тук мога да разчитам на държавата да ми помогне на първо време за дечицата, а след това знам, че работата ми позволява много неща. И от гледна точка на заплащане, смятам, че ще сме добре, и от гледна точка, че работя от вкъщи с много плаващо работно време и свобода да размествам почти на 100% нещата. Да, тук ми липсва помощ и подкрепа от роднини, но в сегашната ситуация видях колко много хора са ни приели вече за част от общността и имам тяхната помощ и подкрепа, не е същото, но за момента ще си останем тук и ще си продължим по плана за семейство, който имахме, а по-нататък ако реша винаги мога да се върна в България. Има и други фактори, които мен лично много лесно ме задържат тук. Още от преди да срещна мм, сме коментирали с хора, но с него най-много, че аз все едно съм правена за тук. Просто като характер, разбирания... чувствам се на мястото си. По-скоро мога да си представя в бъдеще да се преместя някъде, ако усещам, че ще бъде по-добра възможност за децата. Най-странното е, че колкото съм приспособима и се оправям и свиквам навсякъде (не е като да не съм се местила достатъчно), толкова и не желая да предприемам такива крачки и все отлагам до последно. Наскоро споделях някъде, че ако не беше мм, аз никога ама никога нямаше да дойда тук така както дойдохме с него. Просто запали колата, събрахме си най-необходимото и зарязахме всичко. Без план, без уговорки, без нищо.

# 596
  • Пловдив
Вики, много си права, че в такива ситуации България е мащеха и към децата, и към живия родител. Работодатели също са изключения да не се дразнят на отсъстващи майки примерно, а при наличие на деца това е почти невъзможно. Зависи от професията евентуално на места се среща плаващото работно време.
За масово заплащане не искам да коментирам, защото сме за съжаление.

# 597
Е, да, Вики, щом се чувстваш комфортно и сигурно в Германия, няма защо да се местиш.

Аз се разубедих за това столче на Киндеркрафт, изобщо върнах се във времето, когато избирахме всичко - кошара, повивалник, количка... Да ви кажа не ми допада никое столче. Копирам ви едно описание, преведено с Гугъл, за се посмеете:

СТОЛ ЗА ХРАНЕНЕ С КРАКА СУТИЕН БЕЖОВ ДЪРВЕНИ КРАКА

Трудно е да се предвиди дали вашето мъниче ще бъде голям ядец или, напротив, придирчив.

Общо взето, това е положението...

# 598
Преди малко се събудих и заварих Вида да спи по корем. За първи път... Обърнах я, но тя пак се завъртя. Сега съответно зяпам постоянно към нея и ме е страх да заспя. Дали все още има опасност от задушаване, или вече е голяма? Дайте акъл, че няма да мога да спя вече 😵🙄

# 599
Абсолютно отражение са децата, на това как ние се държим, дори и да не ни харесва. Някъде бях чела да не се опитваш да възпитаваш детето, а да превъзпиташ себе си, защото каквото и да правиш, детето ще стане като теб.
Аз от както забременях с #2 често си изпускам нервите, нервак съм си, но с детето бях много дзен. Обаче започнах да си губя дзена и като се пренапрегна започвам да отговарям на крясъците с крясъци, после ходя и се извинявам, ама файда. Факт е, че ако запазя самообладание кризите на хлапето са кратки и успява да се регулира сравнително бързо, а ако си изпусна нервите сме с накривени калпаци още часове. Просто са огледала, ако им покажем, че ако си ядосан викаш-копират, а и това е първичната реакция, трябва да се научат от нас как да се справят с нея.
И да, понякога чуват само ако се повиши тон, колкото и да не ми се иска да го призная. Но при нас много работи и положителната нагласа, а не заплахите и много говорене, подготвяне преди да се ходи на нови места и като цяло споделяне на план за действие. Децата живеят спокойно в рутина, а ако знаете какво ги провокира и изговорите нещата предварително, понасят 90% по-добре нещата. Иии да си приготвяте по много време преди да трябва да се случат нещата, за да не им давате зор, например ако в 8 трябва да сте някъде, да сметнете +30мин за туткане, иначе постоянно се повтаря “ хайде да се облечем, хайде зъбите, хайде сядай” и е едно припиране и взаимно изнервяне..
Гамора, хем смешно ми стана, хем лошо като те чета, защото моят от скоро не иска да седи на гърнето, а само на голямата тоалетна и често ходи сам. И обича да играе с четката, да “чисти” тоалетната и направо влязох в твоите обувки и си представих как ми се отлепя перуката при гледката.

Общи условия

Активация на акаунт